Ravni tabani i ravna stopala

Šta su ravni tabani i ravna stopala?

 

Ravni tabani, poznati i kao ravna stopala, su stanje u kojem se unutrašnji luk stopala spušta ili potpuno gubi, To rezultira potpunim ili delimičnim dodirivanjem celog stopala sa podlogom, tj ,,padom,, stopala na podlogu. Ovo stanje može biti nasledno ili stečeno tokom vremena. 

Nekad, kad su ljudi hodali mnogo više, su se ravni tabani doživljavali vrlo ozbiljno, čak je postojalo predubeđenje da ko ima ravne tabane ne ide u vojsku.

Latinski tj. medicinski se ravni tabani i ravna stopala označavaju kao pes planus i pedes plana ili pes planovalgus. Takođe postoji i narodni izraz dustabanlija, koristi se za osobu sa ravnim stopalima a mnogo češće žargonski kad se za nekog misli da je tikvan ili blenta.

Zamolili smo ortopeda dr Radoičića da nam odgovori na najčešća pitanja u vezi ovog stanja.

ravni tabani ravna stopala lečenje pes planus pedes plana ulošci

Kada i zašto treba da obratimo pažnju na ravne tabane?

 

Ravni tabani usled pada luka stopala, baš kao i čukljevi nisu samo estetski deformitet, već mogu da uzrokuju značajne tegobe i redukciju fizičkih aktivnosti.

u principu kad vidimo da se nema luka stopala posebno treba obratiti pažnju na ravne tabane kada osoba doživljava bol ili nelagodnost prilikom hodanja, stajanja ili obavljanja svakodnevnih aktivnosti. 

Osim toga, roditelji treba da obrate pažnju jer deca sa ravnim tabanima mogu imati poteškoće u hodanju ili trčanju a da ni ne znaju da je do ravnih stopala.

Ravni tabani koje kategorije stepeni / podele postoje?

 

Postoje tri kategorije stepeni ravnih tabana: blagi, umereni i ozbiljni. Blagi stepen podrazumeva minimalno spuštanje luka stopala, umereni stepen je srednje spuštanje, dok je ozbiljni stepen potpuno spuštanje luka. U zavisnosti od stepena deformiteta savetuju se različite mere lečenja i prevencije dalje progresije deformiteta.

Ravni tabani i ravna stopala – anatomija deformiteta

 

Anatomija stopala igra ključnu ulogu u razvoju ravni tabana. Stopalo ima lukove i svodove. Unutrašnji medijalnim luk stopala pruža podršku i apsorbuje udarce prilikom hodanja. Ljudsko stopalo se u najvećem procentu, kad nema pooremećaja, oslanja na tri najbitnije tačke to su peta i vrhovi glavica prve i pete metatarzalne kosti odnosno celeo telo se pri jednom koraku nosi na tri tačke jednog trougla.

Kada se kod ravnih stopala medijalni luk spusti ili potpuno izgubi, stopalo se kao ,,pasta razlije,, i celom površinom oslanja na podlogu. Tada mišići i ligamenti ne kontrolišu adekvatno dolazi do neravnoteže i mogućih problema  sa hodom obućom i aktivnostima. 

Ravni tabani praktično preusmeravaju sile opeterećanja zglobova u nefiziološkim pravcima i to se prenosi na kolena, kukove, kičmu. Tako ravni tabani mogu nepovoljno da promene kompletnu biomehaniku tela.

Koji su uzroci nastanka ravnih tabana?

 

Uzroci nastanka ravnih tabana mogu biti nasledni faktori, neka urođena ili neurološka stanja, povrede stopala, prekomerna težina, nošenje neodgovarajuće obuće, stalno izlaganje stopala neprikladnoj podlozi. 

Dodatno nedovoljna ili neadekvatna fizička aktivnost i mišićna slabost takođe mogu da doprinesu razvoju ravnih stopala.

ravna stopala ravni tabani kako ispraviti rana stopala kod odraslih kod dece ulošci za ravna stopala vežbe za ravna stopala

Ravni tabani i stopala koji su najčešći simptomi i znaci ?

 

Najčešći simptomi ravnih stopala kod dece i odraslih uključuju bol u stopalima, bolovi u petama ili prednjem delu stopala, oticanje, umor prilikom hodanja, poteškoće u ravnoteži i promene u hodanju. 

Posebno je kod dece upadljiv brži zamor tokom aktivnosti ili dužeg hoda, ponekad trapavost tokom hoda ili igre. Jedan od znakova ravnih tabana je kad dete izbegava duže pešačenje i trčanje. Nekad je dobar alarm za ravne tabne nepravilno trošenje rubova obuće.

Kod odraslih ravni tabani i stopala, pored vidljive deformacije stopala mogu da dovedu do brojnih tegoba. Najčešće su bol u stopalima u celini ili u peti ili prednjem delu, mogući su bol u potkolenicama, kolenima, bol u donjem delu leđa, oticanje i ukočenost stopala, nepravilno asimetrično trošenje obuće, brže zamaranje i posledično smanjenje aktivnosti i hodanja.

Iskusni ortopedi umeju da procene simptome i znake ravnih tabana praktično na prvi pogled. I na osnovu toga da preporuče adekvatan tretman. Retko je potrebna, ali je moguća i primena dodatnih metoda ispitivanja ravnih tabana plantogrami i podoskopija i u novije vreme su dostupne kompjuterske analize lukova i svodova stopala.

Da li je savet da hodamo bosi dobar?

 

Bosonogo hodanje se često navodi kao spasonosno za ravne tabane. Istina je da kad hodamo bosi po nekim podlogama (pesak, zemlja i sl.) vežbamo propriocepciju i mišiće. 

Hodanje bosim nogama može biti korisno za jačanje mišića stopala, ali nije dovoljno da se reši problem ravnih tabana. takođe treba voditi računa gde i kada hodate bosi kako bi se izbegle neželjene povrede. 

Kako se leče ravni tabani i da li je lečenje uvek potrebno?

 

Lečenje ravnih tabana zavisi od stepena i simptoma. U blagim slučajevima, promena obuće, adekvtano vežbanje i nošenje uložaka može biti dovoljno. U umerenim i ozbiljnim slučajevima, može biti potrebna propfesonalna fizikalna terapija, intenzivne vežbe jačanja mišića stopala. u posebnim težim slučajevima nekad je neophodan čak hirurški zahvat.

Ravni tabani i stopala – prevencija kod dece i odraslih

 

Prevencija ravnih tabana kod dece uključuje nošenje pravilne obuće, izbegavanje prekomerne težine i podsticanje aktivnosti koje jačaju mišiće stopala. Odličan izbor su aktivnosti, igre i sportovi gde ima trčanja i skakanja.

Kod odraslih, prevencija se takođe odnosi na nošenje kvalitetne obuće, redovne aktivnosti i izbegavanje dugotrajnog stajanja ili hodanja u neudobnoj obući, redukciju telesne težine odnosno borbu protov gojaznosti.

Ravni tabani – koristi od uložaka i anatomskih cipela

 
Ulošci i anatomski oblikovane cipele mogu pružiti podršku i ublažiti simptome ravnih tabana. Oni mogu pomoći u održavanju pravilnog položaja stopala i smanjiti opterećenje na zglobove. Ipak postoje mišljenja da su korektivne vežbe za ravna stopala dalako potentnije i bolje za prevenciju i lečenje ravnih tabana. 

Ortopedske cipele i ulošci pružaju statičku podršku koja na neki način ,,vara,, telo da su s etabani i stopala popravila. Mišljenja postoje da u nekim slučajevima cipele i ulošci čak dovode do veće slabosti ligamenata i mišića stopala i napredovanja deformiteta.

Sa druge strane vežbe jačaju mišiće, tetive i ligamente. Naši jaki mišići, posebno mišići lista i stopala su najbolji aktivni korektori ravnih tabana i stopala.

Koje su preporuke za obuću i uloške kod ravnih tabana?

 

Preporučuje se nošenje obuće sa dobrom podrškom luka stopala, dovoljno prostora za prste i individualno prilagođenih uložaka koji pružaju dodatnu podršku i ublažavaju pritisak na stopalo.

vežbe za ravne tabane i ravna stopala

Šta je bolje za ispravljanje ravnih tabana vežbe ili ulošci?

 

Vežbe i ulošci se često kombinuju u lečenju ravnih tabana. Vežbe mogu pomoći u jačanju mišića stopala i poboljšanju ravnoteže, dok ulošci pružaju podršku i ublažavaju simptome. Najbolji pristup zavisi od individualnog slučaja. 

Iako se današnje vreme gde god je to moguće prednost daje vežbama i izgradnji jačanju aktivne mišićne komponente.

Koje se vežbe preporučuju za ravne tabane i kako se izvode?

 

Neki od primera vežbi za ravne tabane uključuju 

 • podizanje na prstima i petama,
 • savijanje stopala prema unutra i upolje,
 • hodanje po prstima i petama,
 • neko preporučuje čak i trčanja na prstima,
 • preskakanje konopca,
 • kotrljanje loptice stopalom kao i
 • pisanje stopalom u vazduhu.

Važno je biti aktivan i imati volje da se pravilno vežba. Takođe treba izvoditi ove vežbe pravilno i konsultovati se sa stručnjakom za fizikalnu terapiju.

ideja svih vežbi poput podizanja na prste, pisanja azbuke stopalom, hodanja po petama ili loptici za masažu i sl. je jačanje mišića stopala i potkolenice, ligameneta i tetiva kako bi naše telo podržalo lukove stopala i tako trajno, bez potrebe za ulošcima i cipelama, rešili problem ravnih tabana.

Koje su najbolje vežbe za ravne tabane – preporuka ortopeda

 

Najbolje vežbe su po meni one koje jačaju muskulaturu potkolenica. U prevodu ko ima kako bi narod rekao ,,jake listove,, gotovo sigurno nema problem sa ravnim tabanima.

u prevodu to znači podizanje na prste i pete u svim pravcima i položajima stopala, sa višestrukim ponavljanima. Vremenom i sa opterećenjem ili na nagibu ili stepeništu tj. ivici stepenika tako da peta ide ispod nivoa oslonca prednjeg dela stopala i tako pojačava intenzitet vežbe. 

 

ravni tabani najbolje vežbe za ravne tabane i ravna stopala najbolje vežbe za ravne tabane i ravna stopala jačaju mišiće listova

Ravni tabani stopala kod dece i odraslih: koja je učestalost?

 

Ravni tabani su češći kod dece nego kod odraslih. Procenjuje se da čak oko 20% dece ima ravne tabane. Na sreću najveći broj dečjih ravnih tabana je samo faza u toku rasta i razvoja stopala i tela. Kod najvećeg broja dece ravni tabani prolaze spontano a lukovi i svodovi stopala se u toku odrastanja definišu u skladu sa normalnom anatomijom.

Kod odraslih, učestalost ravnih tabana je niža i varira u zavisnosti od faktora kao što su nasleđe, pridružene bolesti (dijabetes ili neurološka stanja i sl.), gojaznost, prethodne povrede i stil života.

Koliko dece zaista treba tretirati, a mogu li i koliko samo prođe?

 

Nije svako dete sa ravnim tabanima potrebno tretirati. Sve novorođene bebe imaju ravne tabane pa ih nemaju svi odrasli. U blagim slučajevima, deca najčešće spontano razviju normalan luk stopala tokom rasta i razvoja. 

Dovoljno je samo pravovremeno uticati na svest roditelja savetima za obuću, adekvatne aktivnosti i vežbe. 

Međutim, ukoliko dete ima simptome ili teže stepene ravnih tabana, tretman je preporučljiv. 

Koje su posledice ravnih tabana kod dece i odraslih?

 

Zanemarivanje ravnih tabana mogu dovesti do dugoročnih problema kao što su hronični bol u stopalima, problemi i bolovi u kolenimakukovima leđima, kao i promene u hodanju i držanju tela. 

Kod dece, naročito treba na vreme reagovati. Netretirani ravni tabani i stopala težih stepena kod dece mogu da imaju brojhne neželjene posledice čak na celokupno zdravlje. Moguće je loše držanje tela, problemi s hodanjem i sportskim aktivnostima. odnosno smanjenje aktivnosti što može da potencira gojaznost i promene ponašanja. 

Kod odraslih, posledice mogu biti bolovi i ograničenja u svakodnevnim aktivnostima, što nepovoljno utiče na brojne aspekte života. Takođe planovalgus deformitet kad je stopalo ravno i ,,ide upolje,, može vremenom da napreduje pa i da dovede ili potencira valgusa (krivinu) kolena. 

Puno je razloga zbog kojih je važno je blagovremeno prepoznati i lečiti ravnih tabane kako bi se izbegle potencijalne posledice

Podelite ako vam se dopalo:

11 одговора

 1. Dobro veče,
  koja je najbolja vežba za ravne tabane ako imate više od 40 godina i malo preko idealne težine?
  Koliko je vremena smemo provesti u štiklama da nije štetno?

  1. Poštovani, najbolje su sve vežbe koje jačaju mišiće lista i stopala, od podizanja, stajanja i hodanja na prstima i petama do vežbi sa spravama izbor je veliki,
   Što se tiče štikli posebno visokih sigurno ni jedne ne čine dobro našim stopalima, preporučuje se da u visokim štiklama provodite što manje vremena !

   srdačni pozdrav
   Dr Dren

  1. Poštovani, u zavisnosti od uzrasta za ravne tabane kod dece nekad objektivno nisu potrebne nikakve ortopedske cipele.
   Ne možemo da odgovorimo gde se prave najbolje, ali možemo da sugerišemo da je možda bolje od bilo kojih cipela motivisati dete da bude aktivno, da radi vežbice i hoda pravilno nego računati na korekciju ortopedskim cipelama. U svakom slučaju obratite pažnju da cipele gde god da se rade budu udobne i da detetu ne pričinjavaju smetnje.

   Sve najbolje
   Dr Dren

 2. ravni tabani su nasledni, imamo ih svi uporodici. najbolje je vežbanje i planinarenje i dobra obuča hoka patike su meni najbolje pre sam koristio asics.
  steper je odličan ali steper koji ide u svim pravcima i levo desno ne samo gore dole

 3. Poštovanje, gde imaju da se urade u Srbiji 3D kompjuterski ulošci za ravne tabane i metatarzalgiju po doktoru Dg = M77.4
  i još nešto da li su dobre slane kupke sa kupusom za bolove u nogama ?
  hvala na odogovoru

  1. Poštovani, nekad je izrada ortopedskih uložaka po otisku bila vrlo retka, danas ima brojnih aparata i radnji za ortopedska pomagala gde je to moguće uraditi kvalitetno.
   Što se tiče slanih kupki najbolja slana kupka je more!

   Kupus je odličan izvor vlakana, dobar je za ručkove i salate, za primenu na stopalima nema ubedljivih naučnih dokaza 🙂

   Ako želite neku lokalnu prirodnu varijantu probajte ORTHOGOL gel prirodni sastojci – kažu da je bolje od kupusa :).

   Hvala za odlična pitanja

   Srdačni pozdrav

 4. DObro veče, malo istražujem tematiku za ravne tabane i uloške, koji su najbolji ali baš najbolji materijali za uloške ili ulošci za ravne tabane po vašem mišljenju?
  Imate li predlog, može i iz inostranstva ne morate se ograničavati

  hvala za odgovor

  1. Poštovani, postoji značajan varijetet u materijalima koji se koriste za izradu ortopedskih uložaka, moiguće su razne kombinacije i sve zavisi od proizvođača i potrebe pacijenata.
   U principu najčešći su penasti materijali – poliuretanske pene i sl.
   Termoplastični materijali koji mogud ase modeliraju po otisku pa omogućavaju personalizaciju oblika uložaka za prilagođavanje stopalu.
   Karbonska vlakna za indikacije i potrebe gde je potrebno ojačavanje nekog dela uloška karbon je lak a jak.
   koriste se i silikonski gelovi gde je potrebno da se nei deo stopala relaksira odnosno smanji stres….
   Možda možete da pročitate dodaten informacije na našoj stranici za ortopedske uloške

   https://drdren.com/ortopedski-ulosci-individualni/

   Hvala
   Srdačni pozdrav

 5. Dobar dan, dete ima 2,5god
  Na izvestaju lekara specijaliste fizikalne medicine pise
  Status: na prijemu stopala u plano valgusu
  Plan lecenja: ulosci sa supin klinom i MT jastucetom
  Cilj lecenja: korekcija
  Kontrola za godinu dana

  Na dnu nalaza pise dijagnoza: Q66 deformationes pedis congenitae

  Molim za tumacenje nalaza posto nam nije jasno u kojoj meri je ozbiljna situacija? Stopala mu idu malo ka unutra i nogice su pomalo u X. Da li se sad treba jos nesto uciniti ili samo ulosci i kontrola za god.dana?
  Hvala unapred

  1. Poštovani, deluje da se radi o stanju koje je tipično za uzrast deteta, ispoštujte preporuke lekara, tokom rasta i razvoja u najvećem broju spontano dolazi do korekcije osovina.
   Važno je da je dete aktivno.

   pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti