Artroza kolena Gonartroza

ARTOZA KOLENA JE NAJČEŠĆA ARTROZA

artroza kolena gonartroza osteoartroza artritis kolena gonarthrosis trošenje gubitak hrskavice kolena kako se leči

Artroza kolena tj. gonartroza, osteoartritis kolena je hronična degenerativna bolest. To je najčešća od svih artroza. Latinski se označava kao Dg: Gonarthrosis a šifra bolesti je M17.

Osteoartroza dovodi do propadanja i trošenja hrskavice. Vremenom osim hrskavice oštećenja se javljaju i na samoj kosti. Kako oboljenje napreduje stvaraju se i osteofiti odnosno zglobni koštani izraštaji. 

Hrskavica u zglobu se troši polako, postepeno, ali progresivno. U pojedinim delovima zglobna hrskavica vremenom potpuno nestaje. Kad se to suženje zgloba desi zglob gubi pokret, boli i otiče.

Bol u zglobu kolena umanjuje ili  onemogućuje kretanje dovodi često do slabosti mišića i opšte slabosti.

Kako nastaje artroza kolena

ARTRITIS GONARTROZA

artroza kolena gonartroza osteoartroza artritis kolena gonarthrosis trošenje gubitak hrskavice kolena prirodni lek forum

Postoje brojni uzroci i faktori rizika za nastanak artroza kolena – gonartroza. Na neke možemo da utičemo promenom navika ili terapijom.

SIMPTOMI I ZNACI ARTRITIS ARTROZA KOLENA​

Simptomi artroze kolena gonartroze

Glavni simptom gonartroze je naravno bol u kolenu. Bol u kolenu može da bude sa unutrašnje strane (kod medijalnih artroza) prednje ili zadnje, ili u raznim kombinacijama. Bol se nekad projektuje u natkolenicu ili češće u potkolenice i skočne zglobove.

Nekad su prisutne krepitacije kolena ili čujni fenomen ,,krckanja u kolenu,,  usled oštećenja hrrskavice ili meniskusa prilikom pokreta su čest znak artroze kolena. Kad usled gonartroze hrskavica nedostaje i nije više super glatka čest je osećaj grebanja ili grubog trenja u kolenu.

Otok kolena je čest kod artroze kolena. Nekad je prisutan i povećan sadržaj zglobne tečnosti. Vrlo često se kod artritisa artroze kolena tj kod trošenja hrskavice kolena viđa Baker cistaBekerova cista iza se nalazi iza kolena i nekad je ona prvi znak artroza kolena.

Gonartroza obično utiče na to da se manje krećemo, posebno se kao znak ističe da artritisu kolena ne prijaju nagibi ni stepeništa.

Takođe često se kao znak odmaklog osteoartritisa kolena viđa ograničenje pokreta. Obično koleno kad je artroza kolena odmakla i ne može da se ispravi do kraja.

Osteoartroza artroza kolena može da dovede i do deformiteta kolena. To se vidi kao O ili X noge. Kod gonartroze kolena deformitet se obično rešava operacijom zamenom kolena.

dijagnoza artroza kolena - gonarroza

Dijagnozu lat. gonarthrosis M17, postavljamo na osnovu simptoma, i odgovarajućih snimanja i ispitivanja.

Najčešće je od snimaka dovoljan rendgen snimak zgloba kolena. Rendgen kolena za ispitivanje artroza se poželjno radi u stojećem stavu. Najmanje u dve projekcije AP i lat snimak.

Ultrazvuk nažalost nema velikog značaja u dijagnostici i proceni artroza kolena. Može da pomogne u proceni mekih tkiva npr. Bekerova Baker cista.

Ne postoje specifična laboratorijska ispitivanja za osteoartritis kolena, ali često uradimo opšta laboratorijska testiranja u sklopu pregleda i planiranja terapije.

Ponekad, posebno pri planiranju operacija kod težih slučajeva gonartroza koriste se i dodatne analize i snimanja kao CT ili MRI kolena.

kako artroza kolena gonartroza izgleda na snimku

Radiološki – rendgenološki tipični znaci svih osteoartroza – gonartroza, koksartroza i sl. su:

 • suženje zglobnog prostora (usked gubitka visine debljine hrskavice)
 • subhondralna skleroza (pojačano okoštavanje jačanje kosti ispod oštećene hrskavice)
 • osteofiti (koštani izraštaji po obodu zgloba)
 • ciste nekad se vide i koštane osteoartrotične ciste

kako sprečiti gonartrozu ili zaustaviti napredak

Prevencija artroza kolena

Često je pitanje kako sprečiti propadanje hrskavice kolena. Odnosno ako se već dogodilo kako zaustaviti ili usporiti taj proces.

možemo da damo nekoliko preporuka

 • izbegavanje povreda kolena – sačuvajte kolena od povreda, brojna manje oštećenja hrskavice ili povrede ligamenata meniskusa mogu da dovedu do kasnijih značajnih oštećenja
 • održavajte telesnu težinu u preporučenim granicama,  gojaznost je faktor rizika
 • aktivnosti i pokret su svakako potrebni i poželjni u meri koliko god je to moguće
 • primena suplemenata kao Orthogol i sl. može da ima pozitivnu ulogu u ublažavanju tegoba i prevenciji daljih i oštećenja.

lečenje artroza kolena gonartroza

neoperativno i operativno lečenje gonartroza kolena

Savremeno lečenje artritisa kolena to jest gonartroza se bira i prilagođava individualno. Postoje broje opcije i potrebno je pažljivo planiranje u zavisnosti od stepena oštećenja hrskavice odnosno stadijuma artroze.

U osnovi savremeni tretman artroza kolena može da bude neoperativni i operativni.

Uvek su nam na prvom mestu neoperativne opcije.

Cilj lečenja nije samo ublažavanje simptoma primenom analgetika ili kortikosteroida. To je pristup koji ne usporava propadanje hrskavice a ima brojna štetna dejstava. Cilj je da aktivno delujemo prevencijom i terapijom na sprečavanje daljih oštećenja i ako je moguće reparacijom već oštećenih tkiva.

Izbor lekara u Dr Dren ortopediji su prvenstveno savremeni tretmani koji podstiču obnavljanje hrskavice usporavaju  dalje oštećenje hrskavice.

Prednost dajemo modalitetima prevencije i lečenja koji će zaustaviti napredovanje artroze, ublažiti bolove i ako je moguće vratiti pokret zglobu.

 

Lečenje osteoartritisa bez operacije

NSAIL kortiko fizikalna terapija

Lečenje artroze kolena i artroze kuka u ranoj fazi  obuhvata niz nehirurških metoda.

U prvom redu to su lekovi protiv bolova analgetici. NSAIL nesteroidni antiinflamatorni lekovi su dominantni analgetici. Postoji izuzetno veliki broj ovih lekova pa je neophodna konsultacija radi najboljeg izbora.

Nažalost mnogi najčešće primenjivani analgetici iz grupe NSAIL imaju i neke štetna dejstva. A njihova duža primena može da uzrokuje brojne neželjene propratne efekte. Tako da se često koriste i lekovi koji štite od lekova protiv bolova.

Koriste se i kortikosteroidi iako dugoročno gledano imaju određene neželjene efekte. Popularne injekcije kortikosteroidne ,,blokade,, (diprofos i sl.) za bol u kolenu nekad mogu da se primene ali je njihovo češće ponavljanje dokazano štetno za zglobove, hrskavicu i čak organizam u celini.

Potom postoje brojni suplementi, tj. popularne tablete za hrskavicu. One sadrže hondroitinhijaluronglukozamin i sl. koji mogu da imaju pozitivan uticaj.

Zatim od značaja može da bude i fizikalna terapija. Fizikalna terapija može da ponudi brojne opcije za ublažavanje bola, očuvanje pokreta i jačanje mišića. Posebno veliki pozitivan uticaj mogu da imaju adekvatne aktivnosti – vežbe za koleno.

Ortobiologija i artroza kolena

Potom danas su nam dostupne i često ih sa uspehom primenjujemo i orto – biološke metode za tretman i usporavanje artroze artritisa kuka i kolena. To su injekcione terapije koje nemaju štetne efekte a mogu da pomognu kod gonartroza.

PRP krvna plazma obogaćena trombocitima. Obnavlja hrskavicu, nema kontraidikacija, nema zadrzavanja u ordinaciji, momentalan povratak redovnim aktivnostima

Hijaluronske injekcije za zglobove. Vraćaju pokretljivost zgloba, rešavaju bol, odlažu operaciju i čuvaju hrskavicu.

Moguće je i uspešno je i kombinovanje PRP i hijaluronske kiseline. Postoje savremeni sistemi koji to omogućuju npr. cellular matrix.

BMAC Matične ćelije za kolena i ostale zglobove su novi vid tretmana. CIlja je obnavljanje oštećenog zgloba u cilju olakšanja tegoba i izbegavanja operacije zamene zgloba.

Kad sve neoperativne metode više ne mogu da pomognu primenjuju se operacije zamene zgloba i kolena.

Suplementi za zglobove

Postoje brojni suplementi koji su namenjeni za regeneraciju i čuvanje hrskavice zglobova, između ostalih, kuka i kolena. Jako često se preporučuju kod artritičnih oštećenja kuka, kolena i drugih zglobova. Često i kao prevencija daljih oštećenja i čuvanje i regeneraciju preostalih dobrih zglobova,

Suplementi za zglobove su najčešće kombinacije jedinjenja koja se nalaze u hrskavicama i zglobnoj tečnosti. Najčešće sadrže glukozamin sulfathijaluronhondroitin sulfatesktrakt boswellie (ORTHOGOL kapsule), gavezkolagen (Kolagen Marina), nekad i neke vitamine i minerale.

Nalaze se u obliku kapsula, praškova za oralni unos ili u obliku specijalnih gelova.

Operativno Lečenje artroza kolena

artroza kolena zamena kolena

Kad je potrebna operacija kod gonartroza onda to podrazumeva najčešće zamenu kuka i kolena endoprotezama. Ređe su moguće prezervacione operacije čuvanja zgloba, kao što su artroskopija ili npr. visoka tibijalna osteotomija HTO

Artroplastike kolena (zamena kolena endoprotezom) i artroplastike kuka su danas jako uspešne i često izvođene operacije.

Zapravo najčešći razlog ugradnje totalne endoproteza zglobova je bol i ograničenja pokreta usled gonartroza ili koksartroza.

Dr Dren izvodi sve ugradnje kuka i kolena svim savremenim implantatima i savremenim pristupima u operaciji i ubrzanoj rehabilitaciji i oporavku.

 

ortoped dr si med d. Radoičić

Kod svih bolnih sindroma pa i kod bola u kuku, kolenu, kod artroza, artritisa zglobova fizikalna terapija je nezamenljiva i neizostavna.

Fizikalna terapija podrazumeva sve postupke od samostalnog vežbanja i istezanja do primene neke od brojnih terapijskih aparata i opreme.

Na artrozama i oporavku posle operacija artroza moguće je primeniti gotovo svu paletu savremenih opcija fizikalne terapije.

na posebnoj strani navodimo i ukratko vas upoznajemo sa nekim od najpoznatijih fizikalnih opcija, za ublažavanje tegoba. Primenjuju se u slučajevima koji nisu za operativno lečenje ili kada se ono iz različitih razloga odlaže.

Radiofrekventna ablacija RFA

Radiofrekventna ablacija – RFA je relativno nova metoda koja se primenjuju u tretmanu hroničnih perifernih bolova. Bol u kolenubol u donjem delu leđabol u kuku i bolovi u stopalu su najčešći razlozi za primenu ove metode. 

Može da se preporuči kod bola usled oštećenja hrskavice zgloba gonartrozakoksartroza gde su oštećena izraženija, kod pacijenata koji ne mogu da se operišu ili se operacije odlaže u dužem periodu.

RFA je minimalno invazivna, kao i mnoge procedure ima svoje prednosti ali i nedostatke kao i moguće rizike i komplikacije.

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA podrazumeva postupak kojim se putem posebne igle emituju radiofrekventni talasi – struje koje ,,uništavaju,, ili ,,uspavljuju,, nerve koji prenose bol u regiji koja je bolna.

Podelite ako vam se dopalo:

7 Responses

 1. Koliko je efikasna hijaluronska injekcija kod gonartroza dijagnoza Gonartrosis M.17?
  Koja je najbolja i najtrajnija koja je cena kod Vas?

  1. Poštovani, najbolje hijaluronske injekcije za koleno su one koje za Vas tokom pregleda i uvida u Vaše stanje preporuči naš Dr Radoičić D. 🙂
   Uvek imamo odličnu ponudu na raspolaganju u ordinaciji i moguća je primena odmah ukoliko je potrebno.
   Hijaluronske injekcije mogu da se daju intraartrikularno tj. u zglobove. Sve cene imate na našem sajtu na linku cena

   Pregled i davanje injekcija u koleno i ostale zglobove možete da zakažete pozivom tel. 069 693 640

   Srdačni pozdrav Dr Dren Ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti