prelom potkolenice prelom tibie i fibule

Prelom potkolenice

Prelom potkolenice je relativno česta povreda.

Malo je pacijenata upoznato sa povredom kao i mogućim lečenjem ili dužim oporavkom. Radi se o teškim povredama pa je i oporavak koji je nekad neophodan za prelom potkolenice nekad dužeg trajanja.

U Dr Dren nam se najčešće javljaju pacijenti sa prelomima potkolenice koji su već negde lečeni. Međutim nekad ne dolazi do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

U Dr Dren imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija preloma potkolenice odnosna frakture tibije i fibule. Posebno u slučaju nezarastanja, pseudoartroza potkolenice, infekcije, osteomijelitisa preloma potkolenice, različitih deformiteta kao i ostalih neželjenih stanja. Imali smo i imamo ,,pacijente sa svih strana sveta,,  sa velikom potrebom da im se pomogne zbog komplikacija usled ove teške povrede. 

Prelom potkolenice Prelom tibie i prelom prelom fibule

 

prelom potkolenice gips operacija

Prelom potkolenice lečenje

Staramo se da primenjujemo najsavremenija saznanja i najmodernije implantata i hirurške tehnike. Ukoliko je potrebno i uz angažman i drugih vrhunskih hirurških specijalista u multidisciplinarnom pristupu za ove nekad kompleksne probleme.

Prelom potkolenice – prelom tibie i fibule

Prelomi tela tibije su najčešći prelomi dugih kostiju. Iako su opisane brojne neoperativne i operativne tehnike lečenja, i dalje je pitanje lečenja dobrim delom otvoreno i predmet neprestanih ortopedskih istraživanja. 

Napredak u tehnologiji implantata i hiruškoj tehnici u intramedularnoj fiksaciji je imao izuzetno veliki pozitivan uticaj na primarno zbrinjavanje značajnog udela ovih preloma. Dodatno tehnike spoljne fiksacije kao što su Ilizarov i slične tehnike značajno olakšale tretman nesaniranih preloma potkolenice.

Klasifikacija odnosno podela ovih preloma je moguća na osnovu anatomskih karakteristika (prox. srednja distalna trećina, konfiguracija poprečnim kratki kosi, kominutivni, segmentni) i na osnovu mekotkivnih povreda otvoreni i zatvoreni (za otvorene postoji dodatna Gustillo klasifikacija na tri tipa).

prelom tibie i fibule prelom potkolenice

U galeriji su snimci nekih preloma i operacija koje je izveo dr Radoičić (snimljeno i objavljeno uz saglasnost pacijenata)

Prelom potkolenice lečenje operacija i oporavak

Neoperativno lečenje

repozicijom i gips imobilizacijom je idealna metoda za low-energy minimalno dislocirane izolovane prelome potkolenice. Inicijalno se koristi natkoleni cirkularni gips. Gips se nakon 4 do 8 nedelja konvertuje u funkcionalni patellar tendon bearing gips (po autoru popularno Sarmiento gips). potom se započinje se sa osloncem na povređenu nogu. Najbitnija je dobra procena lčekara kad i kako će se preći na koi tip gipsa.

prelom noge gips prelom potkolenice

Potrebne su redovne kontrole na 2 do 4 nedelje, radi zamene ili korekcija gipsa (npr. wedge-ovanja u slučaju angulacija). Ukupno se gips nosi od 12 do 18 nedelja. Tehnika funkcionalnog gipsa može da ima dobre rezultate, međutim postoje određena ograničenja. 

Pored duge imobilizacije primena je moguća kod razumnih kooperativnih pacijenata. Primena gipsa se ne preporučuje kod otvorenih preloma, politraume, poprečnih i nereponibilnih anguliranih preloma sa intaktnom fibulom, kao i kod segmentnih preloma.

potkoleni gips za hod sarmiento

Prelom potkolenice Operativno lečenje 

Operacije fraktura tibie i fibule se izvode brojnim tehnikama. Ploče i zavrtnjevi se sa napretkom IM fiksacije klinovima sve manje koriste. Obzirom da je kod primene pločica primećena visoka incidenca komplikacija (do 30%) najpre infekcije i nezarastanja. Primena ploča i šrafova je čak kontraindikovana kod otvorenih preloma.

Intramedularna fiksacija preloma tibije

je metod izbora kod dijafizarnih preloma, kod politraume, udruženih neurovaskularnih povreda i kod patoloških preloma. Posmatrajući zarastanje , funkcionalni ishod, i rezidualni deformitet intramedularna fiksacija za prelome potkolenice je superiorna metoda u odnosu na ostale tehnike. Mada potrebno je da se pomene da u slučaju infekcija nakon intramedularne fiksacije posledice mogu da budu ekstremne (amputacija).

operaciaj preloma potkolenie intramedularni klin

Spoljna fiksacija preloma potkolenice

Spoljni fiksator se preporučuje kod otvorenih kominutivnih preloma sa značajnom mekotkivnom destrukcijom. Mada ima autora koji je preporučuju kao primarnu i definitivnu opciju kod svih preloma potkolenice, odnosi se prvenstveno na Ilizarov tehniku. 

Obzirom da su kod upotrebe klasičnih spoljnih fiksatora sa pinovima ≥5mm česta labavljenja, pin track infekcije i nezarastanje danas se preporučuje konverzija spoljne u intramedularnu fiksaciju čim lokalni uslovi dozvole. 

Dok se upotreba cirkulanrih fiksatora tipa Ilizarov preporučuje kod opsežnih mekotkivnih i koštanih trauma sa koštanim defektima gde je neophodna nadoknada koštanih defekata i rani koštani transport.

Otvoreni prelom potkolenice

Najčešći su Gustillo III tip B, najteži tip IIIC su na sreću najređi. Najvažniji primarni postupak kod otvorenih preloma je pedantan i pažljiv debridement sa obilnom lavažom, kao i ostvarivanje mekotkivnog pokrivanje preloma (često je neophodno učešće plastičnih hirurga). 

Fiksacija se ostvaruje IM klinovima ili spoljnom skeletnom fiksacijom, obzirom na otvorene polemike i nejasno definisane okvire za različite metode odluka o fiksaciji se donosi u zavisnosti od okolnosti individualnih slučajeva. U svakom slučaju kod tip III B i C lečenje traje značajno duže. 

otvoreni prelom potkolenice

Nezarastanje se javlja u do 50% slučajeva. Ove povrede često (u 20%) prati i compartment sindrom. Kod tipa IIIC (mekotkivna destrukcija sa vaskularnom lezijom) sa dodatnim i oštećenjem posteriornog tibijalnog nerva gde je topla ishemija trajala duže od 6h često je neophodna primarna amputacija. Ukupno, i pored danas dostupnih mera lečenja u 50% slučajeva IIIC preloma potkolenice neophodna je amputacija.

Komplikacije otvorenih preloma potkolenice su relativno česte. Nezarastanje i odloženo zarastenje se u zavisnosti od primenjene metode javljaju u 1 do 18% slučajeva, slična je i učestalost infekcija.  

Nezarastanje fraktura potkolenice i hronični osteomijelitisi potkolenice su stanja koja se teško leče. Ponekad su doživotna a nekad je jedino rešenje amputacija. Javljaju se i kompartment sindrom i tromboembolijske komplikacije, kao i kontrakture (češće skočnog zgloba).

Prelomi donjeg dela potkolenice prelomi pilona prelomi distalne potkolenice

Prelomi pilona su prelomi koji zahvataju weight-bearing intraartikularnu površinu distalne tibie. Relativno su retki, međutim često su otvoreni sa značajnom mekotkivnom i koštanom destrukcijom.

Za dijagnozu su obično dovoljni AP i lateralni rtg, mada je CT često neophodan i presudan za preoperativno planiranje.

Klasifikacija – i danas se često koristi Ruedi Allgower podela na I stpen nedislocirane, II dislocirane intrartikularne bez kominucije i III stepen sa kominuciojom intrartrikualrne površine i metafiznom impakcijom.

Lečenje preloma donjeg dela potkolenice

Obzirom na često ugrožen mekotkivni pokrivač neophodna je urgentna repozicija i imobilizacija, radi sprečavanja dodatnih oštećenja i oticanjam, ukoliko se radi o otvorenim prelomima i dodatna primarna obrada po protokolu za otvorene povrede.

Prelomi I stepena mogu da se lečen repozicijom i gips imobilizacijom 6 do 12 nedelja, ili operativno (prednosti anatomska restauracija i brže mobilizacija).

Prelomi II i III stepena predstavljaju često značajan izazov, i u brojnim slučajevim lečenje je praćeno brojnim komplikacijama. Brojne su tehnike koje mogu da se koriste, od primarne totalne osteosinteze do primene spoljnih fiksatora potom definitive osteosinteze, ili primena cirkularnih fiksatora tipa Ilizarov, do u određenim slučajevim izvođenja primarne artrodeze (ukočenja) skočnog zgloba.

Prelomi potkolenice Komplikacije

Najčešće komplikacije su usporeno zarastanje i defekti mekih tkiva (često potrebne dodatne plastično hirurške intervencije), infekcije, nezarastanje. Potom posttraumatska artroza koja se iznenađujuće često javlja i kod primarno optimalno operisanih pacijenata. 

Nekad kod teških ili komplikovanh preloma i nakon više godina komplikovanog lečenja može da dođe do potrebe za potkolenom amputacijom. I u takvim slučajevima pacijenti ponekad insistiraju na izvođenju amputacije, radi protetisanja i normalnog hoda. Zato je od najvećeg značaja za uspeh i smanjenje kompliakcija primarna primena najbolje moguće metode za lečenje preloam potkolenice.

za Dr Dren Ortopediju ortoped doc dr sci med Radoicic D.

Table of Contents

pogledajte još

skorašnji članci

operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti diskovi koji se nalaze između kostiju

više »

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti