RICE protokol za brži oporavak posle povreda

RICE protokol ili tretman je najpoznatiji i jedan od najčešće korišćeni predlog mera za olakšanje tegoba i ubrzanje oporavka kod akutnih svežih povreda. 

R.I.C.E. protokol, je zapravo akronim od četri reči. U prevodu znači odmor (Rest), led (Ice), kompresiju (Compression) i elevaciju (Elevation). Prvi put je predstavljen 1978. godine a autor je dr. Gabe Mirkin. Od kada se RICE protokol široko koristi u sportskoj medicini i fizikalnoj terapiji kao efikasan način za smanjenje otoka, bola i ubrzavanje procesa oporavka posle povrede.

rice protokol odmor led kompresija elevacija oporavak

RICE Protokol

RICE protokol, odnosno RICE tretman, može da se primeni kod brojnih povreda, istegnuća, kontuzija, nekih preloma ali i svih stepena uganućatendinitisa i povreda ligamenata. Praktično je prvi korak za bezbedno i jednostavno ublažavanje bolova, smanjenje otoka, podliva i ubrzavanje oporavka kod brojnih sportskih i drugih povreda.

 Podrazumeva sledeća 4 koraka:

REST Odmor: Prvi korak ka oporavku

Odmor je ključni element RICE protokola. Nakon povrede, važno je odmoriti povređeni deo tela kako bi se sprečilo dalje oštećenje tkiva. Odmor može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno od težine povrede. Mirovanje omogućuje brže zarastanje sprečava širenje edema i hematoma. Takođe se preporučuje, ukoliko možete da se ne oslanjate na povređenu nogu ili bar delimično. Međutim, potpuni odmor može dovesti do atrofije mišića, stoga je bitno pratiti savete stručnjaka o pravilnom odmoru.

ICE Led: Hlađenje povrede

Primena leda je vrsta tzv. krioterapije i efikasan način za smanjenje otoka i bola. Led tj. krioterapija dokazano smanjuje otok i bol. Napomena – ne primenjujte led direktno na kožu već preko neke tkanine ili peškira. Ne duže od 5 do 10 min u razmacima od dva do 4 sata tokom prvih 24-48 sati od povrede. Važno je izbegavati direktni kontakt leda sa kožom kako bi se izbegle opekotine od hladnoće. Uz led je dozvoljena i primena prirodnih krema i gelova za brži oporavak i ublažavanje otoka kao što je npr. ORTHOGOL gel.

COMPRESSION Kompresija: Smanjenje oticanja

Kompresija pomaže u smanjenju otoka i podržava povređeno tkivo. Koriste se elastični zavoji ili specijalizovane kompresivne čarape. Bitno je paziti da zavoj nije previše stegnut, jer to može ometati cirkulaciju. Kompresija tj,. imobilizacija treba da je umerena, podrazumeva postavljanje zavoja elastičnim medicinskim zavojem. Ne trepa preterati sa pritiskom i stezanjem kako se ne bi ugrozila cirkulacija. Ukoliko primetite otok ili promenu boje kože ispod zavoja popustite ili uklonite zavoj, Ako to ne pomogne i ne dovede do poboljšanja konsultujte lekara.

ELEVATION Elevacija: Poboljšanje cirkulacije

Elevacija povređenog dela tela iznad nivoa srca pomaže u smanjenju otoka i bolova. Ovo se postiže tako što kad ležite podizanjem noge na jastuke ili slične podloge, ili podmetanjem jastuka ispod ruke. Podizanje smanjuje otok i bol. Elevacija je naročito efikasna i bitna noću. 

rice protokol rest ice compression elevation odmor led kompresija elevacija oporavak

 

MEAT protokol: Alternativa RICE-u

MEAT protokol, se pojavio relativno skoro u skladu sa nekim novim shvatanjima. 

MEAT je takođe akronim od četri reči i one znače kretanje (Movement), vežbanje (Exercise), analgetike (Analgesics) i terapiju (Treatment). Značajno dobija na popularnosti kod mlađihi aktivnih pacijenata i profesionalaca. Za razliku od RICE, MEAT promoviše ranije uvođenje blagih aktivnosti i pokreta, što može biti korisno u nekim vrstama povreda, posebno kod sportista, rekreativaca i profesionalaca.

Kada je MEAT bolji izbor

MEAT protokol se preporučuje u slučajevima gde je potrebno održati mobilnost i snagu tkiva, kao i u situacijama gde je potrebna brža rehabilitacija. Međutim, važno je naglasiti da izbor između RICE i MEAT protokola treba da bude zasnovan na specifičnoj povredi i savetu i proceni stručnjaka.

Ključne tačke RICE protokol i MEAT

  • Odmor je važan, ali treba izbegavati potpuni odmor duži vremenski period.
  • Primena leda smanjuje otok i bol, ali treba biti oprezan da se ne izazove opekotina od hladnoće.
  • Kompresija i elevacija su efikasni u smanjenju otoka.
  • MEAT protokol zbog brže mobilizacije može biti bolji izbor za određene vrste povreda i situacije.

Zaključak

RICE protokol je dokazan i efikasan pristup u lečenju akutnih povreda mekih tkiva. Međutim, razvoj novih metoda kao što je MEAT protokol pruža dodatne opcije za oporavak. izaberite najbolje prethono razmotrite opcije, ukoliko ste u mogućnosti uvek se konsultujte sa stručnjacima kako bi vam se predložio najbolji individualno prilagođen tretman.

Izvori za dalje informisanje

  1. Dr. Gabe Mirkin’s Website – Za originalno predstavljanje RICE protokola.
  2. American Academy of Orthopaedic Surgeons – Za detaljne smernice o RICE protokolu.
  3. Sports Medicine Research – Za najnovija istraživanja u oblasti sportske medicine, uključujući MEAT protokol.

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti