Oporavak posle operacije kuka - pitanja i odgovori

Oporavak posle operacije kuka bi trebalo da je brz, bez poteškoća i naravno bez bola u kuku. Zavisi od vrste operacije, preoperativnog stanja pacijenta ali i doktora koji je radio operaciju. Najbolje je kad se potpuno oporavite nakon par nedelja a moguće je da oporavak potraje i znatno duže.

Svako pre operacije ima puno pitanja u vezi oporavka. Potrudili smo se, da vam na osnovu našeg iskustva i preporuka koje dajemo našim pacijentima, odgovorimo na najčešća pitanja. 

Sve što treba da znate u vezi rehabilitacije, očekivanja i ponašanja posle ugradnje endoproteze kuka.

operacija kuka fizikalna terapija oporavak posle zamene kuka rehabilitacija

Zamena kuka ili totalna artroplastika kuka ili ugradnja endoproteze kuka je hirurška procedura – operacija kojom se tretira artritis tj. artroza kuka koja je dovela do trajnog trošenje hrskavice kolena odnosno  bola u kuku i ograničenja pokreta.

Operacija podrazumeva uklanjenje oštećenih delova kuka i ugradnju novi protetskih zamena.

Delovi endoproteze kuka su od posebnih legura metala mogu da se fiksiraju za kost cementom ili bescementno.

Svim pacijentima koji su imali operaciju zamenu kuka ili kolena u Dr Dren posle operacije dajemo naše detaljno uputstvo. Priručnik za postoperativni period posle zamene kuka ili kolena.

Sadrži odgovore na sva pitanja, preporuke za terapiju, predloge za vežbe i aktivnosti. Po potrebi se individualno, u zavisnosti od tipa operacije prilagođava pacijentu. U nastavku teksta su opšte preporuke koje mogu puno da koriste.

Koliko traje oporavak posle operacije kuka

Koliko traje oporavak posle operacije kuka je vrlo često pitanje a odgovor zavisi od tipa operacije kuka. 

Oporavak posle operacije kuka počinje praktično odmah po izlasku iz operacione sale. Doktor ortoped određuje kad ustajete i kako ćete hodati, sa kojim pomagalima ili bez pomagala. 

Propisuje vam se terapija koju ćete primati u postoperativnom periodu.

Kod nekomplikovanih operacija kuka potrebno je od  nekoliko nedelja do nekoliko meseci za pun oporavak. 

Kod minimalno invazivnih operacija i kod prednjeg pristupa za kuk očekuje se brži oporavak sa manje zabranjenih aktivnosti.

Važno je da pratite 

Kada mogu da ustanem posle operacije kuka

U Dr Dren praksi se trudimo da ustanete i napravite prve korake sa novim kukom istog dana posle operacije. To rano podizanje i kretanje ima brojne prednosti i sprečava brojne komplikacije. Doktor određuje fizioterapeuta i daje mu potrebna uputstva u vezi plana vaše rehabilitacije posle zamene kolena. 

Možda ćete koristiti štake ili hodalicu u prvom periodu. Danas doktori na raspolaganju imaju savremene implante i neki su usvojili i naučili savremene minimalno invazivne operativne tehnike. Zahvaljujući tome u najvećem broju slučajeva nakon operacije kuka treba da imate pun oslonac na operisani kuk odmah posle operacije ugradnje endoproteze.

Bolovi i oporavak - koliko dugo boli rana posle operacije kuka

Koliko dugo boli rana posle operacije kuka

Koliko dugo boli rana posle operacije kuka zavisi od više faktora. Bolovi posle operacije ugradnje kuka su mogući i zapravo očekivani. Potrebno je nekoliko nedelja da tkiva – koža mišići, tetive i kosti zarastu i da se adaptiraju na nove odnose. To se odvija unutar nekoliko nedelja. Dr Dren poštedna minimalno invazivna tehnika operacija kuka je usavršena da omogući najbrži prestanak bolova i najmanju potrebu za analgeticima.

Iz našeg iskustva blovi su jači u prvih par dana ali nakon toga uz adekvatnu terapiju i aktivnosti vrlo brzo prestaju i dobijate bezbolno i pokretnokoleno koje će vas poslužiti dugi niz godina. Doktor će vam propisati lekove protvv bolova analgetike, a možete i da se posavetujete u vezi izbora najboljeg leka za vas.

Važno je da koristite propisane lekove uključujući i analgetike kako ne biste usporili ili odložili proces oporavka.

Izlazak posle operacije

Oporavak posle operacije kuka - Kada mogu da idem kući

Kada se izlazi iz bolnice posle operacije kuka odnosno zamene kuka? Često pitanje a u našoj praksi najčešće je to, prvog, drugog ređe do 4 dana posle operacije.

Što ste manje u bolnici to je bolje za vas i to obično znači da ste bolje operisani i da ima manje šanse za neželjene komplikacije. Pre otpusta je potrebno i poželjno da možete da se sami krećete, da možete da samostalno uđete i izađete iz automobila i da možete da koristite stepenice.
Obično sve to naučite sa našim fizioterapeutom.

Svim našim pacijentima dajemo i detaljno uputstvo (dr sc med D. Radoičić) sa svim preporukama posle operacije kolena.

Stepenište posle operacije kuka

Stepenice kako i kada koja noga

Kako da koristimo stepenice posle operacije kuka tj. zamene kuka sve će vam to objasniti i pokazati fizioterapeut ali nije loše da imate u vidu par jednostavnih pravila. ima razliek kad se penjemo i kad se spuštamo.

Kad se penjemo naviše ide prvo neoperisana noga, zatim se operisanom nogom staje na isti stepenik i onda se dovode štake ili štap na taj stepenik. 

Kad se silazimo prvo idu štake ili štap, onda operisana noga pa onda na isti stepenik i neoperisana. Lako pravilo je da naviše idemo prvo neoperisanom a naniže prvo operisanom. Ukoliko postoji držač za ruku – gelender uz stepenište možete da koristite umesto štaka ili štapa. (detaljnija objašnjenja sa slikama imate u našem Dr Dren uputstvu posle operacije kuka)

Oporavak posle operacije kuka i povratak na posao

kada mogu da se vratim na posao posle operacije kuka

Operacija ugradnje endoproteze kuka je ozbiljna intervencija ali izvedena na savremen i bezbedan način omogućuje brz povratak u brojne radne aktivnosti. 

Iako se u Dr Dren trudimo da Vas što pre osposobimo ipak ne treba žuriti sa radom. Obično je u zavisnosti od posla kojim se bavite nekad to moguće i čak posle dve ilio više nedelja. Ukoliko se radi o fizički zahtevnijim poslovima preporučujemo najmanje 6 do 8 nedelja oporavka i odmora posle zamena kuka a pre povratka na posao.

Šta sme da se radi posle operacije

koje su aktivnosti dozvoljene i poželjne

U ranom periodu posle operacije zamene kuka trebalo bi da se držite aktivnosti koje ne opterećuju kuk preterano. Šetanje, plivanje, i lagana vožnja bicikla na najmanjem opterećenju su poželjne aktivnosti.

Oporavak posle operacije kuka počinjete umereno, i polako vremenom, podižete nivo aktivnosti onako kako to novi kuk dozvoljava. Vežbanje posle operacije je jako bitno jer upotreba i jačanje mišića ubrzavaju proces oporavka.

Preporučene i detaljno prikazane vežbe imate u našem Dr Dren uputstvu za oporavak posle operacije zamene kuka.

oporavak posle operacije kuka - šta je zabranjeno posle operacije kuka

Zabranjene aktivnosti i sex posle operacije kuka

U prva tri meseca posle operacije ugradnje endoproteze kuka potrebno je da izbegavate sve aktivnosti koje dovode do jakog stresa na kuk. To se prvenstveno odnosi na teža fizička naprezanja i sportove posebno tenis, trčanje, i kontaktne sportove ( fudbal, košarka i sl.) Takođe u tom periodu izbegavajte da podižete terete teže od 20 kg

Što se seksa tiče posle zamene kuka, ne postoje jasno utvrđeni okviri ali se kod zadnjeg i nekih starih pristupa i proteze savetuje da se uzdržite najmanje 4-6 nedelja posle operacije, a ne neke poze su trajno zabranjene (detaljno u našem uputstvu). 

Kod operacija kuka prednjim pristupom dr Radoičić vrlo brzo dozvoljava sve pokrete i praktično nema ograničenja

Kad su u pitanju kućni poslovi dozvoljeni su svi lakši dok se u prva tri meseca ne preporučuju oni gde je neophodno dugo stajanje, ili klečanje, čučanje i sl.

Za više informacija šta je zabranjeno posle operacije kuka pogledajte na našoj posebnoj stani. 

oporavak posle operacije kuka - lekovi

Lekovi posle operacije kuka

Postoji više vrsta lekova koji se tipično preporučuju i propisuju posle operacije kuka. 

Naravno ne uzimajte lekove po svom nahođenju uvek proverite sa lekarom ili farmcaeutom!

Uopšteno, ima nekoliko grupa lekova.

– Obavezna je terapija koja ,,štiti,, pacijenta od tromboze i sl. komplikacija. To su lekovi protiv neželjenog zgrušavanja krvi najčešće se propisuju niskomolekularni heparnini. Daju se kao injekcije a mogu da budu i u obliku tableta.

Analgetici protiv bolova, ako su NSAIL potrebna je zaštita želuca odgovarajućim preparatom

– Obzirom da su to velike i stresne operacije mi često preporučujemo u prvih mesec ili dva IMMUNOGOL imunobuster za prirodno jačanje imuniteta

– Nekad ako je bilo duže primene antibiotika nije loše da uzmete neki od probiotika

– Neophodno je da poštujete preporuke u vezi terapije koju su vam propisali i drugi specijalisti – internisti i sl. 

 

 

Preporučeno vežbanje i fizikalna terapija

Koliko je vežbanja potrebno za oporavak posle operacije kuka?

Vežbanje je ključno za uspešan oporavak posle operacije zamene kuka. Potrebno je nekoliko nedelja ili meseci da vodite računa i da vežbate umereno da bi dobili najbolju kuk. Po pravilu minimalno je potrebno je da se vežba najmanje dok dobijete pun obim pokreta kuk

Što znači da možete da hodate, trčite i sedite normalno. Takođe vežbanje je potrebno sve dok ne postignete maksimalnu snagu svojih mišića. Čak i kad postignete te ciljeve preporučuje se da nastavite sa redovnim vežbanjem još dva do tri meseca. 

Kako da znam da ne preterujem? Ukoliko osetiote umor ili bolove napravite pauzu, ako bol ne prestaje i posle dva sata to je znak da ste preterali, sledeći put smanjite intenzitet vežbanja. Ukoliko neka vežba dovede do jakog intezivnog bola stanite i ne preterujte, poslušajte svoje telo i ne ponavljajte tu vežbu do narednog dana.

Najbolje vežbe koje možete da izvodite samostalno su prikazane i objašnjenje u našem Dr Dren uputstvu koje dobijate posle operacije kuka.

Oporavak posle operacije kuka koliko traje?

Koliko traje oporavak posle operacije kuka a koliko proteza kuka

Najčešće je oporavak brz ali umnogome zavisi od lekara koji vas je operisao i vašeg prethodnog zdravstvenog stanja. Najvećem broju pacijenata je dobro vrlo brzo jer je bol koji je izazivalo oštećenja tj. artritis kuka ili prelom ugradnjom kuka rešen.

U Dr Dren iskustvu obično se bolovi umanjuju nakon nekoliko dana a potom su sve blažii i brzo nestaju. 

Neko može da očekuje da se bol smanji nakon 4 do 8 nedelja, ređe je potrebno i do 12 nedelja posle operacije da bolovi i oticanje prestaju. Nekad je potrebno i godinu dana da sve ,,legne,, na mesto. A očekivano je da pun oporavak postižete i da jačate mišiće u mesecima posle operacije.

Kontrole i revizije posle operacije kuka

kontrole i šta su revizije

U Dr Dren redovno posle operacije imate kontrolu za skidanje konaca ili staplera, potom za 6 do 12 nedelje posle operacije, po potrebi u kontaktu smo putem mobilnih telefona ili emaila. 

Potom su kontrole nakon godinu dana, pa nakon pet godina, na tim kontrolama se obično urade rtg snimci kuka. Ukoliko postoje problemi ili poteškoće u oporavku kontrole mogu da budu i češće. 

Šta se dešava ako zamena kolena nije uspela ili akoje potebna nova operacija? Nekad iz različitih razloga mora da se izvede revizija operacije endoproteze kuka odnosno operacija kojom bi se rešila neka od mogućih komplikacija primarne zamene kuka.

Najbolji savet za oporavak posle operacije kuka

Jedan od najboljih saveta je da vežbanjem podignete formu i pripremite kuk ne samo posle već i pre operacije. Vežbajte koliko je moguće pre i posle i pratite savete i uputstva lekara i terapeuta.Ne ustručavajte se da pitate ukoliko ima potrebe.

Da li proteza kuka aktivira alarme na aerodromu

Savremene endoproteze kuka koje koristimo u Dr Dren normalno ne aktiviraju metal detektore.
Ukoliko se to desi osoblje aerodroma može da vam zatraži da pokažete ožiljak od operacije ili neki medicinski dokument koji dokazuje da imate implantate u kolenu.

Da li zamena kuka ima i druge nazive

Da koristi se više naziva za istu operaciju zamene zgloba kuka najčešće su to: veštački kuk, ugradnja endoproteze kuka, totalna artroplastika kuka, totalna proteza kuka, kod preloma kuka parcijalni kuk, hemiartroplastika, osteosinteza kuka i sl.

Podelite ako vam se dopalo:

8 Responses

 1. Očekujem operaciju desnog kuka,ove godine (levi je urađen 2010….ugradjena bezcementna proteza)pa stalno nešto guglam i tako nađoh ovaj fenomenalan tekst.Hvala vam puno,zausta ste sve lepo objasnili!

  1. Poštovani, odlično pitanje, zavisi od više faktora
   međutim Vi niste operisani u DR DREN!

   Svi pacijenti operisani u Dr Dren, imaju našu stalnu podršku i dobijaju sve informacije u toku pre i postop. tretmana, i uvek možete sve da pitate doktora, čak i ako ste u inostranstvu dr Radoičić će lično odgovoriti mailom ili porukama.

   Sve najbolje
   Dr Dren

 2. Operisao sam kuk.pre pet godona i sve je bilo ok.od pre dva meseca počinju bolovi u predelu zgloba kuka,a koji se pojsčavaju.imam72 god , pa Vas molim za savet.šta fa radim?S poštovanjem,hvala

  1. Poštovani, operisani zamenjeni kuk ne bi trebalo da boli, postoji mogućnost i porekla bola iz kičme, a postoje i druge brojne okolnosti koje treba uzeti u obzir kad se posle nekoliko godina od operacija kuka pojave bolovi.
   Najbolje je da sa snimcima zakažete pregled u Dr Dren. Dobićete sve odgovore.

   Telefon za zakazivanje radnim danima u toku radnog vremena je +381 69 693 640

   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti