PRELOMI ACETABULUMA

Ortopedija dr Dren
dr Radoicic D. 

Saobraćajni traumatizam je uzrok 75% preloma acetabuluma. Gotovo 50% ovih preloma se registruje u sklopu politraume. Prelom može da bude praćen luksacijom kuka ili povredom, išijadikusa. Prelom praćen luksacijom kuka je hitno ortopedsko stanje i zahteva urgentnu repoziciju. Najznačajniji faktori za dobru prognozu su restauracija doma acetabuluma je stabilnost kuka.

Klasifikacija – Judet i Letournet su autori sa najvećim doprinosom u razumevanju preloma acetabuluma, njihova klasifikacija na pet elementarnih i pet kompleksnih konfiguracija preloma ima i danas najveći značaj u dijagnostici i optimalnom izboru modaliteta hirurškog lečenja. Postoje i drugi kalsifikacioni sistemi AO i OTA podele koje takođe imaju praktičnu primenu u komparaciji, izboru metoda i dugoročnim prognozama.

Dijagnoza – kao u prethodnom poglavlju (prelomi karlice)

Neoperativno lečenje – Simplex prelomi sa manje od 4 mm dislokacije acetabularnog doma mogu da se leče trakcijom od 4 do 6 nedelja i potom mobilizacijom bez oslonca na povređenu nogu do sigurnih znakova zarastanja preloma. Sa većom dislokacijom može da se razmisli u pravcu ORIF, uzimajući u obzir starost pacijenta kao i funkcionalni status. U starijih, najpre neoperativno potom odloženo totalna artroplastika kuka, može da bude značajno bolji izbor i put sa manje rizika

Operativno lečenje – preduzima se kod nestabilnih preloma, poželjno u prvoj nedelji od povrede, ukoliko nema anestezioloških kontraindikacija i u ustanovama koje mogu da obezbede uslove za ove često složene i rizične zahvate.

U zavisnosti od konfiguracije preloma primenjuju se prednji ilioingvinalni ili produženi zadnji Kocher langebeck pristup. U određenim slučajevima potrebni su i primenjuju se extenzivni trijadijatni ili produženi iliofemoralni pristupi. Generalni princip je anatomska repozicija i stabilizacija preloma rekonstruktivnim pločicama i zavrtnjevima. Danas sa izuzetnim napretkom u hirurškoj tehnici i implantatima u slučajevima značajne destrukcije acetabuluma, koje uglavnom dovode do posttraumatske artroze kuka, sve češće se odlučujemo za totalnu bescementnu artroplastiku kuka. Ona se obično izvodi odloženo po saniranju preloma (ređe akutno po stabilizaciji pacijenta) odgovarajućim zavrtnjevim i multihole acatabularnim implantatima, ponekad uz dodatnu osteoplastiku acetabularnih defekata (koštanim graftovima ili trabecularnim metal-om) 

 

 

 

 

 

 

 

Komplikacije preloma acetabuluma

Povrede išijadikusa se javljaju u oko 30% slučajeva, ređe su povrede femoralnog i superiornog glutealnog nerva. Moguća je dramatična agravacija preoperativno subkliničke lezije išijadikusa nakon operativnog lečenja preloma. Postoperativne pareze se često oporavljaju unutar nekoliko nedelja, ostaju permanentne u oko 10% traumatskih lezija.

I pored rutinske tromboprofilakse česte su tromboembolijske komplikacije. Infekcije su relativno retke (3 do 5%). Heterotopne osifikacije imaju incidencu od 5 do 15 %, međutim imaju uticaja na redukciju pokreta kod relativno molog broja pacijenata.

Avaskularna nekroza glave femura, hondroliza i posttraumatska artroza kuka su kasne komplikacije ovih preloma. Kada se razviju i onemogućuju normalno i bezbolno kretanje, tretman izbora, kod pacijenata sa završenim rastom, je totalna artroplastika kuka.

Ortopedija dr Dren

dr Radoicic D. 

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti