Operacija čukljeva - sve što treba da znate

Operacija čukljeva izaziva puno interesovanja

Operacija čukljeva? Kako izlečiti čukljeve na nogama? Kako se trajno rešiti čukljeva? Vrlo su česta pitanja jednostavno zato što su i čukljevi vrlo česti. Nekad je operacija čukljeva jedino pravo i trajno rešenje

U Dr Dren verujemo da i najteži deformiteti koji ometaju normalan hod i nošenje obuće mogu da se uspešno operišu.

Bavimo se čukljevima dugo i imamo izuzetno veliko iskustvo, neprestano se usavršavamo i unapređujemo tretman čukljeva. 

Mnogi pišu na internetu o čukljevima, budući da su atraktivna tema zbog velikog broja ljudi koje muče. Međutim istina je da je broj hirurga koji imaju bar nekoliko uspešnih operacija čukljeva veoma mali. Što kada pokušate da pretražite slike čukljeva pre i posle operacije postaje vrlo jasno. Jako su retki doktori koji imaju slike svojih korekcija čukljeva.

Zato smo pitali ortopeda dr Radoičića, koji je uradio više od hiljadu operacija čukljeva, da nam u nastavku teksta ukratko odgovori na najčešće pitanja u vezi ove teme.

operacija čukljeva iskustva cena beograd

Šta su čukljevi odnosno bunioni?


Čukljevi, poznati i kao bunioni, su najčešća deformacija stopala koja nastaje kada se palac pomera upolje ka drugim prstima, stvarajući deformaciju izbočinu na unutrašnjoj strani stopala. Palac nekad gura druge prste a nekad može čak da se podvuče pod drugi prst. može biti praćena bolom, oticanjem i ograničenom pokretljivošću stopala.

Čukalj, bunion ili hallux valgus je jedan od najčešćih deformiteta uopšte.


Kada je potrebna operacija čukljeva?


Operacija čukljeva se preporučuje kada sve druge metode, poput nošenja udobne obuće i korišćenja uložaka, ne pružaju značajno olakšanje ili kada deformacija toliko napreduje da uzrokuje ozbiljne bolove, onemogućava aktivnosti ili čak nošenje obuće.


Operacija čukljeva se radi kad 


 • deformitet palca uznapreduje,
 • kad čukljevi smetaju,
 • kad bole,
 • kad čukalj onemogućuje normalne aktivnosti ili nošenje obuće,
 • kad nema više izgleda da će promena navika i primena drugih mera ublažiti čukalj.
 

Ali za svaku pa i operaciju čukljeva odluka se donosi inidvidualno. Potrebna je saglasnost i dogovor pacijenta i hirurga. Što znači da i doktor treba da proceni da li je vreme za operaciju i koju.

Kad je intervencija neophodna u Dr Dren možemo da radimo jedan po jedan a nekad oba čuklja istovremeno.


Kakva je priprema pre operacije čuklja?


Priprema pre operacije čuklja počinje detaljnim pregledom stopala i anamnezom (doktor vas pita o svemu od značaja).

Operacija čukljeva se planira, nikad nije hitna pa uvek ima vremena da se priprema uradi bez propusta. Ortoped koji ima iskustva će tražiti rendgenski snimak pre kako bi procenio stepen deformacije i odredio najbolji pristup operaciji. Na snimku se mere određeni uglovi stopala, procenjuje stepen oštećenja zgloba i pravi plan operacije čukljeva. 

Ima puno vrsta i mogućnosti, neki izvori kažu da postoji više od 200 operativnih tehnika za operacije čuklja, za najbolji rezultat važno je da ortoped uradi najbolju opciju za svako stopalo.

Obično su potrebne laboratorijske analize (krvna slika i biohemija), i eventualno pregledi drugih specijalista (kardiologa i ostalih po potrebi).

Takođe, dajemo detaljna uputstva kako da se ponašate u vezi vaše eventualne prethodne terapije. Vrlo je bitno da kažete koje lekove redovno koristite. Npr. vrlo je bitno da se kaže da li uzimate neke od lekova koji mogu uticati na zgrušavanje krvi i sl.

operacija čukljeva slike pre i posle obostrana operacija čuklja dr dren dr radoičić
slike pre i posle operacije čuklja u Dr Dren - hirurg dr Radoičić

Kakav je oporavak posle operacije čukljeva?

 

Oporavak posle operacije čukljeva može varirati u zavisnosti od složenosti operacije i individualnih faktora. Potpuni oporavak može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Naravno da savremeni protokoli i minimalno invazivne operacije podrazumevaju i ubrzan oporavak. U Dr Dren izuzetnu pažnju posvećujemo aktivnostima tokom postoperativnog perioda. Posle operacije čukljeva u Dr Dren to očekujemo relativno brz povratak aktivnostima. Sve zavisi od tipa deformiteta kao i primenjene potrebne operativne tehnike. Od doktora dobijate sva uputstva u vezi terapije, oslonca, obuće i aktivnosti. Individualno prilagođavaom najbrži mogući plan oporavka. 

 

Da li su moguće komplikacije operacija čukljeva?

 

Kao kod svake operacije, moguće su komplikacije. Međutim, većina operacija čukljeva se uspešno izvodi bez ozbiljnih komplikacija. Godišnje se izvede ogroman broj ovih zahvata sa izuzetno niskim procentom komplikacija.

 Komplikacije koje se mogu videti su 

– infekcija, 

– oticanja, krvarenje, 

– usporeno zarastanje i nezarastanje, lom i labavljenje implanta

– vraćanje deformiteta pa čak i preterana korekcija (odnosno umesto valgus nastaje hallux varus)

– tromboembolijske komplikacije i sl. Važno je pratiti uputstva lekara kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Ukoliko operaciju izvodi lekar koji ima iskustva u hirurgiji sam operativni zahvat kratko traje. Rizici za komplikacije uvek postoje ali statistički gledano su daleko manji nego kod brojnih drugih procedura. Po pravilu hirurg koji ima više procedura i koji je usvojio i koristi savremene tehnike ima manje komplikacija.

Možete da pogledate brojne primere operacija čuklja iz naše prakse na Dr Dren Instagramu.

 

operacija čukljeva, pre i posle operacije čukljeva dr dren dr radoičić
pre i posle operacije čukljeva - rezutat posle godinu dana - obostrana korekcija u Dr Dren - hirurg dr Radoičić

Da li je moguće vraćanje čuklja posle operacije čukljeva?

 

Operacija čukljeva ima za cilj ispravljanje deformacije stopala i vraćanje normalnih odnosa u stopalu. Pozitivan estetski efekat je takođe prisutan.

Često je pitanje da li se čukalj ,,vraća,, tojest da li su česti recidivi posle operacije čukljeva? Takođe nas pitate šta pacijent treba da primenjuje posle operacije kako bi sprečio ponovni nastanak čuklja? Ukratko postoji mogućnost da se čukalj ponovo pojavi tokom vremena, posebno ako se ne pridržavate saveta lekara o nošenju pravilne obuće i izbegavanju faktora koji mogu izazvati recidiv.

Recidivi su uvek mogući, na sreću kad čukalj operiše profesionalac, oni se javljaju retko. Uglavnom su uslovljeni neodgovornim ponašanjem pacijenata i nepoštovanjem datih preporuka ili znatno ređe neadekvatnom hirurškom tehnikom.

 

Kako se odvija operacija čukljeva?

 

Operacija čukljeva u Dr Dren i savremenom svetu se obično izvodi kao jednodnevna bez zadržavanja posle. Međutim nije zabranjeno da se to radi i sa višednevnim ležanjem u bolnici.  U Dr Dren sve operacije čukljeva radimo u lokalnoj anesteziji, tokom koje ste budni i normalno komuniciramo. Naravno neko radi ove operacije u opštoj, totalnoj ili nekoj drugoj anesteziji. 

Ideja svake korekcije čuklja je da uklonimo deformite i da vratimo pravilnu osovinu stopala. Nekad je dovoljna samo korekcija palca a kod nekih kompleksnih deformacija i drugih prstiju kako bi se postigao optimalan rezultat.

Pre svake operacije čukljeva planira se davanje antibiotika, lekova protiv tromboze i po potrebi drugih lekova.

Jako je bitno da se stopalo dobro pripremi za operaciju, da se poštuju sve preporuke za sterilnost i naravno da se koriste savremene hiruške metode i postupci. Po korekciji čuklja u Dr Dren na stopalo odmah postavljamo posebnu vrstu zavoja i specijalnu postoperativnu cipelu za čukljeve.

Anestezija za operaciju čukljeva najbolja

Koja je anestezija za operaciju čukljeva najbolja? Da li se operacija čukljeva radi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji? To su vrlo česta pitanja. Odgovor dr Radoičića je da čukljevi mogu da se operišu u opštoj, regionalnoj, spinalnoj i lokalnoj anesteziji.

U zavisnosti od izabrane anestezije vrlo se razlikuje pristup u pripremi ali i ležanju u bolnici i i mogućim post-anesteziološkim komplikacijama.

Lokalna anestezija ima brojne prednosti. U Dr Dren praksi Dr Radoičić već skoro desetak godina kad god je to moguće primenjuje lokalnu anesteziju za operacije čukljeva. 

Savremeni Dr Dren pristup za sve operacije čukljeva, podrazumeva minimalno invazivnu intervenciju u vidu jednodnevne hirurgije u lokalnoj anesteziji, često i za oba čuklja odjednom. Praktično odmah nakon intervencije bez minuta zadržavanja možete da izađete.

 

Koji su najbitniji saveti u postoperativnom toku i kako se treba ponašati?

 

U postoperativnom toku, važno je pridržavati se uputstava lekara kako biste osigurali brz i uspešan oporavak. Dobijaten od lekara sve instrukcije u vezi nege stopala i terapije pre otpusta. Evo nekoliko ključnih saveta:

 • Nosite posebnu cipelu na način kako smo vam objasnili 
 • U prve dve nedelje maksimalno izbegavajte opterećenje stopala i prekomerne aktivnosti.
 • Kad mirujete odmarate najbolje je da je noga podignuta
 • Uzimajte propisane lekove protiv bolova, antibiotike i posebno lekove ili injekcije koje štite od tromboembolijskih komplikacija prema uputstvima lekara.
 • naše iskustvo je da bolovi posle operacije čuklja u lokalnoj anesteziji prolaze vrlo brzo veća za dan dva.
 • Obavezno dođite na redovne kontrole kod lekara 
 • Javite se lekaru kad god je nešto van očekivanja ili mislite da je potrebno.
 
 

Koji su primeri kad treba da se javimo za vanrednu kontrolu: 

 

– povišena temperatura od 38°C ili viša

– promena boje prsta ili prstiju,

– krvarenje, ili bilo kakvo drugo curenje iz rane

– intenziviranje bola ili produženo trajanje bola

– otok prsta, stopala ili potkolenice.

 

Kako se hoda posle operacije čukljeva?

 

Hodanje posle operacije čukljeva je najčešće dozvoljeno. Ipak treba poštovati preporuke. Oblik postoperativnih cipela za čukljeve je takav da relaksira prednji deo stopala i da je oslonac na petu. I potrebno je malo vremena za privikavanje. Zato je nekad u početku, posebno kad smo radili oba čuklja odjednom, bolje koristiti štake ili hodalicu kako bi bili stabilniji i smanjili opterećenje stopala. 

Posle dve nedelje i skidanje konaca, obično dozvolimo postepeno povećavanje opterećenja na stopalo. U svakom slučaju važno je pratiti uputstva lekara i ne forsirati hodanje pre nego što je potpuno sigurno.

 

Kada su moguće aktivnosti posle operacije čukljeva?

 

Nakon operacije čukljeva, treba izbegavati aktivnosti koje opterećuju stopalo i mogu ugroziti proces zarastanja. Tipično se tokom operacije preseku i preusmere kosti. Za zarastanje u novom položaju je potrebno od 6 do 12 nedelja, a nekad i više.

U početku, preve dbe nedelje se preporučuje mirovanje potom blage vežbice koje poboljšavaju pokretljivost prstiju i stopala. Međutim, intenzivnije aktivnosti, poput trčanja ili sportskih aktivnosti sa skakanjem, treba odložiti do potpunog zarastanja kostiju. To je najmanje tri meseca posle operacije ili sve dok ortoped koji je radio operaciju ne odobri povratak u potpunu aktivnost.

 

Operacija čukljeva – cena

 

Cena operacije čukljeva može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući složenost operacije, potreban materijal, vaše opšte stanje, pridružene komorbiditete  i postoperativnu negu. Da biste dobili tačnu informaciju o ceni, preporučuje se da se konsultujete sa specijalistom ili kontaktirate Dr Dren.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili želite da se konsultujete sa stručnjakom, preporučujemo da zakažete sastanak sa ortopedom koji će vam pružiti sve potrebne informacije i preporuke za vaš čukalj ili čukljeve.

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

 1. Poštovani, planiram operaciju čukljeva, kada je bolje operisati čukljeve zimi ili leti ?

  Sledeće pitanje je zašto nije isto? Koleginica je radila čukalj u državnoj bolnici (preko uputa potpuno besplatno), imala je isti kao na jednoj vašoj slici ali posle operacije nije ispao prav kao vaš, nosila je gips i bila je na bolovanju šest meseci?
  Oprostite ali malo sam zbunjena, niigde nisam videla da se nudi brz oporavak kao kod Vas i da li su slike koje postavljate sigurno iz drena?

  Hvala unapred za odgovore
  S poštovanjem
  Jelica M.

  1. Poštovani,
   operacija čukljeva može da se radi i zimi i leti, sve je do vas kako je vama najlakše da isplanirate vreme za oporavak.
   Zašto nije isto? verovatno zato što postoje razlike između čukljeva alii doktora, operaciju čukljeva ne radi zgrada, ni ime bolnice, nego hirurg. Dr radoičić radi posebnim savremenim tehnikama, nikada ne postavlja gips na nogu posle operacije čuklja.
   Oporavak svih Dr Dren čukljeva je bio u vremenskom periodu od 4 do najviše 8 nedelja (za teže korekcije i neka pridružena stanja – reumatoidni artritis, osteoporoza i sl.).

   Sve slike pre i posle operacije čukljeva na sajtu drdren.com su snimci iz naše Dr Dren prakse, odnosno snimci korekcija koje je izveo dr Radoičić !

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti