Iščašenje luksacija ramena

iščašenje ramena je ozbiljna povreda

bol u ramenu iščašenje ramena luksacija oporavak

Iščašenje ramena to jest luksacija ramena je česta i ozbiljna povreda.

Ukoliko se ne prepozna na vreme ili ne leči adekvatno moguće su neželjene posledice.

Kad se dogodi prvo iščašenje ramena glavne tegobe su izraženi bolovi i blokada pokreta ramena. Ukoliko se luksacija ramena ponavlja može da se razvije neprijatno stanje ponavljajućih recidivnih dislokacija iščašenje ramena odnosno nestabilnost ramena.

iščašenje ramena luksacija ramena

Luxatio art. humeroscapularis luxatio glenohumeralis Iščašenje ramena

Luksacija ramena

Luksacija ramena je ozbiljna povreda, izbor metode lečenja je presudan za uspešan oporavak.

Ponavljajuće iščašenje ramena je za sportiste i rekreativce ograničavajući faktor za uspešno nastavljanje sportskih i ostalih aktivnosti.

iščašenje ramena luksacija ramena nestabilnost ramena

Anatomija ramena

Anatomija ramena je posebna i od značaja za nastanak i tretman iščašenja.

Zglob ramena glenohumeralni zglob je zglob sa velikim obimom pokreta. To je zglob u kome se glava humerusa – kost nadlaktice zglobljava sa plitkom čašicom glenoidom lopatice. Dve zglobne površine kostiju su prekrivene hrskavicom, što sprečava trenje između pokretnih segmenata. Glenoid ramena je izuzetno plitak i ne pokriva odnosno ne sadrži celu glavu humerusa i zbog toga je ramenu potrebna dodatna podrška, koju čine labrum, ligamenti i tetive koje obezbeđuju stabilnost u zglobu uz značajan obim pokreta.

Labrum je deo na glenoidu koji pri određenim povredama može ponekad da strada ili da se ošteti. Posebna vrsta labralne povrede ili raskida labruma se javlja kada se rame dislocira odnosno prilikom iščašenja luksacija ramena i naziva se Bankart lezija. Ovaj raskid je čest je kod mlađih pacijenata koji su imali dislokaciju ramena iščašeno rame. Bankart lezija može da dovedo do sklonosti odnosno ponavljanja luksacija ramena kod pacijenata mlađih od 30 godina.

iščašenje luksacija ramena
izgled iščašenog ramena na rendgen snimku

Dijagnoza i lečenje prve luksacije ramena

Dijagnoza luksacije ramena se postavlja na osnovu pregleda, istorije povrede kao i detaljnog kliničkog ispitivanja ramena. Obično su neophodna i snimanja kao što su rendgen ili MR. MR je značajniji kod ponavljanih iščašenja ramena.

Posle prve luksacije ramena obično je lečenje neoperativno. Najpre se izvodi ,,vraćanje,, nameštanje ramena. To jest repozicija luksacije ramena. Što se izvodi na više načina. 

U Dr Dren koristimo više tehnika za bezbedno nameštanje iščašenog ramena. U najvećem broju slučajeva naši doktori to izvode bez anestezije. Dalje mere neoperativnog lečenja za luksaciju ramena su odmor i imobilizacija praćene fizikalnom terapijom.

artroskopija ramena stabilizacija ramena bol u ramenu

rešenje za iščašenja ramena

Iščašenje ramena i artroskopija

Artroskopska stabilizacija ramena je minimalno invazivna metoda. Često najbolja opcija za vraćanje stabilnosti ramenu i nastavljanje sportskih i ostalih aktivnosti.

Ukoliko se uspešno izvede na vreme spečava brojna dalje oštećenja ramena.

artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena i artroskopska Bancart stabilizacija za iščašenje ramena

Kod ponavljanih iščašenja ramena je nekad nephodno operativno lečenje. Operacije ramena se danas izvode artroskopski – artroskopija ramena i klasično otvoreno.

Operacija ramena za iščašenje ramena se zove stabilizacija ramena odnosno Bankart reparacija ili Bancartova operacija. Danas se izvodi minimalno invazivnom hirurškom tehnikom artroskopijom ramena.

Artroskopska stabilizacija se izvodi kad neoperativne metode ne dovode do poboljšanja i kod ponavljanih iščašenja. Medicinski se stanje zove recidivna luksacija ramena.

Hirurgija za tretman Bancart lezija i recidivnih luksacija  se ranije tradicionalno izvodila otvorenim putem kroz veliki rez na prednjoj strani ramena, a ponekad se u određenim slučajevima primenjuje i danas ali obično kao Latarjet operacija

Artroskopija ramena omogućuje bolji uvid u zglob, smanjuje hirušku traumu, kao i postoperativne bolove i vreme oporavka. 

U Dr Dren se artroskopska stabilizacija ramena izvodi kao jednodnevna hirurgija bez zadržavanja posle.

Artroskopska stabilizacija je minimalno invazivna operacija koja se vrši kroz male rezove, od oko 1 cm, potrebne za kameru i artroskopske instrumente. Obično su za stabilizaciju neophodni koštani ankeri, mali implantati na kojim je konac kojim se izvodi prošivanje i pričvršćivanje labruma i tetiva za kost, najčešće je u zavisnosti od tehnike i obima oštećenja potrebno od 2-3 pa i više ankera.

Teži slučajevi iščašenja i otvorena operacija Latarjet

Artroskopska stabilizacija nije svemoguća niti je uvek indikovana. Postoje određene situacije i pacijenti, nebitno kog su uzrasta, kad artroskopija ramena nije najbolje rešenje za postizanje stabilnog ramena. 

U poslednje vreme se zbog izuzetno velikog uspeha i jako malo postoperativnih komplikacija, najviše u smislu sprečavanja ponavljanja luksacija primenjuje Latarjet operacija

U Dr Dren imamo veliko iskustvo u toj tehnici. Postoje okolnosti da nam se javite nakon više prethodnih lečenja pa i stabilizacija i često u fazama kad je artroskopska intervencija već praktično neizvodljiva. U tim okolnostima Laterjet preostaje kao jedina uspešna opcija.

Izuzetno je popularna u vodećim ortopedskim centrima, ima brojne modifikacije. U osnovi podrazumeva transfer dela kosti sa pripojem mišića na prednji deo čašice glenoida lopatice. Potom fiksaciju tog dela sa obično dva zavrtnja, čime se onemogućava iščašenje ramena. 

Po stavovima vodećih ortopedskih hiruga, Latarjet operacija treba da je operacija prvog izbora u određenim indikacijama (bez obzira na godine pacijenta), budući da u tim slučajevima artroskopska stabilizacija ima visoku incidencu ponavljanja luksacija.

Latarjet Operacija je hiruški teža i izazovnija operacija u odnosu na relativno jednostavne artroskopske operacije. Međutim u pravilno izabranim slučajevima ima odličan ishod. U Dr Dren često je preporučujemo i izvodimo posebno kod neuspelih artroskopskih reparacija, kod sportista, kod postojanja koštanih defekata.

Ponašanje rehabilitacija i rizici posle artroskopske stabilizacije

Nakon operacije artroskopske stabilizacije ramena, provodite oko sat vremena u prostoriji za oporavak.
Posle operacije ruka je u marami – miteli, koja se nosi dve do četri nedelje, ponekad se nosi i duže ali se u tom slučaju primenjuje uglavnom noću.

Fizikalna terapija praktično počinje od prvog postoperativnog dana. Terapeut i doktor ća vam pružiti sve informacije u vežbi sa aktivnostima i vežbama kako biste ojačali rame i poboljšali obim pokreta.

Aktivnostima niskog rizika, kao što su trčanje i plivanje se vraćate 6 do 12 nedelja nakon operacije. Ponekad se savetuje da izbegavate kontaktne sportove neko vreme. Postoje određene situacije kad fizikalna terapija i ograničenja mogu da potraju duže ili kraće.

Artroskopska reparacija stabilizacija ramena je relativno siguran postupak. Budući da je minimalno invazivan, karakteriše ga manje rizika i brži oporavak.

Potencijalne komplikacije su:
Infekcija
Povreda nerava ili krvnih sudova
kontraktura ukočenost zgloba
Bol

Neuspeh artroskopske reparacije odnosno ponovna luksacija ramena koja se obično danas rešava otvorenom Latarjet procedurom

ortoped 

dr Radoičić D. 

Sadržaj

Iščašenje ramena Stabilizacija ramena iščašeno rame luksacija ramena

Artroskopska stabilizacija ramena 
operacija iscasenja ramena
Nestabilnost Ramena
Latarjet operacija

centar za rame i lakat

Podelite ako vam se dopalo:

4 одговора

 1. Poštovanje
  imam 32 godine, bavio sam se rukometom, više ne već dugo. Ukupno imao sam 8 iščašenje ramena,bilo je gipsa i svega. U zadnjih tri meseca su bila tri iščašenja, baš mi smeta osećaj da će opet da ispadne. Radio sam fizikalne terapije struja magnet laser. Mislim da mi je isto posle svake fizikalne smanji se otok ali opet ispadne.

  Koliko košta operacija latažet to mi je već predloženo ali samo me zanima cena kod doktora radojičića

  koliko moram na bolovanje, i da li moram uopšte jer mogu da radim i na kompjuteru od kuće.

  1. Poštovani,

   cena za operaciju ponavljanih iščašenja ramena zavise od nekoliko faktora. Neophodno je da doktor postavi određena pitanja i da pregleda vaše rame kao i snimke koje imate. Najbolje je da zakažete pregled u ordinaciji ili ukoliko želite možete da zakažete kod nas online konsultaciju.

   Tako možete da dobijet sve informacije u vezi intervecije oporavka i eventualno bolovanja.

   http://drdren.com/product/online-pregled-ortopeda/

   Hvala
   Srdačni pozdrav Dr Dren

 2. Postovani
  Imam za 10 godina 15 dislokacija ramena prva je bila pri udarcu trenirao Sam borilacke vestine
  Negde kazu treba privatno a u drzavnim svi govore operacija hitno
  Sta da radimo
  Srdacno.
  Dane
  06934XXX29

  1. Poštovani, u Dr Dren rutinski izvodimo sve operacije ramena, kad su u pitanju ponavljane dislokacija luksacija ramena moguće je artroskopska stabilizacija ili otvorena operacija, u zavisnosti od stanja doktor Radoičić će vam preporučiti opciju koja je najbolja za vas.
   u Dr Dren možemo da vam odgovorimo na sva pitanja i da planiramo operaciju.

   Telefon dostupan za zakazivanje je
   +381 69 693640

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti