prelom stopala fracture stopala

Prelom stopala i povrede stopala

Prelom stopala je česta povreda. Obično je prelom stopala prva asocijacija kad se pomenu povrede stopala.

Na sreću brojne povrede stopala mogu da budu jednostavne i da se saniraju sa malo mirovanja. Međutim stopalo je kompleksna anatomska struktura. Tako da postoje i brojne povrede obično prelomi stopala koje mogu da budu prilično ozbiljne. Nekad je za uspešno lečenje tih preloma stopala potrebna i operacija.

Najbitniji momenat za uspešno lečenje preloma stopala je prava procena. Odnosno procena koji je tip povrede stopala i koja bi bila najbolja opcija tretmana.

prelom stopala

Prelom stopala dijagnoza i lečenje

Dijagnoza preloma stopala se postavlja kliničkim pregledom, i najčešće rendgen snimanjem. retko su potrebni ali se ponekad koriste i MR i CT snimanje.

Savremeno lečenje preloma i povreda stopala se značajno razlikuje i značajno je napredovalo u odnosu na postupke koji su primenjivani pre par decenija

U Dr Dren dijagnostikujemo i tretiramo sve povrede stopala

Pratimo i primenjujemo aktuelna saznanja i ukoliko je potrebno savremene hiruške tehnike i implantate.

Možete da nam se obratite u vezi primarnih povreda preloma stopala ili radi drugog mišljenja u vezi tretmana povrede stopala.

U Dr Dren ortopediji sve prelome i povrede stopala ukoliko je potrebna operacija rešavamo kao jednodnevne intervencije

Prelom talusa prelom skočne kosti

Prelomi talusa su relativno retke povrede. Međutim značajne obzirom na složene relacije talusa, specifičnu arhitektoniku i vrlo vulnerabilnu vaskularizaciju. Oko 60% talusa je prekriveno artikularnom hrskavicom. Talus skočna kost nema muskularne insercije. Razlikuju se prelomi vrata, tela, glave, procesusa, osteohondralni i avulzioni prelomi.

Prelom vrata talusa fraktura skočne kosti S92.1

Prelomi vrata skočne kosti nastaju snažnom dorzifleksijom, često označeni kao aviator i astragalus prelomi (u ranim danima avijacije često viđani kod avionskih nesreća kod pilota). Danas su češći u sklopu politraume u saobraćajnom traumatizmu. Hawkins klasifikacija ih deli na 4 tipa, podela utiče na izbor metode lečenja. Samo za tip I se predlaže neoperativno lečenje gips imobilizacijom do je za ostale tipove neophodna urgentna repozicija i kad okolnosti dozvole ORIF. Od komplikacija su česte nekroza kože i infekcije, nezarastanje se viđe u oko 10%, a AVN talusa u oko 30-50% kod tipa II i u oko 60 do 90% kod tipa III, posttraumatska artroza je takođe česta (skočnog 30%, subtalarnog 50%).

Prelom tela i glave talusa

imaju dosta sličnosti sa prelomima vrata, razlika je u tome što su to uglavnom artikularni prelomi, sa bez obzira na modalitet lečenja visokom incidencom osteonekroze, i postrtraumatske artroze.

Prelomi lateralnog i medijalnog procesusa i avulzioni prelomi – obično se leče neoperativno, u retkim slučajevima nezarastanja je potrebna ekscizija fragmenata.

Osteohondralni prelomi skočne kosti 
se javljaju u oko 6—8% uganuća skočnog zgloba, na osnovu tipa ( Berndt i Harty podela) lečenj je neoperativno imobilizacijom ili operativno danas artroskopski (ekscizijom ili repozicijom i fiksacijom resorptivnim pinovima).

Prelom petne kosti prelom kalkaneusa S92.0

Najčešći su kod radno sposobnih muškaraca i neuspešno lečeni često mogu da imaju značajne socioekonomske posledice. Kalkaneus ima kompleksnu anatomiju, u delu ciklusa hoda nosi težinu tela u dobrom delu određuje konture stopala.

Klasifikacija preloma kalkaneusa

dele se na ekstra i intraartikularne. Extraartikularni (prednji i medijalni procesus, tuberozitas i sustentakulum) su od manjeg značaja čine oko 25%. Intraartikularni se dodatno dele Essex-Lopresti podelom na osnovu dislokacije i danas češće Sanders podelom na osnosu CT nalaza.

Prelom petne kosti Dijagnoza

Postavlja se kliničkim pregledom, AP i lateralni rendgen snimak (određuju se Bohler uglovi) danas se kod dislociranih intraartikularnih preloma rutinski izvodi CT.

Lečenje operacija preloma peta

Extraartikularni se leče potkolenim gipsom, 4 do 6 nedelja, izuzev kod retkih dislociranih preloma tuberozitasa gde je bolje izvesti ORIF.

Intraartikularni nedislocirani mogu da se leče neoperativno gips-om, mada su savremeni stavovi i u ovom slučaju bliži operativnom lečenju. ORIF je u većini slučajeva tretman izbora, nekad se izvodi 7 do 10 dana od inicijalne traume po povlačenju otoka ili eventualnoj regresiji buloznih promena. Obično se koristi lateralni pristup sa očuvanjem suralnog nerva, koriste se anatomske ploče za kalkaneus i zavrtnji.

Komplikacije neoperativnog lečenja preloma petne kosti

su deformacija stopala, nemogućnost nošenja normalne obuće, bol u peti i skočnom zglobu, impingement i tendinitis peronealnih tetiva.

Zatim degenerativne promene u smislu posttraumatske artroze se javljaju često. Kod 30% pacijenata je u kasnijem toku potrebna subtalarna fuzija. 

Komplikacije operativnog lečenja su usporeno zarastanje, infekcija rane, kožni defekti sa ekspozicijom osteosintetskog materijala, povreda suralnog nerva i peronealnih tetiva. Kasne komplikacije su slične kao kod neoperativnog lečenja

Prelom stopala fraktura metatarzalnih i tarzalnih kosti

Prelomi navikularne kosti

mogu da budu prelomi tuberozitasa, tela i avulzioni prelomi. Leče se gips imobilizacijom, u retkim slučajevim dislokacije indikovana je ORIF, nekad je zbog kominucije otežana fiksacija, zbog relativne rigidnosti njihovih spojeva, fragmenti mogu da se fiksiraju za kuneiformne kosti uz napor da se izbegne fiksacija talonavikulanrog zgloba (zbog funkcionalnog značaja).

Prelomi kuboidne kosti

mogu da budu avulzioni i kompresivni. Kompresivni (nutcracker) prelomi su od značaja jer skraćuju later. svod stopala, minimalno impaktirani se leče gips imobilizacijom, za značajne kompresije indikovana je ORIF sa dodatnom osteoplastikom.

Prelomi kuneiformnih kostiju su retki, uglavnom se leče gipsom.

Prelomi metatarzalnih kostiju

Većina ovih preloma može da se leči gips imobilizacijom sa ranom dozvolom oslonca. Ređe kod preloma I i V MT radi prevencije pseudoartroze (koja ukoliko se razvije u nivou prve ili pete MT kosti može da dovede do tegoba) u određenim slučajevima ORIF ima značajne prednosti. Posbeno se to odnosi na Jones tip preloma baze pete metatarzalne kosti V MT.

Pseudoartroza nezarasli prelom V metatarzalne kosti

Nekad se kod prelom preloma prve i češće pete V metarazalne kosti dogodi nezarastanje odnosno pseudoartroza preloma. 

Posebno se to odnosi na Jones tip preloma baze pete metatarzalne kosti V MT.

Nezarastanje ovog preloma može da bude izrazito bolno stanje, posebno je nezgodno kod mlađih, kod sportista i rekreativaca. Kad prelom ne zarasta u dužem periodu jedina opcija za uspešna oporavak je operacija pseudoartroze V metatarzalne kosti.

Operaciju nezaraslog preloma pete metatarzalne kosti u Dr Dren izvodimo u bezbednoj lokalnoj anesteziji bez potrebe za zadržavanjem.

za Dr Dren Ortopediju dr sci med ortoped Radoičić D.

Dr Dren Centar za stopalo i skočni zglob

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti