iščašenje Kolena Iščašenje čašice

iščašenje kolena luksacija patele

Često dijagnostikujemo iščašenje kolena tj. iščašenje – luksacije čašice. 

Radi se o povredi kolena gde čašica – patela ,,izleti,, odnosno iskoči upolje. Stanje je bolno i neprijatno, nekad se čašica sama vrati a nekad je potrebno da to uradi ortoped. Dobre vesti su da u velikom broju slučajeva, kad se desi prvi put, luksacija čašice može da se leči bez operacije.

Kad je potrebno operišemo iščašenje kolena odnosno luksacije patele. U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi neoperativnog tretmana luksacija čašice kao i za primarne i revizione operacije iščašenja čašice.

luksacija čašice dijagnoza
luksacija čašice dijagnoza

Iščašenje kolena luksacija čašice

Anatomija iščašenje kolena čašice

Patelofemoralni zglob je zglob između čašice i butne kosti. To je prednji deo kolena, gde patela (latinski naziv za čašicu) prati trochleu femura (žleb na prednjoj strani butne kosti). Patela normalno klizi gore-dole u trohlearnom žlebu, dok se koleno savija i ispravlja. Normalno patella kliza po idealnom putu, održava se u centru žleba uz pomoć okolnih mišića i ligamenata.

Iz različitih razloga može da dođe do poremećaja u kretanju odnosno devijacija od anatomskog klizanja patele što obično ima neželjene posledice. Jedna je iščašenje kolena to jest iščašenje čašice ili luxatio patellae.

Šta uzrokuje iščašenje kolena iščašenja čašice

Iščašenje čašice ili ispadanje čašice kolena, se javlja kada se patela pomeri na stranu i izvan trohlearnog žleba. Pravac dislokacije je skoro uvek bočni (prema spolja).

Potrebna je značajna sila da prvi put dođe do dislokacije čašice. Ovo se često javlja prilikom padova ili skakanja tokom sporta

Nakon prve luksacije, često ukoliko nije sprovedeno adekvatno lečenje i fizikalna terapija mogu se očekivati i lakše dogoditi nove dislokacije. Oporavak nakon luksacije patele može da traje različito dugo i zavisi od brojnih faktora.

 

ispadanje čašice iščašenje čašice
kako izgleda iščašenje patele

Luksacija patele iščašenje kolena simptomi

Kada se patela iščaši to jest dislocira, može da se desi da se spontano vrati na svoje mesto, što se ispolji kao osećaj preskoka na prednjoj strani kolena. Ili patela može da ostane dislocirana upolje sve dok se koleno potpuno ne ispravi. 

Obično ispružanje kolena oslobađa napetost na prednjem delu i omogućava da se patela pomeri u normalni centralni položaj. U svakom slučaju, glavne tegobe su bol u prednjem delu kolena, otok i ograničenje pokreta.

luksacija patele luxatio patele iscasenje patele
Preoperativna provera iščašenja čašice je neophodna za potvrdu i planiranje operacije, kao što vidite čašica lako izleće upolje. U ovom slučaju je primenjena mpfl rekonstrukcija Dr Radoičić

Dijagnoza luksacija patele

Dr Radoičić će vas pitati o vašim simptomima i obaviti temeljan pregled kolena. Obično se tokom kliničkog pregleda  izvode  određeni testovi kojim se ispituje stabilnost patele i patelofemoralno kretanje.

Za adekvatan pregled kolena i čašice, pored testiranje potrebni su rtg snimci a često je neophodan i MR pregled kolena.

Luxatio patellae šta se povređuje – oštećuje 

Kada se patela pomera bočno ili kad se iščaši, ligament koji drži čašicu kolena  na mestu na medijalnoj unutrašnjoj strani kolena – poznat kao medijalni patelofemoralni ligament, ili MPFL – je rastegnut ili pokidan.  Osim toga, može doći do povreda kostiju ili povrede hrskavice. Povrede hrskavice mogu dovesti do gubitka hrskavice u kolenu i da značajno komplikuju i produže lečenje.

ortoza za koleno posle operacije kolena

Terapija iščašenja luksacija patele

Ponavljajuća ispadanja čašice mogu da budu izuzetno neprijatno, bolno i ograničavajuće stanje. U mnogim slučajevima je lako rešivo jednodnevnom intervencijom.

Opcije lečenja uključuju nehirurške i hirurške metode.  

Nehirurški tretman se najčešće primenjuje nakon dislokacije čašice „prvi put“ i uključuje imobilizaciju kolena gipsom ili odgovarajućim ortozama, fizikalnu terapiju, i određene savete za modifikaciju aktivnosti. Rizik od naknadne luksacije patele, odnosno recidiva, nakon nehirurškog tretmana je oko 40%. 

Hiruško lečenje iščašenje čašice može da bude artroskopsko ili kombinovano. Obično se artroskopska operacija kolena izvodi i kod prve luksacije ako je u kolenu prisutno slobodno zglobno telo ili značajan defekt hrskavice. Slobodna tela u kolenu mogu da nastanu usled osteohondralne povrede izazvane iščašenjem čašice.

Fizikalna terapija iščašenja luksacija patele

Luksacija čašice se najpre leče mirovanjem, imobilizacijom, primenom analgetika i krema protiv bola i otoka i koje ubrzavaju oporavak kao što je Orthogol.  

Fizikalna terapija se počinje po uklanjanju imobilizacije, cilj je povratak pokreta i jačanje mišića. treba raditi posebno na jačanju medijalne unutrašnje glave kvadricepsa.Bez obzira na moguće ponavjanje ili ne luksacijajaki mišići natkolenice su ključni za prevenciju i brži opooravak čak i ako bude bilo potrebe za operacijom. 

oporavak posle operacije iščašenje čašice

Iščašenje kolena operacija luksacija patele

U Dr Dren često izvodimo operaciju zbog brojnih ponavljajućih luksacija patele (lat. luxatio patellae). Iako to nije pravi opis to je stanje poznatije kao iščašenje kolena. 

U Dr Dren praksi obično nam se javljate za mišljenje nakon više prethodnih iščašenje kolena tj. čašice. Često je to po preporuci kolega ortopeda.  Mnogi su već negde primarno lečeni. Možda probali da negde drugo reše ovaj problem neoperativno ili operacijom ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

Te intervencije izvodimo uvek kao jednodnevnu hirurgiju u bezbednoj lokalnoj anestezij. U Dr Dren se rade operacije zbog iščašenje čašice  od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija.

Za iščašenje kolena odnosno čašice primenjujemo savremene tehnike reparacije. Oporavak je nakon primene modernih operativnih tehnika, relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

dr dren mpfl operacija kolena za ponavljajuće iščašenje čašice
snimak posle operacije za iščašenje čašice kolena dr dren

Operacija ponavljajuće luksacije čašice kolena

Ponavljajuća recidivna luksacija patele – luxatio patellae recidivans često zahteva operativno lečenje. 

Operacija se radi kako bi stabilizovali zglob i smanjili rizik od dodatnih povreda i omogućili pacijentu povratak normalnim i sportskim aktivnostima.


Opisane su brojne metode za operaciju nestabilne čašice odnosno za iščašenja patele i posledično oštećenje hrskavice kolena. 

Ranije su se radile koštane operacije sa osteotomijama, opterećivale su ih brojen komplikacije i dug oporavak, i danas se izvode ali mnogo ređe jer postoje savremenije i bezbednije operacije.

Artroskopija za luksacije patele

Iako se danas nešto ređe izvode, artroskopske intervencije popuštanja retinakula i dalje imaju svoje mesto. Posebno što je artroskopija i samo artroskopsko preusmerenje čašice minimalno invazivna metoda sa jako brzim oporavkom.

Cena operacije luksacije patele – iščašenja čašice

Obzirom da je to jedno od najčešćih pitanja MPFL rekonstrukcija u Dr Dren potpunu i tačnu informaciju u vezi cene možete da dobijete nakon detaljnog pregleda, uvida u koleno i snimke. 

MPFL operacija za ponavljajuće luksacije patele

Danas se nešto češće izvode minimalno invazivne i artroskopski asistirane rekonstrukcije MPFL-a. U Dr Dren izvodimo sve vrste operacija za lečenje ponavljajućih luksacija čašice od samo artroskopskih release-a preko rekonstrukcija MPFL (operacija raskida medijalnog patelofemoralnog ligamenta) do otvorenih rekonstruktivnih metoda.

Rekonstrukcija MPFL  kolena je zahvat  kojim se obnavlja ligament koji sprečava spoljnu luksaciju patele. Izuzetno retko se danas izvode nekad popularne operacije kao osteotomije sa transferom tibijalnog tuberozitasa. 

Nekad popularni artroskopski lateralni release se danas retko preporučuje kao izolovani tretman za nestabilnost patele. Takođe trohleoplastika se relativno retko primenjuje, osim u slučajevima trohlearne displazije.

MPFL u Dr Dren je jednodnevna intervencija

Rekonstrukcija MPFL ili artroskopsko popuštanje spoljnih lateralnih vlakana se izvodi u lokalnoj anesteziji kao jednodnevna hirurgija, često je izvodimo. 

Operacija luksacija čašice kolena što se tiče oporavka, oporavak je nakon primene modernih operativnih tehnika relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

U svakom slučaju pre pregleda pripremite pitanja. Porazgovaraćete sa dr Radoičićem o vašoj situaciji i napraviti plan tretmana individualno prilagođen za vas.

za Dr Dren ortopedski hirurg doc dr sc med D. Radoičić

Možete da pročitate i o rekonstrukciji prednje ukrštene vezesinovitisu i dodatno o artroskopijama kolena

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

 
operacija iščašenja čašice kolena
mpfl operacija za luksaciju patele

za ponavljane luksacije optimalno rešenje

MPFL i ostale intervencije

Rekonstrukcija MPFL ili artroskopsko popuštanje spoljnih lateralnih vlakana se izvodi u lokalnoj anesteziji kao jednodnevna hirurgija. To je intervencija koju izvodimo često.

Operacija luksacija čašice kolena što se tiče oporavka, on je nakon primene modernih operativnih tehnika relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

U svakom slučaju pre pregleda pripremite pitanja. Porazgovaraćete sa dr Radoičićem o vašoj situaciji i napraviti plan tretmana individualno prilagođen za vas.

za Dr Dren ortopedski hirurg doc dr sc med D. Radoičić

Možete da pročitate i o rekonstrukciji prednje ukrštene vezesinovitisu i dodatno o artroskopijama kolena

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Podelite ako vam se dopalo:

18 Responses

 1. Dobar Dan, poštovanje

  Ja imam 24 godine, imam problem sa levim kolenom, boli me i iskače mi čašica do sada mi je iskočila 6 puta dva puta je vraćao doktor a ostalo se vraćala sama. Ima oštećenje hrskavice na čašici ispod nje, već mi je doktor rekao da mi je jedino operacija rešenje.
  Koliko se čeka kod vas na operaciju i koliko košta?
  Koliko se ostaje u bolnici koliko se nosi gips i štake, i kad može da se hoda posle operacije???
  Hvala

  1. Poštovani,
   često smo u prilici da rešavano problem luksacija čašice, tj.kako kažete ispadanja čašice.
   Za operaciju ponavljajuće luksacije patele posebno ako ima dodatnih oštećenja preporučujemo da zakažete pregled kod dr Radoičića.
   Cene imate na linku cena
   Intervencija od MPFL operacije pa do ostalih za luksabilne čašice je u Dr Dren svakako jednodnevna. I to u nekoj vrsti bezbedne lokalne anestezije.

   Što se tiče oporavka potrebno je da porazgovarate sa doktorom, do sada je svim našim čašicama bio brz i uspešan.
   U vezi gipsa u Dr Dren, zaista retko je potreban gips posle operacije iščašenja čašice. Za sva ostala pitanja najbolje odgovore možete da dobijete na pregledu.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

  2. Padom sa bicikla imala sam iscasenje casice na koljenu.
   Rekli su mi da koristom gel neofen ili bilo koji i nosim steznu carapu, koja je kupljena u ljekarnoj.
   Naravno nenosim je uvjek, samo kad imam jake bolove i oticanje. Koliko je dobro koristiti tako nesto i da li ce pomoc??? Hvala.

   1. Zanimljivo pitanje,
    međutim bez dovoljno pravih podataka o nestabilnosti, odnosno luksacijama čašice, ne postoji način da vam odgovorimo adekvatno.
    Neophodan je pregled za procenu i predloge za dalji tretman.
    Savetujemo da se obratite ortopedu, možete da zakažete pregled kod nas ili gde vam više odgovara.

    Hvala

    Srdačni pozdrav
    Dr Dren ortopedija

 2. Imam problem sa zglobom desnog kolena, imao sam povredu pre 2 godine, ali i dalje mi je zglob nestabilan i ako se vise ne bavim sportom. Mozete da mi pomognete i kazete u cemu je problem, sta da radim?

  1. Poštovani,
   postoje različite vrste nestabilnosti kolena.
   Ukoliko vam je zglob kolena nestabilan i ne možete da se bavite sportom a mogli ste pre povrede, sigurno ima mogućnosti da vam se pomogne da se reši problem nestabilnog kolena.
   Najbolje je da zakažete pregled kod nas, ponesite snimke kolena (mr, rtg) ukoliko ih imate.

   Na pregledu dobijate sve informacije u vezi kolena, plan tretmana i oporavka.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Poštovanje
  da li radite lasersku artoskopiju za ispadanje čašice, ako radite koji doktor to radi
  i koliko košta
  Čašica patela ispada često ne nosim više gips nosila sam ga bar 8-9 puta do sada
  posle fizikalne ojačan je kvadriceps
  molim odgovorite
  hvala

  1. Poštovani, u Dr Dren radimo sve vrste intervencija za ispadanja čašice tj luksacije patele.
   Od artroskopije i artroskopskih intervencija preko minimalno invazivnih do otvorenih ili kombinovanih operacija.
   U svakom slučaju najbolje je da se javite dr Radoičiću i da sa njim dogovorite dalje korake.

   telefoni za zakazivanje su 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 4. Zdravo dolazim iz Velike Plane, imam problem sa kolenima, levo koleno sam prvi put povredio nakon pada i udarca u plocice, posle toga su krenula nagla pomeranja casice, u prevodu koleno se na neki nagli pokret pomeri iz lezista i vrati, tako isto i sa desnim kolenom, pre nekolko meseci sam povredio ponovo nogu ali ovaj put su bili povredjeni ligamenti, kada sam skinuo longtetu nisam imao osecaj u nozi, kasnije je malo bilo bolje, sada trenutno nemam kompletan osecaj u nozi i levo koleno kao da je malkice vece od drugo to jest izbaceno ili naduveno, da li mozda znate zbog cega je to?, molim vas ako mozete odgovoriti, Hvala.

  1. Poštovani,
   odgovor je da. Ubeđeni smo da znamo sve što je potrebno u vezi iščašenja kolena odnosno ,,pomeranja čašice,,.

   U svakom slučaju za detaljan odgovor je neophodan pregled sa snimcima, gde bi dobili sve odgovore

   Pregled u Dr Dren možete da zakazete telefonom ili preko forme za zakazivanje

   Hvala
   Srdacni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

  1. Poštovani, postoje brojne terapijske opcije za lečenje otoka posle išačenje tj izletanja čašice spolja.
   Od fizikalne terapije preko nekih lekova i gelova do intervencija.

   Za svaku preporuku je prethodno poteban pregled ortopeda.

   Pregled u Dr Dren možete da zakazete telefonom ili preko forme za zakazivanje

   Hvala
   Srdacni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

 5. Postovani,
  Djecak 13 god.Prosle godine je iskocila casica lijevog koljena.4 nedelje gipsa fizikalne terapije i konstantno smo radili na jacanju koljena.Prije 7 dana iskace ovaj put desno koljeno.Moje pitanje bi bilo da li vi njemu mozete pomoci. Iz Podgorice smo ali bi dosli ako mislite da moze nesto da se uradi da se to vise ne desava.

  1. Poštovani,
   za procenu i preporuku daljeg tretmana u slučaju luksacija čašice kod mlađih i dece je neophodan pregled.
   Nekad je poželjno da imate MR pregled kolena.

   Ukoliko ste u mogućnosti najbolje je da zakažete pregled kod dr Radoičića.

   Telefon za zakazivanje je 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 6. Dobar dan! trenutno lezim iskocilo mi koleno pre 4 dana ,otok skidam longetu i vracam da bi mazala raznim gelovima i obloge ,ali jos uvek otok je ,treba li sta piti ,koji lek chemoral forte ako jos ga ima ili sta drugo ?
  planiram kod vas na pregled ,dok se ovo stabilizuje i budem mobilna

  1. Poštovani, nismo u mogučnosti da propisujemo terapiju bez adekvatnohg pregleda.

   Ukoliko želite,

   Izvolite zakažite, telefon za zakazivanje je 069 693641 ili to možete da učinite putem online zakazivanja na našoj stranici za online zakazivanje.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 7. Pozdrav, pre 2 dana sam imao luxatio patellae jos mi je noga u longeti, da li je moguce bez hiruskih intervencija da se ne desavaju dalja iscasenja uz adekvatno jacanje?

  1. Poštovani,
   vrlo zanimljivo pitanje, međutim za odgovor i prrocenu je neophodan pregled i vro verovatno određena snimanja

   U svakom slučaju najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren i dobijete prave odgovore na sva pitanja u vezi luksacije patele.

   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti