Osteoartritis Artroza zglobova - osteoartroza

Osteoartritis je termin koji mnogi identifikuju kao proces tzv. ,,okoštavanja,,. Artroza je u osnovi propadanje zglobne hrskavice i oštečenja zgloba.  Postoji više termina koji se koriste za opis ovog stanja: artroza – osteoartritis, arthrosis, osteoarthrosis / osteoarthritis. Iako ima određeih razlika i preklapanja između ovih termina.

Osteoartritis je hronična degenerativna bolest zglobova. Gonartroza i koksartroza to jest gonarthrosis i coxarthrosis su osteoartritisi kolena i kuka i najčešći. Iako se često meša sa reumatskim reumatski artritis je poseban entitet.

Iako su osteoartritis kuka i kolena dva različita zgloba postoje izuzetno velika sličnosti. Kuk i koleno su dva najveća zgloba u telu, artritis kuka i kolena u svim domenima imaju gotovo identične preporuke u vezi dijagnostike i tretmana.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ovog stanja.

Osteoartritis – osteoartroza 

je proces koji u osnovi dovodi do propadanja i trošenja hrskavice. Vremenom osim hrskavice oštećenja se javljaju i na samoj kosti. Kako bolest napreduje stvaraju se i osteofiti odnosno zglobni koštani izraštaji. Zglob se tako deformiše uvećava pa delom odatle potiče izraz okoštavanje. 

Hrskavica u zglobu se troši polako, postepeno, ali progresivno. U pojedinim delovima zglobna hrskavica vremenom potpuno nestaje. Kad se to suženje zgloba desi zglob gubi pokret, boli i otiče. Čak kod odmaklih osteoartritisa možemo da osetimo kako npr. koleno ,,škripi,, melje,, pri pokretima umesto da zglobne površine proi pokretu glatko nečujno i bezbolno klizaju.

Bol u zglobu kolena ili kuka usled osteoartritisa umanjuje ili  onemogućuje kretanje i tako dovodi često do slabosti mišića i opšte slabosti.

artroza kolena gonartroza osteoartroza artritis kolena gonarthrosis trošenje gubitak hrskavice kolena kako se leči

Osteoartritis je bolest savremenog doba

Kako nastaje osteoartritis

Postoje brojni uzroci i faktori rizika za nastanak artroza. Na neke možemo da utičemo promenom navika ili terapijom.

artroza kuka artritis koksartroza coxarthrosis gubitak hrskavice kuka bol u kuku osteoartritis kuka forum vežbe slike

Osteoartritis malih zglobova

Artritis ramena, lakta, skočnog zgloba i ostalih

Osteoartritis – artroza je vrlo česta. Istraživanja pokazuju da više o 50% starijih od 45 godina ima artritis jednog ili više zglobova. Na sreću većina u početku ima lakše degenerativne promene, koje se vremenom ispoljavaju sa više ili manje tegoba. Pored artritisa kuka i kolena koje su daleko najčešće viđamo i druge artroze. Proces propadanja i oštećenja koji zovemo osteoartritis je moguć na svakom zglobu.

Čest je osteoartritis ramena, lakta, skočnog zgloba, lakta, zgloba palca ruke – rizartrozazgloba placa na stopalu (izaziva hallux rigidus), artroza na kičmi – spondiloza.

 

Artroze svih zglobova mogu da budu primarne i sekundarneKoksartroza gonartroza su najčešće primarne a zanimljivo je da su mnoge druge artroze češće sekundarne. Odnosno nastaju kao posledica nekih oštećenje, povreda, preloma ili oboljenja.

U najvećem broju slučajeva dijagnostika, tretman i lečenje ostalih artroza se u najvećem delu podudara sa onim kod najpoznatijih i ovde opisanih artroza kuka i kolena.

Simptomi osteoartritisa kolena gonartroza

Glavni simptom gonartroze je naravno bol u kolenu. Bol u kolenu može da bude sa unutrašnje strane (kod medijalnih artroza) prednje ili zadnje, ili u raznim kombinacijama. Bol se nekad projektuje u natkolenicu ili češće u potkolenice i skočne zglobove.

Krepitacije kolena ili čujni fenomen ,,krckanja u kolenu,, prilikom pokreta su čest znak artroze. Kad usled gonartroze hrskavica nedostaje i nije više super glatka česta je 

Otok kolena je čest kod artroze kolena. Nekad je prisutan i povećan sadržaj zglobne tečnosti. Vrlo često se kod artritisa artroze kolena tj kod trošenja hrskavice kolena viđa Baker cistaBekerova cista iza se nalazi iza kolena i nekad je ona prvi znak artroza kolena.

Gonartroza obično utiče na to da se manje krećemo, posebno se kao znak ističe da artritisu kolena ne prijaju nagibi ni stepeništa.

Takođe često se kao znak odmaklog osteoartritisa kolena viđa ograničenje pokreta. Obično koleno ne može da se ispravi do kraja.

Osteoartroze kolena mogu da dovedu i do deformiteta kolena. To se vidi kao O ili X noge. Kod gonartroze kolena deformitet se obično rešava operacijom zamenom kolena.

Simptomi osteoartritisa kuka koksartoza

Glavni simptom koksartroze je naravno bol u kuku. 

Bol u kuku kod osteoartritisa odnosno koksartroza je tipično lociran u preponi tj. preponskoj regiji. To mnoge dovodi u zabludu jer veruju da je bol porekla od kuka u sedalnom glutealnom i bočnom predelu. A to je u stvari najčešće bol u donjem delu leđa i usled promena na LS kičmi. Bol se nekad projektuje u natklenicu prednje unutrašnju stranu i u koleno sa iste strane. Zato je kod svih sličnih tegoba, u nekim slučajevima kad se ispituje kičmaa i koleno preporučljivo i snimanje kuka.

Koksartroza je nekad posebno kad je izraženo bolna limitirajuće stanje, pa je umanjeno kretanje takođe znak osteoartritisa kuka. 

Potreba za pomagalima, često je pacijentima sa oštećenjem hrskavice kuka lakše kad hodaju sa pomagalima, štapom ili štakama.

Hramanje ili šepanje, odnosno izmenjena šema hoda često prati osteoartritis kuka. Može da bude vrlo ubedljivo i otežavajuće.

Skraćenje noge – je takođe čest simptom koksartroze tj. gubitak hrskavice kuka i deformacija zgloba kuka kod koksartroze dovode do skraćenja noge. Skraćenje se privremeno rešavan povišicama a trajno jedno operacijom zamenom kuka.

osteoartritis artroza kolena i kuka

artroza koksartroza coxarthrosis prirodno lečenje dijagnoza
rendgen kolena sa gonartrozom
artroza kolena gonartroza gonarthrosis lečenje dijagnoza rendgen
rendgen kolena sa gonartrozom

Kako se postavlja dijagnoza osteoartritisa kuka i kolena

Dijagnoza osteoartritisa bilo da je u pitanju gonartroza ili koksartroza postavlja se na osnovu simptoma, i odgovarajućih snimanja i ispitivanja.

Najčešće je od snimaka dovoljan rendgen snimak zgloba kolena ili kuka.

Ne postoje specifična laboratorijska ispitivanja za artroze kuka i kolena, ali često uradimo opšta laboratorisjak testiranja u sklopu pregleda i planiranja terapije.

Ponekad, posebno pri planiranju operacija kod težih slučajeva gonartroza i artroza kuka se koriste i dodatne analize i snimanja kao CT ili MR.

kako osteoartritis izgleda na snimku

Radiološki – rendgenološki tipični znaci svih osteoartroza  – gonartrozakoksartroza i sl. su:

 • suženje zglobnog prostora (usked gubitka visine debljine hrskavice)
 • subhondralna skleroza (pojačano okoštavanje jačanje kosti ispod oštećene hrskavice)
 • osteofiti (koštani izraštaji po obodu zgloba)
 • ciste nekad se vide i koštane osteoartrotične ciste

Lečenje osteoartritisa artroza bez operacije

Osteoartritis lečenje

Lečenje osteoartritisa u ranoj fazi  obuhvata niz nehirurških metoda.

U prvom redu to su lekovi protiv bolova analgetici. Postoji izuzetno veliki broj ovih lekova pa je neophodna konsultacija radi najboljeg izbora.

Takođe najčešće primenjivani analgetici su iz grupe NSAIL a njihova duža primena može da uzrokuje brojne neželjene propratne efekte.

Koriste se i kortikosteroidi iako dugoročno gledano imaju određene neželjene efekte.

Potom postoje brojni suplementi koji sadrže hondroitinhijaluronglukozamin i sl. koji mogu da imaju pozitivan uticaj.

Zatim od značaja može da bude i fizikalna terapija. Postoji zuzetno veliki broj modaliteta fizikalne terapije za tretman osteoartritisa. 

Takođe u nekim slulajevima se preporučuju posebno razvijene ortoze, pomagala, za artroze, najčešće se primenjuju kod gonartroza.

Ortobiologija

Danas su nam dostupne i često ih sa uspehom primenjujemo i biološke metode za tretman i usporavanje osteoartritisa artroze kuka i kolena.

PRP krvna plazma obogaćena trombocitima. Obnavlja hrskavicu, nema kontraidikacija, nema zadrzavanja u ordinaciji, momentalan povratak redovnim aktivnostima

Hijaluronske injekcije za zglobove. Vraćaju pokretljivost zgloba, rešavaju bol, odlažu operaciju i čuvaju hrskavicu.

Moguće je i kombinovanje PRP i hijaluronske kiseline. post0je savremeni sistemi koji to omogućuju npr. cellular matrix.

Matične ćelije za kolena kuk i ostale zglobove. Obnavljaju oštećeni zglob u cilju izbegavanja operacije zamene zgloba.

Kad sve neoperativne metode više ne mogu da pomognu primenjuju se operacije zamene zgloba kuka i kolena.

Osteoartritis savremeni pristup

Savremeno lečenje artritisa osteoartroza kuka i kolena to jest gonartroze i koksartroze se bira i prilagođava individualno. Postoje broje opcije i potrebno je pažljivo planiranje u zavisnosti od stepena oštećenja hrskavice odnosno stadijuma artroze.

U osnovi savremeni tretman osteoartritisa može da bude neoperativni i operativni.

Cilj lečenja nije samo ublažavanje simptoma primenom analgetika ili kortikosteroida. To je pristup koji ne usporava propadanje hrskavice a ima brojna štetna dejstava.

Izbor lekara u Dr Dren ortopediji su prvenstveno savremeni tretmani koji podstiču obnavljanje hrskavice usporavaju  dalje oštećenje hrskavice.

Prednost imaju modaliteti lečenja koji će zaustaviti napredovanje artroze. 

 

Zamena zgloba kod osteoartritisa

osteoartritis - kada je potrebna operacija

Kad je potrebna operacija kod težih osteoartritisa kuka, kolena, ramena i sl. onda to podrazumeva najčešće zamenu kuka i kolena, ramena i sl. endoprotezama. To su danas jako uspešne i često izvođene operacije.

Zapravo najčešći razlog ugradnje totalne endoproteza zglobova je uznapredovala artroza kuka ili kolena.

U Dr Dren možemo da vam ponudimo sve opcije ugradnje kuka i kolena svim savremenim implantatima i savremenim pristupima u operaciji i ubrzanoj rehabilitaciji i oporavku.

Kod svih bolnih sindroma pa i kod bola u kuku, kolenu, kod artroza, artritisa zglobova fizikalna terapija je nezamenljiva i neizostavna.

Fizikalna terapija podrazumeva sve postupke od samostalnog vežbanja i istezanja do primene neke od brojnih terapijskih aparata i opreme.

Na artrozama i oporavku posle operacija artroza moguće je primeniti gotovo svu paletu savremenih opcija fizikalne terapije.

Na linki ispod navodimo i upoznajemo vas sa nekim od najpoznatijih fizikalnih i drugih opcija, za ublažavanje tegoba. Primenjuju se u slučajevima koji nisu za operativno lečenje ili kada se ono iz različitih razloga odlaže.

Trošenje hrskavice artritis i artroza kako da sačuvamo zglobove, šta je to prp terapija i hijaluronska kiselina za zglobove, suplementi za zglobove…

Super Popu odgovara Dr Radoičić radio super FM 107.9 čitav razgovor je dostupan na https://www.youtube.com/watch?v=Amuzd… 

više o artritisima, hrskavici i zglobovima prevenciji i lečenju na našoj internet stranici www.drdren.com

Dr Radoičić preporučuje 

ORTHOGOL kapsule i

ORTHOGOL gel

Konsultacije

Dr Dren Ortopedija

☎️069 693 640

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

 1. Poštovani,
  imam ja sam 1950. god. dijagnoze su coxarthrosis M16 i gonarthrosis bil M17
  preporučena mi je operacija kolena i rečeno da će i kukovi biti za operaciju uskoro, ali da mogu da primim injekcije za zglobove
  Da li koksartroza i gonartroza mogu da se leče inekcijama za hrskavicu i da li mogu da dobijam u kolena i kukove u isto vreme istog dana
  Da li mogu da očekujem popust ako se odlučim za inekcije za oba kuka i oba kolena

  Hvala Marija

  1. Poštovani,
   kad su u pitanju artroza kolena i artroza kuka tojest koksartroza i gonartroza postoje i često se primenjuju injekcije za ova stanja.
   daju se direktno u zglobove i često ih koristimo u Dr Dren ortopediji.

   Mogu da se daju istovremeno i u kuk i koleno.
   Popust se podrazumeva za veći broj zglobova ili primena. A često imamo i akcije za injekcije za zglobove.

   Najbolje je da zakažete pregled kod nas, ponesite snimke kolena i kuka (mr, rtg) ukoliko ih imate.

   Na pregledu dobijate sve informacije u vezi gonartroze ili koksartroze, kao i najbolji plan lečenja i oporavka.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti