Bekerova cista dijagnoza i lečenje

Bekerova cista kolena simptomi terapija iskustva
Baker cista kolena

Bekerova cista iza kolena

Bekerova cista je najčešća cista kolena. Nalazi se na zadnjoj strani kolena u tzv. poplitealnoj jami. Nekad označava kao higrom kolena ili sinovijalna zatkolena cista kolena. Cista je najčešće benigno uvećanje u blizini zgloba ili tetiva ispunjena tečnošću.

Beker cista nastaje nakupljanjem zglobne tečnosti u prostoru iza kolena.

Bekerova cista se ispoljava kao otok, oteklina u prostoru iza kolena ili gornjeg dela potkolenice. Odnosno najčešće se prikazuje kao otok na mestu iza kolena. Često uzrokuje ukočenost i bol u kolenu.

Šta je Bekerova cista iza kolena

U najvećem broju slučajeva osobe sa Bekerovom cistom imaju već postojeće tegobe u kolenu. Kao što su gonartroza tj. artritis kolena i kuka, oštećenje  hrskavice ili povrede meniskusa ili ligamenata kolena. Te promene kolenu uzrokuju preteranu proizvodnju sinovijalne zglobne sinovijalne tečnosti u kolenu.

Sinovijalna tečnost podmazuje tetive i hrskavicu kolena. Tako smanjuje trenje i obezbedjuje normalan pokret kolena. 

Dakle,  Bekerova cista je rezultat viška sinovijalne tečnosti koja se nakuplja u zatkolenom prostoru.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi Bekerove ciste.

Bekerova cista Beker baker cista kolena dijagnoza mr ultrazvuk
Bekerova cista MRI snimak

Koji su uzroci nastanka Beker cista

Beker, kako se izgovara, ili kako se piše Baker cistu uzrokuje neko oštećenje u kolenu, usled čega dolazi do stvaranja više zglobne tečnosti.

Najčešći uzroci su: 

Faktori rizika za Bakerovu cistu

Povećan rizik za stvaranje Bekerove ciste postoji i kod sportista ili kod osoba čije zanimanje zahteva učestalo ponavljanje istih pokreta kao i kod gojaznih osoba.

Takođe viđa se kod prethodnih povreda meniskusa ili hrskavice kolena, gde je moguće povremeno oticanje kolena i nakupljanje tečnosti

Nasledni faktor takođe može da ima uticaja.

Simptomi Bekerove ciste

Simptomi i tegobe kod Baker – Beker ciste u kolenu mogu da budu vrlo ubedljivi ali mogu ponekad da imitiraju druga bolna stanja kolena. Glavni i najčešći  znak da imate Bekerovu cistu, tj. poplitealnu cistu je otok. Odnosno jajoliko ili loptasto uvećanje iza kolena. To je cista ispunjena tečnošću

 • Otok samog kolena ili oko kolena
 • Bol u kolenu koji se pojačava pri ispravljanju ili savijanju
 • Bol u listu
 • Ukočenost kolena
 • Ograničen pokret kolena
 • Nestabilnost kolena
 • Nekada otok i bol u potkolenici kad cista “pukne” i isprazni se
 

Kako bol u kolenu nije posledica ciste već bolesti zbog koje se cista stvorila u Dr Dren se trudimo da utvrdimo uzrok nastanka ciste. Kako bi rešili problem a ne samo tretirali posledicu.

Bekerova cista iza kolena - dijagnoza

Dijagnoza se postavlja vrlo lako, Bekerova cista iza kolena se nekad lako oseti i napipa kao oteknuće sa zadnje strane kolena. 

Za sigurnu dijagnostiku Bekerove ciste pored kliničkog pregleda koristimo i rendgen, ultrazvuk, magnetnu rezonancu kao i laboratorijske analize. Kad utvrdimo postojanje ciste kolene nekad je za definitvno utvrđivanje uzroka ili rešavanje potrebna i neka od intervencija od pukcije ciste, preko artroskopije do otvorene hirurgije.

bekerova cista punkcija ciste pražnjenje baker ciste pod ultrazvukom
bekerova cista punkcija ciste pražnjenje baker ciste pod ultrazvukom

Da li je Bekerova cista opasna

Bekerova cista, poznata i kao poplitealna cista, formira se na zadnjem delu kolena. Nastaje kada sinovijalna tečnost, koja podmazuje zglob, izlazi iz zglobne kapsule i formira cistu. U većini slučajeva, Bekerova cista nije opasna i ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. 

Nekad se čak može spontano smanjiti ili ređe čak može nestati sama od sebe. Međutim, u nekim situacijama može dovesti do komplikacija kao što su:

Bol i nelagodnost: Cista može pritiskati na okolne strukture, uzrokujući bol i nelagodnost pri kretanju ili čak i u mirovanju.
Ograničenje pokretljivosti: Povećanje veličine ciste može ograničiti pokretljivost zgloba kolena, otežavajući hodanje ili trčanje.
Ruptura ciste: U slučaju rupture, cista može izazvati oštar bol i otok na zadnjem delu kolena. Rupturirana cista može dovesti do širenja sinovijalne tečnosti u okolna tkiva, uzrokujući simptome slične dubokoj venskoj trombozi.
Infekcija: Iako retko, postoji mogućnost da se cista inficira, što zahteva medicinsku intervenciju

Bekerova cista lečenje

U slučaju Baker cista najznačajnije je da se lečenje prilagodi uzroku ciste.

Lečenje Bekerove ciste može da bude na više načina. Na raspolaganju su brojne opcije od punkcije, primene injkecija i lekova, fizikalna terapija i na kraju ako je neophodno i hiruško operativno lečenje.

Iskustvo u Dr Dren Ortopediji je pokazalo da Bakerovu cistu možemo izlečiti tek kada otkrijemo pravi uzrok nastanka ciste.

Potrebno je napomenuti da uobičajeni simptomatski tretmani Beker ciste kao što su kortikosteroidni, drenažni ili fizikalni tretmani nekad daju samo kratkoročne rezultate odnosno isti simptomi se javljaju ubrzo nakon toga.

prirodno lečenje Bekerove ciste

Postoje i reklamiraju se razni postupci i preparati za prirodno lečenje Bekerove ciste. Tu se podrazumeva primena najpre biljnih ekstrakata gavezahajdučke trave i sl. i prirodnih suplemenata kao što je Orthogol.  
 

Mast za Bekerovu cistu

Mast za Bekerovu cistu kao takva specifična ne postoji, ali mogu da se primene kreme i gelovi sa proverenim prirodnim sastavom kao što je Orthogol gel.
Meki će predložiti obloge od kupusa, luka i sl. Naravno da ima preparata i postupaka koji mogu da imaju pozitivne efekte ipak u svakom slučaju savetujemo oprez i konsultaciju sa lekarom pre primene prirodnih alternativa.
 

Punkcija Bekerove ciste

Punkcija Baker ciste iza kolena se često radi. Punkciju ciste kolena kad je potrebno primenjujemo redovno i rutinski u Dr Dren. 

Punkcija ciste se, kao i punkcija zgloba, izvodi iglom, potrebno je sterilno pripremiti koleno i obično se izvodi pod ultrazvučnom kontrolom. Ultrazvuk je bitan za uvid da se ne bi povredile bitne arterije, vene i nervi iza kolena. Zato punkciju ciste treba da izvode samo obučeni lekari specijalisti. Međutim punkcija ciste nije uvek potpuno efikasna, pomaže ali ipak ne leči osnovni problem koji je doveo do stvaranja ciste. Nema garancija da jedna punkcija ciste trajno ukloniti problem. Moguće čak da će olakšanje nakon punkcije ciste biti kratkotrajno.

U Dr Dren lekari  biraju ciljani način lečenja u zavisnosti od oboljenja ili oštećenja kolena. Na taj način sprečavamo ponovno nastajanje ciste odnosno ponovno javljanje bola i otoka u kolenu.

bekerova cista baker cista lečenje operacija ciste
Bekerova cista operacija

Operacija Bekerove ciste

Postoje određene primarne Baker ciste, i one koje su izuzetno velikih dimenzija gde je potrebno i najbolje lečenje hirurško odstranjivanje ciste. Na sreću takvi cista koje treba operisti ima jako malo.

Mnogo su češće ciste gde postoji jasan razlog u kolenu za njihov nastanak. 

Otvorena operacija Bekerove ciste može da ima malo duži oporavak od artroskopskih intervencija. A postupak ima i određene rizike jer se cista nalazi u poplitealnoj jami tj. u blizini najvažnijih krvnihi nervnih sudova noge i kolena. U poslednje vreme veliki broj pacijenata različite starosti uspešno se rešava neprijatnih simptoma Beker ciste primenom minimalno invazivne metode odnosno artroskopije kolena. Artroskopija može da ukloni uzrok ciste, npr oštećenje meniskusa i očekuje se da se cista potom vremenom resorbuje.

Nekad je moguća operacija Bakerove ciste to jest odstranivanje ciste a nekad je psebno kod teže gonartroze kolena jedino pravo rešenje čak zamena kolena.

Dr Dren Ortopedija

Bekerova cista kolena. Nekad mogu da budi izuzetnih dimenzija i da ometaju kretanje. U najvećem broju slučajeva osobe sa Bekerovom cistom imaju već postojeće tegobe u kolenu. Kao što su artritis kolena, oštećenje hrskavice ili povrede meniskusa ili ligamenata kolena. Što uzrokuje preteranu proizvodnju sinovijalne zglobne tečnosti u kolenu. 

U Dr Dren lekari biraju ciljani način lečenja u zavisnosti od oboljenja ili oštećenja kolena. Na taj način sprečavamo ponovno nastajanje ciste odnosno ponovno javljanje bola i otoka u kolenu. Dr Dren Ortopedija 

☎️+381 69 693 640 

 📧 drdrenortopedija@gmail.com

Podelite ako vam se dopalo:

16 Responses

 1. Postovani, vec tri puta sam imala punkciju Bekerove ciste i pinovo se vratila i koleno je jos vise oteceno sa svih strana.Sta preporucujete?

  1. Poštovani,
   punkcija Bekerove ciste nikad ne rešava problem trajno. Punkcija bekerove ciste omogućuje samo kratkotrajno olakšanje a kasnije može cista da bude i veća. Obično je nakon svcake punkcije sve veća. Sama punkcija može da bude rizična ukoliko je ne izvodi obučeni ortoped.

   Najbolji savet vam je da dođete na pregled u Dr Dren. Ponesite snimke kolena, ako imate MR još bolje.
   Ako je potrebno uradićemo ultrazvučni pregled kolena. Utvrdićemo šta je razlog nastanka bekerove ciste i napraviti plan za rešavanje.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Postovanje,
  U pitanju je Bekerova cista kolena
  imam Bekerovu cistu velicine jajeta , bas mi se napunila, pa mi ogranicava pokrtee u kolenu. Van Beograda sam u subotu 1. februara se vracam pa me interesuje da li bih mogao subota 1.februar popodne da zakazem punktiranje Bekerove ciste i koliko bi to kostalo.

  Radio sam do sada 2 puta punktiranje bekerove ciste bilo mi je bolje

  Pozdrav Miša Ivkovic

  1. Poštovani,
   imamo termin 01.Februar 12.45.
   najbolje je da nas nazovete da potvrdite ili dogovorite drugi ukoliko vam predloženi termin ne odgovara

   Pregled ortopeda i punkcija Bekerove ciste po ultrazvukom košta 8000 dinara (cena za datum 30.01.2020.)

   ne sumnjamo da vam je nakon ranijih punkcija ciste bilo bolje, u svakom slučaju na pregledu u Dr Dren dobićete sve potrebne savete i obaveštenja u vezi dodatnog ispitivanja ili postupaka za rešavanje Bekerove poplitealne ciste.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija

   telefoni 069 693 640

 3. Poštovani potrebno je praznjenje beker ciste iz kolena, vec je bila cista dva puta pa je izvađena voda iz kolena a vidim da to radite
  Interesuje me da li moze da se ubaci hijaluron kad se izvuče bekerova cista ili je bolja operacija za cistu
  Koji doktor to radi kod vas i koja je cena da se izvice cista i napuni hijaluron za podmazivanje hrskavice
  Hvala

  1. Poštovani
   najbolju procenu i predlog u vezi tretmana Bekerove ciste možete da dobijete na pregledu,
   Ukoliko je to optimalno rešenje za vas može da se ubaci hijaluronska kiselina za hrskavicu kolena.
   Ukoliko je potrebna operacija kolena doktro će vam objasniti koja i šta možete da očekujete.

   Predlažemo da kad zakazujete u Dr Dren zakažete kod dr Radoičića
   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

  1. Poštovani,
   za zakazivanje pregleda je najbolje da nas nazovete
   telefoni su 011 4071522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

 4. Postovani U zakolenoj jami leve noge koja mi je anputirana 93 godine posledica ranjavanj. Pre oko godinu ipo dana pojavila mi je se oteklina velicine orasa iz koje je iscurela zuckasta tecnost nije bilo bolova vremenom je se sve vise povecavalo i sada je dostiglo velicinu kokosijeg jajeta i bolovi su sve veci protezu nemogu da nosim .Molim vas kada je moguce da dodjem kod vas na pregled i sta da ponesem od lekarskih nalaza.Hvala

  1. Poštovani, pregled možete da zakažete telefonom 069 693 640

   Ako dolazite poželjno je da ponesete i rtg snimke kolena ne starije od par nedelja.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 5. Da li se moze trajno moze izleciti od bekerove ciste ilu bar id pocetka nje? Mazala sam sa tinkturom od gaveza i mascu od gaveza ali bez uspeha. Cistu imam od sredine januara ove godine uz vezbe za jacanje misica tj. fizioterapeutskih vezbi nista mi narociti nije bolje. Sta da radim jer mi je i kretanje postalo otezano.

  1. Poštovani podelili ste jedno zanimljivo iskustvo

   Za mišljenje i preporuku u vašem slučaju ipak je neophodan pregled ortopeda.

   telefon za zakazivanje je 069 693640
   Hvala

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 6. Postovani,

  Imam Bekerovu cistu vec skoro 10 meseci. Lecim je od Januara meseca, 4 puta sam punktirala cistu, sa ubacivanjem leka Diprophos. Cista se i dalje puni. Koleno mi je sasvim zdravo i pretpostavljam da sam je dobila zbog preteranog vezbanja. Poslednji put mi je punktirano 21 ml tecnosti iz ciste. Trudim se da sto vise nosim steznik kako bih smanjila punjene ciste. Imam 47 godina.
  Interesuje me da li je moguca operacija Bekerove ciste kao, nadam se, trajno resenje, kako bih se vratila dosadasnjem vezbanju?

  Pozdrav,
  Aleksandra

  1. Poštovani,
   moguća je operacija Bekerove ciste, međutim za procenu da li je potrebna i koja može da vam odgovori samo doktor tokom pregleda.

   Izvolite zakažite, telefon za zakazivanje je 069 693640
   Hvala

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 7. DObar dan, koliko puta može da se radi punkcija kda je problem bekerova cista i šzta je najbolje da se pije zglobove a da nije hemija

  1. Poštovani punkcije ciste mogu da se ponavljaju, treba ih raditi pod UZ kako se ne bi povredila druga tkiva i krvni sudovi.

   međutim smatramo da je mnogo bolja opcija da se problem u kolenu koji dovodi do ciste reši.
   Naša preporuka za osteoartritise i oštećenje zglobova je Orthogol kapsule i gel

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti