Prelom femura

Prelom femura prelom butne kosti

prelom femura fraktura butne kosti fractura femoris

Prelom femura to jest fraktura butne kosti je ozbiljna i teška povreda.

Sinonimi za prelom femura su Prelom butne kosti prelomi dijafize femura Fractura femoris

prelom femura prelom butne kosti

fractura femoris s72

Prelom femura

Prelom femura odnosno prelom butne kosti je relativno česta povreda. 

Ovi prelomi su  česti u saobraćaju (nesreće sa motorima, automobilima i ostalim prevoznim sredstvima). Potom u industriji ili nekim nepogodama. Mogu da imaju ozbiljne posledice pa čak i da životno ugroze povređenog pacijenta.

Prelomi femura su neretko prisutni kod politraume. Često su ovi prelomi otvoreni. Otvoreni prelomi butne kosti imaju veći rizik za pojavu masne embolije i kompromitacije respiratorne funkcije. 

Neadekvatno lečeni prelomi butne kosti mogu da dovedu do značajne invalidnosti.

Prelom Femura Fractura femoris S72

 

Prelom femura odnosno prelom butne kosti je relativno česta povreda. Ovi prelomi su  česti u saobraćaju (nesreće sa motorima, automobilima i ostalim prevoznim sredstvima). Potom u industriji ili nekim nepogodama. Mogu da imaju ozbiljne posledice pa čak i da životno ugroze povređenog pacijenta.

prelom femura prelom butne kosti prelom femura prelom butne kosti

 

Prelom femura dijagnoza

 

U Dr Dren nam se javljaju pacijenti sa svežim prelomima ali i pacijenti sa prelomima butne kosti koji su već negde primarno lečeni.  

Dijagnoza frakture butne kosti se postavlja kliničkim pregledom i rendgen snimcima.

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija preloma butne kosti, nezarastanja, pseudoartroza femura, infekcije, osteomijelitisa femura, različitih deformiteta i ostalih neželjenih stanja.

Uvek uz korišćenje najsavremenijih saznanja i najmodernijih implantata i hirurških tehnika.

prelom femura prelom butne kostiKlasifikacija Fractura Femoris

Po definiciji prelomi dijafize su prelomi u niovu od 2,5 cm od trohanter minora do 8 cm iznad kondila. Deskriptivno (sredina, gornja ili donja trećina), na osnovu konfiguracije (transverzni, kratki kosi, multifragmentarni i sl.). Koriste se i AO/OTA podele kao i Winquist i Hansen na V tipova.

Udružene povrede – do 5% ovih preloma u praćeni i ispilateralnim prelomom vrata femura, tako da su obavezni i snimci kuka. 

 

Manje od 2% je udruženo sa kondilarnim prelomima. Ispilateralne ligamentarne povrede kolena se javljaju u 17-49%  najčešće prednje ukrštene veze, lezije mesniskusa u 30-50%, tako da se preporučuje dodatna (danas MR) dijagnostika i kod svih pacijenata sa inicijalno zabeleženim hemartrosom kolena. Neurovaskularne povrede se u slučaju preloma dijafize femura iznenađuiuće retko sreću.

Fracture femura Lečenje

Trakcija danas ima više istorijski značaj, osim u izuzetno retkim slučajevima kad, iz objektivnih razloga, ne može da se pristupi operativnoj stabilizaciji prelomafemura. Mada je primena spoljnog fiksatora čak i kod preloma koji nisu otvoreni značajno komfornija mera stabilizacije preloma.

Unutrašnja fiksacija intramedularnim klinovima sa interlocking zavrtnjevima ili pločama i zavrtnjevima je metod izbora za prelom femura. 

Neophodno je poštovanje principa kompleksne operativne tehnike za intramedularnu fiksaciju i danas je bezbedna, i preporučuje se, primena ove metode i kod IIIa otvorenih preloma. Ukoliko se preduzmu sve mere asepse infekcije se javljaju u manje od 1% slučajeva. U poslednje vreme daju se velike prednosti intramedularnoj tehnici, međutim opcija fikscije DCP LCP pločama je i dalje aktuelna posebno kod preloma femura udruženih sa ipsilateralnim prelomom acetabuluma ili karlice. 

Radi prevencije brojnih komplikacija, najpre DVT i PE, Preporučuje se izvođenje operacije unutar 24h od povrede. Dobra repozicija i fiksacija omogućuje ranu mobilizaciju.

Spoljna fiksacija se preporučuje kod otvorenih IIIb i IIIc preloma, koriste se različiti tipovi SSF, sa preporukom da pinovi moraju da budu ≥5mm. Pri primeni SSF moguće se kontrakture (adhezije kvadricepsa) i pin track infekcije.

Prelom femura Komplikacije

Masna embolija u 1-3%, infekcija do 5% kod otvorene tehnike (ploča ili klin) do 1% kod zatvorene intramedularne tehnike. Odloženo zarastanje (6 meseci) u 6 do 9%, pseudoartroze (nezarastanje) u 2%.  

Duboke infekcije su značajan problem i teško se rešavaju, odstranjivanjem osteofiksacionog materijala, često ponavljanim debridement-ima, sa dugotrajnom sistemskom AB terapijom i ponekad lokalnom primenom posebnih antibiotskih preparata. 

Prelom femura može da se komplikuje pseudoartrozom to jest nezarastanjem. Nezarasli prelomi butne kosti takođe predstavljaju veliki izazov. Rešavaju se uz primenu mera reosteosinteze sa osteoplastikom obično autolognim koštanim graftovima, ili primenom Ilizarov aparata.

Dr Dren

ortoped

doc dr sc med Radoicic D.

 

Lečenje komplikacija nezaraslih preloma femura

Infekcija kosti osteomijelitis

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-uprelom femura

Table of Contents

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj

Dr Dren društvene mreže

Popularno

SVE ŠTO ŽELITE I SVE ŠTO suplementi za zglobove TREBA DA BUDU

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Ako možete – Birajte najbolje. Potražite u apotekama ili poručite online

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Ovde možete da poručite
orthogol i immunogol

možda je zanimljivo

skorašnji postovi

lečenje osteoporoze lekovi za osteoporozu najbolje injekcije za osteoporozu

Lečenje osteoporoze

Lečenje osteoporoze
Kada se kliničkim pregledom i odgovarajućim testovima i snimanjima postavi dijagnoza osteoporoze neophodno je započeti lečenje.

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

Orthogol najbolje za zglobove dodatak suplement za zglobove tetive kosti hrskavicu glukozamin hondroitin sulfat hijaluron boswellia
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
bol u kolenu hrskavica hijaluorn prp injekcija

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja

posle primene hijaluronske injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti