Koksartroza osteoartritis kuka

artroza kuka artritis koksartroza coxarthrosis gubitak hrskavice kuka bol u kuku osteoartritis kuka forum vežbe slike

KOKSARTROZA ARTROZA KUKA

Koksartroza ili osteoartritis kuka je hronična degenerativna bolest.

Osteoartroza dovodi do propadanja i trošenja hrskavice. Vremenom osim hrskavice oštećenja se javljaju i na samoj kosti. Kako oboljenje napreduje stvaraju se i osteofiti odnosno zglobni koštani izraštaji. 

Hrskavica u zglobu se troši polako, postepeno, ali progresivno. U pojedinim delovima zglobna hrskavica vremenom potpuno nestaje. Kad se to suženje zgloba desi zglob gubi pokret, boli i otiče.

Bol u zglobu kuka umanjuje ili  onemogućuje kretanje dovodi često do slabosti mišića i opšte slabosti. Kod odmaklih stanja i težih oštećenja kuka tipično je hramanje, šepanje, a nekad je hod otežan i onemogućen.

ARTRITIS kuka KOKSARTROZA

Kako nastaje koksartroza

Postoje primarne i sekundarne koksartroze. Primarne bez jasnog uzorka i sekundarne gde znamo šta je uzrok nastanka oštećenja kuka (povrede, prelomi., neka oboljenja i sl.). Postoje brojni uzroci i faktori rizika za nastanak koksartroza. Na neke možemo da utičemo promenom navika ili terapijom. 

 • Genetska predispozicija
 • Gojaznost svaki kilogram više ubrzava trošenje hrskavice
 • Životna dob – artrozu kuka najčešće razvijaju starije osobe zbog oštećenja hrskavice tokom vremena
 • Hronične bolesti : Reumatoidni artritis, giht  i sl.
 • Razvojni poremećaj kuka kod dece, iščašenje dečjeg kuka 
 • Duža hronična upotreba kortikosteorida
 • Profesionalni sport / Teži fizički posao i neka radna mesta – ponovljene mikrotraume oštećuju hrskavicu
 • Povrede kuka i oštećenja– prelomi luksacije kuka, femoroacetabularni impingement
 • Prethodne operacije:  kod dečjih poremečaja kuka, artroskopija kuka,
 • Infekcije zgloba kuka

SIMPTOMI I ZNACI ARTRITIS ARTROZA kuka

Simptomi koksartroza osteoartritisa kuka

Glavni simptom koksartroze je naravno bol u kuku odnosno bol u preponi

Bol u kuku kod osteoartritisa odnosno koksartroza je tipično lociran u preponi tj. preponskoj regiji. To mnoge dovodi u zabludu jer veruju da je bol porekla od kuka u sedalnom glutealnom i bočnom predelu. A to je u stvari najčešće bol u donjem delu leđa i usled promena na LS kičmi. 

Bol se nekad projektuje u natkolenicu prednje unutrašnju stranu i u koleno sa iste strane. Zato je kod svih sličnih tegoba, u nekim slučajevima kad se ispituje kičma i koleno preporučljivo i snimanje kuka.

Koksartroza je nekad posebno kad je izraženo bolna limitirajuće stanje, pa je umanjeno kretanje takođe znak osteoartritisa kuka. 

Potreba za pomagalima, često je pacijentima sa oštećenjem hrskavice kuka lakše kad hodaju sa pomagalima, štapom ili štakama.

Hramanje ili šepanje, odnosno izmenjena šema hoda često prati osteoartritis kuka. Može da bude vrlo ubedljivo i otežavajuće.

Skraćenje noge – je takođe čest simptom koksartroze tj. gubitak hrskavice kuka i deformacija zgloba kuka kod koksartroze dovode do skraćenja noge. Skraćenje se privremeno rešava povišicama a trajno jedno operacijom zamenom kuka.

ARTRITIS OSTEOARTROZA KUKA

Kako se postavlja dijagnoza koksartroza

Dijagnozu koksartoze lat. coxarthrosis M16, postavljamo na osnovu simptoma, i odgovarajućih snimanja i ispitivanja.

Najčešće je od snimaka dovoljan rendgen snimak kuka odnosno karlice sa kukovima. Rendgen kuka je često dovoljan za postavljanje dijagnoze.

Ultrazvuk nažalost nema velikog značaja u dijagnostici i proceni koksartroze. Može da pomogne u proceni mekih tkiva.

Ne postoje specifična laboratorijska ispitivanja za osteoartritis kuka, ali često uradimo opšta laboratorijska testiranja u sklopu pregleda i planiranja terapije.

Ponekad, posebno pri planiranju operacija kod težih slučajeva koksartroza koriste se i dodatne analize i snimanja kao CT ili MRI kolena.

Kako izgleda koksartroza

Koksartroza kao i sve artroze narušava hrskavice. Uprošćeno od super glatkih klizajućih površina nastaju grube hrapave i deformisane. Tako da umesto bezbolnih glatkih pokreta dobijamo vrlo bolne ograničene pokrete. Nekad kad taj proces propadanja uznapreduje jedina opcija je operativna zamena kuka.

kako koksartroza izgleda na snimku

Radiološki – rendgenološki tipični znaci svih artroza – gonartroza, koksartroza i sl. su:

 • suženje zglobnog prostora (usled gubitka visine debljine hrskavice)
 • subhondralna skleroza (pojačano okoštavanje jačanje kosti ispod oštećene hrskavice)
 • osteofiti (koštani izraštaji po obodu zgloba)
 • ciste nekad se vide i koštane osteoartrotične ciste

kako sprečiti koksartrozu ili zaustaviti napredak

Prevencija koksartroze

Često je pitanje kako se sprečava koksartroza tj. propadanje hrskavice kuka. Odnosno ako se već dogodilo kako zaustaviti ili usporiti taj proces.

možemo da damo nekoliko preporuka

 • izbegavanje povreda kuka– sačuvajte kukove od povreda
 • održavajte telesnu težinu u preporučenim granicama, gojaznost je faktor rizika
 • aktivnosti i pokret su svakako potrebni i poželjni u meri koliko god je to moguće
 • primena suplemenata kao Orthogol i sl. može da ima pozitivnu ulogu u ublažavanju tegoba i prevenciji daljih i oštećenja. 

neoperativno i operativno lečenje koksartroza kuka

Savremeno lečenje koksartroza

Savremeno lečenje artritisa kuka to jest koksartroze se bira i prilagođava individualno. Postoje broje opcije i potrebno je pažljivo planiranje u zavisnosti od stepena oštećenja hrskavice odnosno stadijuma artroze.

U osnovi savremeni tretman gonartroza može da bude neoperativni i operativni.

Uvek su nam na prvom mestu neoperativne opcije.

Cilj lečenja nije samo ublažavanje simptoma primenom analgetika ili kortikosteroida. To je pristup koji ne usporava propadanje hrskavice a ima brojna štetna dejstava. Cilj je da aktivno delujemo prevencijom i terapijom na sprečavanje daljih oštećenja i ako je moguće reparacijom već oštećenih tkiva.

Izbor lekara u Dr Dren ortopediji su prvenstveno savremeni tretmani koji podstiču obnavljanje hrskavice usporavaju  dalje oštećenje hrskavice.

Prednost dajemo modalitetima prevencije i lečenja koji će zaustaviti napredovanje artroze, ublažiti bolove i ako je moguće vratiti pokret zglobu.

 

Lečenje osteoartritisa bez operacije

NSAIL kortiko fizikalna terapija

Lečenje artroze kuka u ranoj fazi  obuhvata niz nehirurških metoda.

U prvom redu to su lekovi protiv bolova analgetici. NSAIL nesteroidni antiinflamatorni lekovi su dominantni analgetici. Postoji izuzetno veliki broj ovih lekova pa je neophodna konsultacija radi najboljeg izbora.

Nažalost mnogi najčešće primenjivani analgetici iz grupe NSAIL imaju i neke štetna dejstva. A njihova duža primena može da uzrokuje brojne neželjene propratne efekte. Tako da se često koriste i lekovi koji štite od lekova protiv bolova.

Koriste se i kortikosteroidi iako dugoročno gledano imaju određene neželjene efekte. Popularne injekcije kortikosteroidne ,,blokade,, za bol u kuku nekad mogu da se primene ali je njihovo češće ponavljanje dokazano štetno za zglobove, hrskavicu i čak organizam u celini.

Potom postoje brojni suplementi koji sadrže hondroitin, hijaluron, glukozamin i sl. koji mogu da imaju pozitivan uticaj.

Zatim od značaja može da bude i fizikalna terapija. Fizikalna terapija može da ponudi brojne opcije za ublažavanje bola, očuvanje pokreta i jačanje mišića. Posebno veliki pozitivan uticaj mogu da imaju adekvatne aktivnosti – vežbe za kukove.

Ortobiologija i koksartroza kuka
nove metode lečenja koksartroze

Potom danas su nam dostupne i često ih sa uspehom primenjujemo i orto – biološke metode za tretman i usporavanje koksartroza i drugih arrtritisa. To su injekcione terapije koje nemaju štetne efekte a mogu da pomognu kod gonartroza.

PRP krvna plazma obogaćena trombocitima. Obnavlja hrskavicu, nema kontraidikacija, nema zadrzavanja u ordinaciji, momentalan povratak redovnim aktivnostima

Hijaluronske injekcije za zglobove. Vraćaju pokretljivost zgloba, rešavaju bol, odlažu operaciju i čuvaju hrskavicu.

Moguće je i kombinovanje PRP i hijaluronske kiseline. postije savremeni sistemi koji to omogućuju npr. cellular matrix.

BMAC Matične ćelije za kolena i ostale zglobove su novi vid tretmana. CIlja je obnavljanje oštećenog zgloba u cilju olakšanja tegoba i izbegavanja operacije zamene zgloba.

Kad sve neoperativne metode više ne mogu da pomognu primenjuju se operacije zamene zgloba kuka.

Suplementi za zglobove

Postoje brojni suplementi koji su namenjeni za regeneraciju i čuvanje hrskavice zglobova, između ostalih, kuka i kolena. Jako često se preporučuju kod artritičnih oštećenja kuka, kolena i drugih zglobova. Često i kao prevencija daljih oštećenja i čuvanje i regeneraciju preostalih dobrih zglobova,

Suplementi za zglobove su najčešće kombinacije jedinjenja koja se nalaze u hrskavicama i zglobnoj tečnosti. Najčešće sadrže glukozamin sulfathijaluronhondroitin sulfatesktrakt boswelliegavezkolagen, nekad i neke vitamine i minerale.

Nalaze se u obliku kapsula, praškova za oralni unos ili u obliku specijalnih gelova.

Operativno Lečenje osteoartritisa kuka

Koksartroza operacija zamena zgloba

Kad je potrebna operacija kod koksartroza onda to podrazumeva najčešće zamenu kuka endoprotezama. Ređe su moguće prezervacione operacije čuvanja zgloba, kao što su artroskopija tj. artroskopija kuka ili neke dekompresije ili ranije osteotomije. 

Artroplastike kuka (zamena kolena endoprotezom) i artroplastike kolena su danas jako uspešne i često izvođene operacije.

Zapravo najčešći razlog ugradnje totalne endoproteza zglobova je uznapredovala gonartroza ili koksartroza.

Dr Dren izvodi sve ugradnje kuka i kolena svim savremenim implantatima i savremenim pristupima u operaciji i ubrzanoj rehabilitaciji i oporavku.

Fizikalna terapija najtraženiji modaliteti za bol u kuku, kolenu...

Kod svih bolnih sindroma pa i kod bola u kuku, kolenu, kod artroza, artritisa zglobova fizikalna terapija je nezamenljiva i neizostavna.

Fizikalna terapija podrazumeva sve postupke od samostalnog vežbanja i istezanja do primene neke od brojnih terapijskih aparata i opreme.

Na artrozama i oporavku posle operacija artroza moguće je primeniti gotovo svu paletu savremenih opcija fizikalne terapije.

Na linku dole navodimo i ukratko vas upoznajemo sa nekim od najpoznatijih opcija, za ublažavanje tegoba. Primenjuju se u slučajevima koji nisu za operativno lečenje ili kada se ono iz različitih razloga odlaže.

Podelite ako vam se dopalo:

6 одговора

 1. ako je dijagnoza gonartroza i početna koksartroza koje su najbolje hijaluronske injekcije?
  KOje vi preporučujete i koliko može da traje da se odloži operacija, da li može da se daju injekcije u koleno i kukove ako je pov išen holesterol u krvi?

  1. Poštovani, najbolje hijaluronske injekcije za koleno su one koje za Vas tokom pregleda i uvida u Vaše stanje preporuči naš Dr Radoičić D. 🙂
   Uvek imamo odličnu ponudu na raspolaganju u ordinaciji i moguća je primena odmah ukoliko je potrebno.
   Hijaluronske injekcije mogu da se daju intraartrikularno tj. u zglob iako je povišen holesterol. Ali svakako pšreporučujemo adekvatnu dijetu i aktivnosti i konsultaciju specijaliste interne medicine kako bi proverili da li Vam je potrebna terapija.

   Pregled i davanje injekcija u koleno i ostale zglobove možete da zakažete pozivom tel. 069 693 640

   Srdačni pozdrav Dr Dren Ortopedija

 2. Imam dijagnozu koksartroza oba kuka desni vise u prilicno losem stanju dali je moja opcija zamena kuka i sta mogu da učinim da koliko toliko sacuvam ovo malo hrskavice sto ostalo

  1. Poštovani, za procenu da li je kuk za zamenu je neophodan pregled sa snimcima,
   ZA čuvanje hrskavice možete da poručite i koristite ORTHOGOL kapsule, da se krećete i vežbate, skinete neki kg ako su u višku, i da se zdravo i raznovrsno hranite!

   Sve najbolje

   Dr Dren

 3. Postovani pre mesec dana mi je konstatovana dijagnoza m16.1 coxarthrosis nisam imao neke bolove. Predlozena terapija aflamil caps. Uradjen je rendgen kuka sa konstatacijom dobro je ne treba operacija .od juce poceli su da me bole oba kuka iako sam upotrebljavao prepisanu terapiju . Bolovi su sve jaci .stada radim da makar smanjim bolove. Hvala na odgovoru.

  1. Poštovani,
   ako koksartroza nije za operaciju a nema poboljšanja možete da probate sa suplementima ORTHOGOL kapsule i ORTHOGOL gel, sa fizikalnom terapijom i eventualno da razmislite o injekcijama koje se primenjuju u zglob kuka – pogledajte više na sledećim stranicama
   https://drdren.com/hijaluronske-injekcije-za-zglobove/
   https://drdren.com/prp-terapija-za-zglobove-tetive-i-misice/
   https://drdren.com/cellular-matrix-prp-i-hijaluron-u-ortopediji/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti