Osteomijelitis - Osteomyelitis

Osteomijelitis Septični artritis Koštane infekcije

Osteomijelitis je infekcija kosti. Septični artritis je infekcija zgloba. Osteomyelitisi obuhvataju brojne varijacije infekcija kostiju i zglobova. Koštane infekcije mogu da budu vrlo kompleksne i nekad je izlečenje neizvesno.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ovog stanja.

Osteomijelitis bakterijska nfekcija kosti upala kosti curenje iz rane infekcija kosti posle operacije

Infekcija kosti može da bude vrlo ozbiljna i rizična

Osteomijelitis kosti

U Dr Dren smo često u prilici da lečimo osteomijelitis i septični artritis, to jest infekcije kostiju i zglobova. Tretiramo ostemijelitis od najjednostavnijih do najkompleksnijih infekcija proteza kuka i kolena odnosno infekcija posle ugradnje veštačkih zglobova.

Obično se pacijenti sa infekcijama kosti – osteomijelitisom već negde primarno lečeni, međutim iz nekog razloga nije došlo do željenog uspešnog oporavka i izlečenja infekcije.

Imamo veliko i pozitivno iskustvo u lečenju infekcija kostiju i zglobova. Sa ili bez prisustva implantata, mekotkivnim defektima ili drugim otežavajućim okolnostima.

uzroci, simptomi dijagnoza i terapija koštane infekcije

Osteomijelitis je infekcija upala kostiju

osteomijelitis koštana bakterijska infekcija operacija lečenje

Nekad osteomijelitis može da bude dugotrajan i vrlo komplikovan. infekcija kosti je veliki problem i osteomijelitisi se javljaju u celom svetu.

Nije retkost da u Dr Dren praksi možemo da vidimo ,,pacijente sa svih strana sveta,,  sa velikom potrebom da im se pomogne zbog komplikacija infekcije kosti – osteomijelitisa. 

U dijagnozi i lečenju osteomijelitisa primenjujemo najsavremenija saznanja i najmodernije implantate i hirurške tehnike.

Osteomijelitis posle ortopedskih operacija naročito kod infekcija veštačkih zglobova

Osteomijelitis je u sonovi bakterijska infekcija kosti. Može da bude vrlo ozbiljna komplikacija prethodnih operacija. Lečenje je nekad veoma kompleksno Dr Dren je specijalistički centar sa izuzetnim iskustvima i znanjima u tretmanu i najtežih ortopedskih infekcija

osteomijelitis stafilokoka stafilokokus pseudomonas klebsiella acinetobacter streptokok escherichia

Osteomijelitis je infektivna upala koštanog tkiva

Iako u većini slučajeva osteomijelitis može da se uspešno leči, postoje i oblici koji su jako teški za tretman posebno oni izazvani rezistentnim bakterijama i/ili kod određenih pacijenata sa slabijim imunitetom ili nekim pridruženim stanjima koja oslabljuju organizam (npr. hepatitisi, HIV, dijabetes, dijaliza, neke sistemske bolesti i ost.)

U najvećem broju slučajeva potrebna je ortopedska operacija kojom se uklanjaju implantati i obolela infekcijom izmenjena tkiva i ponekad postavljaju određeni specijalni preparati za lečenje infekcije, obično su potrebni antibiotici, najbolje je da antibiotike propiše doktor koji je stručan za lečenje ortopedskih infekcija ponekad to radimo u timu sa infektologom i mikrobiologom.

Nekad je potrebno i vise hirurških intervencija da bi rešili osteomijelitis. Zato je od značaja da se za pomoć obratite doktoru koji zna šta je potrebno da se uradi da bi imali najbolje šanse za uspešno izlečenje.

Osteomijelitis je ozbiljna komplikacija. Kao i svaka komplikacija zahteva ozbiljan pristup, iskustvo i znanja

Osteomijelitis može da bude akutni i hronični

Akutni osteomyelitis

Osteomijelitis uzroci i uzročnici

Značajan procenat osteomijelitisa je uzrokovano Staphylococcus bakterijama, nekad su u pitanju vrlo rezistentne forme sojevi ove bakterije tzv. MRSA, često se viđaju Pseudomonas Aeruginosa, Acinetobacter, Enterococcus, Escherichia colli, Serratia marcescens, proteus mirabilis i druge.

Predisponirajući i faktori rizika su:

·         povrede – trauma
·         loša prokrvljenost ishemija 
·         različiti implantati (ortopedske pločice, šrafovi, endoproteze…) i strana tela (geleri, igle, ekseri, šrapneli, zrna projektila iz vatrenog oružja i sl.)
·         imunokompromitovane osobe

Osteomijelitis – znaci i simptomi

Najčešće ali ne moraju da budu uvek prisutni svi navedeni, ponekad osteomijelitis može da bude neubedljiv ali da ima teške posledice.

·         povišena telesna temperatura
·         malaksalost
·         bol u području infekcije,
·         otok osećaj toplote i crvenilo
·         curenje najčešće iz rane ili ožiljka
·         promena fistula na koži na mestu curenja

Osteomijelitis – dijagnoza i lečenje

Radi adekvatne dijagnoze, potrebna su specifična laboratorijska i mikrobiološka ispitivanja i snimanja (rendgen, ultrazvuk, skener ili MR).

Lečenje osteomijelitisa je gotovo uvek hirurško obuhvata brojne postupke i procedure koje se individualno prilagođavaju svakom pacijentu, zato je jako bitno da izaberete doktora koji zna šta radi i koji će moći da vam se posveti, posebno što nekad lečenje osteomijelitisa može da bude i duže od očekivanog.

Osteomijelitis je komplikacija koja može da ima komplikacije

Zašto je opasan hronični osteomijelitis?

Komplikacije i rizici hroničnog osteomijelitisa

Hronični osteomijelitis - osteomyelitis chr

Značajan procenat osteomijelitisa postaje hronični. To su dugotrajni osteomijelitisi koji mogu da traju više meseci, više godina pa i doživotno. Često imaju karakteristični kanal otvor na koži koji trajno curi – osteomijelitična fistula. Pored fistule hronični osteomijelitis može uzrokovati niz komplikacija, pored hronične slabosti orgnizma i sledeće:

Amiloidoza: Hronični osteomijelitis može dovesti do stvaranja abnormalnih proteina, zvanih amiloidi, koji se nakupljaju u tkivima i organima, uključujući bubrege, jetru i srce. To može uzrokovati oštećenje organa i dovesti do zatajenja i slabosti organa.
Karcinom fistule: Hronični osteomijelitis može dovesti do stvaranja otvora, poznatih kao fistule, koji povezuju inficiranu kost s kožom ili drugim tkivom. Ovi fistule mogu se potencijalno razviti u karcinom fistule, što je vrsta raka, Obično je to planocelularni karcinom za koji je nekad jedino rešenje čak amputacija i dodatne terapije.
Gubitak kosti odnosno koštani defekti: Hronični osteomijelitis može dovesti do gubitka koštane mase, što može dovesti do deformiteta, patoloških preloma ili nezarastanja, intezivnih bolova i slabosti.
Infekcije u drugim delovima tijela: Infekcija iz hroničnog osteomijelitisa može se proširiti na druge delove tela, uključujući zglobove, mišiće, kožu unutrašnje organe, moguća je i sepsa odnosno sistemska infekcija septično stanje.
Ograničenja funkcije: Hronični osteomijelitis može oštetiti kosti i zglobove te otežati normalno kretanje. To može dovesti do invaliditeta i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Zbog mogućih brojnih komplikacija i rizika osteomijelitisa vrlo je važno redovno pratiti stanje pacijenata sa hroničnim osteomijelitisom. 

Potrebno je na vreme preduzeti sve mere kako bi se izlečio i kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

MD PhD orthopedic surgeon D. Radoičić, has extensive and successful experience in the treatment of even the most severe cases of chronic osteomyelitis following orthopedic surgeries, joint replacements, traffic accidents, and war-related injuries of the extremities. 

You can contact us regarding the treatment of osteomyelitis, regardless of the stage it has progressed to.

Infekcija kosti Infekcije kostiju i zglobova

infekcije veštačkih zglobovarevizija kuka i revizija kolena Osteomijelitis Osteomyelitis
Septični artritis Koštane infekcije

za Ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg dr sc med D. Radoičić

 

Podelite ako vam se dopalo:

6 Одговор

 1. Oboleo sam od osteomyelitisa infekcije leve butne kosti kad sam imao 11 godina.
  Operisan sam bezuspešno četiri puta.
  U brisu iz fistule noge nađen mi je proteus mirabilis.
  Sada imam 84 godine i pojačano curenje iz fistule koje nikad nije prestajalo.

  Postoji li nešto novo i efikasnije u lečenju ove bolesti ili postoji li bar neki način da sprečim zatvaranje fistule pošto se to često dešava i praćeno je jakim bolovima kod ponovnog otvaranja?

  Hvala

  1. Poštovani

   za odgovor u vezi vašeg stanje je neophodan pregled, poželjno je da ponesete snimke koje imate i laboratorijske nalaze ne starije od nekoliko dana (kks, sed, CRP, biohemija…)

   možete da zakažete telefonom

   Hvala

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija
   +381 69 693 640
   +381 11 407 1522

   DrDren.com

   1. Postovani,prije skoro 3 godine sam slomila butnu kost ugradjena mi je plocica, bol mi ne prestaje ortoped mi je rekao da je predugacak saraf te da me bode izaziva bol cak je i curilo djubre na rani, spremam se za operaciju tj skidanje tog stranog tijela. Javljam se za odgovor postoji li mogucnost upale i infekcije zglobova imam konstatan bol u obje noge od koljena na gore i u krstima strasno se lose krecem, ponekad ispijem panklav i bude mi bolje.kakve pretrage da uradim?

    1. Poštovani, opisali ste slučaj gde bi najbolje bilo da zakažete pregled u dr Dren i da sa ortopedom koji ima iskustva u tretmanu osteomijelitisa i nezaraslih preloma vidite koje su vam najbolje opcije za uspešno izlečenja vašeg problema.

     Izvolite zakažite, telefon za zakazivanje je 069 693640

     Srdačni pozdrav
     Dr Dren ortopedija

 2. Postovani,
  Suprug je operisao kuk,ali nakon primanja kesica krvi dobio je groznicu i povisenu temperaturu koja je trajala oko 20ak dana,nakon cega je prebacen na infektolosku klin.na dalja ispitivanja. Infektolog je na osnovu ct snimka butne kosti(koja je pre 20 i vise god.pukla na 2 mesta nakon saobraćajke i tada je dobio stafilokoku i sepsu i zalecio sve) posumnjao na osteomelitis. Moram da napomenem da mu je temp.sama od sebe stala,svo vreme nalazi hemokulture su mu bili sterilni,bris rane sterilan,snimka pluca cist. Crp je zadnjih dana u padu. On se odlicno oseca,nema nikakve bolove,lepo hoda, samo nas jako brine osteomelitis na na butnoj kosti koji inace nije potvrdjen u potpunosti,jer treba da radi pet skener tog dela. Na osnovu napisanog da li mislite da ima razloga za zabrinutost?
  Unapred zahvalna

  1. Poštovani, vrlo zanimljiv opis slučaja, dr Radoičiću se često obraćaju i često imamo pacijente sa sličnim pitanjima.
   Najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren, ponesite dokumentaciju i snimke i dobićete sve odgovore na vaša pitanja direktno od doktora!

   za zakazivanje možete da pozovete +381 69 693 640

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »
artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti