Petni trn

Petni trn je čest razlog za bol u peti. Glavni simptom je bol, nekad otok i osetljivost u području pete. Lečenje je uglavnom konzervativno – odmor, primena leda, krema, fizikalna terapiju, ulošci za petni trn, injekcije. Pored konvencionalnih tretmana, mogu se primeniti i alternativni prirodni lekovi. Prognoza petnog trna je obično povoljna, ali u nekim slučajevima mogu biti potrebni invazivniji tretmani.

petni trn slika, bol u peti, petni trn lečenje

Šta je petni trn?

Petni trn je koštani izraštaj na donjem polu petne kosti (za razliku od Haglunda koji je na gornjem delu u pripoju Ahilove tetive). Nalazi se na pripoju jedne jake veze stopala poznate i kao plantarna fascija. Plantarni fascitis je upala fascije – gustog vezivnog tkiva koje se proteže od pete do prstiju na stopalu. Latinski naziv za petni trn je excrescentia calcanei calx dolorosa a često se povezuje sa fasciitis plantaris, dok je engleski naziv „heel spur“. Često uzrokuje uzrokuje bol u peti koji može biti veoma neprijatan, dugotrajan i ograničavajući.

Zašto nastaje petni trn?

Glavni uzrok petnog trna je hronično prekomerno istezanje tj. opterećenje na mestu pripoja plantarne fascije za kalkaneus (petna kost). Proces obično duže traje i dovodi do njenog oštećenja i upale na mestu pripoja. Neki faktori koji mogu doprineti nastanku petnog trna su: dugotrajno stajanje, hodanje ili trčanje na tvrdoj podlozi, nošenje neodgovarajuće obuće, prekomerna telesna težina, ravna stopala ili visok luk stopala. Takože faktor rizika su i zanimanja koja zahtevaju dugotrajno stajanje ili hodanje.

Koji su simptomi petnog trna?

Glavni simptom petnog trna je bol u peti, koja obično počinje postepeno i može biti najizraženija ujutru ili nakon dužeg perioda mirovanja. Bol se često smanjuje tokom kretanja, ali se može ponovo javiti nakon većeg napora. Bol u peti kod petnog trna može dodatno da se pogorša priu penjanju stepenicama ili stajanju na prstima ili nošenju obuće sa višim potpeticama. Pored bola, mogu se javiti i otok, crvenilo i osetljivost na dodir u području pete.

Petni trn lečenje

Lečenje petnog trna ima za cilj ublažavanje upale i bola u peti. Obično podrazumeva kombinaciju konzervativnih metoda.

Prva linija terapije je odmor i izbegavanje obuće i aktivnosti koje izazivaju bol. Takođe se preporučuje primena leda i gelova protiv bola i upale (Orthogol gel) na obolelo područje radi smanjenja tegoba.

Fizikalna terapija, uključujući vežbe istezanja i jačanja stopala i nogu, može biti od velike pomoći. U nekim slučajevima, primena ortopedskih pomagala kao što su ulošci za petni trn može olakšati simptome i poboljšati stanje.

Petni trn lečenje neka zahteva i upotrebu analgetika lekova, obično NSAIL kao što su Ibuprofen, diklofen ili naproxen (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) za smanjenje upale i ublažavanje bola. Takođe opcija je i primena injekcija u bolnu regiju .- najčešće kortizon (kortikosteroidi) sa ili bez lokalnog anestetika. U težim slučajevima, može se preporučiti hirurška intervencija za odvajanje plantarne fascije od kosti pete i eventulano uklanjanje petnog trna.

 

petni trn slika, bol u peti, petni trn lečenje

Koji su alternativni prirodni lekovi za petni trn?

Pored konvencionalnih tretmana, postoje i neki alternativni prirodni lekovi za petni trn koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma petnog trna. Neki od njih uključuju: masažu stopala, primenu toplih i hladnih obloga, korišćenje biljnih melema i gelova sa protivupalnim svojstvima. Ima preporuka i za upotrebu suplemenata (glukozamin, hondroitin, bosvelija i sl.) koji mogu smanjiti upalu i ubrzati proces ozdravljenja.

Ulošci za petni trn i obuća

Prilikom odabira obuće za petni trn, preporučuje se nošenje udobnih cipela koje pružaju dobru podršku stopalu i imaju adekvatno ublažavanje. Ortopedi za bol u peti preporučuju ravnu obuću ili sa niskom petom. Ulošci za petni trn mogu biti od velike pomoći jer pružaju dodatnu podršku i ublažavaju pritisak na petu. Ulošci treba da budu sa perforacijama i jastučetom za rasterećenje ptenog trna i plantarne fascije.

treba da su izrađeni od kvalitetnih materijala, kao što su silikon ili memorijska pena, kako bi pružili optimalnu podršku i udobnost.

Koje se vežbe i aktivnosti preporučuju za petni trn?

Vežbe istezanja i jačanja mišića stopala i potkolenica mogu pomoći u ublažavanju simptoma petnog trna. Neki od korisnih vežbi uključuju istezanje lista, savijanje prstiju i rotaciju stopala. Preporučuju se i vežbe sa teniskom lopticom, istezanje peškirom ili elastičnom trakom. Takođe se preporučuje izbegavanje aktivnosti koje izazivaju bol i opterećenje pete, kao što su trčanje ili skakanje, sve dok se simptomi ne ublaže.

Prognoza petnog trna

Većina slučajeva petnog trna se uspešno leči konzervativnim metodama i simptomi se postepeno smanjuju tokom vremena. u nekim slučajevima, simptomi mogu biti dugotrajni i zahtevati dalje lečenje. Ako se ne leči, plantarni fasciitis može dovesti do hronične boli u peti, koja ometa redovne aktivnosti.

Većina ljudi koji imaju plantarni fasciitis oporavlja se za nekoliko meseci uz adekvatno konzervativno lečenje, kao što su lekovi, fizikalna terapija, ortopedski ulošci i izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju bol.

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti