Oporavak posle zamene kolena Pitanja i odgovori

Oporavak posle zamene kolena bi trebalo da je brz, bez pošteškoća i naravno bez bola u kolenu. Zavisi od pacijenta ali i doktora koji je radio operaciju. Najbolje je kad se potpuno oporavite nakon par nedelja a moguće je da oporavak potraje i znatno duže.

Svako pre operacije ima puno pitanja u vezi očekivanja, potrudili smo se, da vam na osnovu našeg iskustva i preporuka koje dajemo našim pacijentima, odgovorimo na najčešća pitanja. 

Sve što treba da znate u vezi rehabilitacije, očekivanja i ponašanja posle ugradnje endoproteze kolena.

Rehabilitacija oporavak psole zamene kolena - ugradnje endoproteze

Zamena kolena ili totalna artroplastika kolena ili ugradnja endoproteze kolena je hirurška procedura – operacija kojom se tretira artritis tj. artroza kolena koja je dovela do trajnog trošenje hrskavice kolena odnosno  bola u kolenu i ograničenja pokreta.

 

Operacija podrazumeva uklanjenje oštećenih delova kolena nekad i čašice i ugradnju novi protetskih zamena.

Delovi endoproteze kolena su od posebnih legura metala mogu da se fiksiraju za kost cementom ili bescementno.

Svim pacijentima koji su imali operaciju zamenu kuka ili kolena u Dr Dren posle operacije dajemo naše detaljno uputstvo. Priručnik za postoperativni period posle zamene kuka ili kolena.

Sadrži odgovore na sva pitanja, preporuke za terapiju, predloge za vežbe i aktivnosti. Po potrebi se individualno, u zavisnosti od tipa operacije prilagođava pacijentu. U nastavku teksta su opšte preporuke koje mogu da puno da koriste.

oporavak posle zamene kolena - prvi koraci

Doktor ortoped određuje kad ustajete i kako ćete hodati, sa kojim pomagalima ili bez pomagala.
U Dr Dren praksi se trudimo da ustanete i napravite prve korake sa novim kolenom istog dana posle operacije.
To rano podizanje i kretanje ima brojne prednosti i sprečava brojne komplikacije.

Doktor određuje fizioterapeuta i daje mu potrebna uputstva u vezi plana vaše rehabilitacije posle zamene kolena.
Možda ćete koristiti štake ili hodalicu u prvom periodu.

U njavećem broju slučajeva nakon operacije kolena treba da imate pun oslonac na operisano koleno odmah posle operacije ugradnje endoproteze.

oporavak posle zamene kolena - Kada mogu da idem kući

Izlazak posle operacije

Kada se izlazi iz bolnice posle operacije kolena?
Često pitanje a u našoj praksi najčešće je to 2 do 4 dana posle operacije.
Što ste manje u bolnici to je bolje za vas i to obično znači da ste bolje operisani i da ima manje šanse za neželjene komplikacije.

Pre otpusta je potrebno i poželjno da možete da se sami krećete, da možete da samostalno uđete i izađete iz automobila i da možete da koristite stepenice. Obično sve to naučite sa našim fizioterapeutom. Oporavak posle zamene kolena je olakšan jer svim našim pacijentima dajemo i detaljno uputstvo sa svim preporukama posle operacije kolena.

Stepenice kako i kada koja noga

Oporavak posle zamene kolena - stepenište

Kako da koristimo stepenice posle operacije zamene kolena
sve će vam to objasniti i pokazati fizioterapeut ali nije loše da imate u vidu par jednstavnih pravila.

Kad se penjemo naviše ide prvo neoperisana noga, zatim se operisanom nogom staje na isti stepenik i onda se dovode štake ili štap na taj stepenik.

Kad se silazimo prvo idu štake ili štap, onda operisana noga pa onda na isti stepenik i neoperisana.

Lako pravilo je da naviše idemo prvo neoperisanom a naniže prvo operisanom.

Ukoliko postoji držač za ruku – gelender uz stepenište možete da koristite umesto štaka ili štapa.

(detaljnija objašnjenja sa slikama imate u našem uputstvu posle zamene kolena)

vežbanje oporavak posle operacije zamene kolena

Oporavak posle zamene kolena - posao

Povratak na posao posle ugradnje proteze kolena

Operacija ugradnje endoproteze kolena je ozbiljna intervencija ali izvedena na savremen i bezbedan način omogućuje brz povratak u brojne radne aktivnosti.

Ipak ne treba žuriti sa radom, obično je u zavisnosti od posla kojim se bavite nekad to moguće i čak posle par nedelja.
Ukoliko se radi o fizički zahtevnijim poslovima preporučujemo najmanje 6 do 8 nedelja oporavka i odmora posle zamena kolena a pre povratka na posao.

Oporavak posle zamene kolena - ima li bolova

Bolovi posle zamene kolena

Da bolovi posle operacije ugradnje kolena su mogući. Potrebno je nekoliko nedelja da tkiva – koža mišići, tetive i kosti zarastu i da se adaptiraju na nove odnose. To se odvija unutar nekoliko nedelja. Iz našeg iskustva blovi su jači u prvih par dana ali nakon toga uz adekvatnu terapiju i aktivnosti vrlo brzo prestaju i dobijate bezbolno i pokretnokoleno koje će vas poslužiti dugi niz godina. Doktor će vam propisati lekove protov bolova analgetike, a možete i da se posavetujete u vezi izbora najboljeg leka za vas.

Za uspešan oporavak posle zamene kolena važno je da koristite propisane lekove uključujući i analgetike kako ne biste usporili ili odložili proces oporavka.

koje su aktivnosti dozvoljene i poželjne

Šta sme da se radi posle ugradnje endoproteze kolena

U ranom periodu poste operacije zamene kolena trebalo bida se držite aktivnosti koje ne opterećuju koleno preterano. Šetanje, plivanje, i lagamna vožnja bicikla na najmanjem opterećenju su poželjne aktivnosti.

Počinjete umereno, i polako vremenom, podižete nivo aktivnosti onako kako vam novo koleno to dozvoljava. Vežbanje posle operacije je jako bitno jer upotreba i jačanje mišića ubrzavaju proces oporavka.
Preporučene i detaljno prikazane vežbe imate u našem uputsvu za oporavak posle zamene kolena.

Zabranjene aktivnosti i sex

šta se ne preporučuje za oporavak posle zamene kolena - šta se ne sme

Oporavak posle zamene kolena je postepen proces i potreban je određen oprez. U prva tri meseca posle operacije ugradnje endoproteze kolena potrebno je da izbegavate sve aktivnosti koje dovode do jakog stresa na koleno. To se prvenstveno odnosi na teža fizička naprezanja i sportove posebno tenis, trčanje, i kontaktne sportove ( fudbal, košarka i sl.) Takođe u tom periodu izbegavajte da podižete terete teže od 20 kg. Što se seksa tiče posle zamene kolena, ne postoje jasno utvrđeni okviri ali se najčešće preporučuje da se uzdržite 4-6 nedelja posle operacije.

Kad su u pitanju kućni poslovi dozvoljeni su svi lakši dok se u prva tri meseca ne preporučuju oni gde je neophodno dugo stajanje (npr. peglanje).

Fizikalna posle zamene kolena koliko i kako

artroplastika kolena - vežbanje i fizikalna terapija

Vežbanje je ključno za uspešan oporavak posle zamene kolena. Potrebno je nekoliko meseci da vodite računa i da vežbate umereno da bi dobili najbolje koleno. Po pravilu potrebo je da se vežba najmanje dok dobijete pun obim pokreta kolena. Što znači da možete da potpuno ispravite koleno i da savijete do 120 stepeni. takođe vežbanje je potrebno sve dok ne postignete maksimalnu snagu svojih mišića. Čak i kad postignete te ciljeve preporučuje se da nastavite sa redovnim vežbanjem još dva do tri meseca. Kako da znam da ne preterujem? Ukooliko osetiote umor ili bolove napravite pauzu, ako bol ne prestaje i posle dva sata to je znak da ste preterali, sledeći put smanjite intezitet vežbanja. Ukoliko neka vežba dovede do jakog intezivnog bola stanite i ne preterujte, poslušajte svoje telo i ne ponavljajte tu vežbu do narednog dana.

potrebno vežbanje za oporavak posle zamene kolena

koliko traje oporavak posle zamene kolena a koliko proteza

Trajanje oporavka od operacije kolena

Najčešće je oporavak posle zamene kolena brz ali umnogome zavisi od lekara koji vas je operisao i vašeg prethodog zdravstvenog stanja. Najvećem broju pacijenata je dobro vrlo brzo jer je bol koji je izazivalo oštećenja tj. artritis kolena prestao.

Obično nakon 4 do 8 nedelja, ređe i do 12 nedelja, posle operacije bolovi i oticanje prestaju. Nekad je potrebno i godinu dana da sve ,,legne,, na mesto. A očekivano je da pun oporavak postižete i da jačate mišiće u mesecima posle operacije. 

Koliko traje proteza kolena ? je jedno od najčešćih pitanja a moglo bi da se kaže da preko 90% dobro operisanih proteza kolena bbi trebalo da traje najmanje 20 i više godina.

ima li i koliko kontrola posle operacije zamene kolena

Redovno posle Dr Dren operacije artroplastike kolena imate kontrole posle operacije još u bolnici, potom za jedno previajnje i nakon toga za skidanje konaca tj. staplera. Potom za 6 do 12 nedelja posle operacije. Kad je potrebno ili lakše konsultaciju možemo da  obavimo putem mobilnih telefona ili emaila. Ili da planiramo vanrednu.

Potom su kontrole nakon godinu dana, pa nakon pet godina, na tim kontrolama se obično urade rtg snimci kolena Ukoliko postoje problemi ili poteškoće u oporavku kontrole mogu da budu i češće.

Šta se dešava ako zamena kolena nije uspela ili akoje potebna nova operacija? 

Nekad iz različitih razloga mora da se izvede revizija endoproteze kolena odnosno operacija kojom bi se rešila neka od mogućih komplikacija primarne zamene kolena. Više o tome u našem posebnom tekstu.

imunogol immunogol najbolje prirodno jačanje imuniteta pre posle operacija oporavak prehlada grip kovid imunobuster

Oporavak posle zamene kolena koji su lekovi potrebni

Lekovi posle operacije zamena kolena

Postoji više vrsta lekova koji se tipično preporučuju i propisuju posle operacije zamena kuka i kolena i koji su praktično obavezni za uspešan oporavak posle zamene kolena. 

Naravno ne uzimajte lekove po svom nahođenju uvek proverite sa lekarom ili farmaceutom!

Uopšteno, ima nekoliko grupa lekova.

– Obavezna je terapija koja ,,štiti,, pacijenta od tromboze i sl. komplikacija. To su lekovi protiv neželjenog zgrušavanja krvi najčešće se propisuju niskomolekularni heparnini. Daju se kao injekcije a mogu da budu i u obliku tableta.

Analgetici protiv bolova, ako su NSAIL potrebna je zaštita želuca odgovarajućim preparatom

– Obzirom da su to velike i stresne operacije mi često preporučujemo u prvih mesec ili dva IMMUNOGOL imunobuster za prirodno jačanje imuniteta

– Nekad ako je bilo duže primene antibiotika nije loše da uzmete neki od probiotika

– Neophodno je da poštujete preporuke u vezi terapije koju su vam propisali i drugi specijalisti – internisti i sl. 

 

Najbolji savet za oporavak posle zamene kolena

Jedan od najboljih saveta je da vežbanjem podignete formu i pripremite koleno ne samo posle već i pre operacije. Vežbajte redovno posle i pratite savete i uputstva lekara i terapeuta.Ne ustručavajte se da pitate ukoliko ima potrebe.

Da li proteza kolena aktivira alarme na aerodromu

Savremene endoproteze normalno ne aktiviraju metal detektore. Ukoliko se to desi osoblje aerodroma može da vam zatraži da pokažete ožiljak od operacije ili neki medicinski dokument koji dokazuje da imate implantate u kolenu.

Da li zamena kolena ima i druge nazive

Da koristi se više naziva za istu operaciju zamene zgloba kolena najčešće su to: veštačko koleno, ugradnja endoproteze kolena, totalna artroplastika kolena, totalan proteza kolena i sl.

pogledajte još

Slične teme

operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti diskovi koji se nalaze između kostiju

više »

2 одговора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti