iščašenje kuka Luksacija proteze veštačkog kuka

Iščašenje kuka, postoje dve potpuno različite vrste iščašenja kuka kod odraslih. To su luksacija kuka kod normalnih kukova pri povredama saobraćajnim industrijskim i sl. I iščašenja popularno ,,ispadanja,, kuka kod pacijenata koji imaju zamenjen, veštački kuk.

Iščašenje veštačkog kuka tj. ispadanje veštačkog kuka je relativno česta pojava. Dešava se iz različitih razloga. 

Najčešće su to loša pozicija proteze kuka ili loša hirurška tehnika ili loš izbor proteze kuka.

Vraćanje repozicija nameštanje luksacije proteze kuka 

Često kuk može da se vrati tj. namesti sa ili bez anestezije. U tom slučaju ako nije bilo pridruženih povreda pacijent brzo može da nastavi svoje aktivnosti.

Nekad iščašena proteza kuka ne može da se ,,vrati,, reponira na mesto. Nekad veštački kuk ispada previše često. Nestabilnost veštačkog kuka je stanje izuzetno neprijatno za pacijenta. I u tim slučajevima je neophodna nova operacija. Ta druga operacije se zove revizija kuka

Obično nije preporučljivo da tu operaciju radi doktor koji je radio prvu operaciju nakon koje kuk ispada. Pošto reviziona operacija kuka zahteva izuzetno dobro poznavanje oblasti i određene sposobosti hirurga koji ne radi samo primarne zamene kuka.

Dr Dren Ortopedija. 

Možete da se javite ako imate bilo kakva pitanja vezano za iščašenje kuka luksaciju proteze kuka kod odraslih.

 

Revizija proteze veštačkog kuka

Operacija kuka zamena kuka

iščašenje kuka luksacija kuka

Iščašenje kuka Luksacija kuka kod odraslih prilikom povreda

Dalji tekst je više za zainteresovane iz oblasti traumatologije kuka.

Da bi se iščašio kongruentan zglob sa snažnim ligamentima i kapsulom  kao što je zglob kuka neophodno je dejstvo snažnih aksijalnih i sila rotacija. Najčešće nastaje usled high energy traume i u sklopu politraume kod mlađih. Luksacije mogu da budu prednje, zadnje i centralne, često su udružene sa prelomom acetabuluma, glave femura i neurološkim ispadima. Luksacija kuka je hitno ortopedsko hirurško stanje, i prognoza je u direktnoj vezi sa proteklim vremenom  do repozicije. Urgentna repozicija je značajna za sprečavanje kompromitovanja cirkulacije u femoralnoj glavi.

Klasifikacija

Prednje luksacije – Epstein podela na tip I superiorne i tip II inferiorne; dodatno na IIA bez dodatnih preloma, IIB sa prelomom glave, IIC sa prelomom acetabuluma.

Zadnje luksacije – 90% svih iščašenja kuka. Thompson-Epstein podela na pet konfiguracija: tip I bez dodatnih preloma, tip II sa jednim većim posteriornim fragmentom, tip III sa kominucijom oboda acetabuluma, tip IV sa prelomom doma acetabuluma, tip V sa prelomom glave femura. Tip V se dodatno dela na Pipkin I sa kaudalnim fragmentom glave (ispod fovee centralis), Pipkin II sa cefaličnim fragmentom (iznad fovee) tip III sa prelomom glave i vrata femura, i tip IV sa prelomom acetabularnog rima.

Centralne luksacije su obično praćene kompleksnim prelomima acetabuluma sa zahvatanjem prednjeg i zadnjeg stuba i obuhvaćene su Letournet i Judet klasifikacijom preloma acetabuluma.

Iščašenje kuka dijagnoza

Klinički pregled, AP rtg karlice sa kukovima, ranije korišćene i dodatne projekcije ( inlet outlet view za karlicu) danas standard CT karlice sa kukovima.

CT pre i eventualno posle repozicije. Za adekvatno preoperativno planiranje neophodan je CT, prikazuje šemu preloma i zaostale intraartikularne fragmente.

Iščašenje kuka Tretman

Obzirom da je luksacija kuka česta u politraumi inicijalni tretman je usmeren adekvatnom procenom i resuscitucijom. Neurološke i eventualno vaskularne, urološke i ginekološke povrede moraju da se procene i dokumentuju. Repozicija luksacije kuka je urgentno stanje i ima prednost u odnosu na mnoge druge povrede i stanja koja mogu da prate luksaciju, odluka o vremenu i načinu repozije se donosi na osnovu procena statusa pacijenta i u razumnom roku.

Zatvorena repozicija

preporuka je da se izvede u roku od 6 sati od povrede. Ukoliko je moguće u hitnoj pomoći pod adekvatnom analgezijom, ili u opštoj anesteziji, sa relaksacijom da bi se izbegla dodatna oštećenja mekih tkiva. Popularne tehnike repozicije su Alis, Bigelow, Stimson. Ukoliko je repozicija stabilna preporučuje se skeletna trakcija sa opterećenjem od 5 do 10 % TT. Obavezan je postrepozicioni AP rtg, i procena neurovaskularnog statusa. Ukoliko postoji sumnja u kongruenciju zgloba izvodi se CT.

Otvorena repozicija

je neophodna kad je zatvorena neizvodljiva ili je kuk nestabilan. Pacijent se planira i priprema za veći operativni zahvat, otvara se zglob kuka, izvodi repozicija i fiksacija preloma koji je uzrokovao nestabilnost. Kuka razvija nestabilnost ukoliko je očuvano manje od jedne trećine zadnjeg zida. Preporučuje se anatomska repozicija i unutrašnja fiksacija zavrtnjevima i rekonstruktivnim pločama, ukoliko je kominucija izražena nekad je neophodna i dodatna primarna osteoplastika ilijačnim graftom ili ređe graftom iz koštane banke. Restauracija koštanog masiva acetabuluma se danas planski izvodi kao prvi korak u obezbeđivanju koštane mase za kasniju izvesnu totalnu artroplastiku kuka.

Kasno operativno lečenje luksacije i posledica iščašenje kuka

obuhvata uklanjanje zaostalih slobodnih koštanih tela koja mogu da uzrokuku bolove, ograničenja pokreta i postraumatsku artrozu kuka, artroskopijom kuka. Veći fragmenti ukoliko nisu u nosećim zonama se odstranjuju ukoliko su na weight bearing površini preporučuje se fiksacija Herbert zavrtnjevima ili resorptivnim pinovima, pošto su najčešće u niovu pripoja lig teresa otvoreno prednjim pristupom. Po nastupanju postraumatske artroze koja često komplikuje ove povrede u kasnijem toku izvodi se totalna artroplastika kuka.

Tromboprofilaksa se rutinski sprovodi aktuelnim preparatima u preoručenim dozama za fazu lečenja.

Mobilizacija

ranije preporučivane mere prolongiranog mirovanja su danas značajno redukovane, kod simplex luksacija bez trakcije planirana asistirana mobilizacija je imedijatna, ukoliko je primenjena trakcija se uklanja nakon dve nedelje, i započinje se sa kretanjem obično najpre bez oslonca na povređenu nogu potom sa doziranom progresijom oslonca do punog unutar 6 nedelja od povrede.

Prognoza i komplikacije

su u vezi sa vremenom do repozicije, snagom traume, pridruženim povredama kao i ponavljanim neuspešnim pokušajima repozicije. Jednostavne luksacije imaju bolju prognozu od centralnih sa pridruženim prelomima i repozicijom odloženom duže od 24h. Avaskularna nekroza se javlja u 10 do 35% slučajeva, posttraumatska artroza kuka u 20 do 30%, i mogu da se očekuju već u prvih pet godina nakon povrede. Dodatno moguće su heterotopne osifikacije kao i pareze išijadikusa.

Ortopedija Dr Dren

dr sc Radoicic

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti