Artroskopija ramena

Artroskopija ramena dijagnostika i lečenje

artroskopija ramena iskustva operacija rotatorne manšete ramena operacija kalcifikat ramena beograd

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i povreda kosti, hrskavice, tetiva, ligamenata i mišića ramena.

U savremenom svetu i u Dr Dren artroskopija ramena se obavlja kao jednodnevna intervencija. Smatra se da je artroskopija ramena pouzdanija i bezbednija od ranije korišćenih hirurških metoda.

artroskopija ramena stabilizacija ramena bol u ramenu

Artroskopija ramena

Artroskopska operacija ramena je često jedina prava opcija za adekvatnu dijagnozu i tretman brojnih sportskih i ostalhi povreda i oboljenja ramena. Endoskopska kamera omogućuje vrhunski uvid u strukture ramena.

Artroskopija u Dr Dren je savremena i bezbedna jednodnavna procedura. Danas su artroskopije ramena prvi izbor tretmana ali i dijagnostike u mnogim ranije teško rešivim problemima ramena čak i otvorenim operacijama sa velikim reziovima i često znatno višim rizicima.

Anatomija ramena

Zglob ramena čine kost nadlaktice humerus odnosno glava humerusa i zglobni deo lopatice odnosno deo koji se zove glenoid ili čašica ramena. Rame je najpokretljiviji zglob tela. Tetive  i ligamenti ramena pružaju čvrstinu i stabilnost u zglobu. 

Brojna stanja, povrede i bolesti u kostima ili mekim tkivima zgloba ramena mogu da dovedu do nestabilnosti iščašenja ramena, bolova, upala i smanjene pokretljivosti to jest kontraktura ramena. Jedno od težih stanja je frozen shoulder syndrom odnosno sindrom smrznutog ramena.

artroskopska operacija ramena ramena dr dren
artroskopska operacija ramena ramena dr dren

Zašto se radi artroskopska operacija ramena - indikacije

Postoje brojna stanja za koja je danas artroskopija metoda izbora i najbolja i najbezbednija opcija za lečenje. Artroskopije su zamenile ranije otvorene procedure, mogućnosti za primenu artroskopija su sa napretkom tehnika i instrumenata značajno proširene.

Dijagnoza artroskopija ramena

Neophodan uslov da se odlučimo za artroskopske operacije ramena je prava i dobra dijagnoza. 

Dijagnoza svih problema u vezi ramena počinje pregledom. Postoje brojni testovi za ispitivanje gotovo svih stanja ramena od ograničenja pokreta do ispitivanja svih tetiva ramena.

Potom se u zavisnosti od potreba koriste ultrazvuk ramena, rendgen ramena i MR pregled magnetnom rezonancom, a nekad je potreban i skener to jest CT ramena.

MRI ramena je danas relativno lako dostupna i gotovo je standardni pregled za brojna bolna stanja ramena.

Kako se radi artroskopija ramena

Artroskopiju ramena najčešće izvodimo pod anestezijom, na boku ili u polusedećem položaju. 

Kroz nekoliko malih rezova dužine manje od 1 cm uvode se artroskop (sistem optike i kamere koji nam detaljno prikazuje zglob ramena) i posebni instrumenti za artroskopije. 

Najpre obavimo egzaktnu dijagnostiku a potom se izvode potrebne reparacije to jest popravke oštećenja ramena.

Nakon operacije, instrumenti se uklanjaju i rezovi se zatvaraju šavovima ili malim sterilnim trakama.

Artroskopija ramena iskustva oporavak

Nakon artroskopije, očekujemo da male hirurške rane zarastu za nekoliko dana.

U zavisnosti od procedura možda će da bude potrebna određena imobilizacija za ruku.  Vreme oporavka zavisi od vrste i obima problema zbog kog je operacija izvedena.

Obično propisujemo blaže analgetike – lekove protiv bola u ranom postoperativnom periodu. Koristite ih umereno i ukoliko ima potrebe.

Artroskopija ramena i fizikalna terapija su u velikoj ljubavi. Često je dobro isplanirana fizikalna terapija odličan nastavak lečenja posle artroskopije ramena.

Od fizikalne očekujemo da poboljša pokretljivost i snagu ramena posle operacije. Uz fizikalnu kod nekih intervencija u poslednje vreme po aktuelnim istraživanjima značajnu ulogu u oporavku posebno kod sportista mogu da imaju metode regenerativne ortopedije – PRP terapija ili matične ćelije.

Prednosti artroskopije

U poređenju sa otvorenom hirurškom operacijom sa velikim rezom artroskopska operacija ramena ima brojne prednosti:

  • manje bola
  • manje komplikacija
  • manje oštećenje tkiva
  • gotovo bez krvarenja
  • kraći bolnički boravak – jednodnevna intervencija
  • regionalna anestezija (bez opšte anestezije)
  • brži oporavak
  • estetski manji ožiljci

Artroskopija ramena iskustvo Dr Dren

 

Artroskopske procedure na ramenu koje obučeni i iskusni hirurzi u Dr dren najčešće izvode su artroskopska stabilizacija ramena za ponavljano iščašenje luiksacija ramena. Potom operacija tetiva rotatora ramena, artroskopija zbog povrede ili tendinitisa bicepsa.

Često se izvodi i artroskopska dekompresija akromioplastika zbog impingement-a ramena i upale subakromijalne burze. Kao i artroskopije za bolni kalcifikat ramena koji ne reaguje na ostale vrste tretmana.

Za vas je svakako najvažnija informacija da u Dr Dren imamo veliko iskustvo, da koristimo najsavremeniju opremu i najbezbednije savremene protokole za ovu vrstu minimalno invazivnih intervencija.

 

Dr Dren Ortopedija

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

U Dr Dren Artroskopija ramena je savremena minimalno invazivna metoda koja omogućuje da utvrdimo dijagnozu i u isto vreme rešimo probleme. 

U Dr Dren primenjujemo savremeni pristup za artroskopije u bezbednoj lokalnoj anesteziji. Bez zadržavanja posle intervencije. Artroskopija ramena se koristi za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i povreda kosti, hrskavice, tetiva, ligamenata i mišića ramena. 

U Dr Dren se obavlja kao jednodnevna hirurgija. Smatra se da je artroskopija ramena pouzdanija i bezbednija od drugih dijagnostičkih i hirurških metoda.

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Možete da poručite

možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

Orthogol najbolje za zglobove dodatak suplement za zglobove tetive kosti hrskavicu glukozamin hondroitin sulfat hijaluron boswellia
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
bol u kolenu hrskavica hijaluorn prp injekcija

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja

posle primene hijaluronske injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti