Ruptura kvadricepsa i ligamenta patele

Ruptura kvadricepsa i ligamenta patele su ozbiljne povrede. U najvećem broju slučajeva kod kompletnih ruptura je neophodna operacija.

Ruptura tetive kvadricepsa i ligamenta patele

Ruptura kvadricepsa

Ruptura kvadricepsa i ligamenta patele su  sve češće povrede a zapravo se radi o raskidu pucanju tetive mišića kvadricepsa ili tetive čašice.

Ove tetive su neophodne za normalan pokret i hodanje, pravovremeno i adekvatno lečenje  je preduslova za normalan oporavak.

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije pokidane tetive kvadricepsa ili patelarnog ligamenta.

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija raskida patelarne tetive i tetive kvadricepsa. Posebno kod izazovnih stanja , sistemskih bolesti, primene steroida ili drugih otežavajućih okolnosti, nezarastanja, infekcije,  prisustva veštačkog kolena, i ostalih neželjenih stanja. 

Uzroci ruptura kvadricepsa

Najčešće tetiva kvadricepsa puca usled povreda. To su povrede u sportovima, padovi i sl. prepoznato je da neka stanja koja dovode do slabosti tetive, tendinitisi obično hronični utiču na češću pojavu ruptura.

Stanja i hronične bolesti koje mogu da oslabe tetivu kvadricepsa:

 • Hronična bubrežna insuficijencija i kod dijalize
 • Hiperparatiroidizam
 • Giht
 • Leukemija
 • Reumatoidni artritis
 • Sistemski eritematozni lupus (SLE)
 • Šećerna bolest
 • Infekcija
 • Metabolička bolest
 • Upotreba Steroida. Upotreba kortikosteroida ili anaboličkih steroida je povezana sa povećanom slabošću mišića i tetiva.
 • Duža mobilizacija. Kada ste duže vreme, mišići i tetive podržavaju kolena, izgubiti snagu i fleksibilnost.
 • Prethodne hiruške intervencije

Ruptura kvadricepsa i lig patele

Anatomija tetive kvadricepsa. Tetiva kvadricepsa je izuzetno snažna zajednička tetiva za sve četri glave mišića kvadricepsa.

Četvoroglavi mišić buta kvadriceps je svojom tetivom povezan sa patelom – čašica kolena. Ona je povezana patelarnim ligamentom za potkolenicu. Zajedno, kvadriceps mišić, kvadriceps tetiva i patelarna tetiva ispravljaju koleno sa ostalim mišićima noge omogućuju hod i trčanje.

Mali raskidi mišića ili tetive dovode do bolova i obično se leče neoperativno analgeticima mirovanjem i fizikalnom terapijom. Za veći  kompletni raskid tetive kvadricepsa kao i ligamenta patele je potrebna operacija.

 

Ruptura tetive i body building

Ruptura kvadricepsa kao i ruptura ligamenta patele se najčešće javljaju kod ljudi srednje i starije dobi kod sportista i rekreativaca.

U poslednje vreme primećujemo  sve je veći broj ruptura quadricepsa i patelarnog ligamenta kod muškaraca koji se bave body building-om ili rekreativno vežbaju u teretani.

 

ruptura raskid kvadricepsa dr dren
ruptura raskid kvadricepsa postoji ,,rupa,, iznad čašice pre operacije dr dren

Simptomi kako izgleda ruptura kvadricepsa

Kada se tetiva kvadricepsa ili ligamenta patele pokidaju, često se čuje zvuk raskida. Povredu prate bol i otok kolena, sa podlivom hematomom. Kod kompletnog raskida nećete moći da aktivno ispravite – opružite koleno.

Ispitivanjem kod ruptura raskida kvadricepsa na pritisak iznad čašice postoji ,,rupa,, udubljenje. čašica je u ,,donjoj poziciji,, i neme kretanja čašice pri pokušaju savijanja i opružanja kolena. Hod je otežan, i potrebne su štake.

Da bi potvrdili dijagnozu, pored kliničkog pregleda koristan je rendgen kolena i ultrazvučni pregled a ponekad i skeniranje magnetnom rezonancom (MRI).

ruptura kvadricepsa mri koleno
MR rupture tetive mišića

Lečenje tretman rupture kvadricepsa

Zavisi od tipa i veličine raskida, niova aktivnosti i godina pacijenta.
Većina malih, parcijalnih raskida se leči bez operacije  mirovanjem, imobilizacijom i fizikalnom terapijom. Dolaze u obzir i zapravo često se preporučuju kod povreda tetiva i mišića injekcije PRP plazme obogaćene trombocitima

Hirurški tretman – Operacija rupture kvadricepsa

Za aktivne pacijente sa kompletnim raskidom tetive kvadricepsa ili ligamenta patele preporučeno je operativno lečenje.

Operacija reparacije rupture tetive kvadricepsa i raskida patelarne tetive

U Dr Dren ortop. izvodimo je najčešće kao jednodnevnu intervenciju u lokalnoj anesteziji, čak smo izveli nekoliko obostranih istovremenih reparacija ruptura ovih tetiva.

Stare tehnike reparacije su podrazumevale bušenje rupa u čašici i provlačenja šavova. Relativno nova tehnika podrazumeva upotrebu anchor-a. U Dr Dren koristimo moderne implantate suture anchore. 

Koštani ankeri su ortopedski implanti na kojima su posebni konci kojima se tetiva kvadricepsa ili patele na poseban način prošije i pričvrsti za čašicu. Ova tehnika omogućuje kraću imobilizaciju i brži oporavak.

Za najbolji ishod operaciju raskida tetive  treba izvesti što ranije. Ukoliko se operacija iz različitih razloga radi odloženo dolazi do skraćivanja tetive i ograničenja pokreta, ali i ovo stanje možemo da rešimo uspešno uz dodatni hiruški postupak tokom rekonstrukcije.

Oporavak i fizikalna terapija posle rupture tetive kvadricepsa

Posle operacije rekonstrukcije tetive kvadricepsa postavljamo natkolenu ortozu koja je u početku blokirana u opruženom položaju. Kod primene nove tehnike i čvrste reparacije dozvoljavamo oslonac na operisanu nogu u ortozi odmah nakon operacije. Postepeno dozvoljavamo dodatni obim pokreta u kolenu podešavanjem ortoze. 

Ovo je malo agresivniji pristup i ne odgovara svim pacijentima ali u dosadašnjem Dr Dren iskustvu nismo imali nikakvih problema niti ponovnih ruptura ušivenog kvadricepsa. Ortoza se nosi 6 do 8 nedelja posle operacije.

Tačan vremenski okvir za fizikalnu terapiju i vrstu propisanih vežbi se prilagođava individualno. Plan rehabilitacije zasnivaće se na obimu i tipu povrede, primenjenoj operativnoj tehnici kao i  zdravstvenom stanju i vašim potrebama i očekivanjuma. Kompletan oporavak i povratak na nivo aktivnosti pre povrede obično traje od 3 do  6 meseci.

Dr Dren Iskustvo

Ruptura tetive kvadricepsa i ruptura ligamenta patele su ozbiljne povrede kolena. Često se viđaju u Dr Dren praksi. Od najjednostavnijih za lečenje bez potrebe za operacijom, do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija ovih važnih tetiva.

Iako se radi o povredi koja se primarno tretira operacijom, u Dr Dren nam se često javljaju i pacijenti gde postoji stara ruptura tetive. Obično su ove povrede već primarno lečene neoperativno ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka.

 

Operacije tetive kvadricepsa i patelarne tetive u poslednje vreme izvodimo sve češće,  praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom. Za uspeh intervencije je neophodno da je izvede lekar koji poseduje adekvatna znanja, veštine i opremu.

Ako ste profesionalni sportista operativni i postoperativni tok vam individualno prilagođavamo u skladu sa očekivanim povratkom i naprezanjima koja vas očekuju na terenu.

Dr Dren ortopedski hirurg Doc dr sc D. Radoičić

centar za koleno

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Ili pročitajte i o povredama Ahilove tetiverupturama bicepsa i tricepsaprelomima čašice, i iščašenjima čašice kolena.

ruptura kvadricepsa

Ruptura kvadricepsa i ruptura ligamenta patele
Raskid tetive kvadricepsa i patelarne tetive

Ruptura m. quadriceps femoris Ruptura lig. patellae 

sadržaj

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

 1. Miladin Peric
  sre. 8.1.2020. 13:47
  Postovani,

  Imam povredu u nozi i mislim da mi se odvojio kvadriceps od čašice koljena.

  Ako je to u pitanju, ruptura kvadicepsa, da li mozete da mi date orjentacionu cijenu operacije I lijecenja za takvu povredu?

  Takodje, kakav je proces liječenja, da li je potrebna uputnica itd…

  Nalazim se u Bosni, povrijedio sam se prije dva dana.

  Unaprijed zahvalan za brz odgovor,

  Miladin Peric

  1. Poštovani
   obratili ste se privatnoj ortopediji.

   Ne treba vam nikakva uputnica, cena operacija ruptura kvadricepsa je trenutno 1100 eura bez ankera, 1500 eur sa dva ankera ukoliko je potrebno (Arthrex ili Biomet).
   Možete da se vraćate istog dana,to je za nas rutinska intervencija radi se u lokalnoj anesteziji, trebaće vam ortoza nakon intervencije, koju nosite određen period.

   Najbolje je da nazovete za detaljnije informacije u vezi intervencije i oporavka ukoliko vam cene odgovara.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija

   telefoni 069 693 640 i 011 408 1927

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti