Bol u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa i bol u leđima uopšte su među najčešćim bolnim stanjima.

Bol u donjem delu kičme, medicinski se označava kao bol u lumbo-sakralnom predelu, je vrlo česta tegoba.

Istraživanja pokazuju da je očekivano da više od 80% svih ljudi u nekom periodu života iz raznih razloga oseti bol u donjem delu leđa.

bolovi u donjem delu ledja lečenje bol u donjem delu leđa tretman iskustva gel mast tablete za opuštanje analgetik

Bol u donjem delu ledja

Bol u donjem delu ledja

Bol u donjem delu kičme (low back pain) može da bude akutni (traje 4 do  8 nedelja) i hronični oblik (traje duže od 8-10 nedelja).

Najčešće porekleo bola je u lumbalnoj – lumbosakralnoj kičmi. Ali bol u donjem delu leđa mogu da uzrokuju i brojne druge promene i stanja u abdomenu i maloj karlici. Nekad se neopravdano meša sa išijasom čak i kad nema širenja duž noge.

Mogućnost previda je jedan od bitnih razloga da svaki bol u donjem delu leđa pogleda lekar sa iskustvom.

bol u donjem delu ledja bol u ledjima prirodno lečenje bola u ledjima fizikalna terapija

Bolovi u leđima lumbago

Bol u donjem delu ledja - Uzroci i razlozi

Promene na pršljenovima i diskusima LS kičme

 • degenerativne promene tipa spondiloze
 • klizanje pršljenova spondilolisteze i krivljenje kičme skolioza
 • suženje kičmenog kanala i posledični pritisak na nerve – spinalna stenoza
 • povrede prelom pršljenova
 • diskus hernija iskakanje sadržaja diska (to su ,,meki amortizeri kičme,, između pršljenova)- deo nucleus pulposus iskače i vrši pritisak na nerve kičme koji idu ka donjem delu leđa, sedalnom delu i nozi (naprimer najpoznatiji nerv Ischiadicus).

Životni stil i dijetetske navike

 • Sedentarni način života, nedovoljno aktivnosti, neadekvatna ishrana
 • preterano dugo nepravilno sedenje, vožnja automobila
 • gojaznost – dodatno opterećuje pršljenove i mišiće, kičmu u celini
 • dugotrajno stajanje pod opterećenjem ili teži fizički rad
 • loše životne navike preteran unos alkohola i duvana takođe može da doprinese oštećenju nerava i bolu u kičmi.

Uzroci bola van kičme

 • Bol u donjem delu leđa mogu da izazovu tojest da projektuju i neka hirurška, ginekološka i urološka stanja
 • Bol u ledjima je moguć kod postojanja osteoartritisa kolena, kuka
 • Moguća je pojava bola u leđima kod nekih kancera
 • Promene u mentalnom zdravlju su takođe prepoznate kao razlog. Bol u donjem delu leđa je mnogo češći kod osoba koje pate od stanja poput depresije ili anksioznosti 

Bol u donjem delu ledja - Uvek prvo lekar!

Bol u ledjima koji potiče iz lumbosakralne kičme mogu da leče brojni lekari, specijalisti, ortopedi, neurohirurzi, neurolozi, fizijatri, fizioterapeuti.

Čak ako se adekvatno informišete i sami možete izmenom loših životnih navika i aktivnosti i adekvatnim vežbanjem sebi da pomognete i da često eliminišete bol u leđima. 

Ali sve to najbolje kad adekvatno obučeni i iskusni lekari sa sigurnošću isključe druge razloge postojanja bola.

Bol donjem delu leđa čuveni ,,bol u krstima,, se prvenstveno leči neoperativno

neoperativne metode imaju predost sve dok je moguća njihova primena

Postoje brojne opcije lečenja bola u donjem delu leđa.

Pravilo je da treba pokušati sa svim neoperativnim opcijama.

Postoje brojni modaliteti i protokoli za tetman bola u leđima.

Svi moderni obuhvataju razne kombinacije fizikalne i medikamentozne terapije.

Presudno za uspeh je da vam se pripremi i predloži individualni plan kombinacija terapije

Dijagnostika bola u leđima

lumbalni bol bol u ls kičmi dijagnoza i lečenje bola u kičmi lumbago lumoišijalgija

Bol u donjem delu ledja dijagnoza

Prvi korak u dijagnostici je obavezno pregled ortopeda ili fizijatra. Po potrebi može da se pregled neurologa ili neurohirurga ili drugog specijaliste ukoliko se posumnja na neka druga stanja.

Najčešće je potreban rendgen snimak Rtg lumbosakralne LS kičme (ap i lat snimak), nekad skener CT ili magnetna rezonanca MR a nekad i EMNG elektromioneurografija nogu.

Rtg za bol u donjem delu leđa

bol u krstima rendgen LS kičme kod bola u ledjima

dijagnoza lumbago rendgensko snimanje

Rendgen snimanje – rendgen snimak Rtg lumbosakralne LS kičme (ap i lat snimak) je neizostavan a nekad i dovoljan u dijagnostici lumbalnog bola.

Pokazuje stanje na koštanim strukturama kičme.

Poželjno je kad je moguće da se snimite u stojećem stavu. 

MR Dijagnostika bola u leđima

bol u kičmi bol u ledjima dijagnoza magnetna rezonanca magnet dijagnostika diskusa

MRI dijagnoza diskusa lumboishijalgija

Magnetna rezonanca MR ili MRI je postala standardna i gotovo rutinska metoda u savremenoj dijagnostici lumbalnog bola u donjem delu leđa. Posebno je bitna ko stanja gde se bol širi duž noge.

Savremene MR detaljnoj prikaziju pršljenova kičme ali i mekotkivna strukture diskuse, ligamente i nerve.

MR je neizostavna kod nekih tipova bola, kod neuroloških deficita, kod hroničnih bolova u ledjima i obavezno u proceni da li je potrebna operacija ili je moguće neoperativno lečenje.

EMNG za lumbalni bol

emng emg elektromioneurografija ispitivanje nerava lumbalni bol lumbago bol u leđima sindrom karpalnog tunela

elektromioneurografija lumboišijalgija

Elektromioneurografija je postupak ispitivanje sprovođenja u nervima. To je neurološko ispitivanje koje može da bude vrlo značajno. za procenu kao i praćenje oštećenja nerava, lečenja i oporavka.

 Indikuju ga ortopedi, neurolozi, neurohirurzi.

Tretman bola u leđima - fizikalna terapija

Fizikalna terapija i rehabilitacija je oblast koja može mnogo da ponudi i najveći broj bolnih sindroma da reši ili ublaži.

Postoje brojne opcije i terapijski postupci u fizikalnoj medicini kojima može da se tretira lumbago – lumbalni bol u donjem delu ledja.

Neizostavna je i na pravom mestu kineziterapija –  podrazumeva pokret i vežbanje. Svakako se podrazumeva i dozira kretanje i druge aktivnosti npr. plivanje.

Postoje i neke opšte preporuke za samostalne vežbe i predlozi za najbolje vežbe za leđa. Možete ih naći i na našem sajtu na linku. 

Izdvajamo i neke od dodatnih  metode fizikalne terapije: ultrazvuk, laser, tens, heat and ice therapy, elektroforeza lekova i neke druge.

Najbolje je da predlog za primenu ovih postupaka i individualno prilagođavanje napravi iskusan fizijatar. Velika prednost fizikalno terapijskih procedura je da su uglavnom bezbedne i da imaju vrlo male rizike tokom primene. 

 

Kiropraktika za bolove u leđima, bol u krstima, lumbago

Kiropraktika je postala vrlo popularna, međutim metodu često diskredituju ,,kiropraktičari,, sa upitnim poznavanjem tematike. U poslednje vreme nažalost čuju se brojne primedbe. Ako se odlučite za kiropraktiku savetuje se oprez u izboru i naravno oprez tokom manipulacija kako bi se izbegle eventualne komplikacije.

Takođe u nekim slučajevima se preporučuju posebno razvijene ortoze, pomagala, za bol u ledjima, najčešće se primenjuju kod spondiloartroze tj. spondiloze i kod osteoporotičnih preloma kičmenih pršljenova.

 

Banjsko lečenje. Postoje brojna banjska lečilišta neka su i specijalizovana i na glasu za tretman bolnish i postoperativnih stanja kičme. Ukoliko ste u mogućnosti a imate preporuku za banjski tretman svakako raymotrite i tu opciju. Bazeni u banjama i plivanje mogu da budu posebno dobar relaksirajući tretman za mnoge hronične lumbalne bolove. 

Tretman bola u leđima - medikamentozna terapija i suplementi

Terapijski medikamentozni pristup može da se razlikuje kod akutnog i hroničnog bola u leđima.

Uopšteno medikamentozna terapija bazira na lekovima koji će smanjiti upalu i bol, ublažiti spazam (grč) mišića koji prate kičmu, takođe ima smisla i vitaminska supstitucija ( B vitamini prvenstveno).

Najbitnije je da se odredii preporuči individualno prilagođena terapija.

To znači savetujemo analgetike lekove protiv bolova. Obično iz grupe NSAIL i često se kombinuju sa neki lekom koji ,,čuva želudac,,.

Opšta preporuka su i vitamini B grupe (vrlo su bitni za oporavak pristisnutih oštećenih nerava u kičmi). Postoje brojni popularni preparati, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom u vezi izbora.

Nekad, posebno kod spazma paravaertebralne muskulature se propisuju i lekovi za opuštanje mišića i nerava.

Savetuje se i primena lokalnih ortopedskih krema i gelova. Kao što je ORTHOGOL gel. Vrlo često je dobar pristup propisivanje lekova koji opuštaju mišiće kičme i tako smanjuju bolnost. Tu ima viša varijanti sa prednostima i manama i treba dati šta je kome odgovarajuće.

Postoje brojni suplementi za zglobove i hrskavice kao što su ORTHOGOL kapsule. Koji takođe mogu da se primene kod brijnih slučajeva bola u ledjima. Nema garancija da će izlečiti stanje ali izuzetno veliki broj pacijenata ima pozitivne reakcije. Ako ih uzimate najvažnije je da su bezbedni i provereni.

Injekcije za ukočena leđa

Injekcije.

Svi smo čuli ,,ukočio se, stego ga lumbago morao je da prima injekcije,, i slične opise. Zaista je u nekim akutnim slučajevima gde je bol u donjem delu ledja izražen, neophodna i spasonosna primena injekcione terapije.

Obično se radi o ,,koktelima,, koji sadrže više preparata. Najčešće se kortikosteoridi kombinuju sa anagleticima, miorelaksansima i vitaminima. Važno je da se adekvatno odaberu i doziraju i da ste upoznati sa sadržajem.

Injekcije kod bola u ledjima treba da propisuju i daju samo lekari.

 

 

Radiofrekventna ablacija RFA

Radiofrekventna ablacija – RFA je relativno nova metoda koja se primenjuju u tretmanu hroničnih perifernih bolova. Bol u kolenubol u donjem delu leđabol u kuku i bolovi u stopalu su najčešći razlozi za primenu ove metode. 

Može da se preporuči kod bola usled oštećenja hrskavice zgloba gonartrozakoksartroza gde su oštećena izraženija, kod pacijenata koji ne mogu da se operišu ili se operacije odlaže u dužem periodu.

RFA je minimalno invazivna, kao i mnoge procedure ima svoje prednosti ali i nedostatke kao i moguće rizike i komplikacije.

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA podrazumeva postupak kojim se putem posebne igle emituju radiofrekventni talasi – struje koje ,,uništavaju,, ili ,,uspavljuju,, nerve koji prenose bol u regiji koja je bolna.

Hronični i teški bol u leđima - operacija​

Bol u donjem delu leđa - ako nema više drugih opcija

U određenim slučajevima pre ili kasnije je neophodna operacija.

Operacija zbog bola u leđima je rešenje  kada prethodni meoperativni postupci u terapije nisu dovele do poboljšanja. 

Spinalna hirurgija kičme je izuzetno napredovala i danas postoji veliki broj operativnih mogućnosti. Najvažnije savremena spinalna hirurgija nudi brojna operativna rešenja sa značajno manjim rizicima nego ranije.

Prevencija bola u leđima

Lumbago - Bolje sprečiti nego lečiti bol u donjem delu leđa

Princip bolje sprečiti je svakako primenjiv i kod bola u ledjima i donjem delu kičme.

Kad terapijama saniramo bolnu epizodu uvek postoji mogućnost da se ponovi.

Zato postoji prevencija. Prevencija bola u leđima, lumboišijalgija i brojnih bolnih sindroma između ostalog podrazumeva:

 • zdrava raznovrsna ishrana
 • regulisanje telesne težine redukcija gojaznosti
 • aktivnosti, kretanje, vežbanje
 • unos dovoljno esencijalnih vitamina i minerala
 • unos dovoljno vode
 • obustava alkohola i pušenja

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti