Mortonov neurom

Mortonov neurom mortonova metatarzalgija

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Morton neurom se javlja kada nerv u dužem periodu trpi opterećenja. U pitanju je pritisak na nerv u predelu pod jednim ligamentom koji povezuje dve male metatarzalne kosti u prednjem delu stopala. 

Morton neurinom je jedan od najčešćih razloga za uporni prednji bol u stopalu.

O ovom čestom problemu mnogi pišu, međutim pored ove Dr Dren stranice istina je da jako je malo izvora gde se može videti kako Mortonov neurom zaista izgleda. Bavimo se ovim problem neoperativnim i kad je potrebno operativnim pristupom. Imamo izuzetno veliku seriju identifikovanih i više stotina uspešno odstranjenih neuroma.

Raduje nas činjenica da se Dr Drenu javlja veliki broj kolega i pacijenata koji kažu da su prvi put videli kako Morton neurom zaista izgleda u stopalu na našim snimcima.

Mortonov neurom simptomi

Mortonova metatarzalgija se najčešće razvija između trećeg i četvrtog prsta, obično kao odgovor na iritaciju, traumu ili prekomerni pritisak. Interdigitalni neurom može da se javi i između drugih prstiju stopala ali je to mnogo ređe.

Incidenca Mortonovog neuroma je nekoliko puta veća kod žena nego kod muškaraca. Mada u poslednje vreme sve ćešće viđamo i intervenišemo i kod muškaraca. Uobičajeno nema spoljašnjih znakova na stopalu.

Dugotrajni bol u prednjem delu stopala i bol u prstima nogu su glavni simptomi neurinoma.

Osećaj žarenja, trnjenja i bola u prednjem delu stopala koji zrači ka prstima. Bol u prstima nogu koji intezivira pri dužim aktivnostima ili kod nošenja određene obuće ili dužeg stajanja. Noćni bol nije tako čest simptom.

Nekad je dominantan neprijatan osećaj utrnulosti u prstima. 

 

mortonov neurom
kako izgleda mortov neurom u stopalu

Kada posumnjati na Mortonov neurom

Ako imate dugotrajne uporne bolove u prednjem delu stopala, ili ponekad osećate kao da hodate sa kamičkom u cipeli odnosno kao da imate nešto u ili ispod stopala, možda vas muči stanje poznato kao Morton neurom, ili Mortonov neurinom.

Tipičan simptom koji budi sumnju na neurom je bol i trnjenje između trećeg i četvrtog prsta, nekad u bol u stopalima odozdo u istom nivou.

Mnogo ređe u oko 15-20% slučajeva se nalazi između drugog i trećeg prsta. 

Bez panike nije pravi tumor

Neurom je benigni tumor nerva, u medicini svako nefiziološko uvećanje tkiva u širem smislu je tumor. Ali Morton osim što boli zapravo nije tumor koji vas bilo kako ugrožava, niti će metastazirati. 

Mortonovo stopalo u osnovi izaziva zgušnjavanje tkiva koje okružuje digitalni nerv koji vodi do prstiju stopala.

Jednom kad se neurom uveća preko određene granice šanse da se sam smanji ili spontano nestane su vrlo male gotovo nepostojeće.

Mortonov neurinom dijagnoza

morton neurinom bol u stopalu ispod prstiju

Dijagnoza Mortonovog neuroma se utvrđuje na više načina.

Najpre kliničkim pregledom, gde je tipično pozitivan Mulderov znak. Ima i više varijanti testiranja pritiskom na određene zone stopala.

Za potvrdu dijagnoze često su neophodna dodatna ispitivanja kao:

 • Rendgen stopala na kojem se morton ne vidi ali isključuje eventualno druge promene 
 • Ultrazvuk – prednost jednostavno i brzo se izvodi ali nije uvek najsigurniji. Morton se na UZ prezentuje kao hipoehogena lezija u intermetatarzalnom prostoru u novu glavica MT kostiju.
 • Magnetna rezonanca stopala. Iako je neki smatraju najboljom metodom. I dalje je iznenađujuće veliki broj Mortona gde se dobijaju lažno negativni izveštaji da neuroma nema. 
 • U našoj praksi je bilo odstranjenih Mortona većih od 20 mm za koje je izveštaj sa MR pregleda tvrdio da neuroma nema. Negativna MR nije siguran dokaz da mortona nema.
 

Morton neurom po pravilu postaje simptomatičan kad je veći od 5 mm. Manje promene se vrlo teško dokazuju na snimcima.

Mortonov prst i Morton neurom nisu isto

Kako ne bi bilo zabune u dijagnostici, valja naglasiti da su Mortonov neurinom i Mortonov prst dva različita stanja na stopalu.

Mortonov prst je stanje gde je drugi prst znatno duži od palca stopala. neko taj oblik stopala zove i grčko stopalo.

Nekad je duži prst samo estetska smetnja  a nekad pričinjava značajne funkcionalne smetnje, posebno kod nošenja određene obuće.

Kada neoperativni tretman ne može da ukloni simptome i da olakša tegobe,  operacija je rešenje. Korekcija drugog prsta je poznata kao Cinderella surgery odnosno Cinderella operacija sužavanja stopala.

Morton neurom lečenje

Mortonov neurinom neoperativno lečenje 

Početna terapija je nehirurška. 

 • Daju se određeni saveti i analgetici lekovi protiv bolova
 • Takođe pokušava se sa promenom obuće. 
 • savetuju se ulošci sa posebnim metatarzalim jastučetom. Iz prakse primetili smo da ortopedski ulošci nemaju velikog efekta kad je neurom veći i duže traje.
 • moguća je i primena lokalnih krema i gelova kao što je npr. Orthogol gel
 • fizikalna terapija (mada su kod dugotrajnih mortona fizikalne procedure često nemoćne)
 • naravno daju se i injekcije kortikosteroida sa ili bez anestetika
 

Mortonov neurom injekcije

Injekcije mortonova metatarzalgija – blokada. Nekad injekcije kortikosteroida, takozvane blokade mogu da dovedu do olakšanja tegoba. Olakšanje može da bude različito dugo, od kratkotrajnog do nekoliko nedelja ili meseci. U svakom slučaju ne treba preterivati niti ponavljati blokade previše često. 

Iz našeg iskustva nekad Morton neuromi mogu da budu i izraženiji nakon primene ovih injekcija. Zato treba biti oprezan i ne preterivati. Često nam se javljaju radi operacije pacijenti koji su ranije primali brojne blokade. 

Mortonov neurom iskustva operacije

mortonov neurom operacija
Mortonov neurom operacija dr Radoičić Dr Dren Ortopedija

Operacija mortonovog neuroma podrazumeva pažljivu resekciju odnosno uklanjanjenje uvećanog neuroma.

Mortonov neurom Morton operacija

Operacija je obično jedina opcija koja može da reši  dugotrajni Mortonov neurom i bol u prstima nogu.

To je jasno kada neoperativni tretman ne ukloni simptome i ne olakša tegobe, i ukoliko je bol u prstima nogu i stopalu izražen i dugotrajan. Takođe operacija je rešenje kada vas bol u stopalu onemogućuje da funkcionišete normalno.

Kako se radi operacija morton neuroma

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših najčešćih i izuzetno uspešnih intervencija. Do sada smo uklonili stotine neuroma svih dimenzija. 

Operacija mortonovog neuroma, se u Dr Dren radi u lokalnoj anesteziji. Podrazumeva pažljivu resekciju odnosno uklanjanjenje uvećanog neuroma tako da se ne oštete ostala tkiva. 

Stopalo je kao šaka, vrlo kompleksna struktura. Najvažnije kod operacije Mortona je da se ne povrede ostala bitna tkiva, tj da se ne preseče bitna arterija ili tetiva. Moguće posledice takvih neželjenih povreda mogu da budu vrlo neprijatne.

Operacija je obično jedina opcija koja može da reši  dugotrajni Morton neurom i bol u stopalu i prstima. Retko, ali treba imati u vidu da postoje situacije kad ni intervencija ne može u potpunosti da otkloni tegobe, obično kod dugog trajanja i nakon brojnih primena kortikosteroida.

Mortonov neurom Morton neurom neurinom Bol u prstima nogu

Bol u stopalu mortonova metatarzalgija operacija neuroma Bol u prstima nogu 

Operacija neuroma Metatarsalgia  mortonova metatarzalgija bolovi ispod prstiju na nogama

Morton neurom posle operacije

Mortonov neurom iskustva i oporavak

U Dr Dren nakon ove intervencije postoperativni oporavak je jako kratak. Olakšanje tegoba, ukoliko je indikacija bila prava, često nastupa neposredno nakon operacije i nekad iznenađujuće brzo. Uobičajeno je da olakšanje nastupi u nekoliko narednih nedelja. Dobijate sva uputstva u vezi postoperativnog oporavka.

U Dr Dren se ova intervencija često i uspešno izvodi. Imamo izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju Mortona u bezbednoj lokalnoj anesteziji, bez postoperativnog zadržavanja. 

Uspešna operacija Mortonovog neuroma je izuzetno pouzdan, bezbedan i brz metod trajnog rešavanja problema Mortona. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije Morton neuroma.

za Dr Dren Ortopediju dr sci med D. Radoičić

Podelite ako vam se dopalo:

8 одговора

 1. Dobar dan poštovanje

  zanima me cena operacije Mortonovog neuroma ili neuriloma kako se već kaže
  koliko traje oporavak i kada mogu da se nose štikle

  Hvala

  Ivana Milenković
  Novi Beograd

  1. Poštovani
   Trenutno je aktuelna akcijska cena operacije Morton neuroma u Dr Dren 48 000 dinara
   Cena obuhvata operaciju, i kontrole do skidanja konaca.

   Oporavak je jako brz, a što se tiče štikli obično nakon dve nedelje to jest već po skidanju konaca, ali je to najbolje da proverite sa doktorom.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Poštovanje
  imam mortonove nevrome na obe noge, urađen je ultrazvuk snimanje na magnetnoj rezonanci u Beogradu,
  interesuje me koja je cena operacije Dijagnoza Morton neuroma bil.
  na oba stopala odjednom
  da li može operacija obe noge odjednom, pitam najviše zbog oporavka posle operacija mortonovog neuroma

  i da li postoji neka pogodnost za plaćanje ako se odjednom radi intervencija na obe noge isti dan?

  Glavno pitanje interesuje me koja je cena da je Dr Radoičić moj doktor, on je operisao moju koleginicu koja mi je preporuka za njega i za vašu kliniku.

  Hvala
  očekujem odgovor može i u inbox kako kažu mladi ne mora javno

  1. Poštovani, da moguća je i radimo operacije Morton neuroma na obe noge
   cena intervencije i kad je vaš doktor dr Radoičić je ista po cenovniku klinike

   Oporavak je u svakom slučaju kratak, dobijate popust za obe intervencije tj operaciju oba neuroma odjednom, a sve ostale detalje u vezi intervencijei oporavak dobinate od doktora na pregledu

   Izvolite javite se telefonom ili email-om i zakažite pregled kad vam odgovara.

   Dr Dren
   telefon +38169693640 email: zakazivanje@drdren.com

  1. Poštovani, nema garancija i sve zavisi od brojnih faktora
   U svakom slučaju se preporučuje udobna obuća.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

  1. Poštovani, vrlo je retka pojava morton neuroma kod dece, postoje i određene specifičnosti u vezi sa uzrastom dece, ali je moguća.

   Telefon dostupan za zakazivanje je
   +381 69 693640
   email
   drdrenortopedija@gmail.com
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti