Testosteron ključna muška hormonska karika

Testosteron je hormon od vitalnog značaja za muško zdravlje i dobrostanje, ali i za žene u manjim količinama. Ovaj članak će vam pružiti uvid u različite aspekte testosterona, od važnosti i uloga, do metoda merenja, optimalnih vrednosti, simptoma niskog nivoa, uticaja na seksualno zdravlje, suplementacije, ishrane i rizika.

testosteron tablete testosteron injekcije

Šta je testosteron?

Testosteron je primarni muški polni hormon koji igra ključnu ulogu u razvoju i održavanju muških karakteristika, uključujući rast mišića, dublji glas i rast dlaka. Proizvodi se u testisima kod muškaraca i jajnicima kod žena, uz manje količine proizvedene i u nadbubrežnim žlezdama.

Zašto je testosteron važan i koje su uloge?

Testosteron ima brojne uloge, uključujući podršku rastu kostiju, očuvanje gustine kostiju, regulaciju nivoa crvenih krvnih zrnaca i održavanje libidoa. Takođe, utiče na energiju, regulaciju raspoloženja, održavanje koštane mase i podršku u seksualnoj funkciji.

Kad i kako se utvrđuje koncentracija testosterona?

Nivo testosterona meri se krvnim testom. Idealno je obaviti test ujutru kada su nivoi najviši, jer varijacije tokom dana postoje. Ovaj test se obično preporučuje ukoliko postoji sumnja na niski ili visoki nivo testosterona. Važno je napomenuti da se referentne vrednosti testosterona razlikuju u zavisnosti od pola i uzrasta.

Evo tabele sa optimalnim referentnim rasponima koncentracije testosterona u različitim uzrastima:

Optimalne normalne vrednosti testosterona:

Uzrast godineOptimalne Vrednosti testosterona (ng/dL)
0-107-20
20-30300-1,000
40-50240-950
60-70220-890
80+200-720

Simptomi i znaci niskog testosterona:

Niski nivoi testosterona mogu izazvati različite simptome i znakove kod muškaraca i žena. Kod muškaraca, simptomi niskog testosterona mogu uključivati smanjen libido, umor, depresiju, gubitak mišićne mase, povećanje i redistruibuciju telesne masti i smanjenje gustine kostiju. Kod žena, niski nivoi testosterona mogu se manifestovati kao smanjenje seksualne želje, promene raspoloženja i poteškoće sa koncentracijom.

Koliko je testosteron bitan za seks?

Testosteron igra ključnu ulogu u održavanju seksualne funkcije kod muškaraca i žena, uključujući libido i erekciju.

Adekvatan nivo testosterona može poboljšati seksualnu želju, erekciju i orgazam. Međutim, važno je napomenuti da seksualna disfunkcija može imati i druge uzroke, te je neophodno konsultovati stručnjaka za preciznu dijagnozu i tretman.

Kad treba preduzeti suplementaciju ili uzimanje testosterona?

Suplementacija se preporučuje samo uz konsultaciju s lekarom. Testosteron terapija se obično primenjuje kod osoba sa dijagnostikovanim niskim nivoima testosterona i simptomima koji negativno utiču na kvalitet života. Samoinicijativno uzimanje testosterona bez lekarskog nadzora je rizično i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i neželjenih efekata.

Ukoliko je neophodna suplementacija testosteronom, lekar će odrediti najbolji oblik i dozu za svakog pojedinca. Testosteron suplementi mogu biti dostupni u različitim oblicima, uključujući gelove, flastere, injekcije i tablete. Izbor najbolje opcije zavisiće od individualnih potreba i preferencija pacijenta.

testosteron kako povećati prirodno suplementi tablete injekcije cena

Najbolji testosteron suplementi:

Najbolji suplementi busteri testosterona su D-asparaginska kiselina, cink, vitamin D i omega-3 masne kiseline. Neko navodi i biljne ekstrakte poput Tribulus terrestris i ekstrakti iz kore drveta Muira puama i Rhodiola rosea. Neki predlažu i    ašvaganda prah kao opciju za prirodni booste testosterona

Tribulus terrestris

je biljka koja se često koristi u dodacima ishrani koji se reklamiraju kao sredstva za povećanje nivoa testosterona. Međutim, dok Tribulus terrestris može imati određene benefite za zdravlje, neki od tih benefita nisu nedvosmisleno povezani sa povećanjem nivoa testosterona. Istraživanja o efikasnosti Tribulus terrestris u povećanju testosterona su ograničena i daju kontradiktorne rezultate.

Postoje razni testosteron suplementi dostupni na tržištu, ali najbolji suplementi će se razlikovati u zavisnosti od individualnih potreba i zdravstvenog stanja svake osobe. Pre uzimanja bilo kakvog suplementa, važno je konsultovati se sa lekarom ili stručnjakom za ishranu.

Hrana koja povećava nivo testosterona:

Ishrana igra važnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa testosterona. Hrana bogata cinkom, kao što su ostrige, govedina i pasulj, može pomoći u povećanju nivoa testosterona. 

Ishrana bogata proteinima, zdravim mastima, vitaminom D i cinkom podstiče proizvodnju testosterona. Orašasti plodovi, losos, piletina i jaja su odlični izvori. Takođe, namirnice bogate zdravim mastima, poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova, mogu imati pozitivan uticaj na proizvodnju testosterona.

Hrana koja može smanjiti nivo testosterona:

Postoje i određene namirnice koje mogu smanjiti nivo testosterona. Na primer, alkohol, soja i hrana bogata rafinisanim šećerima mogu imati negativan uticaj na proizvodnju testosterona.

Visoki unos alkohola, previše šećera i nezdrave masti mogu negativno uticati na nivoe testosterona.

Kako povećati testosteron prirodno:

Postoje i neki prirodni načini za povećanje nivoa testosterona. Evo nekoliko saveta i aktivnosti koje mogu pomoći u prirodnom povećanju testosterona:

   • Redovno vežbajte, posebno trening sa tegovima.
   • Održavajte zdravu telesnu masu.
   • Unos dovoljne količine vitamina D i cinka
   • Pravilna ishrana koja uključuje namirnice bogate proteinima, zdravim mastima i vlaknima
   • Izbegavajte smanjite stres.
   • Poboljšajte trajanje i kvalitet sna.
  Važno je napomenuti da svaki pojedinac može imati drugačiji odgovor na ove metode i da je konsultacija sa lekarom uvek preporučljiva pre nego što se preduzmu bilo kakve promene u ishrani ili životnom stilu.
   

  Kako povećati testosteron brzo: Tablete ili injekcije?

  Brza povećanja testosterona zahtevaju medicinsku superviziju. Injekcije su često efikasnije i preciznije od oralnih tableta.

  Odluka o načinu primene testosterona obično zavisi od individualnih potreba, preferencija i medicinskih uslova pacijenta.

  Tablete: Tablete testosterona postoje, ali mogu izazvati stres na jetri jer prolaze kroz probavni sistem. Neke osobe imaju poteškoća u održavanju stabilnih nivoa testosterona ovim putem.
  Injekcije: Injekcije testosterona se često koriste jer omogućavaju direktnu dostavu hormona u krvotok, izbegavajući prolazak kroz probavni sistem. Injekcije obično pružaju stabilnije nivoe hormona.

  testosteron vrednosti kako povećati tablete injekcije prirodnoi suplementi testosterona

  Štetne posledice, komplikacije i rizici uzimanja testosterona bez lekarskog nadzora

  Važno je napomenuti da individualni odgovor na terapiju testosteronom može varirati, a rizici i neželjene posledice mogu zavisiti od mnogo faktora, uključujući dozu, trajanje terapije, individualne karakteristike korisnika.

  Zato uvek treba imati na umu da uzimanje testosterona bez lekarskog naloga ili kontrole može imati ozbiljne posledice i rizike. Neželjeni efekti mogu uključivati povećan rizik od srčanih bolesti, smanjenje plodnosti,oštećenja jetre, promene u raspoloženju i agresivnost i brojne druge promene.

  Kardiovaskularni rizici i testosteron

  Postoji zabrinutost da dugotrajna terapija testosteronom može povećati rizik od srčanih bolesti, posebno kod starijih muškaraca. Takođe moguće je povećanje krvnog pristiska i povećanje lipida tj. holesterola. 

  Smanjenje plodnosti i testisa kod uzimanja testosterona

  Uzimanje testosterona može suzbiti proizvodnju spermatozoida, što može dovesti do smanjenja plodnosti. Ako planirate imati decu, važno je razgovarati o ovome sa svojim lekarom pre nego što započnete terapiju.

  Takođe uzimanje testosterona može uticati na veličinu testisa. Kada telo prima dodatne količine testosterona, prirodna proizvodnja hormona u testisima može smanjiti. Ovaj proces deo je povratne sprege koja reguliše nivo testosterona u organizmu.

  Smanjenje veličine testisa obično nije trajno i može se povratiti nakon prestanka terapije testosteronom. Ovaj efekat ne treba uzimati izolovano, već kao deo celokupne slike uticaja terapije testosteronom na organizam.

  Problemi sa jetrom 

  Dugotrajna upotreba testosterona može uticati na jetru, posebno kod onih koji već imaju probleme sa jetrom. Akio se testosteron koristi u dužem periodu treba planirati i redvne kontrole jetre. laboratorijske analize (enzimi ALT, AST, alkalna fosfataza bilirubin, proteini u krvi, PT i INR) i ultrazvuk abdomena dolazi u obzir. 

  Testosteron i promene u raspoloženju 

  Neki ljudi mogu doživeti promene u raspoloženju, uključujući povećanu razdražljivost, nervozu ili čak agresivnost. Ovo je individualna reakcija i ne doživljavaju svi pacijenti ovakve efekte.

  Promene na koži 

  Uzimanje testosterona može dovesti do promena na koži, uključujući akne i povećanje masnoće kože.

  Povećani rizik od zgrušavanja krvi

  Postoji rizik od povećanog zgrušavanja krvi, što može povećati rizik od tromboze ili drugih kardiovaskularnih problema. Razlog nije razjašnjen i trenutno je podložan istraživanju.

  Postoji nekoliko teorija koje se razmatraju u vezi sa mogućim mehanizmima koji bi mogli objasniti povećan rizik od zgrušavanja krvi tokom terapije testosteronom:

  Povećanje broja crvenih krvnih zrnaca – što može povećati viskoznost krvi.
  Povećanje faktora koagulacije što bi moglo povećati zgrušavanje krvi.
  I mogući negativan uticaj na funkciju endotela.

  Promene u veličini prostate – uticaj na rak prostate i testisa

  Terapija testosteronom može dovesti do povećanja prostate, što može povećati rizik od problema sa mokrenjem.

  Pitanje o vezi između uzimanja testosterona i rizika od raka prostate i testisa je kompleksno pitanje, a trenutno istraživanje i medicinska zajednica nemaju jednoglasan stav po tom pitanju.

  1. Rak prostate: Postoji zabrinutost da bi povećani nivoi testosterona mogli povećati rizik od raka prostate. Međutim, trenutna istraživanja nisu pružila dosledne dokaze o ovoj vezi. Neki studije sugerišu da suprotno, čak ima mišljenja da niski nivoi testosterona mogu povećati rizik od raka prostate.

  2. Rak testisa: Nema jasnih dokaza koji ukazuju na to da uzimanje testosterona direktno dovodi do raka testisa. Međutim, pacijenti koji već imaju istoriju raka testisa mogu biti isključeni iz terapije testosteronom zbog potencijalnih rizika.

  Povećan rizik od apneje u snu

  Testosteron može uticati na apneju u snu, posebno kod onih koji već imaju predispozicije ka ovom poremećaju.

  Apneja u snu je medicinski poremećaj disanja koji karakteriše privremeno zaustavljanje disanja tokom spavanja. Ovaj poremećaj može izazvati smanjen protok vazduha do pluća ili potpuno prestajanje disanja tokom određenog vremena. Apneja u snu često dovodi do poremećaja spavanja i može imati ozbiljne zdravstvene posledice

  Povećan rizik za ginekomastiju

  uzimanje testosterona može povećati rizik od razvoja ginekomastije kod nekih pojedinaca. Ginekomastija se karakteriše povećanjem veličine dojki kod muškaraca. Testosteron se može aromatizovati u estrogen, ženski polni hormon, putem enzima aromataze. Ako nivo estrogena postane previsok u odnosu na nivo testosterona, to može izazvati neželjene efekte kao što je ginekomastija.

  Da bi se smanjio rizik od ginekomastije, lekari ponekad preporučuju dodatno lečenje estrogenom ili blokatorima aromataze zajedno s terapijom testosteronom. Ovo može pomoći u održavanju balansa između testosterona i estrogena.

  Da li su štetne posledice testosterona trajne?

  Štetne posledice mogu biti trajne, stoga je važno da se testosteron uzima samo pod nadzorom stručnjaka. 

  Mogu biti reverzibilne ako se odmah prekine nepravilna upotreba. Ipak, dugotrajna zloupotreba može izazvati trajna oštećenja.

  Uzimanje testosterona na svoju ruku, bez lekarskog naloga ili kontrole, može imati ozbiljne posledice i rizike po zdravlje. 

  Zaključak i preporuke za testosteron

  Održavanje balansiranih nivoa testosterona ključno je za opšte zdravlje. 

  Testosteron je važan hormon koji igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Ukoliko imate simptome niskog testosterona ili sumnjate na neravnotežu hormona, preporučljivo je da se obratite lekaru radi dijagnoze i individualnog plana lečenja. Prednost imaju prirodne metode za povećanje testosterona, a pre nego što razmotrite suplementaciju, obavezno se konsultujte sa stručnjakom. 

  Upamtite da ishrana, vežbanje ( ali ne preterano zbog upala mišića i povreda) i zdrav način života imaju ključnu ulogu u očuvanju optimalnih nivoa ovog važnog hormona.

  Napomena: Svi medicinski saveti i informacije navedene u ovom članku su samo u informativne svrhe i ne treba ih shvatiti kao zamenu za stručni medicinski savet. Uvek se konsultujte sa kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom za preciznu dijagnozu i tretman.

   

  Podelite ako vam se dopalo:

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Dr Dren društvene mreže

  Popularno

  Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

  Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

  Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

  Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

  Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

  Budite obavešteni

  Prijavite se za naš newsletter

  Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

  Sadržaj
  možda je zanimljivo

  skorašnji postovi

  mortonov neurom bol u stopalu

  Mortonov neurom

  Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

  pročitaj više »

  You cannot copy content of this page

  najbolje za zglobove

  Orthogol kapsule i gel

  orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
  orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

  Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

  🎁 za vas

  Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

  u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

  orto Injekcije, intervencije i pokloni!

  3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

  PRP inj. regenlab 24 000

   PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

  BMAC za zglobove

  POKLON Orthogol gel za datu injekciju

  (pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

  pozovite 069 693 640

  Dr Dren AKCIJA !

  Pokloni i popusti 

  proverite ponudu i povoljnosti