PRELOMI DISTALNOG FEMURA

Prelomi distalnog femura čine oko 7% preloma femura, i obično su izazovni su za hirurško lečenje. 50% su intraartrikualarni, od kojih je 80% interkondilarnih. U oko 20% su otvoreni, neurovaskularne lezije su relativno retke u oko 10%. Karakteristična je bimodalna distribucija preloma po starosnoij dobi i polu, kod mađih  muškaraca su obično rezultat high energy saobraćajne traume, kod starijih osteoporotičnih žena, nakon minimalne traume obično pada.

Distalna femoralna metafiza obuhvata tranzicionu zonu od čvrstog i debljeg korteksa dijafize  do širokih kondila sa tanjim korteksom i značajnom spongioznom masom kosti. U regiji su neurovaskularne strukture,  kao i brojni muskularni i ligamentarni pripoji, koji svojom akcijom dodatno dislociraju fragmente. Postoje brojne klasifikacije, uglavnom baziraju na intra/ekstraartikularnoj propagaciji i stepenu kominucije.

Lečenje

Neoperativno lečenje ovih preloma bilo trakcijom ili gips imobilizacijom je opterećeno brojnim nedostacima i otežavajući okolnostima, kao i često nepovoljnim rezultatom. Primenjuje se kod minimalno dislociranih preloma kod starijih i u slučaju kad operativno lečenje, zbog komorbiditeta, ne može da se izvede.

Operativno lečenje je metod izbora. Ciljevi su anatomska repozicija, restauracija artikularnih površina i stabilna fiksacija, sa najmanjom mogućom operativnom traumom mekih tkiva. U širokoj primeni je više operativnih tehnika.

Nekad DCS (dynamic condylar screw) dans češće moderne anatomske LCP kondilarne ploče su najpopularnije ORIF tehnike. Koristi se lateralni pristup, ponekad je kod starijih posebno kod izražene kominucije neophodna i primarna primena koštanih graftova.

 


                                                prelom distalnog femura pre i postoperativno – anatomska LCP ploca

Intramedularni klinovi sa retrogradnom primenom dobijaju na popularnosti posebno kod jednostavnijih preloma distalnog femura.

Spoljni skeletni fiksatori (SSF) se koriste kod otvorenih preloma sa značajnom mekotkivnom destrukcijom i kad su neophodne vaskularne il plastično hirurške rekonstruktivne procedure, obično kao bridging konstrukcije (preko kolena).

Sa porastom broja artroplastika kolena, periprotetski prelomi distalnog femura značajno dobijaju na incidenci. Posebno što je rešavanje ovih preloma značajno teže, nekad nije moguće izvesti adekvatnu osteosintezu (primenjuju se dual plating, cable plating,  nails) pa je neophodna reviziona artroplastika kolena, sa revizionim modularnim implantatima (radi se o visoko rizičnoj proceduri sa neizvesnim ishodom i obaveznom primenom implantata koji su često višestruko skuplji od primarnih).

ortoped 

dr Radoicic

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti