Artroplastika kuka Direktni prednji pristup za zamenu kuka

Zašto operacija kuka prednjim pristupom

Direktni prednji pristup za zamenu kuka je savremena operacija zamene kuka. Jedno je od operativnih rešenja za bol u kuku kod odmaklih osteoartritisa kuka.

Direktni prednji pristup za zamenu kuka omogućuje brži oporavak i sigurniji kuk. Ukratko koristi se anatomska ravan na prednjoj strani kuka koja prolazi između mišića. U prednjem pristupu za zamenu kuka ako ga izvodi profesionalac se ne presecaju mišići kuka kao kod drugih pristupa i ubrzava se oporavak.

U pravom smislu reči to je operacija bez rezanja, sečenja mišića kuka. Pristup koji pruža brži sigurniji oporavak i smanjuje mogućnost postoperativnih iščašenja.

Artroplastika je zamena zgloba

Direktni prednji pristup za kuk

artroplastika kuka PREDNJI PRISTUP ZA KUK dr Radoičić Dragan ortoped za kukove
Direktni prednji pristup za zamenu kuka Dr Radoičić D.

Operacija kuka artroplastika kuka je operacija koja je često neophodna, posebno kod izraženih bolova i otežanog kretanja.

Najšešće je neophodna kod odmaklih i težih osteoartritisa osteoartroza kuka.

Minimalno invazivna hirurgija u domenu zamene kuka i kolena nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne operativne tehnike. Minimalnu invazivnost određuje hirurški pristup kuku.

Stalnim unapređivanjem je razvijen i direktni prednji pristup za kuk. 

Važi da je zbog minimalno invazivnog karaktera ta vrsta ugradnje operacija kuka bez sečenja mišića

Dr Dren – dr Radoičić izvode i obostrane zamene kukova prednjim pristupom u jednom aktu. 

Dr Dren dr Radoičić obostrana zamena kuka direktni prednji pristup savremeni keramički implanti za kuk
Dr Dren dr Radoičić obostrana zamena kuka direktni prednji pristup savremeni keramički implanti za kuk

Direktni prednji pristup za kuk

Prednji pristup iskustvo

Tradicionalno i još uvek u najvećem broju bolnica primenjivani, lateralni (sa boka) i posteriorni (zadnji) pristup kuku, zahtevaju nešto veće rezove. Obično sa značajnim presecanjem bitnih struktura, tetiva i mišića u regiji kuka. 

Sa druge strane prednji pristup omogućuje manji rez na prednjoj strani kuka bez presecanja mišića i tetiva.

Posle dugogodišnjeg izvođenja artroplastika kuka zadnjim pristupom već duži niz godina, dr Radoičić od 2012. godine izvodi zamene kukova i prednjim pristupom. Stečeno je značajno iskustvo u ovom savremenom pristupu u ugradnji veštačkog kuka. Posebno u privatnoj praksi, gde se veliki broj Dr Dren pacijenata opredeljuje za zamenu kuka prednjim pristupom.

zašto Direktni prednji pristup za zamenu kuka?

Prednosti

keramički kuk zamena kuka prednji pristup za kuk

Praćenje pacijenata nakon zamene kuka prednjim pristupom pokazuje da ovaj pristup ima brojne prednosti u odnosu na ranije najčešće korišćeni zadnji i spoljni.  Prednosti prednjeg pristupa su višestruke:

 • ubrzan je oporavak,
 • rez je manji,
 • očekujemo jednake dužine nogu
 • ne presecaju se i ne oštećuju bitni mišići kuka.

Zašto se radi direktni prednji pristup

U dosadašnjem iskustvu dr Radoičića i dr Dren ortopedije direktni prednji pristup kod artroplastika kuka omogućuje brojne prednosti.

 • manji je hirurški rez
 • bez presecanja bitnih mišića i tetiva
 • Očekujemo jednake dužine nogu posle ugradnje kuka prednjim pristupom
 • nema luksacija (iščašenja) kuka.
 • nema postoperativnih ograničenja u smislu prekrštanja nogu i čučnjeva.
 • kod prednjeg pristupa očekivana je kraća rehabilitacija.

prednji pristup za kuk prednostiprednji pristup jednaka dužina nogu posle operacije zamena kuka

Oporavak posle ugradnje kuka prednjim pristupom

Kod pacijenata kod kojih je moguća primena prednjeg pristupa uobičajeno je oporavak jako brz. U dosadašnjoj primeni  izuzetno smo zadovoljni brzinom oporavka i stepenom zadovoljstva.

Potom funkcijom i brzinom rehabilitacije kod pacijenata kojima je dr Radoičić izvodio artroplastike prednjim pristupom. 

Najveći broj naših pacijenata napušta bolnicu prvog ili drugog postoperativnog dana.

Jako je često pitanje u praksi da li je prednji pristup za kuk moguć kod svih?

Postoje određena stanja i pacijenti kod kojih artroplastika kuka opcija prednji pristup nije prvi izbor. U slučaju neadekvatne indikacije izvođenje prednjeg pristupa može da bude izuzetno komplikovano ili čak neizvodljivo. Zato je bitno da procenu izvede hirurg sa iskustvom (čije ste reference ili još bolje operisane pacijente videli). 

Međutim za svaki kuk je potrebna individualna procena. U dosadašnjoj praksi ovaj pristup pored običnih dr Radoičić je primanjeivao i za najteže artritise / artroze kuka. Potom za stanja nakon iščašenja kukova u detinjstvu, to jest kod displastičnih kukova, pa i perthesove bolesti i sličnih stanja.

Direktni prednji pristup za zamenu kuka je savremena operacija zamene kuka. Jedno je od operativnih rešenja za bol u kuku kod odmaklih osteoartritisa kuka.

Direktni prednji pristup za zamenu kuka omogućuje brži oporavak i sigurniji kuk. Ukratko koristi se anatomska ravan na prednjoj strani kuka koja prolazi između mišića. U prednjem pristupu za zamenu kuka ako ga izvodi profesionalac se ne presecaju mišići kuka kao kod drugih pristupa i ubrzava se oporavak.

U pravom smislu reči to je operacija bez rezanja, sečenja mišića kuka. Pristup koji pruža brži sigurniji oporavak i smanjuje mogućnost postoperativnih iščašenja.

Poređenje prednjeg i zadnjeg pristupa za zamenu kuka

Direktni prednji pristup za kuk

 • rez dužine 8 – 12 cm
 • rez na prednjem aspektu kuka
 • prednji pristup se ostvaruje kroz anatomski prostor bez presecanja i raskida mišića u regiji kuka
 • mogu da se prekrštaju noge praktično već u prvim postoperativnim danima
 • dozvoljena fleksija kuka, sedenje i čučanje i uvrtanje stopala upolje ili unutra u granicama u kojima to odgovara pacijentu, brža aktivacija i oporavak
 • postoperativno dozvoljeno spavanje na operisanoj, i neoperisanoj strani bez potrebe za jastukom ili drugim pomagala 

Zadnji pristup za kuk

 • rez dužine 15 – 25 cm
 • rez na spoljnoj zadnjoj strani kuka
 • presecaju se tetive i mišići kuka obično se ne izvodi reparacija presečenih rotatora ostaju oslabljeni
 • postoperativno je zabranjeno prekrštanje nogu i ta zabrana važi mesecima posle operacije
 • ne dozvoljava se savijanje (fleksija) kuka više od 90 stepeni, niski čučnjevi, sedenje na niskim stolicama, okretanja stopala unutra ili spolja
 • postoperativna upotreba jastuka između nogu u prva tri meseca nakon operacije prilikom spavanja na neoperisanoj strani.

Prednji pristup kao jednodnevna intervencija

Direktni prednji pristup za artroplastiku kuka zovemo i operacija kuka bez sečenja mišića.

Zbog prednosti ovog pristupa, u proteklih par godina, prednjim pristupom u USA, Švajcarskoj u još nekim zemljama pa i kod nas, izvode se totalne artroplastike kuka, kod izabranih pacijenata, kao intervencije u jednodnevnoj hirurgiji.

Ovakav pristup podrazumeva da dođete ujutru u bolnicu i izađete kasnije popodne ili uveče. Kad je pre nekoliko godina uveden. prednji pristup je bio je senzacionalni napredak. U početku čak i osporavan, danas je za mnoge u svetu postao rutinski i redovan, kad to okolnosti u privatnoj praksi dozvoljavaju.

Više o zamenama kuka postupku, očekivanjim, mogućim komplikacijama, cenama i ostalim pitanjima možete da vidite na našoj stranici o artroplastici zameni kuka.

za Dr Dren ortopediju Ortopedski hirurg dr sc med D. Radoičić

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Komentari u vezi prednjeg pristupa za zamenu kuka

Dobijamo značajan broj komentara i upita na ovoj stranici u vezi pokušaja zamene kuka prednjim pristupom i raznih komplikacija tih operacija izvedenih u drugim ustanovama ne u Dr Dren. 

Nalazite se na Dr Dren sajtu. Tekst na sajtu i povezanim društvenim mrežama se odnosi na iskustvo dr Radoičića i iskustva njegovih pacijenata. 

Komplikacije kod operacija kuka su moguće, raznovrsne i relativno česte. Ako možemo spremni smo da pomognemo. Međutim listom svi pitači sa komplikacijama ne navode gde su operisani i tako stvaraju zabune, odnosno mogu da dovedu čitaoce u zabludu. Iz tog razloga se komentari ne objavljuju.

Obzirom da se radi o većem broju upita i često neosnovanom zahtevanju da komentar bude objavljen, molimo za razumevanje da ukoliko želite da komentar bude objavljen i da dobijete odgovor neophodno je da navedete gde u kojoj ustanovi, u kom gradu i državi ste imali operaciju.

Podelite ako vam se dopalo:

4 одговора

 1. Dobar dan
  koja je cena operacije kuka
  ako je radi doktor Radojičić
  koliko se čeka kod njega
  pitam za bezcementni implant od keramike
  Hvala

  1. Poštovani cene operacija kuka zavise u velikoj meri od planiranih implantata. Praktično nema čekanja. Za određene vrste kukova ali i stanja važe određene cene koje ne znamo unapred bez prethdonog pregleda.

   Poželjno je da prethodno zakažete pregled kod dr Radoičića, i da na pregledu dobijete mišljenje u vezi stanja kuka i procene i predlog najboljeg implanta za operaciju kuka kao najboljeg i pristupa za Vas. Od našeg doktora dobijate sve preporuke u vezi postoperativnog ponašanja kao i oporavka.

   Brojevi telefona su 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Voleo bih da znam okvirno cenu za operaciju kuka. Daleko mi je a i skupo da dođem u Beograd kako bih ustanovio da nisam finansijski sposoban. Molim vas okvirno od do.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti