BMAC u ortopediji

BMAC (bone marrow aspirate concentrate) aspirat faktora rasta i ćelija iz koštane srži može da ima primenu u vidu regenerativne medicine. Koriste se prirodni potencijali sopstvenog tela za lečenje različitih stanja.
Sve je više razumevanja za primenu ovih ćelija u tretmanu brojnih stanja. Posebno u ortopediji i nekim drugim oblastima. 

Učinjeni su veliki koraci u tehnologiji i razumevanju u ovoj oblasti. Lako su dostupna brojna istraživanja i kvalitetni tekstovi koji se ozbiljno bave temom primene matičnih ćelija. Sve to naši doktori čitaju i redovno prate. 

Tehnologije su nove i potrebno je dobro poznavanje i razumevanja kao i oprez prilikom postavljanja indikacija i primene. Pokušaćemo da vam predstavimo primenu ovog vida regenerativne ortopedije u našoj praksi.

Da li su BMAC matične ćelije

BMAC kao sadržakj aspirat iz koštane srži ima jedine ćelije koje mogu da postanu specijalizovane ćelije različitih tkiva i organa. To jesu matične ćelije i na neki način BMAC jeste terapija matričnim ćelijama u ortopediji. 


Ukratko u tipičnoj ortopedskoj proceduri za primenu BMAC one se dobijaju iz koštane srži iz karlične kosti. Potom sledi  obrada i primenjuju u oštećeni zglob ili u mesto nezaraslog preloma – pseudoartrozu. BMAC je tretman registrovan i za primenu kod nezaraslih preloma. U ortopediji se najviše primenjuju za hrskavicu i sportske povrede. Odnosno sa idejom za obnavljanje ili reparaciju oštećene hrskavice.

U adekvatno indikovanim slučajevima ovbu vrsti tretmana uspešno primenjujemo u Dr Dren Ortopediji

Funkcija i primena

pojačavaju prirodni odgovor tela za reparaciju i zaustavljanje daljih oštećenja

Dobra okolnost i prednost u odnosu na ostale vidove tretmana je da su matične ćelije iz vašeg tela. Tako da šanse za alergijske i druge reakcije, ili odbacivanje praktično ne postoje.

Kod odraslih se matične ćelije za primenu u ortopediji najbolje uzimaju iz koštane srži karlične kosti, a mogu i iz masnog tkiva. Zato je jako bitno da ovu proceduru izvodi izuzetno dobro obučen ortopedski hirurg, kakvi su naši doktori.

Ko su kandidati za BMAC terapiju

U našoj praksi i iskustvu može da se kaže da ste kandidat, ukoliko imate bolove ili znate za oštećenja zgloba a ne želite da rizikujete moguće komplikacije težih hirurških zahvata. Kao što su operacije zamene zgloba (kuka, kolena, skočnog zgloba, ramena i sl.). 

A moguća je i primena kao dodatnog sredstava za potenciranje zarastanja kod nezaraslih preloma.

U ortopediji  se najčešće primenjuju matične ćelije za koleno, potom matične ćelije za kuk, po potrebi i za sve ostale zglobove.

Postoje radovi koji dokazuju da primena bioloških procedura kao što su PRP i bmac matične pospešuje zarastanje kod danas često izvođenih reparacija ušivanja meniskusa i reparacije hrskavice.

Takođe ukoliko imate sportsku povredu, ne želite hirurgiju, Ili ste imali intervenciju koja je pokazala određeno oštećenja a želite da ubrzate svoj oporavak. Terapija matičnim ćelijama može da bude pravi izbor i dodatak u lečenju.

Kako se izvodi terapija bmac u ortopediji

Dobićete specifična iskustva od naših doktora. Možda će biti potrebna određene laboratorijske analize

između ostalog je važno da ne koristite antikoagulantne i lekove bolove iz grupe nesteroidnih antireumatika ( brufen i sl.). Barem dve nedelje pre procedure.

U Dr Dren koristimo isključivo sertifikovane, registrovane setove za BMAC terapiju. Specijalno dizajnirane za pravilno i bezbedno uzimanje i davanje matičnih ćelija u ortopediji.

Procedura počinje uzimanjem iz koštane srži karlične kosti (iznad kuka). Na samo jedan minimalni ubod posebnim instrumentom. U lokalnoj anesteziji vadimo aspirat koštane srži u kome su željeni faktori. Potom sledi obrada i izdvajanje, i primena u zglob ili oštećeno tkivo. Cela procedura traje sat do dva, nema potrebe za praćenjem ili nadzorom posle intervencije. Možete da idete kući odmah posle primene.

Posle procedure primene BMAC

Narednog dana možete da se vratite svojim redovnim aktivnostima. Ali naredne dve nedelje izbegavajte teža naprezanja i vežbanja. Izbegavajte i uzimanje lekova za bolove iz grupe nesteroidnih antireumatika ( brufen i sl.).

Terapija bmac prednosti i kandidati

Terapija BMAC iz koštane srži je nova ali uz primenu savremenih setova za lekar e sa iskustvom u toj oblasti relativno jednostavna procedura. Ako je uspešna, izbegavaju se invazivne operacije i moguće teške komplikacije tih operacija.

Potom ne mala prednost budući da se radi o sopstvenim ćelijama je što nema odbacivanja niti alergijskih reakcija.

U našoj praksi i iskustvu u Dr Dren ortopediji  za ovu terapiju se najčešće odlučuju pacijenti:

–          koji znaju da je njihov kukkolenorame ili skočni zglob za zamenu ali iz raznih razloga ne žele ugradnju metalne proteze veštačkog zgloba

–          koji se boje mogućih komplikacija zamene zgloba

–          dodatak za bolje zarastanje prleoma

–          koji iz različitih objektivnih razloga ne mogu da se operišu u anesteziji koja je potrebna za operaciju zamene zgloba

–          profesionalni i rekreativni sportisti.

Rizici i komplikacije kod primena BMAC su minimalni. Terapija je kad je primenjuje obučeni ortoped bezbedna procedura. Sa izuzetno niskom mogućom stopom neželjenih reakcija. One uključuju kao kod svake procedure gde se koristi injekcija mogućnost infekcije. Do sada u našoj praksi nismo evidentirali niti jednu komplikaciju ili neželjenu reakciju. 

Najčešći razlozi i mogućnosti za primenu u ortopediji kod bolnih stanja kolena, kuka, ramena i skočnog zgloba

BMAC za koleno

 • artritis kolena artroza kolena gonartroza ili gonarthrosis
 • oštećenja povrede i raskidi ligamenata kolena
 • oštećenja meniskusa kolena
 • kod operacija meniksusa i ukrštenih ligamenata kolena
 • tendinitisi patelarne tetive ili tetive kvadricepsa
 • oštećenja povrede hrskavice kolena
 • nestabilnost čašice
 • obnavljanje hrskavice kolena
 • zamena hrskavice kolena
 • neki autori preporučuju i za sinovijalne upale sinovitis kolena
oporavak posle zamene kolena matične ćelije za koleno

BMAC za kuk

 • artritis artroza kuka koksartroza coxarthrosis
 • povrede oštećenja labruma kuka
 • bursitis trohantera
 • avaskularna nekroza glave buten kosti necrosis avascularis femoris
 • neki autori preporučuju i za sinovijalne upale sinovitis kuka

BMAC za rame

 • artritis artroza ramena
 • povrede i oštećenja rotator cuff-a
 • bursitis ramena
 • sportske povrede unutrašnjih struktura ramena
 • sinovijalne upale

BMAC za skočni zglob i stopalo

 • artritis artroza skočnog zgloba i drugih zglobova stopala
 • oštećenja i povrede ligamenata
 • disekantni osteohondritis talusa skočne kosti
 • avaskularna nekroza talusa skočne kosti 

Podelite ako vam se dopalo:

22 Одговор

 1. Imam 49 godina, oštećena su mi kolena već su mi rekli da mi treba operacija.
  Imam svoje razloge ali ne želim operaciju, čitao sam o matičnim ćelijama zanima me koja je cena terapije matičnim ćelijama za oba kolena.
  Koliko traje terapija koliko traje oporavak i koliko mi dana treba da sam u Beogradu?
  u vezi plačanja da li primate kartice
  Hvala

  1. Poštovani,
   matične ćelije za koleno mogu da se planiraju i primene u Dr Dren, ali je najpre neophodan pregled ortopeda.
   Ukoliko dr proceni da ima potrebe za primenu samo uzimanje i obrada pa i davanje matičnih ćelija u koleno traje sveukupno oko 45 do 60 min.
   Oporavak je jako brz, praktično je potrebno da izdvojite jedan dan.

   Matične ćelije za koleno cena je redovno u Dr Dren 1950 e, ali u januaru je 1300 e odnosno 150 000 din. Važiće dok se ne utroše planirani setovi za akciju. Moguće je plaćanje karticama.

   Slobodno nazovite
   dobićete sve ostale potrebne informacije

   Hvala Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Dobar dan,
  Moja sestra ima kost na kost koksartrozu desnog kuka. Ima li sanse za lečenje matičnim ćelijama, ili sta bi vi predlozili za najbolji/najefikasniji metod za ovaj problem kuka.
  Hvala puno na vasem odgovoru.
  Pozdrav,
  Vera

  1. Poštovani za kost na kost tj. artrozu nekog zgloba u vašem slučaju zgloba kuka postoje brojne opcije.
   Za pravu procenu je neophodan pregled sa rendgen snimkom kuka.

   Sve opcije lečenja koksartroza od različitih injekcija do operacija zamena kuka se individualno se prilagođavaju i najbolje je da ih prodiskutujete sa doktorom.

   Pregled možete da zakažete telefonom +381 69 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 3. Postovanje,
  Zanimaju Nas cene ubrizgavanja maticnih celija u kuk kod koksartroze?!
  Liste cekanja u bolnicama su preduge pogotovo sad zbog korone. Znamo da su maticne celije I dalje u domenu experimentalne I ne dovoljno potvrdjeno uspesne Ali mora sve da se proba,naravno.

  1. Poštovani,

   preporučujemo da zakažete pregled u Dr Dren, ponesite sve snimke koje imate, doktor će vam na pregledu reći da li ste uopšte kandidat za terapiju matičnim ćelijama kod koksartroze.
   Na pregledu dobijate sve informacije u vezi pripreme, postupka, potrebnih analiza pre intervencije, ponašanja posle kao i u vezi cena.

   Hvala na javljanju
   telefon za zakazivanje pregleda je 069 693 640

   Dr Dren Ortopedija

 4. Imam 40 godina. Usled preležane Korone prošle godine i lečenja u Beogradskoj Areni velikim dozama kortikosteroida, na desnom kuku imam avaskularnu nekrozu gornje četvrtine glave femura. Usled toga, šepam i imam bolove u predelu prepone, butine i kolena, a povremeno i bolove na mestu sedalnog mišića. To traje od početka ove godine. Svi lekari, gde god sam išao, su mi rekli da je operacija i ugradnja veštačkog kuka rešenje.
  Interesuje me Vaše mišljenje u vezi sa mojom dijagnozom i interesuje me da li do operacije postoji način da nekim terapijama eliminišem bolove i prestanem da šepam.

  S poštovanjem,
  Marko

  1. Poštovani,
   mza procenu da li je potrebna operacija ili postoji prostor za neoperatvne postupke i koje, može da vam odgovori samo doktor tokom pregleda.

   Izvolite zakažite, telefon za zakazivanje je 069 693641 ili to možete da učinite putem online zakazivanja na našoj stranici za online zakazivanje
   Hvala

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 5. Pozdrav.
  interesuje me cena terapija stem ćelijama a u pitanju je alopecija, muškarac 47 godina, niko od mojih nije ćelav kod mene klasična dht i to tek blago dublji zalisci i blaža proredjenost, više kao istanjenost dlake. Znači ne radi se o ćelavost i već o slabljenju kose.
  Srdačan pozdrav Igor

 6. Poštovani, otac je operisao kuk 2016. Na poslednjem pregledu dijagnostikovano je razlabavljenje štema kuka uz osteolizu. Interesuje me da li ima šanse da se osteoliza leči matičnim ćelijama ili je reoperacija jedini izbor u ovom slučaju? Savetovano mu je da bude bez kuka godinu dana pa da tek onda ugrade novi. Nama to deluje dosta komplikovano i rizicno, s obzirom da on vec ima 70 godina.
  Unapred hvala na odgovoru.

  1. Poštovani, godine nisu prepreka u svakom slučaju najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren

   u Dr Dren možemo da vam odgovorimo na sva pitanja i da planiramo sve što je potrebno.

   Telefon dostupan za zakazivanje je
   +381 69 693640

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 7. Postovani,
  zanima me tretman maticnih celija + ha, za kuk i koleno. Kandidat sam za operaciju kuka koju zelim da odlozim. Takodje imam hronicnu upalu jetre, redovno kontrlisanu i u dobrom stanju.
  Zanima me 3 u 1 injekcije, obzirom da nisam iz Bg.
  Unapred zahvaljujem na odgovoru i nadam se zakazivanju tretmana.

  1. Poštovani,
   sve odgovore u vezi primene bilo koje terapije injekcijama možete da dobijete na pregledu.
   najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren, ponesite snimke kukova i
   možemo da vam odgovorimo na sva pitanja kao i da planiramo sve što je potrebno.

   Telefon dostupan za zakazivanje je
   +381 69 693640
   email
   drdrenortopedija@gmail.com
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 8. Dobar dan
  Imam gonartrozu kolena, al mi je desno u jako losem stanju.
  Na listi cekanja za ugradnju vestackog kolena sam vec 10 god. jer ja jos vek pokusavam da nadjem neko alternativno resenje.
  Malo sam istrazivala i metodi lecenja maticnim celijama u tu svrhu… zato imam pitanje za Vas.
  Da li je uzimanje matičnih celija iz krvi u ubrizgavanje u kolenu sa istim efektom kao i uzimanje iz kostane srzi.
  Hvala.

  1. Poštovani,
   u skladu sa sadašnjim razumevanjem i naučnim postignućima, kao i dostupnim sistemima za izdvajanje matičnih ćelija, kad su u pitanju ortopedske inidkacije apsolutnu prednost imaju bmac odnosno one dobijene iz koštane srži. Jednostavno nema puno mesta ni za poređenja sa uzimanjem iz krvi ili masti.
   Istina je da ima puno ,,lovaca u mutnom,, među medicinskiom osobljem i kompanijama. Puno je lakše i jeftinije raditi sa sistemom za uzimanje krvi i masti nego iz kosti – koštane srži. Nema puno lekara koji imaju iskustva i znaju da urade bmac sa minimalnim rizikom za komplikacije. Treba da znate da matične nisu svemoguće, i na sadašnjem niovu znanja ne mogu da zamene zglob, takođe ima puno faktora koji mogu da utiču na terapijski efekat tako da ne može da se odgvoori koji tip će imati kakav efekat. na vama je da istražite i izaberete ako se odlučite za tu vrstu tretmana.

  1. Poštovani, za preporuku je potrebna je procena lekara koji je primenio terapiju,
   najbolje zakažite u Dr Dren pa proverite sa dr sve u vezi vašeg stanja i primene.

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren

 9. Postovani,
  zamolicu Vas za misljenje. Prije godinu dana sam imala operaciju kicme fusion & laminectomy L4-5. Operacija je prosla dobro, ali poslije toga sam dobila jos ‘brdo’ dijagnoza i problema. Uzasni bolovi u SI zglobovima, stenoza u vise djelova kicme, od cega najizrazenija L5-S1, spondylolisthesis grade 1 jos uvijek prisutna, facet arthrosis & hypertrophy, buling & dehydrated discs, osteopenia…. Predlazu mi implantant -spine cord stimulator ili fusion SI joints. Iskreno, plasim se jos jedne neuspjele operacije i dodatnog bola i gubitka fleksibilnosti. Da li smatrate da je moguc kakav takav progres tretmanom stem celijama u mom slucaju?
  Unaprijed se zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru!!

  1. Poštovani,
   vrlo zanimljiv opis i pitanje, zato je najbolje da zakažete pregled u Dr Dren pa proverite sa dr sve u vezi vašeg stanja i oporavka.
   ponesite sve snimke i izveštaje.

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »
artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti