Lek za bol u vratu i prirodne alternative

Lek za bol u vratu je svaki medikament ili prirodna alternativa koja se koristi za ublažavanje bolova u vratu. Postoji nekoliko grupa oficijelnih lekova koji se koriste za ublažavanje bolova u vratu. Ovi lekovi mogu biti podijeljeni u tri glavne grupe: analgetici, mišićni relaksanti i opioidni analgetici. 

Pored lekova, postoje i prirodni alternativni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju bolova u vratu, kao što su fizikalna terapija, kreme i gelovi, akupunktura i suplementi. Takođe, mogu se primeniti injekcije kortikosteroida i lokalnih anestetika za smanjenje upale i bolova u vratu. Za bol u vratu, mogu biti od koristi i lekovi za opuštanje mišića i nerava, kao što su benzodiazepini i antidepresivi. Kada je u pitanju krema za bol u vratu, neki od predloga su kreme sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAIL) i kreme sa gavezom i mentolom.

lek za bol u vratu, lekovi za opuštanje mišića i nerava

Koji su lekovi za bol u vratu

 

Postoji nekoliko grupa oficijelnih lekova koji se koriste za ublažavanje bolova u vratu. Ovi lekovi mogu biti podijeljeni u tri glavne grupe:

 1. Analgetici: Ovi lekovi se koriste za ublažavanje bolova. Najčešće korišćeni analgetici su paracetamol i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL). Najpoznatiji su brufen, diklofen i sl. Prednost ovih lekova je što su mnogi dostupni bez recepta, ali mogu izazvati nuspojave poput želudačnih problema.
 2. Mišićni relaksanti: Ovi lekovi se koriste za opuštanje mišića i smanjenje grčeva. Oni mogu biti korisni u slučajevima kada je bol u vratu uzrokovan napetim mišićima. Međutim, mišićni relaksanti mogu izazvati pospanost i druge nuspojave, pa se preporučuje konsultacija sa lekarom pre upotrebe.
 3. Opioidni analgetici: Ovi lekovi se koriste za ublažavanje jakih bolova. Međutim, zbog potencijalne zavisnosti i drugih ozbiljnih nuspojava, opioidi se obično koriste samo u slučajevima kada druge opcije nisu efikasne.

 

Kako uzimati lek za bol u vratu?

 

Pre upotrebe bilo kojeg leka za bol u vratu, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Oni će vam dati tačne instrukcije o doziranju i trajanju terapije. Takođe, važno je da pročitate uputstvo za lek i pratite ga pažljivo. Nemojte prekoračiti preporučenu dozu i ne koristite lek duže nego što je preporučeno.

 

Koje injekcije se primenjuju kao lekovi za bol u vratu?

 

Za ublažavanje bolova u vratu, mogu se primeniti i različite vrste injekcija. Najčešće se kao lek za bol u vratu koriste:

 1. Injekcije kortikosteroida: Ove injekcije se koriste za smanjenje upale i bolova u vratu. One se obično primenjuju direktno u područje koje je izvor bola. Moguće je izviđenje posebne procedure koja se zove cervikalni fasetni blok. Nju izvode obučeni ortopedi i potrebna je specifična oprema za bezbedno davanje.
 2. Injekcije lokalnih anestetika: Ove injekcije se koriste za trenutno olakšanje bola. One deluju blokiranjem signala bola koji se prenose do mozga. Obično se lokalni anestetici kombinuju sa kortikosteoridima.
 

Pre primene bilo koje injekcije, važno je konsultovati se sa lekarom i dobiti detaljne informacije o potencijalnim rizicima i koristima.

 

Lek za bol u vratu – prirodni alternativni lekovi i suplementi 

 

Uz lekove, postoje i prirodni alternativni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju bolova u vratu. Takođe deluju i na ukočenost vrata. Neki od najčešće korišćenih su:

 1. Fizikalna terapija: Ova terapija može uključivati vežbe istezanja i jačanja mišića vrata, kao i tehnike masaže i toplote. Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju bola i poboljšanju pokretljivosti vrata.
 2. Akupunktura: Ova tradicionalna kineska metoda može pomoći u smanjenju bola u vratu. Akupunkturisti koriste tanke igle koje se ubadaju na određene tačke na telu kako bi stimulišu određene energetske puteve.
 3. Biljni suplementi: Neke biljke, poput gavezamentolabosvelijehajdučke trave, kurkume i sl., imaju protivupalna svojstva i mogu se smatrati kao prirodni alternativni lek za bol u vratu upale i ukočenost vrata. Pre upotrebe bilo kojeg biljnog suplementa, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.
 4. Suplementi za zdravlje zglobova – se preporučuju kad je uzrok bola osteoartritis spondiloza vrata (glukozaminhondroitinhijaluronorthogol).

 

Koji lekovi za opuštanje mišića i nerava se primenjuju kod bola u vratu?

 

Kod bola u vratu, česte se preporučuju lekovi za opuštanje mišića i nerava. Ovi preparati mogu biti od velike koristi, posebno kod bola koji je rezistentan na prethodne tretmane. Neki od najčešće korišćenih lekova iz ove grupe su:

 1. Benzodiazepini: Ovi lekovi se koriste za opuštanje mišića i smanjenje anksioznosti. Međutim, oni mogu izazvati pospanost i drugih nuspojave, pa se preporučuje konsultacija sa lekarom pre upotrebe.
 2. Antidepresivi: Određeni antidepresivi mogu se koristiti za ublažavanje hroničnog bola u vratu. Oni mogu pomoći u regulisanju hemijskih neravnoteža koje mogu doprineti nastanku bola.
 3. Ostali miorelaksansi kao npr Tolperizon. To je centralno-delujući mišićni relaksant, derivat piperidina. Tržišna imena su Biocalm, Mydocalm, Myolax, i sl. Ovaj lek za bol u vratu i ukočenost vrata ima prednost što izaziva opuštanje spazma tj, grčeva mišića kičme a ne izaziva pospanost i reletivno je bezbedan.
 
Lekovi za opuštanje mišića i nerava se mogu dobiti samo preko recepta lekara specijalista i savetuje se praćenje tj nadzor primene.
 

Lek za bol u vratu može biti i krema ili gel

 

Najbolja krema za bol u vratu može varirati od osobe do osobe, jer svako može imati različite preferencije i potrebe. Međutim, neki od najčešće korišćenih gelova i krema za ublažavanje bolova u vratu su:

 1. Krema sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAIL): Ove kreme sadrže aktivne lekove poput ibuprofena ili diklofenaka koji mogu pomoći u smanjenju upale i bola u vratu. Prednost ovih krema je što se mogu primenjivati lokalno i imaju manje nuspojava u odnosu na oralne lekove.
 2. Krema sa prirodnim sastojcima (npr gavezom, mentolom, bosvelijom, hajdučkom travom, divljim kestenom, glukozaminom, msm. i sl.) je zapravo pravi prirodni lek za bol u vratu. Kreme koje sadrže kombinacije moćnih prirodnih sastijaka mogu pružiti značajno i bezbedno olakšanje bola u vratu. Npr. Orthogol gel ima 11 sastojaka koji sinergijski deluju na bol u vratu i ukočenost vrata.
 

Prilikom odabira kreme za bol u vratu, važno je pročitati sastav i preporučljivo konsultovati se sa lekarom kako biste odabrali proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama.

 

Lista izvora za dodatne informacije u vezi cervikalgija i cervikobrahijalgija

 

 „Neck Pain“ – Mayo Clinic

„Treatment Options for Neck Pain“ – Spine-health

„Neck Pain“ – MedlinePlus

„Alternative Treatments for Neck Pain“ – Cleveland Clinic

Napomena: Ovaj članak je samo informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za stručni medicinski savet. Pre upotrebe bilo kojeg leka ili tretmana, preporučuje se konsultacija sa lekarom.

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti