Lekovi protiv bola u zglobovima i prirodne alternative

Lekovi protiv bola u zglobovima, za bol u kuku, kolenu i ostalim mogu da se podele u nekoliko grupa. Analgetici, NSAID i opioidni, hijaluronska kiselina i kortikosteroidi. Pored njih postoje i prirodne opcije koje mogu pomoći u ublažavanju bolova, bilo da se uzimaju kao tablete ili praškovi ili da se aplikuju u obliku krema za bol u kuku i kolenu. Najpoznatije prirodne alternative kao lek za bol u kuku i kolenu su gavez, kurkuma, mentol, bosvelija i mnogi drugi.

lekovi protiv bolova u zglobovima za bol u kuku, prirodni lek za bol u kuku, lek za bolove u kuku i kolenu

Koji su lekovi protiv bola u zglobovima?

 

Postoji nekoliko grupa lekova koji se koriste za ublažavanje bolova u zglobovima, kukukolenu, ramenu i sl. 

Evo pregleda svake grupe lekova:

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) kao lekovi protiv bolova u zglobovima

Lekovi protiv bola u zglobovima, za bol u kuku, kolenu u užem smislu su analgetici. Nekad su neophodni radi ublažavanja ozbiljnijih bolova u kuku, kolenima i dr. zglobovima. Najčešće se predlažu i primenjuju nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL). Radi se o vrlo velikoj grupi lekova za bolove u zglobovima. 

Najčešći lekovi iz ove grupe su ibuprofen, diklofenak i naproksen (često imaju različita i poznatija imena pod kojim se prodaju). Oni su veoma efikasni u smanjivanju upale i ublažavanju bola. 

Međutim NSAIL imaju veliku manu a to je što mogu da dovedu i do brojnih neželjenih i štetnh efekata. Posebno mogu da imaju agresivno i štetno dejstvo na želudac, a mogući su i rizici za kardiovaskularne probleme, poremećaji koagulacije, i neka štetna dejstva na bubrege i jetru. 

Nekad, posebno kod spazma muskulature se kombinuju i sa lekovima za opuštanje mišića i nerava.

Svakako da se treba posavetovati sa lekarom pre primene i pročitati prateća uputstva, kontraindikacije i mere opreza.

Opioidni analgetici

Ovi lekovi se koriste za ublažavanje jakih bolova i uključuju kodein, tramadol i morfijum. Međutim, zbog potencijalne zavisnosti i drugih neželjenih efekata, opioidi se obično koriste samo u kratkotrajnom periodu ili retkim slučajevima kada drugi lekovi nisu efikasni.

Hijaluronska kiselina

Hijaluron tj. hijaluronska kiselina je prirodna supstanca ali se već više od 20 godina uspešno primenjuje kao lek za bol u zglobovima, naročito kuku i kolenu. Kao intraartikularna zglobna injekcija hijaluron se daje direktno u zglob. Cilj primene je da bi se poboljšala pokretljivost i ublažio bol. 

Injekcije hijaluronske kiseline mogu biti efikasne kod osteoartritisa koksartroza kuka i gonartroza kolena. injekcije hijalurona su vrlo bezbedne kao lekovi za bol u kuku i kolenu kad ih primenjuje stručnjak. Neželjena dejstva posle primene hijaluronskih injekcija su vrlo retka, blaga i ako se jave brzo prolaze.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi se takođe primenjuju kao injekcije u zglob kako bi se smanjila upala i bol. Primena kortikosteroida obično dugodelujućih (npr.diprofos, kenalog, flosteron, heksatrion i sl.) je poznata kao blokada zgloba Oni su često efikasni, međutim efekti su im ograničenog trajanja i nepredvidivog uspeha. 

Kortikosteroidi se kao lekovi za bol u kuku i kolenu najčešće koriste samo u kratkotrajnom periodu zbog mogućih neželjenih efekata kao što su slabljenje hrskavice, dodatna oštećenja i povećan rizik od infekcija.

Lekovi protiv bolova u zglobovima zahtevaju oprez

Prvo pravilo za uzimanje lekova za bolove je sa oprezom i prethodnom konsultacijom. Pre uzimanja bilo kakvih lekova za bol u zglobu, kuku, kolenu i sl., važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Oni će vam preporučiti odgovarajući lek i dozu, uzimajući u obzir vaše specifične zdravstveno stanje i druge faktore.

Pratite uputstva za upotrebu leka i ne prelazite preporučenu dozu. Ako imate bilo kakve neželjene efekte ili pitanja, odmah se obratite svom lekaru. 

Koje injekcije se primenjuju kao lekovi protiv bola u zglobovima?

 

Pored injekcija hijaluronske kiseline i kortikosteroida, postoje i druge vrste injekcija koje se koriste za ublažavanje bolova u kuku i kolenu. To mogu biti injekcije lokalnih anestetika ili injekcije sa plazmom bogatom trombocitima (PRP terapija). Ove terapije se obično primenjuju u kliničkim uslovima i zahtevaju stručnu procenu i nadzor.

Koji su najbolji prirodni lekovi za bol u zglobu?

Pored lekova, postoje i alternativni prirodni lekovi za bol u zglobu koji mogu pomoći u ublažavanju tegoba. Uslovno prirodni lek je i PRP terapija jer su to naši trombociti koji se daju u oštećeni zglob sa idejom da repariraju ili uspore oštećenja i ublaže bol. Uslovno su to i suplementi za zglobove.

U širem smislu prirodni lekovi protiv bolova u zglobovima su svi biljni, životinjski ekstrakti, minerali, vitamini, zdrave navike ili postupci koji mogu da dovede do poboljšanja. Navešćemo samo neka najpoznatije

Gavez 

Gavez je čuvena ortopedska biljka. Gavez najpoznatiji prirodni preparat za pomoć kod povreda, rana, preloma kostiju, iščašenja, uganuća, otoka, hematoma i sportskih povreda. Gavez je gotovo obavezni sastojak mnogih gelova, krema,masti i ostalih preparata koje se koriste kao prirodni lekovi za bol u kuku, kolenu i oporavku kod povreda zglobova, kostiju, ligamenata i mišića. Gavez se pored ostalih sastojaka u idealnoj koncentaciji nalazi u ORTHOGOL gelu.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji ima snažna antiinflamatorna svojstva. Može se koristiti kao dodatak ishrani ili kao napitak. Pre uzimanja kurkume kao leka, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako već uzimate druge lekove.

Bosvelija

Bosvelija, neki je zovu indijski tamjan, je prirodni lek za bol u kuku kolenu i zglobovima uopšte. Ona je prirodno protivupalno sredstvo nezamenljivo u lečenju zglobova, tkiva i hrskavice. Bosvelija je od davnina jedan od najpopularnijih dodataka ishrani za podršku mišićno zglobnom sistemu.

Riblje ulje 

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju protivupalno dejstvo. Može se uzimati kao dodatak ishrani ili kao suplement u obliku kapsula. 

Hajdučka trava

Hajdučka trava je jedan od najpoznatijih lekovitih biljaka.Ova superbiljka efikasno otklanja bol i upale koje se javljaju kod artritisa, burzitisa i brojnih oblika reumatizma, pri tom, kao snažan antioksidans, štiti ćelije od starenja i tako otklanja uzrok mnogih degenerativnih stanja. I to su samo neka od mnogo lekovitih svojstava.

Akupunktura

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja koristi tanke igle koje se ubadaju u određene tačke na telu radi ublažavanja bola i poboljšanja energetskog protoka. Akupunktura se često navodi kao prirodna alternativa u terapiji bola. Ipak pre primena konsultujte se sa stručnjakom kako biste dobili prave informacije i eventualno tretman.

Prirodni lekovi protiv bola u zglobovima je i gel krema za bolove

 

Postoji nekoliko krema i gelova koji se mogu koristiti za protiv bolova u kuku, kolenu i drugim zglobovima. Razlikujemo u osnovi dve vrste krema prirodne i one sa aktivnim farmaceutskim lekovima.

Krema za bolove sa prirodnim sastojcima

Kreme sa prirodnim sastojcima su obično vrlo bezbedne za primenu i lekarski recept nije neophodan.

Prednost ovih krema kad se koriste kao prirodni lekovi za bolove u kuku, kolenu i sl. je da se lako primenjuju, Deluju lokalno imaju male rizike i praktično nemaju neželjih efekata. U principu važi pravilo što više dobrih sastojaka to je sinergijski efekat jači.

ORTHOGOL gel sadrži čak 11 aktivnih prirodnih sastojaka.

Krema i gel za bolove sa NSAID analgetikom 

Postoji veliki broj krema za bolove sa aktivnim lekovima kao što su brufen krema, diklofen krema, voltaren gel i sl. Ima ih i za koje je potreban lekarski recept i nekad posebne predostrožnosti u vezi primene, Kao i kod svih krema, pridržavajte se uputstava za upotrebu, 

Važno je napomenuti da lokalno primenjene kreme i gelovi imaju određene prednosti ali mogu pružiti privremeno olakšanje. Ne očekuje se da će u potpunosti rešiti neki ozbiljniji uzrok bola u kuku. Ako bolovi postanu hronični ili se pogoršaju, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Napomena: Ovaj članak je informativnog karaktera i ne može zameniti stručni medicinski savet. Uvek se konsultujte sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova ili primene alternativnih terapija. 

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti