X i O noge ispravljanje

X i O noge ispravljanje kod odraslih i starije dece

x noge o noge kako se leče x valgus kolena

X i O noge su relativno čest nalaz. 

Ispravljanje X ili O nogu odnosno ispravljanje deformiteta nogu je nekad neophodno ne samo iz estetskih već i funkcionalnih razloga.

Postoje brojna imena i sinonimi za X i O noge: genu varum, genu valgum, genua vara genua valga, knock knees, bowed legs i sl.

ispravljanje i operacija krivih nogu

X i O noge

U određenim stanjima jedini način za korekciju je adekvatna intervencija. Izuzetno je značajna adekvatna procena i izbor odgovarajuće tehnike.

U Dr Dren u mogućnosti smo da korigujemo sve vrsta deformiteta nogu. U zavisnosti od slučaja, uzrasta i težine deformiteta primenjujemo  različite operativne tehnike, savremene implantate i pristupe.

x i o krive noge

X i O noge estetsko ispravljanje

U poslednje vreme dobijamo najveći broj pitanja u vezi estetskog ispravljanja deformiteta. Odnosno korekcije krivih nogu to jest ispravljanja X ili O noge. 

Stručno ta stanja zovemo genu valgum i genu varum. Iako je prvi razlog obraćanja estetski u najvećem briju slučajeva je korekcija opravadana i iz funkcioanalnih razloga.

Gotovo u svim slučajevima ispravljanje osovine kolena tj. noge dovodi do bolje statike, držanja i hoda kao i trajnijih zglobova.

krive noge kriva kolena x noge o noge kako se korigiuju operacija ispravljanje nogu

Kako povećati visinu tela

Danas je za povećanje visine tela tj. produženje dostupno više opcija. Najčešće se povećanje visine izvodi produženjem potkolenice ili natkolenice ili ponekad i potkolenica i natkolenica. 

Najpoznatija i najčešće primenjivana metoda je Ilizarov tehnika i brojni drugi fiksatori analozi Ilizarov aparata koji primenjuju sličan način dejstva. U skorije vreme se pojavljuju i druge opcije po tipu mehaničkih ili motorizovanih klinova za butnu kost i potkolenicu.

Različite metode imaju određene prednosti u nekim slučajevima, izbor zavisi od individualnih okolnosti i procene. Postoje brojna pitanja i aspekti ovih intervencija na koja prave odgovore mogu da pruže doktori specijalisti za ove metode.

Ilizarovje samo jedna od opcija za korekciju, izjednačavanje dužine ili povećanje visine.

Ilizarov je jedna od odličnih tehnika za ispravljanje X ili O nogu, pri tom omogućuje produženje kosti i po potrebi povećanje visine.

ilizarov metoda

Operacija ispravljanje X i O nogu - kolena osteotomija

Sve X i O noge tj. valgus i varus deformiteti ukoliko je potrebno mogu da se koriguju hirurški. 

U zavisnosti od tipa deformiteta porebne su ostetomije, tj intervencije preusmeravanja osovine kostiju koje grade koleno tibie i femura.

Za O noge je potrebna HTO, za X noge DFO, odnosno visoka osteotomija tibie ili distalna osteotomija femura. 

x o noge

Procedura HTO je za varus kolena

U poslednje vreme imamo i priličan broj pacijenata u srednjoj i starijoj životnoj dob. Koji su primetili da imaju X i O noge, mogli bi da budu zainteresovani za opciju čuvanja svojih kolena. Takođe i odlaganje operacije ugranje veštačkog kolena.

Postoje indikacije kad možemo da primenimo ovu vrstu prezervacione hirurgije, jedna od tih tehnika je HTO.

HTO – high tibial osteotomy Visoka tibijalna osteotomija je hirurška procedura za korekciju osovine noge odnosno korekciju deformiteta O noge. Najčešće radi ublažavanje pritiska na oštećenom unutrašnjem delu kolena, artrotičnom medijalnom kompartmanu kolena. Ovaj postupak preusmerava pritisak odnosno prenošenje težine tela  sa oštećene polovine kolena na očuvanu gde je hrskavica i dalje dobrog kvaliteta ili netaknuta

Visoka tibijalna osteotomija se obično preporučuje kod pacijenata mlađih od 60 godina sa očuvanim dobrim pokretima kolena. Obično se preporučuje za ublažavanje bolova kada neoperativno lečenje nije dovelo do poboljšanja a postoji artroza sa deformitetom.

Dokazano je korisna za mlade, ali i za starije pacijente koji žele da odlože operaciju potpune zamene kolena veštačkim kolenom odnosno izbegava se ili odlaže totalna proteza kolena.

Osteoartritis artroza kolena i visoka tibijalna osteotomija
Osteoartritis kolena je progresivna degenerativna zglobna bolest koja se obično vidi u srednjem i starijem životnom dobu. Pogađa milione ljudi širom sveta. Artroza ili arthritis kolena je zapaljenje koje izaziva bol, oticanje (zapaljenje) i ograničenje pokreta.

Artritis kolena dovodi do bolova koji obično inteziviraju nakon aktivnosti kao što su hodanje, penjanje ili klečanje i čučanje. Zglob može da postane krut i otečen, sa ograničenim obimom pokreta. Može da se pojavi i deformitet kolena, varus ili valgus (popularno kao x ili o noge).

Prekomerna težina, prethodni prelomi, povrede ili deformacije mogu da doprinesu razvoju osteoartritisa. Ova bolest utiče na tkiva ili hrskavicu koja pokriva krajeve kostiju u zglobu i dovodi do propadanja hrskavice i kosti.

Visoka tibijalna osteotomija HTO
koriguje deformitet i preusmerava sile opterećenja sa oštećenog dela kolena (unutrašnji medijalni deo) na neoštećeni (spoljašnji lateralni) produžava vek vašeg biološkog kolena i odlaže potrebu za ugradnjom veštačkog kolena. Ako i mora da se u nekom budućem periodu radi veštačko koleno korist od HTO je što tad hirurg ima bolju osovinu noge za adekvatnu ugradnju endoproteze.

Kontraindikacije za HTO
zapaljenski artritis,
gojazni pacijenti sa BMI iznad 35,
prisustvo fleksione kontrakture od 15 stepeni ili više,
fleksija kolena veća od 90 stepeni,
patellofemoralna artroza
ligamentarna nestabilnost ili
Varus thrust tokom hoda.

Cilj operacije je oslobađanje – smanjenje opterećenja na već oštećeni deo kolena preusmeravanjem osovine potkolenice. Kako bi se dobilo raterećenje oštećenog dela i normalna ravnomerna distribucija sila kroz koleno, očekuje se manji bol sa unutrašnje strane i produženo trajanje vašeg kolena.

Nekad je poželjno a nekad neophodno da se izvede i MR pregled kolena. Radi procene da li ima potrebe da se pre HTO izvede artroskopija kolena.

Postoje dve tehnike – osteotomije otvaranja i zatvaranja. Hirurg određuje izbor tehnike na osnovu određenih individualnih faktora, danas se češće izvode osteotomije otvaranja odnosno opening wedge osteotomy.

Hiruški postupak podrazumeva presecanje potkolenice, sa ili bez umetanja koštanog grafta (deo kosti koji može da bude vaš obično uzet sa karlice ili iz koštane banke ili veštački preparat), i fiksaciju u otvorenom korigovanom položaju posebnim pločama i šrafovima (ranije su se koristile čelične ploče danas sve češće koristim modernije materijale kao npr PEEKpower HTO plate i slične).

Ovaj postupak preusmerava pritisak odnosno prenošenje težine tela  sa oštećene polovine kolena na očuvanu gde je hrskavica i dalje dobrog kvaliteta ili netaknuta

Postoperativna nega

Nakon osteotomije pacijenti obično ostaju dan do dva u bolnici. Odmah nakon operacije, daju se analgetici kako bi se smanjio bol ili otok, antibiotici i lekovi koju sprečavju tromboembolijske komplikacije. Za uspešan ishod, neophodno je da tokom ovog perioda pacijenti prate određena uputsva specifična za postoperativnih oporavak nakon HTO.

Fizikalna terapija može početi dan nakon operacije kako bi pacijentu pomogla da se kreće i da nauči da koristi štake na siguran način. Rade se vežbe sa ciljem da se očuva obim pokreta i snaga mišića. Odmah nakon operacije se hoda sa štakama bez oslonca na operisanu nogu kako bi se omogućilo da kost zaraste. Posle nekoliko nedelja, ohrabruje se progresija na parcijalni delimični oslonac na operisanu nogu.

Rezultati

Tibijalna osteotomija u najvećem broju slučajeva dovodi do značajno manjih bolova i bolje funkcije. Ne postoji lek za artrozu kolena i osteotomija ne leči i ne popravlja promene koje su se već razvile ali može da omogući značajno olakšanje i spreči odnosno uspori progresiju propadanja kolena.

Obično se zato i radi kod pacijenata mlađih od 60 godina. Kod starijih tipično izvodimo totalnu zamenu kolena, koja iako je napredovala nije večito rešenje.

Oko 90% veštackih kolena traje 10 godina, ima istraživanja koja pokazuju da je sa novim implantatima ta trajnost još bolja međutim potrajaće dok se dobiju definitivni rezultati. Tako da je posebno za mlađe pacijente koje žele da se bave određenim aktivnistima ili imaju želju da se bave određenim sportovima ostetomija i dalje jako dobro rešenje.

Velika većina pacijenata je zadovoljna ostetomijom, oko 5 do 8% ne primećuje poboljšanje a oko 2% pacijenata je nezadovoljno. Poboljšanje i očuvanje kolena traje različito dugo u zavisnosti od toga koliko je pacijent vodio računa, kao i od prethodnih artrotičnih promena. Za oko 70 % pacijenata koleno potraje i dobrih 10 i više godina pre nego što se odluče za veštačko kolenoKomplikacije

Kao i kod bilo koje operacije, pacijenti koji su podvrgnuti HTO su u riziku za razvoj određenih komplikacija nakon operacije. Rizici i komplikacije operacije su bol, oticanje, utrnulost ili povreda okolnih nerava ili krvnih sudova, infekcija, compartment sindrom, tromboza vena, labavljenje materijala ploče i šrafovi i nezarastanje ostoetomije odnosno nezarastanje kosti.

za Ortopediju Dr Dren dr Radoičić D. 

Ispravljanje X nogu kod odraslih

Ispravljanje O nogu kod odraslih

Osteotomija kolena

HTO high tibial osteotomy

Visoka tibijalna osteotomija

Distalna femoralna osteotomija

Operacija ugradnje vestackog kolena 

gonartroza artroza kolena

O noge X noge ispravljanje nogu kod odraslih i starije dece Korekcija deformiteta korektivne osteotomije Povećanje visine tela Osteotomija kolena kriva kolena  deformiteti kolena i stopala genu varum genu valgum genua vara genua valga.

Procedura DFO femoralna ostetomija je za valgus kolena X noge

Koleno može da ,,vuče unutra,, i spolja. Odnosno O noge su sa razmakom između kolena X noge su sa razmakom između stopala a kolena su spojena.

Valgus tj. X noge se korigiju, kad je to potrebno hirurški intrevencijom na donjem delu butne kosti.

Radi se distalna femoralna osteotomija.

Sve procedure ispravljanja X i O nogu mogu da se planiraju i izvedu preko Dr Dren ortopedije.

Table of Contents

Podelite ako vam se dopalo:

18 одговора

 1. Dobro vece, hteo bih da postavim par pitanja u vezi Ilizarovog metoda povecanja duzinu nogu.
  Koja je cena?
  Da li je moguce kretanje sa tim fiksatorima?
  Da li postoji kod vas opcija oporvka na klinici do kraja celog procesa koji je veoma dug, ako da koja bi bila cena?
  Hvala unapred na odgovoru.

  1. Poštovani dobijamo mnogo pitanje sličnih vašim
   razumemo vašu želju za diskrecijom i tokom pre i postoperativnog perioda

   ali jedini način da dobijete prave odgovore je da zakažete pregled kod našeg doktora koji radi produženja odnosno povećanja visine

   na pregledu dobijate sve informacije u vezi cena, oporavka, trajanja očekivane i planirane visine i u vezi svih ostalih brojnih detalja od značaja za ovu vrstu intervencije

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija

   telefon +381 69 693 640

 2. Molim da mi odgovorite – moja desna noga je skrenula na desnu stranu. Doktori kažu da imam valgus kolena
  Da li se ona može ispraviti i koja je cena takve operacije?

  1. Poštovani,
   Možemo da vam rešimo problem valgus noge odnosno rešavamo i varus i valgus kolena ukoliko je potrebno.

   Za sve operacije ispravljanja noge je potrebno da zakažete pregled kod dr Radoičića, ponesite snimke kolena.

   Na pregledu dobijate sve informacije u vezi cena, postupka i oporavka.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija
   Telefon +38169693640

 3. Postovani,

  Ovim putem Vam se obracam kako bih se sa Vama konsultovala oko operacije koljena.
  Imam malo uvucena koljena iliti krive noge u tom dijelu tijela.
  Htjela bih da od Vas saznam nesto opsirnije sto se toga tice.
  Da li Vi uopste radite operacije tog tipa i kolika je cijena?

  Unaprijed hvala

  1. Poštovani,
   radimo sve vrste operacija korekcija O ili X nogu
   postiji više modaliteta i mogućnosti u zavisnosti od vaše situacije.

   Za procenu i predlog najbolje opcije za vas je neophodan pregled sa rtg snimcima kolena.

   Kad zakazujete naglasite da je u pitanju korekcija nogu i tražite dr Radoičića.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija
   telefoni 069 693 640

 4. Poštovani,
  Koliko dugo traje oporavak posle operacije x nogu tj. koliko vremena posle operacije osoba može samostalno da se kreće bez pomagala?

  Koliko košta operacija i dali je potrebna neka priprema?
  Očekujem okvirne odgovore na bazi vašeg dosadašnjeg iskustva.
  U napred hvala,
  Pozdrav.

  1. Poštovani,
   radimo sve vrste operacija korekcija X nogu.

   u zavisnosti od stanja i da li se radi ispravljanje jedne pa druge noge ili obe odjednom
   postoji više modaliteta i mogućnosti.

   U zavisnosti od vaše situacije, izbor metode određuje i cenu.

   Za procenu i predlog najbolje opcije za vas je neophodan pregled sa rtg snimcima kolena.

   Kad zakazujete naglasite da je u pitanju korekcija nogu i tražite dr Radoičića.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija
   telefoni 069 693 640 i 011 407 1522

 5. Dobar dan
  Zanima me da li radite ispravljanje x nogu kod odraslih osoba iako je estetski problem ?

  Kojom metodom? Koji doktor radi operacije ispravaljanja nogu?
  I cijenu molim
  Hvala

  1. Poštovani
   Da radimo sve vrste X nogu

   Najčešće dr Radoicic i ostali za X noge koristi posebne pločice i šrafove
   Ne vidi se ništa spolja – često je pitanje pa možemo da vam kežemo da za x nije spoljni fiksator

   Cene su u zavisnosti od deformiteta da li je dovoljjna intervencija samo na femurima kao i od jos nekih faktora

   Potrebni su vam snimci oba noge celom duzinom u stojecem stavu
   Najbolje pozovite
   Telefon je 069 693 640
   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

 6. Pozdrav,odrasla sam muška osoba i imam 48 god, moj problem je taj da imam deformirane noge od rođenja (O noge).

  Zanima me dali primate strane državljane na liječenje i ako bi bio jedini način za ispravljanje nogu operacija,koliko bi to trajalo govorim za obe noge,i koja bi bila cijena?

  Hvala

  1. Poštovani

   ne pravimo razliku na domaće i strane, dobrodošli ste da nam se obratite kao i svi.

   Za procenu ovog deformiteta portebni su snimci obe noge u stojećem stavu.

   Obzirom na vaše godine O noge mogu da budu i dodatno izmenjene usled artroze kolena.

   Ne postoji mogućnost određivanja cena bez pregleda

   ukoliko ste u inostranstvu eventualno možete da dostavite tražene rendgen snimke nogu kao i fotografije vaših nogu emailom pa da prosledimo doktoru i da vam damo okvirne cene.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija

 7. Postovani, imam djevojcicu od 10godina sa nogama u X polozaju (spojenim butkama) da li postoje neke vjezbe i sta biste preporucili kao pokusaj resenja ili ublazavanja problema a da nije operacija?

  Trebutno zbog nastale situacije sa covidom nismo u mogucnosti da vas posjetimo. Djevojcica ima suvisnih kg (10godina 40kg) ali ie veoma aktivna i razgibana – trenira.. Zbog pravilnog rasta i razvoja a takodje i fizickog izgleda djevojcice htjeli bismo makar ublaziti problemcic sa butkama.

  Napominjem da je problem nasledne prirode jer rodjaci imaju iste takve noge – butine.. djevojcica ima i ravna stopala koja smo od malena pokusavali korogovati obucom ali nismo uspjeli.

  Hvala najljepsa na pomoci.

  1. Poštovani

   nema potrebe za brigu, stanje koje opisujete nije hitno.
   Kad budete u prilici posle pandemije, možete da zakažete pravi pregled

   Za procenu ovog deformiteta portebni su snimci obe noge u stojećem stavu.

   Na bavimo se fizikalnom terapijom pre operacija.
   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

 8. Postovani, koliko dugo traje oporavak posle korekcije „o“ nogu? Dakle, mislim na dan od opreacije do dana kada osoba moze da nastavi normalan zivot bez pomagala i cuvanja. Teretana, trcanje i sl. Hvala

  1. Poštovani oporavak traje različito dugo u zavisnosti od vrste operacije koja je primenjena kao i stanja deformacije pre intervencije.

   Najbolje je da na pregledu pitate doktora sve u vezi oporavka.

   Pregled možete da zakažete telefonom +381 69 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 9. Postovani,
  Posle operaciju desna kolena pre 20 godinu,skinuli me meniskusa na tog operaciju,kolena mi je skrivena na 0 i copam ,jel moze kod vas da se resi tog problem,?ja imam 47 god muskarac iz Beograd

  Hvala

  1. Poštovani, na osnovu iznetog u Dr Dren operacijom bi trebalo da možemo da rešimo vaš problem, prvo je potreban je pregled sa rtg/MR snimcima kolena ne starijim od tri meseca
   Najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren i dobićete sve informacije u vezi ispitivanja i lečenja.

   Telefon dostupan za zakazivanje je
   +381 69 693640

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti