Sinovitis kolena

Sinovitis zglobova a posebno sinovitis kolena je relativno često oboljenje.  Za mnoge je to voda u kolenu. Mada se popularni izraz voda u kolenima često koristi i za opisivanje brojnih drugih stanja nekad su to povrede kolena a nekad i degenerativna oboljenja praćena oticanjem kolena.

Sinovitis najprostije rečeno predstavlja bujanje resica unutrašnje membrane kolena – sinovija kolena. Radi se o zapaljenju unutrašnje membrane kolena. Sa pratećom ekscesnom produkcijom tečnosti što se prikazuje kao značajan otok kolena. 

sinovitis kolena sinovitis kuka voda u kolenu sinovitis kolena

U poslednje vreme u Dr Dren ortopediji sve češće nam pacijenti dolaze po preporuci zbog ovog problema. Često izvodimo intervencije zbog sinovitisa kolena. Artroskopsku sinovijektomiju kao jednodnevnu intervenciju u maksimalno bezbednoj lokalnoj anesteziji.

sinovitis kolena artroskopija 1
artroskopski izgled sinovitisa kolena

Sinovitis kolena

U određenom broju slučajeva, dok se ne postavi prava dijagnoza stanja, obično ima lutanja od fizikalne terapije, preko komšija koji nameštaju ili masiraju zglobove, pa do reumatologa, i ortopeda koji stanje leče punkcijama. U slučajevima često ponavljanih injekcija pa i tableta kortikosteroida, sinovitis kolena ili voda u kolenu može da uznapreduje do značajnih razmera.

Tada je neophodno operativno lečenje, odnosno artroskopija kolena – artroskopska sinovijektomija.

sinovitis voda u kolenu otok kolena

Nekad davno pre napretka u artroskopiji kakav je danas, radile su se hemijske sinovijektomije (ubacivanje toksičnih preparata u koleno sa mogućim brojnim neželjenim posledicama). Izvodile su se i radijacione sinovijektomije (gde se u koleno žive osobe ubacuje radijacija odnosno radionuklidi itrium ili erbium citrat i sl.). 

Neko ih radi i danas! Na sreću te se vrste sinovijektomija u normalnim okolnostima izuzetno retko izvode. Obično gde nema adekvatnih ortopedskih znanja i veština. Zato što su efekti radijacionih i hemijskih sinovijektomija na hrskavicu i ostale strukture kolena i organizma vrlo štetne i sa brojnim mogućim trajnim neželjenim posledicama.

 

rešenje za sinovitis kolena

Artroskopska sinovijektomija je često jedina prava opcija za adekvatnu dijagnozu (direktno uzimanje uzorka izmenjene sinovije pod kamerom) i tretman brojnih upornih hroničnih sinovitisa kolena.

Artroskopija kolena artroskopska sinovijektomija

Artroskopske slike sa Dr Dren artroskopa izgled inflamirane sinovije – hronični sinovitis zgloba

Artroskopija kolena omogućuje sposobnom ortopedu u Dr Dren Ortopediji da izvede debridman odnosno uklanjanje nabujale sinovije. Što znači da izvede sinovijektomiju gotovo svih regiona kolena.  

Za kompletnu sinovijektomiju, pored dva tipska artroskopska portala, ponekad je potrebno da napravimo još jedan ili dva dodatna. Očekujte do 4 mala uboda ne veća od 5 do 6mm na prednjoj strani kolena.

Posle sinovijektomije se za razliku od običnih artroskopija ponekad koristimo aspiracioni dren. Dren se u najvećem broju slučajeva uklanja prvog postoperativnog dana.

Iz mog značajnog iskustva sa artroskopskim sinovijektomijama kolena i ramena uspešno izvedena sinovijektomija u najvećem broju slučajeva trajno ili na duže staze rešava problem.  Tokom intervencije preporučljivo je da se uzme uzorak izmenjene sinovije i pošalje na PH pregled. Jer se artroskopski idealno vidi baš tkivo koje koje je izmenjeno. Što ne može nikad da se postigne biopsijama na drugi način.

 

Dr Dren artroskop – uzimanje adekvatnog uzorka izmenjene sinovije i slanje na PH pregled je presudno za dijagnozu i eventualno dalje lečenje posle artroskopije kolena.

Pigmentni vilonodularni sinovitis kolena GCT PVNS

Posebna vrsta sinovitsa koja se svrstava u tumore je pigmentni vilonodularni sinovitis. Označava se i kao gigantocelularni tumor Giant cell tumour (GCT) sinovije i tetivnih ovojnica. 

Postije dva tipa ovih tumora. Mogu da budu lokalizovani to su gigantocelularni tumor tetivne ovojnice ili nodularni tenosynovitis. Mogu da budu difuzni i to je vrsta poznata kao pigmentni vilonodularni sinovitis (PVNS).

PVNS može da bude vrlo teško stanje koje zahteva specijalistički tretman.

Najbolja dijagnoza se postavlja adekvatno artroskopijom i adekvatnim uzimanjem uzoraka za PH pregled.

Nažalost u našoj praksi srećemo brojne neadekvatno dijagnostikovane GCT kolena, koji se prepoznaju tek nakon Dr Dren artroskopije.

Gigantocelularni tumor PVNS dijagnoza i lečenje

U Dr Dren primenjujemo protokol za sinovitise koji smo unapredili iskustvom i znanjem stečenim u radu sa velikim broj pacijenata. Početak lečenja je adekvatna dijagnostika. Pored radioloških snimanja i laboratorijskih analiza neizostavna je artroskopija.

U toku artroskopije (koju obično radimo na više portala) uzimamo uzorke i skidamo svu izmenjenu sinoviju. Uspeh artroskopije kod pigmentnog vilonodularnog sinovitisa odnosno GCT tumora zavisi isključivo od znanja i sposobnosti hirurga. Jednostavno ni svi lekari koji rade artroskopiju ne mogu da odgovore izazovu PVNS.

U našoj praksi artroskopska sinovijektomija ima presudan utucaj na uspeh lečenja.

Kod vrlo teških, zapuštenih slučajava, i gde su neretko dugotrajno primenjivane brojne injekcija kortikosteroida potrebna je i otvorena operacija. I tada je apsolutna preporuka da operaciju izvodi iskusan stručnjak.

U poslednje vreme ima pacijenata gde smo preporučivali određene inovativne lekove kao što je Turalio (peksidartinib). Mnogi pacijenti i lekari, čak i oni prethodno dugo lečeni na drugim mestima, za navedeni preparat prvi put su čuli u Dr Dren praksi. Ne reklamiramo preparat već samo navodimo relativno nov pristup u tetmanu vrlo uporne i teške bolesti.  A nema puno druguh sličnih opcija. Za eventualnu primenu je obavezna procena i mišljenje lekara.

Sinovitis kolena i reartroskopija

U poslednje vreme sve češće nam se obraćaju pacijenti za revizione ponovne artroskopije. Koji su već radili negde neki pokušaj ove operacije. Artroskopske sinovijektomije nisu bas kao obične artroskopije, zahtevaju poseban pristup u izvođenju.

Sinovitis kolena može da bude izazovan za lečenje. To je oblast kojom se naši dr bave dugo i imaju izuzetno veliko i uspešno iskustvo. 

Obzirom da dobijamo značajan broj upita za artroskopske operacije sinovitisa kolena,  posebno posle neuspeha na drugim mestima, ne treba da vas opterećuje činjenica ukoliko ste već pokušali i obavili neuspešnu intervenciju negde drugo. To je sasvim u redu, dešava se i to nije prepreka da nam se obratite radi drugog mišljenja ili eventualno druge intervencije. Nekad je potrebno i više sinovijektomija za adekvatno rešenje sinovitisa.

U posebno teškim slučajevima radimo otvorene operacije.

Nakon dobro izvedene sinovijektomije nekad je u zavisnosti od dijagnoze, artroskopskog i kliničkog nalaza ponekad potrebno da u se vaše dalje lečenje  uključi reumatolog koji se koliko toliko razume u svoj posao.

 

Dr Dren Ortopedija

ortopedski hirurg dr sc med D. Radoičić

 

Sinovitis Kolena Synovitis kolena

sinovitis tenosynovitis kolena kuka ramena skočnog zgloba popularno voda u kolenu voda u kolenima

Priloženi snimci sa artroskopije kolena. Prikaz kako zaista izgledaju nabujale resice u kolenu  

Artroskopska sinovijektomija sinovitisa kolena u Dr Dren 

ortoped Dr Radoičić

Podelite ako vam se dopalo:

4 одговора

 1. Poštovani,

  Maja meseca 2019. godine, rađena mi je otvorena operacija levog kolena. Uklonjena je plika i tkivo, koje je poslato na ph analizu.
  Dijagnoza je: nespecifični hronični sinovitis. Operacija je rađena u spinalnoj anesteziji.

  Prvo je bila u planu totalna. Ostao je gorak ukus čitavog procesa.
  Sada je vreme i da se odradi operacija desnog kolena. Iako MR ne pokazuje ništa, doktori sumnjaju da je ista stvar u pitanju. Bol je još jača nego što je bila u levom kolenu. Za razliku od levog kolena, nema otoka, samo je malo zadebljano mesto bola. Mesto bola je isto kao i kod levog kolena.

  Iz tog razloga, radio bih operaciju, ali da izbegnem totalnu ili ispinalnu anesteziju, kateter, i sve prateće elemente otvorene operacije. Pošto vidim da radite artroskopsku sinovijektomiju u lokalnoj anesteziji, zainteresovao sam se da kod vas to odradim. Zanima me kakva je procedura i naravno cena takvog zahvata.

  Svako dobro!
  Miloš Miletić

  1. Poštovani,
   Vrlo je neobično da pominjete otvorenu operaciju kolena za sinovitis, nismo u 19 veku ????.
   Otvorene operacije nemaju prednosti artroskopija, i one se rade izuzetno retko kod možda nekih neuobičajeno teških stanja ili možda kad doktori nisu familijarni sa minimalno inavzivnim tehnikama. Da se razumemo nije zabranjeno raditi otvorene sinovijektomije. Ali ih mi ne preporučujemo.

   Ako je u vašem slučaju zaista postojao neki razlog za otvorenu operaciju onda je ipak bolje da zakažete pregled.

   Artroskopska sinovijektomija cena u lokalnoj anesteziji sa PH nalazom i kontroloma unutar dve nedelje od op. u Dr Dren se kreće se u jednom opsegu koji zavisi od stanja kolena i drugih faktora. Najbolju procenu i sve odgovore u vezi intervencije i daljih koraka dobijate na pregledu

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. dobar dan ja sam iz podgorica zakazala sam termin kod vas imam problem SYNOVITIS ET TENOSYNOVITIS MOLIM VAS AKO MOZE ODGOVOR OD VAS DALI JE POTTEBNA OPERACIJA ZA TO I KOLIKO BI BILA Cijena na
  euro unapred zahvalna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti