Uganuće skočnog zgloba - distorzija - od povrede do oporavka

Uganuće skočnog zgloba neki kažu iščašenje ili distorzija članka tj. gležnja je jedna od najčešćih povreda uopšte. Znaci povrede su otok, podliv, smanjena pokretljivost i nestabilnost skočnog zgloba.

Najbolje je sprovesti pravovremeno lečenje jer moguće su i neželjene posledice uključujući hronični bol u zglobu, artritis i hroničnu nestabilnost.

uganuće skočnog zgloba distorzija članka

uganuće skočnog zgloba distorzija iščašenje otok lečenje ligamenti istezanje

Distorzija skočnog zgloba

Šta je uganuće skočnog zgloba

Medicinski latinski skočni zglob odnosno uganuće je distorsio art. talocruralis. Šifra po MKB medicinskoj klasifikaciji je S93.4. Negde se koristi i skraćenica Distorsio ATC.

Uganuće skočnog zgloba, neki često koriste izraz iščašenje ili distorzija skočnog zgloba, je jedna od najčešćih ortopedskih i sportskih i povreda uopšte.

Jedno je od stanja koja dovodi do česte potrebe za odsustvovanjem i nekad dužim oporavkom.

U najvećem broju slučajeva nezgodno stanemo, ili doskočimo na spoljni deo stopala i dolazi do inverzije – uvrtanja ugibanja stopala u skočnom zglobu put unutra. Odnosno sile ,,cepanja,, deluju na ligamente spoljnje strane skočnog zgloba. Odatle i najveća bolnost, otok i nekad podliv sa spoljne strane zgloba u nivou spoljnjeg gležnja (lateralnog maleolusa).

Razumevanje anatomije skočnog zgloba je neophodno

Uganuće skočnog zgloba i bitni ligamenti

ANATOMIJA skočnog zgloba je kompleksna, čine ga tri kosti (gore tibia i fibula dole talus skočna kost) i snažni ligamenti. Glavni ligamenti su veza koja spaja ,,zglobnu viljušku,, koju čine donji polovi kostiju potkolenice tibie i fibule tzv. sindesmoza. Potom sa spoljnje strane su ATFL, CFL, PTFL, a sa unutrašnje stane je deltoidni ligament.

ATFL je prednji talofibularni ligament i on je najčešće povređen a istezanje ligamenata skočnog zgloba je zapravo njegova i najčešće povreda ATFL. Mehanizam povrede je plantarna fleksija i inverzija (to znači da stopalo u povredi ide unutra i dole).

CFL kalkaneofibularni ligament i on je drugi najčešće povređeni ligament, mehanizam povrede je dorzifleksija i inverzija.

PTFL se izuzetno retko povređuje.

uganuće skočnog zgloba ligamenti oporavak gel za bol i otok gips za skočni zglob ortoza fizikalna terapija oporavak

Podela, klinička slika, dijagnostika uganuća

Podela distorzija povreda skočnog zgloba

Podela uganuća je bitna jer stepen povrede određuje lečenje. Sve distorzije skočnog zgloba delimo na tri stepena.

 • I stepen – bez prekida ligamenta, blag otok i podliv, blaža bolnost pri osloncu normalan hod.
 • II stepen – istezanje ligamenata bez rupture, veći edem-otok i hematom, bol jači, izraženiji pri pokretima i hodu
 • III stepen – ruptura prekid ligamenata skočnog zgloba testiranjem nestabilnost skočnog zgloba, veliki otok, izražena bolnost i otežan ili nemoguć hod.
 • Uslovno je IV stepen prisustvo preloma i/ili rupture sindesmoze. 

Klinička slika distorzije skočnog zgloba

Tipično kod uganuća skočnog zgloba vidimo otok tj. edem obično sa spoljne strane u niovu gležnja (lateralni maleolus) nekad je prisutan podliv tj. hematom, obično je lociran nešto niže ka stopalu.

Naravno bol je vrlo važan simptom, nekad je bol izražen u predelu otoka odnosno sa spoljne strane a nekad boli cela regija skočnog zgloba ili deo stopala.

kod težih povreda je moguća nestabilnost skočnog zgloba. neko to naziva ,,ispadanje iščašenje skočnog zgloba,, a viđa se i kod ponavljajućih distorzija skočnog zgloba. 

kdo težih povreda moguća je nemogućnost oslonca, ili vrlo otežan hod.

Kako se postavlja dijagnoza uganuća skočnog zgloba

Osnovni i prvi korak je pregled ortopeda.

Kod uganuća gde postoji sumnja na mogućnost ozbiljnijih povreda radi se najpre rendgen snimak skočnog zgloba.

Osnovni su AP i LAT snimci, retko su potrebni dodatni tzv. stres snimci za procenu nestabilnosti.

u nekim slučajevima, kod nestabilnosti ili produženog trajanja tegoba koristi se magnetna rezonanca MR pregled.

UZ ultrazvuk se relativno retko primenjuje kod akutnih uganuća skočnog zgloba.

 

uganuće skočnog zgloba išćašenje iskakanje otok edem podliv upala oporavak

Uganuće povreda skočnog zgloba oporavak i lečenje:

Tretman uganuća skočnog zgloba zavisi od stepena povrede, postoje brojne opcije i mogućnosti, od neoperativnih do u ekstremnim slučajevima čak operativnih. 

Najvažnije da je moguće na osnovu dobrih saveta, poštovanjem preporuka lekara i merama samopomoći ubrzati saniranje povrede i izbeći brojne komplikacije.

R I C E protokol metod za uganuća skočnog zgloba

RICE protokol ili metod, može da se primeni kod brojnih povredea ali i svih stepena uganuća. Ublažava bolove, smanjuje otok i podliv i ubrzava oporavak kod uganuća skočnog zgloba podrazumeva sledeća 4 koraka:

Rest – Odmor mirovanje

Mirovanje omogućuje brže zarastanje sprečava širenje edema i hematoma. Takođe se preporučuje, ukoliko možete da se ne oslanjate na povređenu nogu ili bar delimično.

Ice – Led 

led tj. krioterapija dokazano smanjuje otok i bol. Napomena – ne primenjujte led direktno na kožu već preko neke tkanine ili peškira. Ne duže od 5 do 10 min u razmacima od dva do 4 sata tokom prvih 24-48 sati od povrede.

Compression – Kompresija

Kompresija tj,. imobilizacija treba da je umerena, podrazumeva postavljanje zavoja elastičnim medicinskim zavojem. Ne trepa preterati sa pritiskom i stezanjem kako se ne bi ugrozila cirkulacija. Ukoliko primetite otok ili promenu boje kože ispod zavoja popustite ili uklonite zavoj.

Elevation -Elevacija podizanje

Ukratko kad odmarate podignite nogu, to podrazumeva podizanje noge iznad nivoa srca. Kod uganuća je dovoljno da kad ležite postavite jastuk ili dva ispod skočnog zgloba tj. pete. Podizanje smanjuje otok i bol.

Gips kod uganuća distorzija skočnog zgloba

Kod distorzija III ili IV stepena, posebno gde postoje znaci nestabilnosti ili rupture ligamenata preporučuje se primena potkolenog gipsa, ili stabilizacionih ortoza.

Kod težih uganuća sa većim otokom i rupturom ligamenata pravovremena imobilizacija adekvatnim gipsom pruža najbolje uslove za uspešno saniranje i smanjenje šansi za razvijanje hronične nestabilnosti skočnog zgloba.

Gips kod distorzija se obično nosi 10 do 14 dana potom se skida i procenjuje na kontroli da li je potreban nastavak ili se prelazi na druge mere lečenja. Kod primene gipsa savetuje se i primena neke vrste tromboprofilakse – primena lekova za sprečavanje tromboze i cirkulatornih komplikacija.

Kako smanjiti otok na zglobu noge

Otok skočnog zgloba lečenje i kako smanjiti otok na zglobu noge su vrlo česta pitanja nakon uganuća skočnog zgloba. Dobrim delom smo već odgovorili. Otok postoji neposredno posle povrede međutim u nekim slučajevima otok može da potraje nedeljama i mesecima nakon povrede. 

U obzir dolaze razne kreme i gelovi za lokalnu primenu. Naša preporuka za najbolji i najbrži oporavak, pored ostalih mera, u ranoj i kasnijoj fazi oporavka i prisustva otoka ili drugih tegoba nakon uganuća je ORTHOGOL GEL. Najkompletnije rešenje za lokalnu primenu.

 

Fizikalna terapija uganuće skočnog zgloba oporavak

Bilo da su ozbiljnije oštećeni ili istegnuti ligamenti stopala i skočnog zgloba za najbolji oporavak preporučuje se neka vrsta fizikalnog tretmana.

Danas zaista kod lakših oblika možete da se adekvatno informišete i da samostalno izvodite vežbe za oporavak. 

Savremeni protokoli preporučuju raniju funkcionalnu rehabilitaciju, počinje vežbama pokreta i postepena progresija ka vežbama jačanja, proprioceptivnim vežbama, neuromuskularnim treningom i specifičnim vežbama jačanja za određene aktivnosti ili sportove. 

Primenjuju se i brojni modaliteti savremene fizikalne terapije laser, struje, indiba, ultrazvuk… za program terapije je najbolje da proverite sa lekarom. 

Ortopedsko hirurško lečenje distorzije skočnog zgloba je retko i obično se potrebno samo kada je nestabilnost zgloba dugotrajna. Obično se to konstatuje nakon dužeg neuspešnog perioda neoperativnog lečenja.

Moguća je i naročito popularna kod sportista koji žele brži oporavak primena ortobioloških metoda (prp terapijabmac i sl.).

Od hirurških operativnih opcija primenjuju se artroskopija skočnog zgloba, stabilizacija skočnog zgloba (Brostrom Gould) i/ili tetivni transferi kod težih oblika nestabilnosti i rekonstrukcije više ligamenata. U ekstremnim slučajevima hronične nestabilnosti sa artrozom primenjuju se i artrodeze ukočenja skočnog zgloba.

Koje su moguće i najčešće komplikacije uganuća skočnog zgloba

Uganuće distorzije skočnog zgloba je česta povreda koja može dovesti do nekoliko mogućih komplikacija. Ovo su neke od najčešćih komplikacija uganuća skočnog zgloba:

 • Oticanje, hematomi, tromboze: Oticanje može biti bolno i ograničiti pokretljivost zgloba.
 • Artritis/artroza zgloba: Ponovljena uganuća skočnog zgloba mogu dovesti do hronične upale zgloba, poznate kao artritis. Ovo može uzrokovati bol, ukočenost i otežanu pokretljivost zgloba tokom vremena.
 • Labavljenje zgloba hronična nestabilnost: U nekim slučajevima, uganuće može dovesti do trajnog oštećenja – rupture ligamenata i drugih struktura koje stabilizuju zglob. To može rezultirati labavljenjem zgloba, što znači da je zglob manje stabilan i podložniji ponovnim povredama.
 • Sindrom ranog povratka na teren: Ova komplikacija se javlja kada osoba koja se oporavljala od uganuća prebrzo vraća na aktivnosti bez dovoljnog vremena za potpuni oporavak. To može dovesti do ponovne povrede ili dugotrajnih simptoma uganuća, kao što su bol i ograničenje pokreta.
 • Oštećenje hrskavice: U nekim slučajevima, uganuće skočnog zgloba može dovesti do oštećenja hrskavice koja prekriva zglobne površine, moguća su oštećenja i nastajanje slobodnih tela u zglobu. Ovo može uzrokovati dugotrajne probleme s zglobovima i moguće ubrzati razvoj degenerativnih promena.
 • Peronealni tendinitis: Uganuće skočnog zgloba može uticati na peronealne tetive koje se nalaze duž spoljneg dela gležnja. Oštećenje tih tetiva može dovesti do tendinitisa, koji uzrokuje bol i upalu u području spoljašnjeg maleolusa.
 • Najčešće dugotrajne posledice: U nekim slučajevima, uganuće skočnog zgloba može rezultirati dugotrajnim posledicama kao što su hronična nestabilnost zgloba, slabost mišića ili ponavljajuće povrede.

Važno je pravilno lečiti uganuće skočnog zgloba kako bi se smanjio rizik od ovih komplikacija. Ako imate uganuće, a niste sigurni da je najblažeg stepena trebali biste se posavetovati sa ortopedom kako bi pravovremeno dobili odgovarajuću dijagnostiku i terapiju.

Uganuće skočnog zgloba koji gel koji narodni lek

Gel krema i obloge za uganuće skočnog zgloba

Primena lokalnih topikalnih preparata gelova i krema direktno na kožu povređenog predela je vrlo popularna. Nekako očekujemo da je potrebno i razumno da se na bolni skočni zglob nešto namaže ili stavi. 

Ako se primenjuje dobro odabran preparat očekuje se olakšanje tegoba, smanjenje potrebe za uzimanjem lekova protiv bolova, ubrzanja zarastanja i oporavka. 

Dr Dren za oporavak posle distorzija skočnog zgloba bez dileme preporučuje ORTHOGOL GEL.

 

distorzija iščašenje otok skočnog zgloba gel za otok distorsio ATC

Uganuće skočnog zgloba narodni lek

Poznato je puno narodnih prirodnih lekova za povrede noge i ruke.

Očekivano za uganuće zgloba kao najčešću povredu postoji pregršt opcija koje potiču iz tradicionalne medicine i prirode. 

NIje tajna da priroda nudi odlične i bezbedna rešenja. Npr hajdučka trava se koristila još u antičko doba (Ahil je koristio) i u našoj sredini hajduci su upotrebljavali hajdučku travu za lečenje povreda i rana. Gavez je top izbor za lokalnu primenu u ortopediji. Menta aloe vera takođe.

SVE to NAJBOLJE IZ PRIRODE i mnogo više je u ORTHOGOL gelu.

Preporuka za uganuće zgloba Orthogol gel

Orthogol gel je naša preporuka za sva uganuća i distorzije.

Kompleks prirodnih sastojaka i suplemenata dokazano pozitivno utiču na negu kože, bol, otok, podliv, cirkulaciju.

Lokalna primena smanjuje mogućnost za bilo kakve neželjene efekte.

11 u 1 formula je odgovor za sve što od gela želite

Podelite ako vam se dopalo:

2 Одговор

 1. koliko traje oporavak od uganuća
  DISTORSIO ART TALOCRURALIS S93.4
  već mesec dana ne prolazi otok, bila sam na fizikalnoj, nosila zavoj tri nedelje, šta predlažete želim da nastavim treniranje (teretana ništa specijalno rekreativno)

  1. Poštovani,
   oporavak posle uganuća skočnog zgloba može da potraje različito dugo od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Sve zavisi od težine inicijalne povrede odnosno stepena oštećenja ligamenata pa do toga koliko ste se pridržavali uputstava vašeg doktora.
   Iz vašeg obraćanja deluje da ste se ponašali odgovorno, zabrinjava što otok i dalje ne prolazi, prvi savet je da se ponovo javite lekaru, kako bi se porverilo zarastanje ili eventulano postajanje neke nestabilnosti ili druge povrede i sl. moćžda će biti potrebno neko dodatno snimanje. Preporuka je da ne trenirate sve dok ima vidljivog i bolnog otoka.
   naravno ako niste do sada probajte Orthogol gel 🙂
   Sve najbolje i brz oporavak!

   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »
artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti