Infekcija kuka i Infekcija kolena posle operacije

Infekcije velikih zglobova kuka i kolena mogu da budu vrlo teške za lečenje, a ako se dodatno iskomplikuju i opasne po život.

infekcije proteze kuka i kolena su usled povećanja broja operacija kuka i kolena su česta komplikacija artroplastika tj. zamena kukakolena ramena.

Infekcije endopreteze kuka, kolena ili ramena mogu da budu vrlo ozbiljne mogu da dovedu i do smrtnog ishoda. 

Naučni radovi su pokazali da je smrtnost kod infekcija proteza kuka i kolena nakon pet godina od dijagnoze jednaka kao i kod pet najčešćih karcinoma. Takođe radovi pokazuju da samo 60% pacijenata sa infekcijom kuka ili kolena doživi 10 godina od postavljanja dijagnoze infekcije. Do dva puta su češće kod muškaraca (veruje se da je zbog prisustva više faktora rizika). 

infekcija proteze kuka i kolena

Infekcije veštačkih zglobova

Veštački kuk i koleno se rade već više decenija. U poslednje vreme se to jako česte operacije. 

Infekcija proteze kuka ili kolena postoji kao rizik kod svake operacije. To je komplikacija koja se negde javlja češće negde ređe. 

U Dr Dren smo prihvatili činjenicu da je potrebna je izuzetna obazrivost i poštovanje brojnih pravila i savremenih protokola kako bi se mogućnost razvoja infekcije svela na najmanju moguću meru.

Baš zato što infekcija veštačkog kuka ili kolena može da dovede do brojnih negativnih posledica. Od mogućnosti potrebe za dodatnim intervecijama do gibitka funkcije zgloba pa i do smrtnog ishoda.

Koliko treba da brinemo zbog infekcije kuka ili kolena

Infekcije kuka i kolena se javljaju u određenom procentu svugde u svetu u svakoj bolnici. Istina negde je taj procenat manji negde veći. U hirurgiji su komplikacije uvek moguće i posledično postoji potreba da se kod određenog broja pacijenata nešto popravlja ili menja nakon primarne operacije ugradnje vestackog zgloba.

Mnogi ortopedi rade primarne zamena kolena, čak i lekari koji nisu investirali dovoljno vremena i napora u svoju edukaciju da te operacije izvode na najbolji i najbezbedniji način.

Pacijenti u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno. Poptuno je razumljivo da je najvećem broju pacijenata u prvi momenat bitno da se operišu i da ne košta ništa.

Kao pacijent bi trebalo da znate da je infekcija proteze kuka ili kolena komplikacija operacije koja se javlja negde ređe negde češće. A komplikacije se dešavaju. Dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih.

Kako se leče infekcije kuka i kolena

Infekcije veštačkih zglobova, u zavisnosti od tipa i težine mogu da se leče različitim pristupima. Pokušaćemo da pružimo sažetak o mogućim opcijama lečenja infekcija kuka i kolena.

Retko su dovoljni samo antibiotici. Zato što su kod proteza tj. veštačkih zglobova kuka i kolena bakterije uz implante u biofilmovima. Antibiotici ne deluju na biofilm, tj. bakterije koje su u biofilmu su zaštićene.

Mnogo češće je neophodno dodatno hiruško intervenisanje, nekad jednom a nekad i više puta. DObra hirurpka operacija je često neophodna da bi uklonila implante i biofilmove.

Infekcija veštačkih zglobova infekcija proteze kuka i infekcija proteze kolena je u poslednje vreme jedan od češćih razloga zbog kojih nam dolaze pacijenti za drugo mišljenje i reviziju. 

Usled većeg interesovanja možemo da kažemo da imamo značajno iskustvo i praktično tim stručnjaka za sveobuhvatnu dijagnostiku i lečenje infekcija endoproteza kuka i kolena. 

Ukoliko je potrebno hirurško lečenje infekcija nekad je moguća jednokratna obrada ,,debridement i ispiranje,,. A nekad je potrebna ozbiljnija zamena proteze. U tom slučaju tretiramo infekcije veštackih zglobova one ili two stage procedurama, sa visokom stopom uspeha i brojnim zadovoljnim pacijentima.

Dr sci med Radoičić D. Ima izuzetno iskustvo u lečenju kompleksnih slučajeva ortopedskih infekcija. Posebno infekcija veštackih zglobova kao i ostalih revizija proteza kuka i kolena. Na polju infekcija u ortopediji  je međunarodno priznat ekspert. 2018. godine na najvećem ortopedskom skupu posvećenom lečenju infekcija u ortopediji dr Radoičić je bio delegat čija je tema prihvaćena i uvršćena u finalni 2018 International Consensus document on periprosthetic joint infection ICM Philladelphia (https://icmphilly.com).

Revizije proteze kuka i kolena kod infekcije 

su kao operacije u odnosu na primarne zamene značajno kompleksnije dugotrajnije i složenije procedure. Za revizione operacije kuka i kolena kod infekcija je potrebno posebno planiranje, ponekad i posebni revizioni implantati ali najpre sposoban hirurg sa dobrim planom lečenja. 

Nažalost infekcije veštačkih zglobova mogu da se komplikuju i odstranjivanjem implantata, zaostalom invalidnošću i smrtnim ishodom.

Neuspeh revizije često rezultuje ishodom koji može da stvori trajne ili nerešive probleme tako da za ovu vrstu operacija posebno važi da nije pitanje gde već ko.

Kako sprečiti infekciju proteze kuka

Postoje brojni savremeni postupci koji treba da s eprimenjuju kako bi se smanjio rizik od infekcija. Međutim ne postoje jasna pravila koja se dele doktorima a oni ih bespogovorno usvoje. Neko ne zna koje su aktuelne preporuke, neko ih ne primenjuje, neko sve zna i primenjuje ali ipak ima puno komplikacija i infekcija.

Postoji velika raznolikost u kvalitetu i primeni mera prevencije, infekcije su verovali ili ne nekad češće u većim centrima i bolnicama sa velikim brojevima različitih intervencija i pacijenata u salama. Istina je takođe da ortopedskih infekcija proteza kuka i kolena ima puno i u najsavremenijim zemljama. Naučni radovi koji se bave temom obrađuju i serije od više hiljada pacijenata.

Jedino što je sigurno po mnogim studijama objavljenim i izvedenim samo radi unutrašnjih kontrola kvaliteta je da u istim uslovima rada neki doktori imaju više neki doktori imaju manje infekcija.

Ako ste od opreznih pacijenata koji čitaju ovakve članke i pre bilo kakve operacije prva preporuka je birajte doktora ne građevinski objekat.

Po aktuelnim studijama (2024 god.) postoji 12 faktora, mera, postupaka koje sami možete da uradite i treba da uradite i koje mogu da vam značajno smanje rizika od infekcije 

u nastavku su preporuke :

Imate infekciju kuka ili kolena

U slučaju pojave infekcije proteze kuka ili infekcije proteze kolena, uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba. 

Tako da je vrlo moguće da već imate spremna pitanja i određene informacije u vezi vaše infekcije kuka ili kolena.

Ukoliko imate infekciju veštackog kuka i ili kolena i potrebno vam je drugo mišljenje ili  vam je potrebna revizija to znači da ste već upoznati sa brojnim aspektima preoperativne pripreme i postoperativnog toka. 

Možete da nam se javite sa dokumentacijom koju već imate a dobićete uputstva šta je sve dodatno poželjno da se uradi od pregleda i analiza.

revizija proteze kuka i revizija proteze kolena

Dr Dren Ortopedija

Operacija kuka komplikacije Operacija kolena komplikacije
Infekcija proteze kuka Infekcija proteze kolena
Infekcija veštačkog kuka Infekcija veštačkog kolena

Podelite ako vam se dopalo:

13 Одговор

 1. Imam ugradjena oba vestacka kuka. Prvi je operisan 5 godina drugi pre 3. Sve je bilo u redu do skoro kad sam na prvo operisanom kuku pocela da osecam blage bolove duz butine i sa prednje i zadnje strane, i osecaj kao da me pece .dok hodam uglavnom je sve u redu ako ne hodam previse dugo. Malo sam uplasena jer neznam sta bi moglo biti. Hvala

  1. Poštovani, za procenu i preporuku u vezi vašeg stanja je neophodan pregled.
   Pregled možete da zakažete telefonom 069 693 640

   Ako dolazite poželjno je da ponesete i rtg snimke kukova ne starije od par nedelja.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 2. moj otac je operisao sesni kuk 2018. godine. Već godinu dana oseća blage bolove na toj strani. Poetkom ove godine je pao u nesvest i povodom toga smo obavili sve moguče preglede i snimanja, Utvrđen mu je periferni karcinom na plučima veličine klikera. Međutim, ostao je problem sa nogom. Pre oko mesec dana smo primetili džombe na desnom gluteusu, a na CT abdomena su indikovane dve veće infiltracije.. 05.05.2021. godine smo bili kod fizijatra i njemu je desna noga bila blago otečena. Danas mu je noga jako otečena. Jedan doktor ka
  e da se radi o infekciji proteze desnog kuka, a jedan da se radi o metastazi od pluća. Šta mi je činiti?

  1. Poštovani izneli ste prikaz vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema, u vašem slučaju je za mišljenje u vezi infekcije proteze kuka neophodan pregled i verovatno dodatna ispitivanja.
   Najbolje da zakažete telefonom, ponesite prethodnu dokumentaciju.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 3. Postovani,
  Moja mama je pre mesec dana opersiala desno koleno – artroplastika kolena. Operaciju nije uradila u beograd a ugradjena je totalna proteza kolena. Rana je zarasla, suva je i ne curi. Ali se pre tri dana javilo crvenilo oko rane, ne svrbi i ne pece. Da li postoji mogucnost da je samo u pitanju iritacija koze zbog hladjenja kolena hladnim mokrim peškirom direktno na kozu, jer je koza inače u tom predelu prilicno suva. Molim Vas za savet i misljenje.

  Hvala,

  1. Poštovani,
   opisujete jedno neuobičajeno stanje za protezu kolena,
   nadamo se da je crvenilo koje ne smeta u pitanju prolazna smetnja i da će se Vaša majka oporaviti,
   Ukoliko crvenilo napreduje ili održava duže, ili se dodatno pojavi rana sa curenjem ili povišena temperatura savetujemo pregled ortopeda.

   pregledi se u Dr Dren zakazuju telefonom
   broj je 069 693 640
   Hvala

   Srdačni pozdrav

 4. Poštovani,
  moja majka je u 86. godini pala i polomila desni kuk. Operisana je uspesno . Ugradjena je totalna endoproteza. U prvih 15-tak dana je curil jedna tačka na rani gde je bio dren. u antibiogramu nije bilo bakterija.
  posle banjske rehabilitacije hodala je bez pomagala. veoma je vitalna. Pre tri meseca je skliznula s kreveta i od tada počela da se žali na bolove u preponi, duž butine i u sedalnom delu. Snimak je po recima ortopeda bio u redu.
  Bolovi su se nastavili i stalno je pod analgeticima. Ortoped kaze da je mozda moguća infekcija i posle godinu i po dana od operacije.
  Šta je najbolje činiti?

  1. Poštovani, relativno je retka pojava infekcije posle više od godinu dana ali je moguća.
   Najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren i dobićete sve informacoije u vezi ispitivanja i lečenja.

   Telefon dostupan za zakazivanje je
   +381 69 693640
   email
   drdrenortopedija@gmail.com
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 5. Poz Dr.
  Moj otac bio operaciju od kolk
  Bese se uspesno no posle sve vo res pocna dobro bes pomagala da seta normalno se si bese vo red pose 15 dena imase kako krvarenje od ranata i mu rekoa nekoja infekcija dali infekcijata e kriticna ve molam cekam odg

  1. Poštovani, potrebno je mnogo više informacija u vezi slučaja kako bi procenili da li je infekcija kuka kritična ili ne.

   Ako ste u mogućnosti
   Najbolje pozovite 069693640 i zakažite

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 6. Pocituvani moja majka je operirana pred 5 godina so veshtackim kukom,dok je lezala u bolnici dobila je i mozdani udar ne jedan vec dva,a na otpusnom listi to ne pise nit postoji da je imala mozdani udar nakon operacije,nakon operacije bila je na rehabilitaciju na banji jer nije mogla hodati a imala je i bolove, onda su se javili i bolovi ,ortoped ju je ispratio na uzimanja kosti od butne kosti da ispitaju da nije mozda neka infekcija,nismo uzeli rezultat jer taj rezultat uzeo sam ortoped i rekao je da nema infekcija,ali bolovi su i dan danas ,znaci non stop svaki dan vec 5 godina radimo prevrske jer curi neki gnoj,nije prohodala a prije godinu dana je slomila i koleno pa uradili su jos jednu operaciju ali drugi ortoped,rana opet curi ona na kuku,dajemo ontibiotike sami na svojoj glavi jer nemozemo da ispitamo niti je bilo ko shalje na ispitivanje,ona je nepokretna i zena sa 75 godina ali ujedno ima tahihardiju srca,sheceras je sa insulinom,imala je mali izliv pluca,i pije sindrom lekove,shta da radimo ? da joj se bol umnaji jer vishe i ne pomazu lekove koje pije svaki dan protiv bolova doreta 3,75. pozdrav pisem vam iz Makedonije pa zeleo bi da cujem vashe najbolje misljenje sta da radimo?

  1. poštovani, izložili ste vrlo kompleksan slučaj, nažalost ne postoji mogućnost odgovora ovim putem, možete sa snimcima da zakažete pregled u Dr Dren.

   Telefon za zakazivanje radnim danima u toku radnog vremena je +381 69 693 640

   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »
artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti