Prelom humerusa

Prelom Nadlaktice fractura humeri

Prelom humerusa može da bude ozbiljna povreda, adekvatan izbor tretmana je ključan za uspešan oporavak.

Humerus je jedina kost nadlaktice, ima telo i dva okrajka koji sa drugim kostima formiraju zglobove ramena i lakta. Prelomi humerusa predstavljaju izuzetno obimno i kompleksno polje moderne traumatologije.

Mogu da budu lakši bez značajne dislokacije tj. pomeranja i teži oblici preloma. Lečenje može da bude neoperativno i operativno.

prelom humerusa fraktura ruke
prelom huerusa fraktura distalnog humerusa

Prelom nadlaktice Fraktura humerusa

Prelom humerusa fractura humeri

Prelom humerusa tj. fraktura nadlaktice je ozbiljna povreda ruke. U Dr Dren smo često u prilici da dijagnostikujemo i lečimo prelom – frakture humerusa. Od najjednostavnijih za koje je dovoljan gips do najkompleksnijih operacija preloma humerusa.

Frakture humerusa mogu da budu komplikovane povrede. Posebno ako postoje i luksacije, mekotkivni defekti i druge otežavajuće okolnosti. Kao što su nezarastanja, pseudoartroza, infekcije, osteomijelitis, različiti deformiteta i sl. 

Naprimer hronično nezarasli prelom nadlaktice, to jest pseudoartroza humerusa je izuzetno nepovoljno bolno stanje koje rezultuje invalidnošću.

Prelom humerusa - prelom nadlaktice

Prelomi nadlaktice su česti. Ukoliko se ne leče adekvatno mogu da se komplikuju nezarastanjem i drugim neželjnim posledicama. Takođe mogu da dovedu do značajnih problema. Tipično kod ovih stanja dolazi nekad do slabosti odnosno ‘’padanja šake’’ što je znak povreda jednog nerva. Povreda n. radialisa, tj. oštećenje radijalnog nerva je povreda koja dovodi do slabosti šake i ručnog zgloba. Nekad prelom može da dovede i do povreda drugih struktura. Povreda radijalnog nerva uz prelom humerusa je obično indikacija za intervenciju – operacija preloma humerusa.

U Dr Dren nam se uglavnom  javljaju pacijenti sa prelomima nadlaktice koji već znaju da imaju prelom humerusa. Obično se radi o težim prelomima, ili iz nekog razloga nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka, pa je potrebno drugo mišljenje ili operacija preloma.

Prelom nadlaktice fractura humeri pristup u tretmanu

Jako često se u praksi lečenje preloma humerusa počinje gips imobilizacijom. Primenjuju se različite vrste gipsa – nadlakatni, viseći gips, tzv. U-šina i slično. Nekad je gips u redu ali nekad nije najbolji izbor. Lečenje gipsom traje jako dugo nekad i više meseci, iziskuje brojne kontrole, snimanja i nekad česte zamene gipsa. Ruka je u gipsu imobilisana dugo i česte su komplikacije poput atrofije i ukočenje – kontraktura ograničenja pokreta lakta, ramena ali i ručnog zgloba. 

Kad prelom ne zaraste u gipsu koji je nošen dugo, pored problema sa izmenjenim okrajcima kosti i tkiva postoji i problem kontraktura zglobova. Zato su odložene operacije ovih preloma teže nego kad se izvode u ranom periodu posle preloma. 

U Dr Dren imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija i nezaraslih preloma nadlaktice – fractura humeri. Prelome i nezarasle prelome nadlaktice tretiramo uz korišćenje najsavremenijih saznanja i najmodernijih implantata i hirurških tehnika.  Ukoliko je potrebno i uz angažman i drugih specijalista u multidisciplinarnom pristupu za ove nekad kompleksne probleme koje ponekad prate i druge povrede. Kao što su oštećenja nerava, prvenstveno radijalnog nerva.

Prelom humerusa
prelom humerusa posle operacije
Fraktura nadlaktice
fraktura nadlaktice za koju je najbolja mera lečenja dobra operacija
Fraktura humerusa posle operacije
anatomska repozicija i fiksacija preloma humerusa koja omogućuje najbolje zrastanje i puni oporavak
Previous slide
Next slide

Prelom nadlaktice Fraktura humerusa

Prelom humerusa simptomi i znaci

Simptomi su jasni i često dovoljni (bol, otok nadlaktice, nemogućnost pokreta deformisana ruka nekad u bizarnom položaju ili visi uz telo, pad šake znak povrede radijalnog nerva) za dijagnozu. Dodatno je neophodan rendgen snimak nadlaktice, retko se u ranoj fazi izvode dodatna snimanja.

U zavisnosti od tipa preloma (otvoreni zatvoreni, broj i pozicija fragmenata) mogu da se leče neoperativno repozicijom mirovanjem gipsom ili operativno.

Bitna je adekvatna procena za vid lečenja. Često u poslednje vreme operišemo prelome nadlaktice koji su primarno lečeni neoperativno i nisu zarasli. Odnosno razvila se pseudoartroza humerusa. Ako se previše čeka ili pogreši u proceni, kasnija operacija je uvek teža i sa više rizika od operacije koja se izvodi nakon povrede.

Operacija ruke operacija preloma nadlaktice operacija humerusa

Najčešće se izvodi pločom i šrafovima ili klinovima i šrafovima. Ponekad se za neke prelome humerusa primenjuje i spoljni fiksator koji može i ne mora da se kasnije ,,doradjuje,, nekom drugom metodom. U dr Dren koristimo najbolje dostupne implante i materijale.

Kod pridruženih neurovaskularnih povreda ili starih lezija radijalnog nerva nekad u Dr Dren u slučaju potrebe možemo da u interesu pacijenta angažujemo i druge specijaliste (npr. neurohirurge.)

Pseudoartroza humerusa ili nezarasli prelom humerusa

Pseudoartroza ili lažni zglob je stanje kad nakon primarno sprovedenog tretmana i nakon dužeg vremenskog perioda nema znakova zarastanja preloma. 

Simptomi su bol, nestabilnost i slabost ruke. Jedino uspešno lečenje ovog stanja je operacija ruke.

Operacije nezaraslih preloma humerusa izvodimo relativno često. Obično su to izazovne operacije i često smo u situaciji i da dodatno rešavamo problem radijalnog nerva radi povratka normalne funkcije.

za ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg D. Radoičić

Prelomi humerusa Prelom nadlaktice prelom humerusa fractura humeri fractura corporis humeri

centar za rame i lakat

prelomi ramena

Table of Contents

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj

Dr Dren društvene mreže

Popularno

SVE ŠTO ŽELITE I SVE ŠTO suplementi za zglobove TREBA DA BUDU

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Ako možete – Birajte najbolje. Potražite u apotekama ili poručite online

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Ovde možete da poručite
orthogol i immunogol

možda je zanimljivo

skorašnji postovi

lečenje osteoporoze lekovi za osteoporozu najbolje injekcije za osteoporozu

Lečenje osteoporoze

Lečenje osteoporoze
Kada se kliničkim pregledom i odgovarajućim testovima i snimanjima postavi dijagnoza osteoporoze neophodno je započeti lečenje.

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

Orthogol najbolje za zglobove dodatak suplement za zglobove tetive kosti hrskavicu glukozamin hondroitin sulfat hijaluron boswellia
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
bol u kolenu hrskavica hijaluorn prp injekcija

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja

posle primene hijaluronske injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti