Vitamin e alfa tokoferol acetat

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E je jedan od esencijalnih vitamina koji su telu potrebni da normalno funkcioniše.

To je neophodan i snažan antioksidans čiji je glavni zadatak da štiti ćelije od oštećenja ili delovanja slobodnih radikala.

To je vitamin rastvorljiv u mastima koji deluje kao jedan od najvažnijih antioksidanata za naš organizam. To je grupa od osam različitih jedinjenja, uključujući četiri tokoferola (alfa-, beta-, gama- i delta-tokoferol) i četiri tokotrienola (alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol). Alfa tokoferol najbolje zadovoljava zdravstvene potrebe kod ljudi.

Šta je tokoferol acetat ?

Vitamin E za dobro zdravlje, lepotu, mladosti i reprodukciju

Smatra se da je uloga vitamina E ili tokoferola uglavnom u vezi sa nezasićenim masnim kiselinama, obezbeđuje zaštitnu ulogu da bi se onemogućila oksidacija nezasićenih masti. Ako nema tokoferola količina nezasićenih masti u ćelijama se smanjuje što remeti normalnu strukturu i funkciju ćelija.

Jednostavnim testom lekar može da sazna koliko jednog oblika, alfa-tokoferola, osoba ima. Koristeći ove informacije, oni mogu utvrditi da li je ukupan nivo E vitamina u normalnim vrednostima. Normalan nivo je obično u rasponu od 5,5-17 miligrama po litru (mg/L).

Kada odrasla osoba ima manje od 4 mg/L vitamina E u krvi, obično im je potrebna suplementacija, i to najbolje kombinacijom vitamina.

Vitamin e tokoferol acetat

VITAMIN E – borac protiv slobodnih radikala!

Vitamin E za dobro zdravlje i lep izgled

Vitamin E – za šta je dobar i kako utiče na zdravlje?

D Alfa tokoferol acetat poznat je kao jedan od najvažnijih vitamina za celokupno zdravlje našeg organizma. Njegovi benefiti ogledaju se u pospešivanju različitih procesa važnih za imuni sistem.

Vitamin E deluje kao antioksidans koji štiti telo od oksidacije i dejstva slobodnih radikala, dok istovremeno podstiče podizanje imuniteta, poboljšava zdravlje kože i olakšava rad nervnog i mišićnog sistema.

vitamin e tokoferol tablete kapsule gel krema najbolji šta radi

Funkcije E Vitamina

Vitamin E uloge

Antioksidativna uloga

Najvažnija uloga vitamina e  je antioksidativna – Štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Antioksidansi su supstance koje štite naše ćelije od efekata slobodnih radikala  tj. molekula koji nastaju prilikom razgradnje hrane ili su poreklom iz spoljašnje sredine (np. duvan i zračenje). Oni u našem telu stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije pri čemu dovode do velikih biohemijskih, strukturnih i funkcionalnih poremećaja.

Antioksidanti mogu pružiti zaštitu od ozbiljnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i rak.

Imunitet

Pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema – igra ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca, te je bitan borac protiv bakterija i virusa.

Slobodni radikali mogu oštetiti ćelije imunološkog sistema, uključujući ćelije belih krvnih zrnaca koje su važne za borbu protiv infekcija.

Osim toga, vitamin E pomaže u održavanju normalne funkcije ćelija imunološkog sistema, uključujući limfocite i makrofage, koje su ključne u borbi protiv infekcija.

Unos tokoferola može pomoći u sprečavanju nekih infekcija i bolesti, poput prehlade, gripa i respiratornih infekcija.

Olakšava borbu protiv zapaljenskih procesa – Istraživanja su pokazala da vitamin E može biti koristan u smanjenju zapaljenja u slučajevima artritisa, astme, ateroskleroze, dijabetesa i drugih stanja, jer kao antioksidant sprečava oštećenje ćelija.

E vitamin ima izvanredan uticaj na imuni sistem, ćelijske funkcije i zdravlje kože.Jedan od najmoćnijih antioksidanasa u svetu vitamina je vitamin E!

Vitamin E za šta je dobar

Vitamin E koža, nervi, mišići, repodukcija

Zdravlje kože

Pomaže očuvanje i zdravlje kože – Vitamin E direktno štiti ćelije kože  od ultraljubičastog zračenja. Topikalno primijenjen vitamin E sprečava oštećenje kože uzrokovano ultraljubičastim zračenjem, ali i E vitamin dobijen iz hrane i suplemenata ima isti učinak. U slučaju njegovog nedostatka koža može da deluje beživotno, kosa je bez sjaja, a nokti lomljivi. On odlično utiče na zategnutost kože, hidriranost, ublažavanje bora i uopšte poboljšava cirkulaciju. 

Zbog svojih  karakteristika nazivamo ga i „vitaminom mladosti” i zato ga sadrže brojni kozmetički preparati.

Vitamin E nervi i mišići

Održava funkcije nervnog i mišićnog sistema. Vitamin E ima nekoliko važnih uloga u funkcionisanju mišića. Jedna od glavnih uloga tokoferola u mišićima je kao antioksidant, jer štiti ćelije mišića od oštećenja koja mogu izazvati slobodni radikali. Oštećenja ćelija mišića mogu smanjiti snagu i izdržljivost mišića, što može dovesti do gubitka mišićne mase i slabosti.  

Pored toga, vitamin E ima i ulogu u smanjenju upale u mišićima, koja se često javlja nakon intenzivnog vežbanja. Upala može dovesti do oštećenja ćelija mišića i usporiti proces oporavka mišića nakon vežbanja. Vitamin E može pomoći u smanjenju upale u mišićima i time pomoći u bržem oporavku mišića nakon treninga. Takođe se smatra da vitamin E pomaže u poboljšanju cirkulacije u mišićima, što može povećati snagu i izdržljivost mišića. Osim toga, vitamin E igra ulogu u održavanju zdravlja nervnih ćelija, što može pomoći u održavanju normalne funkcije mišića.

Srce krvni sudovi i reprodukcija

Održava funkcije kardiovaskularnog sistema. Omogućava širenje krvnih sudova sprečavajući nastanak ugrušaka u krvi, štiti od visokog krvnog pritiska i ubrzava eliminaciju tečnosti. 

Pomaže održavanju reproduktivnog zdravlja. Između ostalog vitamin E ima važnu ulogu u procesu sazrevanja spermatozoida.

Neophodan je i za normalan tok trudnoće.

Vitamin e tokoferol acetat

Pošto naš organizam ne proizvodi E vitamin, jedini način da ga unesemo jesu ishrana i suplementi ili nanošenje na površinu kože pomoću kreme ili losiona. 

Namirnice bogate vitaminom E

Vitamin E jedan od osnovnih nutrijenata koji se nalazi u mnogim namirnicama. Što se ishrane tiče, najbolji vitamin E u hrani najčešće se na deklaracijama proizvoda označava kao d-alfa-tokoferol, dok se E vitamin u sintetičkom obliku obeležava kao dl-alfa-tokoferol.

Tokoferol se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući orašaste plodove, semenke, biljna ulja, lisnato zeleno povrće i obogaćene žitarice. Neki od najboljih izvora vitamina E u hrani:

Orašasti plodovi: Bademi, kikiriki, lešnici, orasi i pistaći su bogati vitaminom E.

Semenke: Semenke suncokreta, semenke bundeve i lanene semenke su dobri izvori vitamina E.

Biljna ulja: Ulja poput suncokretovog, uljane repice, maslinovog, kokosovog i sojinog ulja su bogati tokoferolom.

Zeleno lisnato povrće: Kao što su spanać, kelj, zelena salata i brokuli, takođe su dobri izvori vitamina E.

Avokado je takođe dobar izvor vitamina E.

Uz to, vitamin E se može pronaći u raznim namirnicama kao što su jaja, riba, meso, voće i povrće.

Kako ishranom zadovoljiti dneve potrebe za E vitaminom?

Dnevna potreba za E vitaminom kod odraslih osoba je 15 mg, a ispod su navedene neke od namirnica koje su najbolji izvor vitamin E u hrani:

Ulje pšeničkih klica: 1 kašika ove namirnice sadrži 20 mg E vitamina;

Semenke suncokreta u 100 grama sadrže čak 35 mg ovog nutrijenta;

Bademi u jednoj porciji od 28 grama (koliko je preporučeno tokom dana) sadrže 7.3 mg ovog vitamina;

Lešnici: 15 mg vitamina E u 100 g;

Avokado u 100 g sadrži 2.1 mg tokoferola;

Jedna srednja crvena paprika u svežem obliku sadrži 1,9 mg ovog nutrijenta

koje su optimalne preporučene doze Vitamina E

Preporučene doze vitamina Е

Preporučene dnevne količine su za odraslu ženu 8 mg, a za odraslog zdravog muškarca su 10 mg

Uzrast od 1 do 3 godine – 6 mg

Uzrast od 4 do 8 godina – 7 mg

Uzrast od 9 do 13 godina – 11 mg

 Dojiljama se preporučuje da dnevna doza E vitamina iznosi 19 mg, što pozitivno utiče na kasnije dobro zdravlje i razvoj deteta.

Nedostatak Vitamina E znaci

Kada je najbolje piti Vitamin e? jesdnostavno kad god nedostaje. Obično se hranom unosi  manja količina vitamina E od potrebnih dnevnih doza. Postoji nekoliko simptoma i znakova koji se smatraju relevantnim za utvrđivanje manjka nivoa tokoferola u organizmu.

Nedovoljna količina vitamina E u krvi može da izazove smetnje, kao što su:

Poremećaji vida

Bolovi u mišićima

Osećaj opšte slabosti

Poteškoće sa hodanjem ili koordinacijom

Ukoliko postoji nedostatak Vitamina E i osećate bilo koji od gore navedenih simptoma nedostatka, savetujemo  da se što pre obratite nadležnom lekaru kako bi vam preporučio adekvatan suplement . Obzirom da vitamin C pospešuje apsorpciju tokoferola, pozeljno je koristiti suplemente sa ovom kombinacijom vitamina.

Kome su potrebne povećane količine vitamina E?

Vitamin E kao jedan je od esencijalnih vitamina, neophodnih za zdravo funkcionisanje organizma potreban je svima .

Razlozi su brojni – izloženost zagađenom vazduhu, nezdravoj ishrani, pesticidima iz hrane, alkoholu, pušenju, ali i tzv. toksičnom kiseoniku.

Kiseonik bez koga nema života i koji svakodnevno udišemo uglavnom se u telu pretvara u vodu, ali se jedan mali deo pretvara u toksični kiseonik, prelazi u jedan od slobodnih radikala kao što je vodonik-peroksid (hidrogen), superoksid i drugi. Znamo da oni oštećuju ćelijske membrane, ali ono što je bitno da znamo je da vitamin E sprečava da dođe do takvih oštećenja ili, ako i dođe, učestvuje u procesima regeneracije.

Ko treba da unosi E vitamin kroz suplementaciju ?

Stanja u kojima je potrebno unositi suplemente vitamina E :

Tokoferol  je neophodan u svim uzrastima, međutim, najpotrebniji je u dobu posle pedesete godine kada dolazi do postepenog propadanja svih tkiva u organizmu. 

Osobama  sa smanjenom mogućnošću apsorpcije masti (oboljenja sistema za varenje) mogu imati deficit E vitamina. Hronova bolest, inflamatorna oboljenja creva, cistična fibroza neka su od stanja u kojima u organizmu može doći do nedostatka vitamina E zbog smanjenog unošenje iz hrane.

Postoje i genetske bolesti kod kojih je mogućnost apsorpcije vitamina E znatno smanjena.

Trudnice bi trebale uzimati dodatak E vitamina kako bi osigurale da dete dobije dovoljno hranjivih materija.

Otkrijte naše proizvode

Sadrže savršeno balansirane optimalne suplemente

Orthogol gel

Orthogol gel 11 u 1 top formula za sva bolna stanja, negu, povrede i oštećanja zglobova, hrskavica, recovery & recharge

Orthogol kapsule

Orthogol kapsule su odgovor za sve vaše potrebe za suplementima za očuvanje zdravlja zglobova i hrskavica.

Immunogol kapsule

Immunogol kapsule su prirodni boosteri imuniteta i zdravlja za sva godišnja i životna doba

sadržaj

Vitamin E je u Orthogolu

Top gel Orthogol

Pored ostalih sastojaka Orthogol gel sadrži i Vitamin E

11 u 1 formula

Kako deluje Vitamin E kao sastojak u gelovima

Vitamin E kao dodatak gelu protiv bolova , upala i otoka. Ulje vitamina E se dobija od vitamina E i može se nanositi direktno na kožu ili dodati losionima, kremama i gelovima.

Vitamin E se osim u suplementima za oralnu primenu vrlo često nalazi kao dodatak u gelovima, kremama i losionima zbog svojih pozitivnih efekata na hidrataciju i elastičnost kože.

Ulje vitamina E može imati različite prednosti za kožu, posebno kod ljudi sa suvom kožom, psorijazom i ekcemom. Takođe može pomoći u sprečavanju bora, zaceljivanju rana i učiniti ožiljke manje vidljivim.
Pored prednosti koje donosi koži, vitamin E takođe deluje duboko u mišiće i zglobove! Poznato je da vitamin E ublažava bolove u mišićima i smanjuje upalu nakon vežbanja – što ga čini savršenim suplementom za brojne profesionalne i rekreativne sportiste!

Vitamin E se dodaje u gelove protiv bolova i upala kao antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su povezani sa širokim spektrom zdravstvenih stanja, od raka do preranog starenja.
Vitamin E u gelu deluje antinflamatorno odnosno deluje protiv upalno i analgetski.

Zašto se preporučuju gelovi sa Vitaminom E

Gel poput Orthogol gela treba koristiti kako bi ublažili bol i simptome koje doživljavaju pacijenti koji koriste paracetamol, nesteroidne antiinflamatorne
lekove i opioide i kako bi smanjili njihovu upotrebu.
VITAMIN E je sastojak ORTHOGOL GELA čija je  kombinacija sastojaka namenjena da
– ublaži bol i otok
– održava zdravlje zglobova i mišića
– podspešuje cirkulaciju
– podstiče regeneraciju i ubrza oporavak kod : povreda, podliva, preloma, sportskih povreda, upala mišića i tetiva.

ORHOGOL GEL pored E vitamina sadržii druge prirodne sastojke koji su
puni antioksidanata i antiinflamatornih agenasa koji pomažu u lečenju bola
na zahvaćenom području odnosno lokalizovano.
Formula 11 u 1 ORTHOGOL GEL- a deluje brže i traje duže zahvaljujući moćnoj kombinaciji sastojaka – gavez, divlji kesten, hajdučka trava, Aloe vera, Boswellia, Mentol, kamfor, hijaluronska kiselina, glukozamin, MSM i vitamin E.

Dejstva E vitamina kao dodatka ishrani

sa koenzimom Q10 štiti srčani mišić od angioznih napada

sa vitaminom C služi za prevenciju i lečenje tromboze i ateroskleroze i poboljšanje seksualnog nagona, vida i mnogih drugih funkcija

sa vitaminima D i C i selenom čini izvanredan spoj antioksidanata-čuvara ćelija organizma od degeneracije koju izazivaju slobodni radikali, nastali usled zagađenja, stresa i ostalih mnogobrojnih destabilizirajućih faktora

pomaže u lečenju angine pektoris, hipertenzije, multiple skleroze, bronhijalne astne, alergija, sepse (trovanje krvi), febrilnih infekcija

smanjuje nivo lošeg, a povećava nivo dobrog holesterola

sprečava pojavu plakova na unutrašnjim zidovima krvnih sudova

čuva kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

sprečava oštećenje ćelijske membrane i time smanjuje rizik od karcinoma

povećava otpornost prema infakcijama i zapaljenju pluća

sprečava oštećenje neurona i štiti od Parkinsonove bolesti i demencije

snižava količine prostaglandina – složenih molekula koje izazivaju upale i bol, a pojačano se stvaraju kod reumatskih oboljenja

smanjuje rizik od nastanka raka prostate i smrtnost od te bolesti

štiti od perifernih vaskularnih oboljenja

jača zidove kapilara i održava zdravim nervna i mišićna vlakna

odličan je za kožu i kosu

ubrzava zarastanje rana, izlečenje opekotina i sprečava stvaranje ožiljaka

podstiče stvaranje antitela i time pojačava imunitet

ublažava grčeve u nogama i u crevima

štiti jetru, žučne puteve i pluća, povećava fizičku izdržljivost organizma i stvaranje mišićne mase

Vitamin E - kosti i zglobovi ortopedija

Studije su pokazale da unos dovoljne količine ovog antioksidansa  smanjuje zapaljenja te samim tim i bolove kod koksartroze i gonartroze, što pacijentima sa ovim dijagnozama omogućava manji unos lekova protiv bolova ili analgetika.

Antioksidanti poput vitamina E I vitamina C imaju vaznu ulogu u postopertivnom periodu, jer su neophodni za sintezu kolagena i ubrzavaju zarastanje tkiva i rana, tako štite od nastanka infekcije.

DA LI JE MOGUĆA HIPERVITAMINOZA VITAMINA D? Da li se može uneti previše vitamina E?

Moguća je hipervitaminoza E vitamina. Hipervitaminoza se javlja kada se u organizmu nagomila previše vitamina, što može dovesti do toksičnih efekata.

Iako je hipervitaminoza E vitamina relativno retka, prekomerni unos može dovesti do problema s krvarenjem jer vitamin E u visokim koncentracijama ima uticaj na razređivanje krvi.

 Ostali mogući simptomi hipervitaminoze E vitamina uključuju

 gastrointestinalne probleme,

 zamagljen vid,

 umor,

slabost mišića,

vrtoglavicu i glavobolju.

Važno je uvek pratiti preporučene dnevne doze vitamina i razgovarati sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani.

 

Uzroci hipervitaminoze vitaminom D. Hipervitaminoza E vitamina može se javiti iz nekoliko razloga:

Prekomerni unos dodataka ishrani: Ako se uzima previše dodataka ishrani koji sadrže vitamin E, to može dovesti do nakupljanja prevelike količine u organizmu.

Prekomerni unos hrane bogate vitaminom E: Prehrana bogata hranom koja sadrži visoke nivoe vitamina E, poput orašastih plodova, semenki, biljnog ulja i lisnatog povrća, može dovesti do povećanog unosa vitamina E i razvoja hipervitaminoze.

Zloupotreba alkohola i određena medicinska stanja poput cistične fibroze, bolesti jetre ili creva, mogu dovesti do problema u apsorpciji vitamina E, što može dovesti do hipervitaminoze.

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

IMMUNOGOL

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Možete da poručite

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti

pročitaj više »
artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti