Čukljevi - šta su i kako se rešavaju

Čukljevi na nogama

Čukljevi tj. čukalj – latinski hallux valgus je neprijatan i često bolan deformitet stopala. Jedan su od najščešćih deformiteta uopšte. Postoje blagi i teži oblici čukljeva. Baš zato što su toliko česti izazivaju veliko interesovanje i postoje brojne opcije za prevenciju, korekciju i tretman čuljeva. Pokušaćemio da pomognemo i pojasnimo šta su čujkljevi, kako da ih sprečimo i kako da ih se rešimo.

KAKO IZLEČITI ČUKLJEVE NA NOGAMA? KAKO SE TRAJNO REŠITI ČUKLJEVA? 

Vrlo su česta pitanja. Nažalost kreme i korektori ne mogu da izleče čukljeve. nekad je za prevenciju čukljeva prekasno i nekad je operacija čukljeva jedino pravo i trajno rešenje. Kad je intervencija neophodna u Dr Dren možemo da radimo jedan po jedan a nekad oba čuklja istovremeno.

U Dr Dren verujemo da i najteži deformiteti koji ometaju normalan hod i nošenje obuće mogu da se uspešno koriguju..

Dr Dren čukljevi iskustva

Bavimo se čukljevima dugo i imamo izuzetno veliko iskustvo u prevenciji, lečenju blažih i težih formi čukljeva. Neprestano se usavršavamo i unapređujemo tretman čukljeva. Mnogi pišu na internetu o čukljevima, budući da su atraktivna tema zbog velikog broja ljudi koje muče. Međutim istina je da je broj hirurga koji imaju bar nekoliko uspešnih operacija čukljeva veoma mali. 

Zats smo pitali ortopeda dr Radoičića da nam u nastavku teksta kaže kako se čukljevi tretiraju savremenim metodama.

Šta uzrokuje čukljeve i koga muče više

Kako nastaju čukljevi – hallux valgus

Stopala čine brojne manje i veće kosti, ligamenti i tetive. Za zdrava i prava stopala neophodan je balans svih tih struktura.

Zato možemo da kažemo da čukljevi na nogama nastaju usled poremećaja normalnih fizioloških biomehaničkih odnosa kostiju i mekih tkiva prednjeg dela stopala, prvenstveno palca. Najjednostavnije objašnjeno kod čuklja palac beži upolje a ostatak stopala ide unutra. Čukalj u užem smislu je u stvari bunion – izraslina deformitet na bazi palca stopala.

Čukljevi na nogama su ženski problem?

Istona je da se čukljevi mnogo češće javljaju kod žena. Neke projekcije govore da je to i do 10 x češće kod osoba ženskog pola. Ali u našoj praksi imamo ciđemo ovaje deformitet i kod muškog pola. U posledenje vreme sve su češće operacije čukljeva i kod muškaraca.

U najvećem broju slučajeva čukljevi su uslovljeni i potencirani obućom. Smatra se da je lifestyle i obuća jedan od glavnih uzroka. Posebno se odnosi na uske cipele u kombinaciji sa visokom petom, što se navodi kao jedan od najznačajnih faktora rizika.

Dodatno javljaju se i u slučajevima određenih sistemskih bolesti  kao što je reumatodni artritis. Veruje se da i nasledna genetika ima uticaja na pojavu, razvoj i izraženost čukljeva.

Čukljevi prevencija

Često je pitanje da li je moguća prevencija čukljeva i kako sprečiti nastanak čuklja?

Postoje mere koja mogu da doprinesu da se čukalj ne razvije i prevashodno se odnose na obuću i aktivnosti. 

Posebno ako imate prirodno ,,šire,, stopalo izbegavajte manju usku obuću, odnosno nosite uvek udobnu obuću gde prsti stopala imaju dovoljno mesta. 

Možda se damama neće dopasti, ali cipele sa visokom štiklom se ne preporučuju ako želimo da izbegnemo ili da ne pojačamo čukljeve.

Održavajte idealnu težinu, izbegavajte duže stajanje, budite aktivni u skladu sa vašim godinama.

obostrani čukalj pre i 6 nedelja posle operacije
Ćukljevi - 6 nedelja posle operacije oba čuklja u Dr Dren izuzetna korekcija deformiteta

Čukljevi savremena operacija

Šta je novo u tretmanu čukljeva?

Koje su to nove metode i takođe se često postavlja pitanje da li one mogu da se izvode kod svakog pacijenta?

U Dr Dren primenjujemo nove savremene operacije čukljeva kao i nove pristupe u davanju lokalne anestezije za čukljeve.

Savremene hiruške tehnike koje primenjujemo u Dr Dren karakteriše minimalna invazivnost. Zatim relativno brz postoperativni oporavak i praktično gotovo da nema pacijenata koji ne možemo da operišemo. Za svaki čukalj od izuzetnog je značaja izbor prave tehnike korekcije

često pitanje koja je anestezija za čukljeve

Da li se operacija čukljeva radi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji? Čukljevi mogu da se operišu u opštoj i lokalnoj anesteziji.

Lokalna anestezija ima brojne prednosti. U Dr Dren praksi Dr Radoičić već više od deset godina kad god je to moguće primenjuju lokalnu anesteziju za operacije čukljeva. 

Savremeni Dr Dren pristup za sve operacije čukljeva, podrazumeva minimalno invazivnu intervenciju u vidu jednodnevne hirurgije u lokalnoj anesteziji, često i za oba čuklja odjednom. Praktično odmah nakon intervencije bez minuta zadržavanja možete da izađete.

Čukljevi prirodno lečenje i koja pomagala longeta za čukljeve

Pokušavajući da izbegnu operaciju mnogi pacijenti koriste pomagala za korekciju, koja ,,ispravljaju prste,, a često i razne alternativne metode. Popularne su obloge od nekih trava i sl., razne kreme i ostali alternativni načini lečenja.

Da li korektor za čukljeve i trave imaju efekta?

Postavljaju se pitanja da li ortoze i trave za čukljeve imaju efekta? Ili samo čine da nam se javite kasnije sa već uznapredovalim problemom?

Ima mnogo predloga za korekciju čukljeva posebno na internetu. Ne može da se izdvoji ni jedna od zaista velikog broja popularnih neoperativnih metoda lečenja. Najvažnije da nehirurške alternativne metode nemaju štetnih uticaja. Nažalost nema dokaza da ni u ranoj fazi mogu da uspore deformitet i odlože operaciju.

DOdatno otežavajuće je što se korektor tj. longeta za čukljeve najčešće kupuje kad su čukljevi već značajno ispoljeni. Tada su objektivne šanse da utiče na deformitet gotovo nikakve.

Korektor za čukljeve pomagala za čukalj i masaža

Ulošci za čukljeve

Korektor za čukljeve ili separator longeta za čukljeve, pomagala i ulošci za čukljeve su verovatno svima prve ideje za lečenje čukljeva.

Često nas kontaktirate u vezi prirodnog lečenja čukljeva, ili narodnog leka za čukljeve, ili čak čajeva i masaže za čukljeve. Takođe popularni su razni korektori separatori ili ulošci za čukalj. Posebno se ističe termin čukljevi narodni lek a najčešće se iza tog izraza kriju neke vrlo upitne metode lečenja čukljeva.

 

Ponavljamo nažalost kod izraženih čukljeva svi ti alternativni pristupi – korektori za čukljeve, masaže i trave su uglavnom odlaganje, gubljenje vremena i novca.

Masaže sa za čukalj

Imali smo značajan broj pacijenata, koje je pre nego što su se odlučili za operaciju čuklja u Dr Dren bili na ,,masažama za čukalj,,. Iznenađujuća je činjenica da niti jedan ima pozitivno mišljenje o masaži za čukalj … Niti je ijedan video umanjenje čuklja posle serija neki kažu i bolnih masaža.

Verovali ili ne, u Dr Dren praksi još nismo videli pacijenta, koji ima pravi čukalj deformitet, kome je ,,korektor za čukljeve,, ili ,masaža za čukljeve,,  ispravila čukalj.

Između ostalog i zato ne možemo da vas podržimo u ubeđenju da bilo kakva trava, masaža, separator, pomagalo ili ortoza za čukljeve može da otkloni problem kada deformitet geometrijski i biomehanički uznapreduje do mere kada samo hirurška intervencija može da ga koriguje.

cukljevi operacija ispravljanje čukljeva
Dr Dren čukljevi pre intervencije

Kada se radi operacija čukljeva

Moglo bi da se kaže da se operacija čukljeva radi kad 

 • deformitet palca uznapreduje,
 • kad čukljevi smetaju,
 • kad bole,
 • kad čukalj onemogućuje normalne aktivnosti ili nošenje obuće,
 • kad nema više izgleda da će promena navika i primena drugih mera ublažiti čukalj.
 

Ali za svaku pa i operaciju čukljeva potrebna je saglasnost i dogovor pacijenta i hirurga. Što znači da i doktor treba da proceni da li je vreme za operaciju i koju.

Čukljevi operacija cena

čukalj na nozi lečenje čuklja

savremena operacija čukljeva je bezbedna i uspešno koriguje deformitet

u Dr Dren su usvojeni savremeni, bezbedni protokoli lečenja čukljeva. 

Odlaganje može da utiče na nepoželjno povećanje deformiteta.

Proverite da li za Vaša stopala postoji rešenje.

Čukljevi - odlaganje da ili ne

čukljevi zašto nas muče
dugotrajno odlaganje operacije dovodi do posebno težih čukljeva

Odlaganje operacije čukljeva. Nekada su i doktori savetovali da se operacija odlaže, a kako sada stoje stvari?

Operativne tehnike koje koristimo u Dr Dren su napredovale i danas su stavovi promenjeni.

Operacija hallux valgus deformiteta je vrlo dinamična oblast ortopedske hirurgije. Sa napretkom hiruških tehnika i boljim razumevanjem mehanike deformiteta, danas u Dr Dren operišemo i najteže kompleksne defomitete palca i ostalih prstiju stopala. 

Zato danas ko prati savremene tokove se lakše odlučuje za operacije čukljeva. Posebno što čukljevi vremenom napreduju i postaju teži za rad. 

U zaključku postoje čukljevi koji mogu da čekaju ali i oni za koje se ne savetuje veliko odlaganje. Za odluku je najbolje da potrežite savet lekara.

čukljevi operacija oba čuklja odjednom kontrola dr radoičič
Dr Dren obostrana operacija čukljeva u jednom aktu kako izgleda kontrola posle operacije

Čukljevi su operisani - šta da očekujemo kakav je oporavak

Kakav je postoperativni tok

Savremeni protokoli pored minimalno invazivne operacije podrazumevaju i ubrzan oporavak.

U Dr Dren izuzetnu pažnju posvećujemo aktivnostima tokom postoperativnog perioda.

Istog dana nakon intervencije odlazite kući, sa upustvima i preporukama u vezi hoda i terapije. Dobijate adekvatnu postoperativnu cipelu. Za celokupnu intervenciju korekcije jednog čuklja je potrebno da provedete samo par sati u ordinaciji.

Povratak redovnim aktivnostima

Često je pitanje kada pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima? Posle operacije čukljeva u Dr Dren to očekujemo relativno vrlo brzo. Sve zavisi od tipa deformiteta kao i primenjene potrebne operativne tehnike. U svakom slučaju od doktora dobijate sva uputstva u vezi terapije i aktivnosti kao i najbrži mogući plan oporavka.

U najvećem broju čukljeva potpuni povratak svakodnevnim aktivnostima očekujemo u periodu od 4 do 6 ili 8 nedelja postoperativno. U svakom slučaju primenjujemo Dr Dren ubrzani potokol oporavka. Tokom čitavog postoperativnog toka dobijate sva uputstva u vezi terapije, oslonca, obuće i oporavka.

Možete da pogledate brojne primere operacija čukljeva iz naše prakse na Dr Dren Instagramu.

čukljevi na nogama posle operacije oba čuklja oporavak

Operacija čukljeva iskustva

Operacija čukljeva iskustva su različita u našoj praksi trudimo se da oporavak posle operacije čukljeva bude šti brži i što lakši.

Najvažnije poruke u vezi operacija čukljeva

Čukljevi su česti ali posebni i svaki zahteva individualni pristup.

Za pravi i bezbedni izbor konsultujte stručnjake koje možete da proverite. 

Ne dozvolite da čukalj preterano napreduje i ograniči opcije – obavite konsultacije na vreme i izaberite pravi način za najbolje rešenje.

Čukljevi ili hallux valgus su najčešći deformitet stopala. Javljaju se u lakšim ali i težim formama. Lečenje čukljeva može da bude prirodno neoperativno i operativno. 

Postoje brojne operacije čukljeva nekad a nekad su jedina opcija za lečenje deformiteta i bola u stopalu. Savremenim pristupom u Dr Dren dr Radoičić i saradnici tretiraju sve vrste čukljeva i ostalih deformiteta palca i prstiju stopala. 

Kako nastaju i kako se leče, zašto su operacije čukljeva najbezbednije u lokalnoj anesteziji i kakav je oporavak posle operacije čukljeva Super Popu odgovara Dr Radoičić radio super FM 107.9

Pogledajte samo neke od naših brojnih korekcija čukljeva

Podelite ako vam se dopalo:

6 одговора

 1. Da li je moguće kod vas da se uradi operacija oba čuklja odjednom.
  Da li se to uopste radi u Beogradu?
  Koliko kosta operacija oba čuklja
  Hvala
  Marina

  1. Poštovani,
   u Dr Dren se često rade operacije oba čuklja odjednom, naravno ukoliko postoji objektivna potreba.
   Cene operacije čukljeva mogu da se vide na sajtu ili da se dobiju telefonom,
   cena operacije čuklja u Dr Dren su vrlo razumne, uključuju sve potrebne kontrole, bez skrivenih troškova. Cena zavisi od više faktora, najviše od vrste i uznapredovalosti deformiteta kao i od planirane hirurške tehnike i materijala, najbolju procenu dobijate ne pregledu pre intervencije.

   Hvala
   Srdačni pozdrav

 2. Mogu samo da kažem dr Radoičić je čarobnjak! TOP TOP TOP
  Odlučila sam se da kod njega operišem čukljeve jer uliva poverenje i videla sam toliko slika i jedne iste kao moje a ispali su posle operacije još lepše nego što sam mogla da se nadam!

  svima preporučujem ako vam treba stručnjak samo kod dr Drena!

 3. Dobro veče pratim ovu temu i vaš rad, zašto ne napišete samo blog za operaciju čukljeva

  Samo izlaze neki koji u stvari ne rade operacije i nemaju slike

  Samo predlog

  Puno pozdrava za dr Radojičića od koleginice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti