Radiofrekventna ablacija

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA - RFA

Radiofrekventna ablacija – RFA je relativno nova metoda koja se primenjuju u tretmanu hroničnih perifernih bolova. 

Bol u kolenubol u donjem delu leđabol u kuku i bolovi u stopalu su najčešći razlozi za primenu ove metode. 

RFA je minimalno invazivna, kao i mnoge procedure ima svoje prednosti ali i nedostatke kao i moguće rizike i komplikacije.

radiofrekeventna ablacija rfa hronični za bol u donjem delu leđa u kolenu kuku koksartroza gonartroza RFA
radiofrekeventna ablacija rfa hronični za bol u donjem delu leđa u kolenu kuku koksartroza gonartroza RFA

ŠTA JE U STVARI RFA?

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA podrazumeva postupak kojim se putem posebne igle emituju radiofrekventni talasi – struje koje ,,uništavaju,, ili ,,uspavljuju,, nerve koji prenose bol u regiji koja je bolna. 

RFA metoda omogućuje ciljano smanjenje ili ,,uništavanje,, ćelija određenih tkiva. Koristi se za redukciju tumora, metastaza, raznih čvorića nodula, za varikozitete vena, i za tretman hroničnog perifernog bola u leđima, kuku, kolenu, stopalu i sl.

Procedura bi trebalo da je bezbolna ili minimalno neprijatna i relativno bezbedna.

Radiofrekventna ablacija

Kako izgleda postupak RFA u ortopediji

Procedura radiofrekventne ablacije je slična biopsijama iglom. To je minimalno invazivni postupak gde se sonda ili elektroda u obliku igle plasira u deo tela koji treba da tretiramo. Poseban uređaj preko te igle emituje radiofrekventne talase u tkiva i dovodi do ciljanog odumiranja ćelija tkiva koje se tretira.

U ortopediji se najčešće primenjuje radiofrekvetna abalacija kolena.

Igla se u RFA ubacuje pod kontrolom ultrazvuka ili rendgen aparata, u zavisnosti od tipa procedure i tkiva nekad jedna metoda ima prednost a nekad su za adekvatnu identifikaciju tkiva i anatomskih tačaka neophodni kombinovano rendgen aparat (specijalni ortopedski rendgen takozvani C-arm) i ultrazvuk.

Procedura se radi bez opšte anestezije,  obično pod lokalnom anestezijom. RFA traja u proseku od 15 minuta do dva sata u zavisnosti od tipa procedure i ciljanog tkiva. U ortopediji se ciljaju nervi koji prenose bol iz bolne regije. Radiofrekventna ablacija ,,umrtvljuje,, nerve i onemogućuje im da provode impulse za bol. Tako da na jednostavan način se prekida prenos bola i pacijent kad je procedura uspela ima mnogo manje bolova iz oštećenog zgloba.

Posle intervencije ne bi trebalo da se zadržavate, obično su dozvoljene umerene aktivnosti.

Koje su indikacije kad se primenjuje RFA

Najčešće se danas u radiofrekventna ablacija primenjuje kod hroničnog bola u leđimakolenu kuku . Najviše kod problema sa LS kičmom, koksartroze gonartroze ali ima i drugih indikacija. Posebno se RFA ističe kao opcija za smanjenje bolova kod pacijenat koji ne mogu da se operišu ili će se operacija odložiti u dužem periodu

– hronični bolovi u zglobu kuka, kolena, stopala, kičme (spondiloze, diskopatije, diskus hernije, fasetni sindrom, lumbago, lumboišijalgija, sakroilijačni bol i sl.)

– svi pacijenti koji ne mogu ili ne žele operaciju zamenu zgloba ili operaciju na kičmi

– hronični bol posle operacije ili kod stanja gde druge metode ne pomažu

– facijalni bol trigeminalna neuralgija

– redukcija tumora i bol kod karcinoma

– poremećaji srčanog ritma

Radiofrekventna ablacija kolena

 

Moguća je primena za bolu ramenu, kuku, kolenu, stopalu…. ali u ortopediji se najčešće primenjuje radiofrekventna abalacija kolena.

Najviše je iskustva u primeni kod bolnih kolena. Za RF ablacijukod kolena se odlučuju njačešće pacijenti sa izraženim bolovima, kojima je predložena operacija zamena kolena ali iz nekih razloga ne mogu ili ne želu operativnu zamenu kolena.

u poslednje vreme ima pacijenate kod kojih se RFA primenjuje par nedjla pre ooperacije zamene kolena. Tako dovodi značajno manje postoperativne bolnosti i ubrzanog i lakšeg oporavka.

U Dr Dren se izvodi radiofrekventna ablacija kolena i po potrebi drugih bolnih regija.

Za procenu da li je mogučć ili indikvoana primena je potreban pregled, potrebno je da pripremite rendgen ili MR snimak kolena ne stariji od tri meseca. Tokom inicijalnog pregleda ukoliko ste kandidat radimo posebnu ,,probu,, kojom stičete uvid u očekivni efekat procedure i donosite odluku da li da ćemo planirati RFA za vas.

 

Radiofrekventna ablacija RFA - kome se obratiti - Dr Drenu

Iako je radiofrekventna ablacija minimalno invazivna postoje mogući brojni rizici i komplikacije.

Zato proceduru treba da izvode obučeni specijalisti sa iskustvom i poznavanjem anatomije perifernih nerava i dijagnostike, odnosno sa iskustvom u ortopediji, radiologiji, neurohirurgiji i sl.

Dr Dren ima iskustvo i koristi najsavremeniju opremu kako bi rizike procedure sveo na minimum.

Radiofrekventna ablacija

Koji su rizici i komplikacije

Rizici i komplikacije radiofrekventne ablacije postoje. Pošto se radi o relativno novoj proceduri neki rizici se još ubek procenjuju a nove komplikacije evidentiraju i upoznaju.

RFA ablacija je minimalno invazivna i smatra se relativno bezbednom procedurom. Obzirom da se izvodi iglom trebalo bi da je manje komplikacija nego kod otvorene hirurgije.

Najčešće neželjene reakcije i komplikaciје RFA ablacije:

  • slabost, utrnulost ili osećaj peckanja kao kod opekotine koji može da potraje do par nedelja
  • krvarenje, hematom tj. podliv i izmenjen osećaj u regiji primene
  • pojačana osetljivost iritabilnost kože
  • trajno oštećenje nerava
  • paraliza nekih nerava i moguć gubitak određenih pokreta ili funkcija ( u zavisnosti od zone primene)
  • moguće je i pogoršanje stanja i/ili pojačanje bola 

Koliko je radiofrekventna abalacija uspešna i da li se ponavlja

Najčešća pitanja u vezi RFA su koliko je uspešna i koliko traje efekat?

Radiofrekventna ablacija ima realnu uspešnost od 50 do 70%. Odnosno postoji značajan procenat mogućnosti da procedura kod nekog pacijenta ne bude uspešna. Rezultat u nekom delu zavisi od doktora koji izvodi i opreme koju koristi oko 50%.

Radiofrekventna ablacija u cilju umanjenja bolova nije procedura koja ima trajni niti dugotrajni efekat. Kod nekog efekat bez bolova može da potraje nekoliko meseci kod nekoga efekta nema uopšte, kod nekoga ima komplikacija.

RFA može da se ponavlja. Ponavlja se isključivo kod pacijenata koji su imali dobar odgovor i gde je efekat obezboljavanja trajao dovoljno dugo.

Ne postoje jasno definisani okviri ali su preporuke su da se RFA neurotomija odnosno denervacija ne ponavlja na manje od 6 do 12 meseci. 

 

Da li nervi ponovo ,,ožive,, posle RFA?

Ciljano RFA ablacijom ,,umrtvljavanje,, nervnih vlakana blokira sprovođenje bolnih signala do mozga. To oštećenje je obično prolazno i nervi se obnove. Zato je uspešan rezultat RFA, kad se postigne, često vremenski ograničen na u najvećem broju slučajeva 3 do 9 meseci. 

Mogućnost neuspeha ili kratkog trajanja efekta je smanjila početni entuzijazam koji je pratio RFA metodu. Posebno jer se RFA obično plaća i cena može da bude značajna. Ali se pojavilo i novo indikaciono područje. 

RFA se nekad može primeniti npr. par nedelja pre operacije zamene kolena kako bi koleno posle operacije manje bolelo i kako bi oporavak posle operacije bio bezbolniji i brži. 

Pratite nas i budite u toku sa akcijama

Podelite ako vam se dopalo:

2 Одговор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije

PRP

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 

BMAC za zglobove

POKLON za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti