Ahilova tetiva - dijagnoza i tretman od povrede do oporavka

Ahilova tetiva

aahilova tetiva narodni lijek oporavak povreda operacija upala tendinitis

Ahilova tetiva je najveća tetiva u telu. Spaja mišiće lista m.gastrocnemius i m.soleus i petu. Neophodna je za normalno hodanje, trčanje, skakanje.

Ahilova tetiva se često povređuje. Svaka povreda Ahilove tetive zahteva individualni pristup u dijagnostici i tretmanu od mirovanja, preko fizikalne do operacija Ahilove tetive.

Ortopedi prepoznaju i određuju potrebnu dijagnostiku i tretman stanja u vezi Ahilove tetive, od upala tendinitisa do ruptura i povreda. 

Iako je snažna Ahilova tetiva može da se povredi. Povreda, bolna upala Ahilove, raskid ili pucanje Ahilove tetive onemogućava normalnu funkciju. U Dr Dren smo često u prilici da dijagnostikujemo i kad je potrebno tretiramo tendinitise, povrede i raskide Ahilove tetive.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi tretmana povreda i upala Ahilove tetive.

Ahilova tetiva najčešći uzroci povreda

Ime je dobila posredno po Ahilu, heroju iz grčke mitologije. Ahilova peta je izraz koji se širom sveta koristi da opiše neku slabost, ranjivost ili skrivenu slabu tačku. Naime Ahil je bio nepobediv, a peta je bila njegova jedina slaba tačka, po epu pogodak strelom u petu je bio dovoljan da tragično strada.

Kad kažemo povreda Ahilove tetive najčešće se misli da je u pitanju kompletna ruptura Ahilove tetive. Međutim, jako su česte delimične parcijalne rupture tetive.

Kod upala tendinitisa tetive čest uzrok je treniranje u neadekvatnim uslovima, na tvrdim podlogama (asfalt, veštačka trava, beton i sl.). Potom prethodna fizička nepripremljenost, ili preterivanje sa treningom. Tada se javlja se bol kao posledica upale tetive. Veruje se da ima uticaja ukoliko sportisti rekreativci ne obrate pažnju na kvalitetno zagrevanje. Mogući uzrok upale je preterano naprezanje koje dovodi do toga da mikrotraume tj. mikro rupture u tetivi vremenom napreduju neopaženo dok ne dostignu značajan udeo u tetivi i pokrenu upalni proces.

Parcijalno odnosno kompletna ruptura 

pucanje Ahilove tetive se najčešće viđa kod rekreativnih sportista srednjih godina muškog pola. Povrede tetive se dešavaju tokom iznenadnih aktivnosti ili startova tokom sportova kao što su fudbal, tenis, badminton i košarka. Često se dobija podatak da je povređeni osetio i čak čuo da je nešto puklo u peti ili listu.

Veruje se da su podložniji rupturama pacijenti sa sa prethodnom istorijom upala to jest tendinitisa. Nekad duži bol na dodir ahilove titive može da prethodi povredi. Nekad je prisutna kalcifikacija Ahilove tetive ili Haglund peta. Takođe povšeni rizik imaju i oni koji boluju od određenih bolesti kao što su artritis i dijabetes ili redovno uzimaju određene medikamente.

tendinitis ahilove tetive kinezio trake kinezi tejping taping fizikalna lečenje

Tendinopatija tendinitis i upala ahilove tetive

Tendinopatija

Upale tendinitisi Ahilove tetive se često sreću. Tetiva trpi izuzetno velika opterećenja, nekad mala oštećenja mogu da dovedu do tendinitisa. Tendinitis je upala tetive i može da budu akutni i hronični (imamo poseban tekst o tendinitisima).

Tendinitisi su značajni jer mogu da oslabe tetivu i da prethode raskidima. Za tendinopatije Ahilove tetive postoje brojne opcije lečenja. Od odmora i prekida aktivnosti, preko fizikalne terapije, pa u nekim slučajevima kod npr. Haglundove pete do operacije.

U savremenom pristupu za oporavak i tretman tendinopatija, posebno kad želimo da ubrzamo oporavak i smanjimo šanse za rupturu tetive koriste se i PRP terapija, moguće su posebne hijaluronske injekcije za tetive. Odlična ideja je i primena lokalnih krema gelova kao što je ORTHOGOL gel. 

 

Simptomi i tegobe kod upala i rupture

Glavni simptom kod upala i parcijalnih oštećenja Ahilove tetive je bol u predelu tetive. Obično je bol na mestu oštećenja, i to dosta pomaže u dijagnozi i kasnije odaboru tretmana. 

Ako je to u niovu mišićnog pripoja onda je to nešto više, ako je baš tetivni deo ili sam pripoj zakost onda se to lako napipa i pokaže jer je u tom delu Ahilova tetiva obično vidljiva i vrlo blizu kože.

Kao kod svake upale javlja se bol koji se vremenom pojačava uz oticanje, povišenje lokalne temperature, crvenilo i moguće otežano kretanje. Na bolnoj tetivi se često javlja i zadebljanje koje se može i opipati. Kod tendinitisa i parcijalnih oštećenja koja nastaju u dužem vremenskom periodu bol je nekad promenljivog inteziteta, i moguć je normalan hod.

Kad je u pitanju ozbiljna povreda pucanje Ahilove tetove tada je glavni simptom snažan iznenadan bol i nemogućnost podizanja na prste. Često se prilikom povrede Ahilove tetive opisuje zvuk pucanja. Raskid Ahilove tetive prati nekad izraženi otok, bol i ograničeni pokreti u skočnom zglobu. Nekad je vidljiv i podliv hematom u niovu raskida a često može da se napipa ulegnuće na mestu prekida tetive.

Bolje je reagovati na vreme

Iako je snažna Ahilova tetiva je sklona povredama i upalama, koje mogu da se dese sportistima i rekreativcima. 

Konsultacija sa expertom je jedini način da saznate da li je vaša pokidana tetiva za neoperativni pristup ili za operaciju i koju.

Samo adekvatan tretman omogućuje oporavak bezbolan pun pokret i povratak aktivnostima.

ruptura ahilove tetive mr magnetna rezonanca
MRI Ahilova tetiva kompletna ruptura

Ahilova tetiva Dijagnoza

Bilo koja tegoba Ahilove tetive da je u pitanju od tendinitisa do pucanja put za dijagnozu je identičan.

Sve počinje pregledom. Uvidom u stanje tetive i izvođenjem određenih testova dobijamo prvu informaciju o stanju. 

Kod povreda Ahilove tetive najteža je kompletna ruptura tetive. 

Najpoznatiji test je Thompsonov test u kojem se mišić lista pritiska pacijentu koji leži na stomaku. Kako bi se proverilo da li je tetiva i dalje povezana sa petom ili ne. U Dr Dren često primenjujemo za procenu i ultrazvučni pregled Ahilove tetive.

U određenim slučajevima, za jasnu dijagnozu su nekad  potrebni i dodatni pregledi. Danas sve češće MR pregled Ahilove tetive

U Dr Dren gotovo nepogrešivo postavljamo dijagnozu raskida Ahilove tetive. Trudimo se da preporučimo najbolji tip lečenja za svaki tip povreda raskida tetive.

Ahilova tetiva Lečenje

Glavni cilj lečenja tendinitisa upala, povreda i ruptura Ahilove tetive je da se omogući normalna bezbolna funkcija i zarastanje Ahilove tetive. Tako da možete da se vratite svim aktivnostima kao i pre povrede. Postoji izuzetno veliki broj opcija za tretman različitih stanja Ahilove tetive.

Ko leči upale, povrede i rupture ahilove tetive

Akutni  i hronični tendinitis, tendinopatiju i povredu rupturu Ahilove tetive mogu da dijagnostikuju i leče prvenstveno ortopedi i fizijatri.

Sve tendinopatije, tendinitise i rupture Ahilove tetive možemo da lečimo neoperativno i operativno.

 Plan tretmana zavisti os tegoba i stepena i tipa oštećenja.

Pored ortopeda i fizijatra nekad je poželjno i potrebno i drugo mišljenje na primer reumatologa, radiologa koji daje mišljenje za ultrazvuk i MR, neurologa, vaskularnog hirurga i drugih specijalista.

 

Ahilova tetiva lečenje upala tendinitisa

Lečenje upala to jest tendinitisa Ahilove tetive je obično neoperativno. Podrazumeva primenu lekova i postupaka kojima ,,pomažemo‚‚ tetivi da se oporavi.

Lečenje tendinitisa nekad mora da bude operativno obično u slulčajevima kad postoji stanje bolne Haglund pete tj. Haglund deformiteta i ili kalcifikata u Ahilovoj tetivi.

Često dobijamo pitanja u vezi prirodnog lečenja povreda ahilove tetive. Pominju se različite trave, čajevi gelovi praškovi i slično. Često se termin zloupotrebljava u cilju promocije određenih preparata ili postupaka. 

Prirodno lečenje Ahilove tetive je u osnovi svakog medicinskog pristupka jer šta god da primenimo, neki lek, fizikalnu proceduru, gips ili operaciju pomažemo prirodno zarastanje tetive. Popularno nazvane tablete za upalu tetiva označavaju brojne često i različite preparate. Ponekad mogu da pomognu, ali je bitno da se posavetujete u vezi pravog izbora.

Potreban je ipak oprez i razumna primena. Naprimer za potpune prekide Ahilove tetive mala je verovatnoća da će ispijanje samo čaja od kakve god da je trave rešiti problem. Zato u slučaju sumnje na ozbiljnu povredu Ahilove tetive uvek savetujemo pregled našeg ortopeda. 

 

Fizikalna terapija za Ahilovu tetivu

Kod svih bolnih sindroma ili povreda Ahilove tetive fizikalna terapija je nezamenljiva i neizostavna.

Fizikalna terapija podrazumeva sve postupke od samostalnog vežbanja i istezanja do primene neke od brojnih terapijskih aparata i opreme.

Na tendinitisima, entezitisima Ahilove tetive i oporavku posle rupture tetive je moguće primeniti gotovo svu paletu savremenih opcija fizikalne terapije.

– lokalna primena gelova kao ORTHOGOL gel

– Manuelna terapija – kinezi terapija,

– Taping – tejping je relativno nova metoda 

– Elektro procedure, elektroforeza iontoforeza

– Šok vejv Extracorporeal Shock Wave Therapy ESWT

– Terapijski ultrazvuk

– Hidroterapija

– Krioterapija

– Laser

– Bioptron

– Indiba

– Dry needling

– Ortoze i udlage

– Lokalna primena injekcija (kortikosteroidi, sklerozirajući agensi, prp)

Manuelna terapija - kinezi terapija

Manuelna terapija – kinezi terapija je svakako na prvom mestu i ne sme da se izostavi iz plana lečenja.

Plavi se plan vežbi. Rade se izotonične i izometrijske vežbe. Zatim za Ahilovui tetivu su posebno značajne vežbe istezanja. Imamo statička i dinamička istezanja kojima je cilj postizanje adekvatne mobilnosti, fleksibilnosti i elasticiteta tetive. Kinezi terapija je od izuzetno velikog značaja kod pacijenata sa rupturom koji su lečeni dugom imobilizacijom gipsom.

Kineziotejping tretman kinezi trakama

Kineziotejping tretman Ahilove tetive kinezi trakama

Taping – tejping je relativno nova metoda. Zadobila je ogromnu popularnost naročito kod sportista. Može da se primeni i kod problema sa Ahilovom tetivom. Podrazumeva primenu specijalnih elastličnih lepljivih traka na koži u niovu bolne regije.

Ideja je da trake olakšaju kretanje mišića, smanje bol i ubrzaju oporavak. U brojnim opisima metode navode se pozitivni efekti na smanjenje otoka, limfnu drenažu i cirkulaciju u zoni primene. Kako se i da li se sve to postiže trakama nije najjasnije utvrđeno ni dokazano. Značajno je da mnogima pomažu a nema dokaza da primena traka šteti.

kineziotejping tejping trake fizikalna medicina ahilova tetiva prirodno lečenje

Hidroterapija

Hidroterapija za ahilove tetive

Hidroterapija odnosno terapija u vodi u bazenu je izuzetno povoljna za oporavak posle operacije rupture tetive. Naravno ima svoje mesto i kod nekih upalnih sindroma

Neki hidroterapju svrstavaju u alternativnu medicinu odnosno naturopatiju. Ali terapija vodom i u vodi dokazano ima izuzetno blagotvorno dejstvo u oporavku posle brojnih ortopedskih povreda i operacija. Takođe, ima primenu i kod oporavka posle i tokom nekih neuroloških oboljenja.

Hidroterapija za Ahilovu tetivu može da se primenjuje u bazenima, posebnim kadama i kupkama ( sa efektima masaže). U banjskim centrima se primenjuju minieralne vode. Moguće su i razne toplo hladna varijante.

Laser laseroterapija

Laser za ahilovu tetivu – laseroterapija

Laseri su jako popularni u poslednje vreme u fiziaklnoj medicini. U osnovi u fizikalnoj se primenjuju specijalni laseri koji emituju svetlosnu energiju koja ima biostimulativna dejstva.

istraživanja kažu da se stimulativni pozitivni učinak na zarastanje ostvaruje preko uticaja na molekularnom niovu DNK-a ćelija. Svetslost lasera ima pozitivan uticaj na nerve pa se to povezuje sa obezboljavanjem. Tajkođe su pouznati efekti lasera na smanjenje upale, brže zarastanje rana i redukciju ožiljaka.

Fizijatrima je laseroterapija čest izbor u planu tretmana posle operacije Ahilove tetive ali i kod tendinitisa.  Očekuju se dobri rezultati zato što ova terapija samnjuje bolnost i pospešuje regeneraciju tkiva. Terapija laserom je vrlo zahvalna za kombinacije sa drugim fizikalno terapijskim procedurama.

Elektroterapija elektroforeza iontoforeza za tetivu

Elektroterapija za ahilovu tetivu – elektroforeza iontoforeza

Elketroterapija je jedna velika oblast fizikalne medicine. Podrazumava primenu struja u terapijske svrhe. Ima izuzetno veliki broj tipova struja kao i raznih namena a imaju svoje mesto i u lečenju Ahilove tetive.

Primenu mogu da imaju galvanske struje, dijadinamičke, interferentne, visokofrekventne, elektrostimulacija TENS, i dr. 

Izdvajamo elektroforezu ili iontoforezu kao metodu kojom preko kože može da unese lek u zonu gde je najpotrebniji.

U primeni elektroterapijskih procedura kod Ahilove tetove ortopedi savetuju oprez i umerenost, najviše zbog mogućih određenih neželjenih dejstava na kožu i potkožna meka tkiva.

Indiba terapija za upale i oporavak posle operacije

Indiba terapija za upale i oporavak posle operacije ahilove tetive

U poslednje vreme sve češće se čuje Indiba terapija. Radi se o aparatu odnosno proizvođaču INDIBA uređaja koji se koriste u fizikalnoj medicini.

INDIBA aparati koriste generišu elektromagnetne talase na  frekvenciji od 448 kHz da bi postigli bio–stimulaciju i /ili termički efekat.

Veruje se da postoje pozitivni efekti povećanjem dubokog protoka krvi čime se utiče na povećanje kiseonika i hranljivih sastojaka, kao i da se INDIBA terapijom stimuliše proliferacija i diferencijacija matičnih ćelija. INDIBA se primenjuje u oblasti estetske medicine, plastične hirurgije, dermatologije, sportske medicine, fizikalne terapije.

Nema saznanja da je štetna. Postoje vrlo pozitivna iskustva sa primenom ovog aparata kod pacijenata sa problemima ahilove tetive. Može da se kombinuje sa drugim postupcima i procedurama fizikalne medicine.

Bioptron lampa za ahilovu tetivu

Ima pozitivnih iskustava u tretmanu tendinitisa i u oporavku posle operacije ili gipsa za ahilovu tetivusa ovom lampom.
Radi se o vrsti svetlosne terapije, koja bi trebalo da stimuliše reparaciju i regeneraciju. Veruje se da fotostimulacija ima pozitivno dejstvo na smanjenje upale i bola, da podtiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje. Zato se primenjuje kod brojnih akutnih i hriničnih bolnih stanja, poveda i sportskog traumatizma. 

Navodno utiče povoljno na produkciju kolegena i tako pospešuje obnavljanje tkiva i ubrzava zarastanje i formiranje ožiljka.

Naravno, kao i kod svih aparata, sve ove efekte treba uzeti i sa pomalo rezerve i primenjivati samo po preporuci lekara.

Šok vejv terapija Extracorporeal Shock Wave Therapy ESWT

Shock wave – šok vejv tretman je naročito popularan kod tendinopatija i tendinoza Ahilove tetive. Takođe se preporučuje i kod petnog trna. Ima preporuka i za primenu kod kalcifikata u tetivama i mišićima, iako su tu mišljenja i utisci kao i reakcije vrlo podeljena.

U osnovi je aparat koji emituje zvučni (akustični) talas sonda energiju fokusira na zonu aplikacije. Ovi talasi, veruje se, podstiču procese koji smanjuju upalu, bolove i dovode do bržeg saniranja oštećenja tetiva, zglobova, mišića i ligamenata.

Indikacije za primenu su brojne, razlilčiti akutni i hronični bolni sindromi. Jako je važno da tretman ordinira i programira doktor zato što metoda ima i određena ograničenja i kontraindikacije.

Povreda i rupture tetive prirodno lečenje gips ili operacija?

Često dobijamo pitanja u vezi prirodnog lečenja povreda ahilove tetive. Pominju se različite trave, čajevi gelovi praškovi i slično. Često se termin zloupotrebljava u cilju promocije određenih preparata ili postupaka. 

Prirodno lečenje Ahilove tetive je u osnovi svakog medicinskog pristupa jer šta god da primenimo gips ili operaciju pomažemo prirodno zarastanje tetive.

Za potpune prekide Ahilove tetive mala je verovatnoća da će ispijanje samo čaja od kakve god da je trave rešiti problem. Zato u slučaju sumnje na ozbiljnu povredu Ahilove tetive uvek savetujemo pregled našeg ortopeda. 

Operacija tetive

Kada je operacija Ahilove tetive potrebna, U Dr Dren je izvodimo u lokalnoj anesteziji, bez čekanja i odlaganja, i to kao jednodnevnu intervenciju. 

Snažnim šavovima sastavljamo tetivu. Nekad koristimo i posebne ankere (suture anchor-i). Nekad postoji potreba da mesto raskida tetive ojačamo drugom tetivom. Posebno kad smo u situaciji da radimo stare raskide lečene gipsom ili nakon prethodnih neuspelih operacija.

Ahilova tetiva povreda i terapija gips ili operacija

Injekcije i PRP terapija za tendinitis i parcijalnu rupturu Ahilove

PRP terapija je naročito popularna kod aktivnih i rekreativnih sportista. Posebno je atraktivna jer su sportisti motivisani da se što pre vrate u vrhunsku takmičarsku formu. Rado koriste prirodne, jednostavne, brze i bezbedne metode kao što je PRP tretman.

Brojni vrhunski sportisti redovno koriste PRP tretmane nakon povreda ili bolnih stanja za brži povratak u top formu. 

Praksa i naučni radovi su pokazali da je PRP terapija zapravo jedna od boljih i bezbednijih opcija kad su u pitanju tendinopatije, tendinitisi i parcijalne rupture Ahilove tetive.

Naglasili bi par napomena kod PRP terapije, najpre nije svemoguća i ne primenjuje se u svim slučajevima. 

Kvantifikacija mogućih poboljšanja nakon primene nije moguća. Svakako da može pouzdano  da se tvrdi da ne šteti, i da rizici ukoliko se pravilno primenjuje praktično ne postoje, obzirom da se radi o preparatu – derivatu vaše krvi.
Ahilova tetiva prp terapija za tendinitis Ahilove tetive
PRP terapija primena u Dr Dren za hronični tendinitis Ahilove tetive

Ahilova tetiva lečenje parcijalnih ruptura

Parcijalne rupture tetive se obično leče neoperativno. U zavisnosti od vrste raskida postoje brojne opcije sa ili bez upotrebe imobilizacije. Sve zavisi najviše od adekvatne procene ortopeda. Za neke parcijalne raskide je dovoljno mirovanje određeni lekovi i fizikalna terapija a za neke je potrebno da se postavi gips ili ortoza.

Nehirurške metode lečenja povreda Ahilove tetive se odnose na imobilizaciju gipsom ili ortozama kao i na primenu fizikalne terapije a u nekim slučjevima i PRP terapije. Da bi se tetiva oporavila i zarasla, gips se postavlja na određeni način. Jako je važno da se poštuju preporuke i naravno da se ne pogreši u izboru vrste gipsa ili tipa ortoze.

Ahilova tetiva lečenje kompletnih ruptura

Za kompletne rupture Ahilove tetive postoje dva osnovna načina lečenja. To su imobilizacija gipsom ili operacija.

Za mnoge prirodno lečenje rupture ahilove tetive obično podrazumeva gips.

Postoji velika debata šta je bolje. Primenjujemo obe opcije. Naš stav je da je za izbor lečenja Ahilove tetive najbolja individualna procena Dr Dren specijaliste ortopedskog hirurga.

Gips za Ahilovu tetivu ili operacija ?

Postoje situacije i stanja kad ne možemo da radimo operaciju. Kad postoje ozbiljni komorbiditeti gips je metoda izbora. Gips za rupturu Ahilove tetive, kod neoperativnog lečenja, se nosi obično 12 nedelja ili koju više. Što je jako dug period nošenja gipsa. Dugotrajno nošenje gipsa ima brojne neželjene posledice. Jedne od tih su svakako ukočenost zgloba kolena i skočnog zgloba kao i atrofija mišića. Pošto se gips za rupturu ahilove dugo nosi u prinudnom položaju stopala ,,nadole, često je veliki problem povratak normalnog hoda posle dugog lečenja gipsom. 

Zato je nakon uklanjanja gipsa za ahilovu tetivu, kod neoperativnog lečenja, potrebna dugotrajna fizikalna terapija. Cilj te terapije je sprečavanje  gubitka pokreta i povratka izgubljenog tonusa mišića. 

Nažalost posle dužeg nošenja gipsa kod te opcije lečenja primetili smo da su češće rerupture odnosno ponovno kidanje Ahilove tetive.

Za aktivnije pacijente u Dr Dren praksi, kad nema komorbiditeta, iz brojnih razloga prednost dajemo operativnom rešavanju ruptura Ahilove tetive.

Operacija za Ahilovu tetivu

Kad se opredelimo za operaciju U Dr Dren se trudimo da operaciju Ahilove tetive izvodimo u lokalnoj anesteziji, bez čekanja i odlaganja, i to kao jednodnevnu intervenciju

Tokom operacije snažnim šavovima sastavljamo tetivu. Nekad koristimo i posebne ankere (suture anchor-i). Nekad postoji potreba da mesto raskida tetive ojačamo drugom tetivom. Posebno kad smo u situaciji da radimo stare raskide lečene gipsom ili nakon prethodnih neuspelih operacija.

Problem sa odloženim operacijama i sa starim raskidima Ahilove tetive je što su komplikacije značajno češće nego kod intervencija koje se izvode u prvih nekoliko dana od povrede.

Oporavak posle operacije Ahilove tetive može da bude kratak ili dugotrajan. Zavisi najviše od izabranog metoda za lečenje. 

Posle operacije se preporučuje adekvatna fizikalna terapija uz redovne kontrole ortopeda.

Imamo posebnu stranicu posvećenu operacijama ruptura Ahilove tetive.

Podelite ako vam se dopalo:

8 Responses

  1. Poštovani, odgovor je ne
   ne bavimo se obukom za postavljanje kinezi traka za ahilovu tetivu (važi i za sve ostale primene traka).

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 1. dobro veče, bio sam na fiziklanoj za ahilovu tetivu tendinitis je dijagnoza koristio sam laser , struje i šok vejv od šok vejva mislim da mi je bilo mnogo gore uradio sam 5 šok vejba posle nisam više ni mogao da treniram
  šta i predlažete drugo od fizikalne terapije

  hvala poyy

  1. Poštovani Nikola,
   ukoliko ste imali pogorašanje od neke fizikalne metode, važi za ahilovu tetivu i sve ostale regije, najbolje je da se obustavi i da se ista na ponavlja. Ako je upalna faza i dalje aktivna tj. i dalje vas boli za početak nemojte trenirati niti se izlagati fizičkim naprezanjima. Možete da probate sa prirodnim sredstvima kao što je npr Orthogol gel.

   Što se tiče fizikalne samo lekar na pregledu može da vam preporuči adekvatan plan i program fizikalne i ostalih terapija.

   Možda su potrebna i neke dodatna snimanja, u svakom slučaju ako tegobe i dalje traju javite se ortopedu.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. KOliko traje oporavak posle parcijalne rupture Ahilove tetive, gips je nošen mesec dana bila je longeta
  otok još traje
  šta je najbolje od fizikalne terapije

  1. Oporavak posle parcijalnih ruptura može da bude brz do nekoliko nedelja ali ako se ne tretira adekvatno može i da potraje i nekoliko meseci pa i da dovede do hroničnih tegoba ili da se proširi u kompletnu rupturu tetive.

   Odličan predlog je ORTHOGOL gel za lokalnu primenu posle skidanja gipsa,
   postoje preporuke i za primenu PRP terapije.

   Od fizikalne terapije postoje brojne opcije, najbolje ih razmotrite sa fizijatrom.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. operisao sam desnu Ahilovu tetivu, uzduzni rascep tetive ,nmr dijagnostika,21,-og marta 2024.god.
  Nosim gipsanu longetu
  Kada bih mogao da koristim ortozu umesto gipsa
  Hvala unapred i pozdrav

  1. Poštovani, drago nam je da čitate,
   Dr Dren obezbeđuje i pruža svojim pacijentima 24/7 podršku i odgovore na sva pitanja u vezi pre i postoperativnog oporavka !

   međutim vi niste operisani u Dr Dren, i niste naveli gde u kojoj ustanovi i državi ste operisani, niste napisali dodatne informacije u vezi operacije.

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti