Artroplastika kuka

Artroplastika kuka

artroplastika kuka proteza kuka veštački kuk

Artroplastika kuka je operacija kojom se menja bolni oštećeni zglob kuka. Koksartroza odnosno osteoartritis kuka dovode do oštećenja hrskavice kuka često uzrokuju bol u kuku. Bol u kuku i ograničen pokret kuka su čest razlog za javljanje na pregled. Nekad su oštećenja uznapredovala a bol u kuku jak i dugotrajan pa je neophodna operacija.

Artroplastika kuka ili zamena kuka je operacija kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zgloba i zamenjuju implantima. Zamena kuka se radi da bi dobili bezbolne i normalne pokrete.

Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije kuka, proteza kuka razvijene su minimalno invazivne tehnike.

Minimalno invazivni pristup omogućava bezbedniji veštački kuk. Takođe i izvođenje obostranih bilateralnih zamena oba kuka u toku jedne operacije.

Zamene kuka su u Dr Dren jedna od naših češćih intervencija.  U svim našim operacijama proteza kuka koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača.

 

 

rešenje za Bol u kuku zamena kuka

Artroplastika kuka

Artroplastika ugradnja kuka je nekad jedino pravo rešenje za eliminaciju bola i normalan hod kod odmakle koksartroze

Naši lekari su specijalisti sa iskustvom. Konsultacija sa expertom je jedini način da saznate da li je vaš kuk za operaciju i koju, ili postoje druge opcije lečenja.

Uspešna zamena kuka savremenim implantima omogućuje bezbolan pun pokret i povratak aktivnostima.

cena operacije kuka na banjici, operacija kuka, operacija kuka cena, operacija kuka privatno cena, hibridna proteza kuka, komplikacije posle operacije kuka, titanijumski kuk cena, cementna proteza kuka, bescementna proteza kuka, parcijalna proteza kuka, artroplastika kuka, prednji pristup za kuk, zamena kuka
Operacija zamena kuka primarijus dr sci med D. Radoičić

Minimalno invazivna artroplastika kuka

Minimalno invazivna ugradnja proteze kuka označava savremeni pristup u radu koji omogućuje bolje rezultate uz smanjene rizike. Savremeni pristupi su usvojeni u Dr Dren privatnoj praksi. Sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike.

• Manje tkivne traume – mišići i tetive se identifikuju i razdvajaju, a ne seku
• Brža i manje bolna rehabilitacija
• Manji rezovi i manje ožiljci
• Kraći boravak u bolnici – 1-3 dana, neki pacijenti dolaze kući za manje od 24 sata
• Smanjen gubitak krvi i manja potreba za davanje krvi pre i posle operacije
• Brži povratak na posao i povratak redovnim aktivnostima

Artroplastika kuka značenje i cilj operacije

artroplastika kuka najbolji veštački kuk najbolja proteza kuka
keramička bescementna proteza kuka

Cilj artroplastike kuka tj. ugradnje proteze je da se eliminišu bolovi i da se što pre samostalno krećete. 

Postoji više izraza koji u suštini znače u osnovi isto – zamenu zgloba kuka. Totalna zamena kuka, artroplastika kuka ili ugradnja veštackog kuka je  jedna od najefikasnijih operacija uopšte. 

Kada se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je proteza kuka rutinska operacija. Izvodi se širom sveta. U poslednje vreme sve više i kao jednodnevna hirurgija. Odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre.

Kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju veštačkog kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti.

Savremeni protokoli proteza kuka uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate  i ubrzanu rehabilitaciju.

Artroplastika kuka vrste kukova

artroplastika kuka ugradnje proteze kuka veštački kuk
razne vrste proteza kuka

Vrste proteza kuka su bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Dans važi da ukoliko je moguće ugrađujemo tip bescementna proteza kuka.

Bescementni kuk znači da su komponente endoproteze u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima. Tako da postoji direktno vezivanje urastanje. Kod cementnih implantata postoji cementni medijum/interface između kostiju i komponenata proteze kuka.

Sam zglobni pokretni deo proteze kuka može da bude keramički. Odnosno keramika keramika, keramika polietilen ili metal polietilen kombinacija. Postoje brojne varijacije i u veličinama kao i izborima materijala. 

Zašto se radi artroplastika kuka

bol u kuku koksartroza artroza artritis kuka artritis kuka

Ugradnje proteze kuka se radi kad nema druge mogućnosti za tretman bola u kuku. Odnosno kod stanja kuka kod kojih nema poboljšanja niti izgleda na poboljšanje na neoperativni tretman.

Glavni simptom mnogih stanja, najčešće koksartroze, zbog kojih se radi artroplastika kuka je bol u zglobu. Tipično je to bol u preponi, često praćen ograničenjem pokreta kuka.

Operacija kuka se danas često i sa uspehom izvodi. 

Najčešći razlog za zamenu danas je koksartroza. Arthritis ili artroza je opšti pojam koji pokriva brojna stanja u kojima je  zajedničko trošenje/propadanje hrskavice. Poremećaji kukova još iz detinjstva, npr. dislocirani kukovi, Perthes, epifizioliza i slično. Trauma prelom kuka. Povećan stres, npr. prekomerna upotreba, prekomerna težina, itd. Avaskularna nekroza. Infekcije kuka. Upala, npr., Reumatoidni artritis.

Takođe neaktivan način života, npr. gojaznost, jer dodatna težina daje dodatnu silu kroz zglobove, što može dovesti do artritisa tokom određenog vremenskog perioda. 

Gde možete da pročitate više o zameni kuka

Operacija kuka privatno cena

Jako često pitanje je operacija kuka privatno cena. Cena operacije ugradnje proteze kuka zavisi

 • Od tipa i cene implantata.
 • Potom da li se radi jedan ili oba kuka odjednom.
 • Od vašeg stanja, da li je kuk vaš jedini problem. Ili imate određene rizike kao npr. godine, srčana slabost, ciroza, hepatitis, dijaliza, hiv, neki karcinom ili limfom.
 • Određena stanja za koja je neophodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje.
 • Od vrste anestezije i dužine boravka
 • Zavisi i od bolnice i doktora koji treba da vas operiše. U realnom svetu, doktori u zavisnosti od svojih sposobnosti i znanja, iskustva i vremena koje su posvetili svojoj edukaciji, imaju svoju različitu tržišnu realnu vrednost. 

Koja je najbolja proteza kuka

Sledeće najčešće pitanje je koja je najbolja proteza kuka, tj. koji je najbolji implant.

Pravi odgovor može da se dobije jedino na pregledu. Postoji veliki broj implantata kao i hirurških tenika za ugradnje kukova.

Veštački kuk razumljivo zvuči pomalo odbojno. Međutim veštački kuk tj, proteza kuka je jedna od najuspešnijih operacija sa najvećim stepenom zadovoljstva pacijenata od svih operacija uopšte.

Uspešna proteza kuka može da znači razliku između normalnog i bolnog. Veštački kuk može da omogući povratak normalnom aktivnom životu. Da bi trajao što duže potrebno je da se odabere najbolja opcija implanta i hirurške tehnike.

Danas se artroplastika kuka tj. ugradnja endoproteze kuka radi i jako mladim osobama. Čak i u ranim dvadesetim godinama, nakon uspešne operacija nastavljaju sa svim normalnim životnim aktivnostima.

Ukoliko ipak ne želite zamenu kuka ili razmatrate opcije da odložite pročitajte o primeni injekcija za kuk i o regenerativnim tretmanima prp i matičnim ćelijama 

Podelite ako vam se dopalo:

Један одговор

 1. Dobro veče ja sam Mario imam 31 godinu moja povreda kolena je bila na fudbalu prvi pregled magnetna je rekao malo oštećenje unutrašnji meniskus imao sam fizikalnu terapiju struja magneti laser tens vežbe. posle fizikalne bio je manji otok ali i dalje sam imao bol u kolenu pri savijanju i nisam mogao ni pomisliti na fudbal pa je prošle nedelje opet urađen magnet i sad je meniskus iščašen raskid piše ,,bucket-hand drška kotarice,,. Već imam mišljenje jednog doktora treba artoskopija koja je cena za operaciju meniskusa kolena laserski ako je samo jedan meniskus a sve ostalo je u redu
  I koliko se čeka na termin za dobrog doktora.
  Hvala
  Veliki pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »
artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti