Artroskopija

Artroskopija je minimalno invazivna ortopedska intervencija. Omogućuje perfektan uvid u sve strukture zgloba i istovremeno izvođenje operacija radi lečenja oštećenja ligamenata, tetiva, meniskusa ili hrskavice zgloba.

Artroskopije su savremene ortopedske procedure. Za uspešno izvođenje potrebna je adekvatna savremena oprema ali i zavidno znanje i veština ortopeda.

U Dr Dren ortopediji artroskopske procedure su jedne od naših najčešće izvođenih intervencija. Imamo izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju artroskopija u bezbednoj lokalnoj anesteziji. 

Artroskopske procedure su postale izuzetno značajne i jedne su od najčešće izvođenih hirurških intervencija. Godišnje se u svetu izvede više miliona artroskopija. Najviše su to artroskopije kolena, potom ramena ali i sve više kuka, lakta, skočnog zgloba, ručnog zgloba, kičme itd.

Prednosti

Ove endoskopske intervencije karakteriše jako brz oporavak i povratak radnim i sportskim aktivnostima.

Usled odličnog uvida i minimalnog pristupa minimalna su oštećenja tkiva tokom rada. 

Predstavlja metodu izbora i najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u zglobovima.

 

artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Najčešće su artroskopije ramena i kolena

Artroskopija

Zbog svojih brojnih prednosti u potpunosti je zamenila tradicionalne otvorene operacije, koje su pratile komplikacije i dugi oporavci.

Kada artroskopiju izvodi obučen i vešt ortoped odlikuje ih brz oporavak i izrazito nizak procenat neželjenih posledica. 

više o savremenim Dr Dren artroskopijama

Dr Dren - ekspertska artroskopija

Artroskopija ramena u Dr Dren

koleno je najveći i najkompleksniji zgloba artroskopske operacije kolena su zamenile mnoge stare otvorene metode

Zašto se radi artroskopija i kome može da se preporuči

 Izvodi se radi lečenja povreda i oboljenja zglobova.

Može da se preporuči i izvede praktično u svim uzrastima.

Kad je u pitanju koleno povreda meniskusa tj. oštećeni meniskus ostaje kao jedan od najčešćih razloga za artroskopiju. Potom su to ligamenti i tetive hrskavice kolena, ramena kuka i ostalih zglobova.

Artroskopske operacije imaju značajno mesto i u sportskim povredama. Danas uspešne artroskopske intervencije omogućuju nastavak karijera brojnim sportistima nakon povreda.

Artroskopije se takođe primenjuju i kod degenerativnih oboljenja zglobova kolena ramena, kuka, skočnog zgloba i ostalih.

Potom ova metoda kao najpreciznija, je nekad neophodna za utvrđivanje dijagnoze, posebno ukoliko je nejasna nakon drugih ispitivanja.

 

Kako se izvode artroskopske intervencije

Arthroskopska operacija je u osnovi procedura koja se izvodi uvođenjem fiberoptičke kamere u zglob. Današnje kamere imaju visoku rezoluciju i omogućuju izvanredan uvid u sve detalje zgloba.

Izvodi se putem malih otvora, u eng. se označava kao keyhole surgery (kroz ulaz za ključ). Jer se putem tih malih otvora omogućuje izvanredan uvid i minimalno invazivno uvođenje instrumenata i rešavanje brojnih bolnih stanja zglobova. 

Obično su to dva do tri mala uboda odnosno male incizije na koži. A ponekad, mada retko, potrebni su i dodatni portali to jest ulazi u zglob.

Tanka kamera pod uglom, se uvodi u zglob i kad kamerom upravlja stručno lice jako brzo može da se na monitoru vidi do najsitnijih detalja sve što je potrebno. Preko ta dva mala ulaza u koleno sposoban ortopedski hirurg može da reši brojne probleme u zglobu.

Artroskopije se izvode u opštoj ili nekoj vrsti lokalne anestezije. U Dr Dren preporučujemo i izvodimo ove procedure u mnogo bezbednijoj i lakšoj za oporavak posebnoj lokalnoj anesteziji.

artroskopija je jednodnevna

Artroskopija u Dr Dren

U Dr Dren smo usvojili i unapredili  savremene pristupe, u toku istog dana nakon intervencije možete kući da se odmorite i posvetite oporavku u poznatom okruženju.

Koristimo savremenu opremu, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata (koji se koriste samo za jednog pacijenta jednokratno).

Savremeno izvedena intervencija za meniskus je manje invazivna i sa manjim rizicima od ekstrakcije – vađenja zuba.

 

rešenjeza sportske povrede

artroskopija kolena artroskopska operacija meniskusa i hrskavice

Artroskopija u sportu

Artroskopija je omogućila nastavak brojnih sportskih karijera i jedan je od stubova savremene sportske medicine. 

Vrste artroskopija

Artroskopije se najčešće primenjuju na kolenu, ramenu, kuku skočnom zglobu, ali se mogućnosti stalno unapređuju i proširuju.

 

Mogući rizici i komplikacije artroskopskih intervencija

Kada rade sposobni profesionalci, moguće komplikacije se nakon endoskopskih procedura dešavaju ekstremno retko. 

Najčešće neželjene reakcije nakon artroskopskih procedura su krvarenje i izlivi u kolenu, infekcije, tromboze. Ali su kod početnika moući i različiti tehnički problemi kao prelom instrumenata kao i povrede i oštećenja zdravih tkiva zgloba

Opšte preporuke u slučaju pojave neželjenih efekata nakon artroskopija

U slučaju povišene temperature, otoka i crvenila koje ne prolazi, pojave osećaja pritiska u zglobu, ali i inteziviranja bola, preporučeno je da se javite svom lekaru.

Oporavak povratak na posao i sport posle artroskopija

Najčešće pitanje u vezi oporavka posle je oporavak posle artroskopije meniskusa. Posle obične artroskopije za meniskus kad je izvedena profesionalno i na način kako to radimo u Dr Dren praksi očekivano je da ste relativno brzo sposobni za rad. Očekivani oporavak je posle par dana ili nedelja.

Ukoliko se radi o ozbiljnijem zahvatu, kao što su artroskopske zahtevne rekonstrukcije i reparacije oštećanja zglobova, u zavisnosti od operativnog nalaza postoji mogućnost da se određeno kraće vreme nakon operacije krećete uz pomoć štaka sa punim i delimično dozvoljenim osloncem na operisanu nogu, ili da držite ruku u nekoj vrsti marame.

U svakom slučaju period mirovanja i imobilizacija je posle artroskopskih procedura mnogo kraći nego kad su se te operacije radile klasično otvorenim metodama.

Preporučujemo da sa našim hirurgom prokometarišete stepen povrede i oštećenja kolena. Takođe možeta da pitate šta je učinjeno artroskopijom i da li su potrebne dodatne intervencije.

Cene artroskopija možete potražite u našem cenovniku ili da dobijete na upit telefonom ili emailom 

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

  1. Postovani hocu da Vas pitam za operaciju ramena mom sinu izlazi iz zgloba ramo. Vec sesti put . Pa dal pravite takve operacije i koliko kostaju? Nadam se dacete odgovoriti, Hvala unapred

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti