Prelom prsta na nozi

Prelom prsta na nozi je česta povreda koja može zadesiti svakoga, bez obzira na starosnu dob ili način života. Uzroci ovakve vrste povreda variraju od jednostavnog nepažljivog koraka i udara u neki predmet stopalom do sportskih aktivnosti i ozbiljnijih nesreća. 

Pored fizičkog bola koji donose, prelomi nožnih prstiju mogu značajno uticati na svakodnevne aktivnosti, poput hodanja i stajanja. Na sreću najveći broj ovih preloma se sanira relativno lako i brzo bez posledica. Razumevanje simptoma, procesa lečenja i mogućih komplikacija ključno je za pravovremeno i efikasno rešavanje ovog problema. 

prelom prsta na nozi prelom nožnog prsta fraktura prsta stopala

Prelom prsta na nozi – šta su i koliko su česti

Prelom prsta na nozi je jedan od najčešćih preloma stopala. Ovi prelomi mogu biti jednostavni, gde je koža iznad preloma nepovređena, a prelomna linija bez velike dislokacije ili složeni, sa otvorenim ranama, luksacijama i mogućim komplikacijama. Najčešći uzroci preloma nožnih prstiju uključuju direktni udarac u prst, kao što je udarac u nešto ili pad teškog predmeta na stopalo, ili nezgoda pri padu ili tokom sportskih aktivnosti. Takođe, dugotrajno prekomerno opterećenje prstiju može dovesti do stres preloma prsta stopala, posebno kod sportista.

Statistički gledano, prelomi prstiju na nozi prema istraživanjima, oni čine značajan procenat svih povreda kostiju, pogotovo u sportskim i rekreativnim aktivnostima. Dok neki prelomi mogu biti blagi i zahtevaju minimalnu medicinsku pomoć, drugi mogu biti komplikovani i gde može biti potrebna čak i hirurška intervencija.

Simptomi preloma prsta na stopalu

Prepoznavanje simptoma preloma nožnih prstiju je ključno za pravovremenu i efikasnu reakciju. Najčešći simptomi preloma prsta noge:

   1. Oštar bol: Bol je obično intenzivan odmah nakon povrede i može se pogoršati pri pokušaju kretanja ili pritisku na povređeni prst.

   1. Oticanje, podliv (hematom) : Povređeno područje često otiče i može promeniti boju, razvijajući podlive i hematome. Ako je povređen i nokat moguće je subunglavni hematom (ispod nokta)

   1. Deformiet: U nekim slučajevima, prst može izgledati deformisano, čak može biti u bizarnom položaju u odnosu na zdrave što ukazuje na dislocirani prelom ili luksaciju tj. iščašenje.

   1. Ograničena pokretljivost: Postoji značajno smanjenje ili nemogućnost kretanja povređenog prsta.

   1. Zvučni fenomen prilikom povrede: Ponekad se može čuti zvuk loma u trenutku povrede.

  Važno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati u zavisnosti od težine i vrste preloma. U nekim ređim slučajevima, možda nećete odmah osetiti bol, posebno kod stres fraktura koje nastaju postepeno.

  Dijagnoza preloma prsta na stopalu se postavlja jednostavno kliničkim pregledom i rendgen snimanjima.

  Prelom prsta na nozi lečenje

  Kako se leči prelom prsta na stopalu zavisi od vrste i težine povrede. Postoji više mišljenja i preporuka koje se ponekad mogu u manjoj meri razlikovati od ortopeda do ortopeda. U osnovi tretmana nekomplikovanih preloma je mirovanje i imobilizacija, a teži mogu da se leče i hirurški. Evo najčešće primenjivanih opcija:

  Nekomplikovan jednostavni prelom prsta na stopalu

  Za nekomplikovani prelom hde nema ve,ikog deformiteta, niti rane na koži ili noktu najvažnije je nekoliko dana do nedelja mirovanja, u početku poštedni hod na petu i šira komforna obuća. Najčešće nikakva druga medicinska intervencija nije potrebna, niti bilo kakva imobilizacija. 

  U prvih nekoliko dana se za prelom prsta na nozi predlažu analgetici – lekovi protiv bolova, obično NSAIL (sa protekcijom za želudac) i primena ortopedskih krema protiv bola, otoka i za brži oporavak kao što je ORTHOGOL gel.

  Važe skoro sve preporuke za RICE protokol  odmor, led, elevacija, osim kompresije. Kompresija nije neophodna za prelom nožnog prsta i čak može da bude kontraindikovana. Po potrebi predlažemo i fizikalnu terapiju po smiravanju bolne faze. U svakom slučaju, važno je pratiti uputstva lekara i redovno se javljati na kontrolne preglede.

  Imobilizacija preloma prsta na nozi može da bude popularna buddy taping tj. lepljenje polomljenog prsta za susedni ili postavljanje gipsa. Ideja je da imobilizacija drži prste u poziciji za zarastanje.

  Iz naše prakse možemo da otkrijemo da izuzetno retko gotovo nikad ne primenjujemo ove metode za jednostavne prelome nožnih prstiju.

  Imobilizacija za susedni prst

  Na osnovu iskustva i brojnih osnovanih žalbi pacijenata primetili smo da buddy taping ili lepljenje ili vezivanje nožnih prstiju  može da bude vrlo nehigijensko, da izazove čak i rane na koži, vrlo je neprijatno za nošenje, limitira pokrete stopala i nošenje obuće, 

  Posebna opasnost postoji od kompromitacije cirkulacije vezivanjem i lepljenjem prstiju. Čak može da dovede do ishemijskih promena prsta. Posebno treba biti oprezan kod vezivanja i lepljenja prsta na nogama kod starijih, i ako je moguće najbolje je izbeći ovu opciju.

  Gips za prelom prsta na nozi 

  Gips za prelome nožnih prstiju bilo da je običan ili plastičan, nije najbolja ideja. Najčešće je neadekvatan izbor, uvek obuhvata i celo stopalo i skočni zglob a prst vrloi upitno. Najčešće je nošenje gipsa nepotrebno a opterećeno mogućim kompliakcijama.

  Dakle ako je moguće bez lepljenja i gipsa, malo strpljenja i prelom će zarasti.

  Teži otvoreni ili luksirani prelom prsta na nozi

  U na sreću dosta ređim slučajevima komplikovanih težih preloma prstiju stopala može biti neophodno hirurško lečenje. Obično se radi o dislociranim prelomima, zglobnim prelomima sa značajnom deformacijom ili otvorenim prelomima sa pridruženim povredama ostalih tkiva pored preloma kosti. 

  Kod takvih preloma se ne očekuje spontano zarastanje i potrebna je hirurška intervencija u smislu repozicije (nameštanja preloma) nekad i fiksacija kostiju raznim iglama ili šrafovima.

  •  

  prelom prsta na nozi prelom nožnog prsta fraktura prsta na nozi

   

  Kada se javiti lekaru ako sumnjate na prelom prsta na nozi

  Obratiti se lekaru je neophodno u sledećim situacijama:

    1. Težak ili nepodnošljiv bol: Ako bol postane prejak ili se ne smanjuje upotrebom standardnih analgetika.
    2. Vidljiva deformacija: Ako prst izgleda iskrivljeno ili je u nekom nenormalnom položaju.
    3. Simptomi infekcije: Pojava crvenila, toplote, oticanja ili gnojnog iscedka sa mesta povrede, odvaljen ili bolan nokat sa promenom boje
    4. Izostanak poboljšanja: Ako nema znakova poboljšanja unutar nekoliko dana nakon povrede.
    5. Nemogućnost korišćenja povređenog prsta: Ako povreda onemogućava normalno korišćenje prsta.
    6. Opšti simptomi bolesti: Kao što su groznica ili osećaj slabosti.

   Prelomi prsta na nozio uslovni nisu ozbiljne povrede ali nekad ne tzreba oklevati, rano obraćanje lekaru može sprečiti komplikacije i omogućiti povoljan oporavak.

   Moguće komplikacije preloma nožnih prstiju

   Prelomi nožnih prstiju, iako često smatrani lakšim povredama, mogu dovesti do različitih komplikacija ako se ne leče pravilno:

   Rane komplikacije:

     • Infekcija: Posebno kod otvorenih preloma, postoji rizik od infekcije povređenog područja.
     • Oštećenje nerva ili krvnih sudova: Teški prelomi mogu oštetiti okolne nerve ili krvne sudove.
     • Nestabilnost ili nepravilno zarastanje kosti: Bez adekvatne imobilizacije, kost može zaceliti nepravilno, što može dovesti do trajnih deformiteta.
     • Subungvalni hematom i deformacije nokta: nekad su pridružena povrede nokta na koje treba na vreme obratiti pažnju.

    Odložene komplikacije:

      • Posttraumatski artritis: Trajna bol i ukočenost u zglobu može se razviti mesecima ili godinama nakon preloma.
      • Dugotrajna bol i osetljivost: nekad je moguće zaostajanje kao posledica hronična bol u području povrede.
      • Smanjen obim pokreta ili čak deformitet: Kontraktura prsta tj. ograničena pokretljivost može ostati kao trajna posledica preloma, nekad je moguća i trajna deformacija ako nije izvedena adekvatna repozicija preloma.

     Rano prepoznavanje i adekvatno lečenje su ključni za minimiziranje rizika od ovih komplikacija.

      

     Narodni lekovi i alternativni tretmani za prelome prstiju

     Iako je za svaku povredu ključna profesionalna medicinska pomoć, postoji nekoliko narodnih lekova i alternativnih tretmana koji se često koriste kao dopuna konvencionalnom lečenju. Popularne su razne vrste obloga (burove, od kupusa, obloge od luka, gaveza….) a neko savetuje i neke udlage od drveta.

     Ako već želite najbolje prirodne ekstrakte imate ih u najboljim odnosima u ORTHOGOL gelu!

     Važno je naglasiti da ovi tretmani ne mogu zameniti oficijelne principe lečenje preloma. Sa nekima treba biti oprezan jer mogu da imaju i štetne posledice Pre korišćenja bilo kojeg alternativnog tretmana ili narodnog leka, savetuje se konsultacija sa lekarom kako bi se izbegle moguće interakcije ili štetni efekti.

     Zaključak

     Prelomi prstiju na nozi, iako često percipirani kao manje ozbiljne povrede, zahtevaju adekvatnu pažnju i lečenje. Takođe, važno je biti svestan opcija tretmana ali i mogućih komplikacija.

       • Za prelom prsta čak i kad je jednostavan preporučujemo stručnu evaluaciju i lečenje.

       • Simptomi uključuju bol, otok, deformaciju i smanjenu pokretljivost.

       • Lečenje varira od mirovanja, poštednog hoda preko imobilizacije do čak hirurških zahvata, zavisno od težine povrede.

       • Važno je obratiti se lekaru pri ozbiljnijim simptomima ili nedostatku poboljšanja.

       • Postoji nekoliko narodnih lekova i alternativnih tretmana koji mogu olakšati oporavak, ali u vezi njihove primene prvo konsultujte lekara

      OSLOBODI SE BOLA PRIRODNO

      UBLAŽI BOL, OTOK I UKOČENOST ZGLOBA

      uBRZAJ OPORAVAK

      Podelite ako vam se dopalo:

      Оставите одговор

      Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

      Dr Dren društvene mreže

      Popularno

      Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

      Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

      Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

      Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

      Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

      Budite obavešteni

      Prijavite se za naš newsletter

      Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

      Sadržaj
      možda je zanimljivo

      skorašnji postovi

      You cannot copy content of this page

      orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
      orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

      Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

      🎁 za vas

      Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

      u Dr Dren dobijate ORTHOGOL gel

      orto Injekcije, intervencije i pokloni!

      3u1 hijaluronske injekcije

      PRP

       PRP i Hijaluron Cellular matrix 

      BMAC za zglobove

      POKLON za datu injekciju

      (pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

      pozovite 069 693 640

      Dr Dren AKCIJA !

      Pokloni i popusti 

      proverite ponudu i povoljnosti