Šta je zabranjeno posle operacije kuka

Šta je zabranjeno posle operacije kuka zavisi najpre od tipa operacije kuka. Nakon operacije kuka, postoji nekoliko stvari koje su važne da se izbegavaju kako bi se omogućilo pravilno zarastanje i oporavak. 

Najvažnije je da izbegnemo neke vrlo neprijatne i teške komplikacije kao naprimer što je iščašenje kukaprelom ili nezarastanje. Ove zabrane mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste operacije koja je izvršena, kao i od individualnih faktora pacijenta. U nastavku ćemo se fokusirati na opšte smernice koje se odnose na sve vrste operacija kuka.

šta je zabranjeno posle operacije kuka

Šta je zabranjeno posle operacije kuka opšte napomene

Prva i najvažnija stvar je pridržavati se postoperativnih uputstava koje je dao doktor. Generalno posle operacije kuka treba izbegavati prekomerno opterećenje noge koja je bila podvrgnuta operaciji. Ovo podrazumeva izbegavanje hodanja bez pomoći štapa ili štaka, kao i izbegavanje fizičkih aktivnosti koje bi mogle da dovedu do prevelikog naprezanja kuka.

Takođe je, posebno kod starih pristupa i tehnika, važno izbegavati skakanje, trčanje, dizanje teških predmeta i bilo koju vrstu aktivnosti koja bi mogla da izazove pad ili povredu operisane noge. Ove zabrane su važne kako bi se sprečio rizik od oštećenja koštanih struktura i implantata koji su postavljeni tokom operacije.

Važno je postoperativnu ranu držati adekvatno izolovanu previjenu, ne treba je kvasiti niti češati ni mazati kremama ili mastima do skidanja konaca.

Šta je zabranjeno posle operacije kuka zamene zadnjim pristupom

Danas je sve više koksartroza i posledično sve više zamena kuka. Zato je i veliko interesovanje za aktivnosti posle ove operacije. Posle operacije zamene kuka klasičnim i često korišćenim tzv. zadnjim pristupom pored opštih napomena zabranjeno je više aktivnosti i položaja. Šta je zabranjeno posle operacije kuka zadnjim pristupom posebno važi  za prvih nekoliko meseci a u nekim slučajevima i zauvek.

Zabrenjene aktivnosti kod zadnjeg pristupa za kuk:

  • prekrštanje nogu
  • savijanje u kuku prema telu fleksija preko 90 stepeni
  • sedenje na niskim stolicama
  • unutrašnja rotacija stopala
  • okretanje i ležanje na operisanom boku (potreban je jastuk između nogu)
  • čučnjevi i sportske aktivnosti sa bržim promenama pravca.

  Uvek proverite sa svojim lekarom ove i eventualno ostale zabranjene aktivnosti za vaš specifični slučaj.

  Šta je zabranjeno posle operacije kuka zamene prednjim pristupom

  Direktni prednji pristup za zamenu kuka artroplastiku je noviji postupak gde se kuk menja sa prednje strane bez presecanja mišića. Najvažnije prednosti ovog pristupa su što nema presecanja mišića kao kod zadnjeg i drugih pristupa, što je oporavak brži. Za neke je najvažnije što nema ograničenja koja postoje kod zadnjeg. Šta je zabranjeno posle operacije kuka prednjim pristupom i dozvoljeno (po iskustvu Dr Radoičića) je vrlo relativno i nije baš obavezno kao kod zadnjeg:

  • u prvih nekoliko nedelja ne preporučuje se ekstremna spoljna rotacija stopala (pokret koji se inače retko izvodi u toku oporavka)
  • Ne radite hiperekstenzije u kuku odnosno ne zabacujte nogu ekstremno unazad, svakako pokret koji se retko izvodi (npr istezanje)
  • sve ostalo dr Radoičić obično dozvoljava svojim pacijentima: prekrštanje nogu, sedenje na svim stolicama, nisu potrebni jastuci između nogu, unutrašnja rotacija stopala i noge, čučanj čak po završenom oporavku i sportske aktivnosti.
   

  Napomena za aktivnosti posle ugradnje zamene kuka uvek proverite sa svojim doktorom, kako bi oporavak posle operacije kuka protekao bez komplikacija.

  Šta je važno znati za keramičke implante za zamenu kuka

  U poslednje vreme se koriste sve češće keramički implantati za zamenu zgloba kuka. To su moderni implanti za koje važi da su izuzetno trajni – ako se ne polome ili ako se ne desi neke druga komplikacija. Keramički implanti su vrlo otporni na habanje. Problem keramike je što je keramika, a keramika je lomljiva tj. krta. Starije generacija keramika su bile još lomljjivije nego moderne. Kao što je moguć prelom kosti kuka pri padu tako je moguć i prelom keramike kao implanta.

  Prelom keramike endoproteze kuka

  Najšeščći je lom keramike u delu acatebuluma tj. prelom keramičkog inserta za acetabulum kuka. Keramičke glave kuka se lome ređe. Kad se to desi potreban je reviziona operacija kuka i zamena polomljenog dela.

  Šta se ne preporučuje posle operacije kuka keramičkim implantima? Jednostavno padovi i skakačke aktivnosti. Ko ima keramičke implante kuka i kolena treba da vodi računa da ih ne polomi. Prelomi mogu da se dese pri padovima ili određenim aktivnostima gde su česti skokovi i doskoci. U nekim redovnim aktivnostima bez udara i padova su to praktično najtrajniji implanti za zamenu zgloba.

  Šta je zabranjeno posle operacije zbog preloma kuka

  Postoji više tipova preloma kuka a za sve važi univerzalno pravilo da je posle fiksacije preloma kuka ZABRANJEN oslonac na operisanu nogu u različito dugom postoperativnom periodu. Prelomu je potrebno različito dugo vreme za zarastanje a kuk trpi veliko opterećenje pri svakom koraku i zato je neophodno da se ratereti do zarastanja. Potrebna je upotreba pomagala štaka ili hodalice.

  Vreme koje potrebno da prelom kuka zaraste da bi mogli da dozvolimo oslonac je različito dugo od 6 do 12 nedelja nekad i više. Potrebno je praćenje i snimanje radi adekvatne procene.

  Kako spavati posle operacije kuka

  Kako spavati posle operacije kuka i šta je zabranjeno je često pitanje. Spavanje posle operacije kuka može biti izazovno, ali postoji nekoliko saveta koji mogu pomoći pacijentima da pronađu udoban položaj za spavanje.

  Za lakše i sigurnije spavanje posle operacij kuka mogu se koristiti jastuci ili jastučići kako bi se obezbedila podrška za operisani kuk. Ovi jastuci se mogu postaviti između nogu kako bi se održao pravilan položaj i smanjio pritisak na kuk tokom spavanja. Ne preporučuje se spavanje na postoperativnoj rani.

  Odnosno preporučljivo spavati na leđima ili na strani koja nije operisana. Ovo pomaže u održavanju stabilnosti i smanjenju nepotrebnog opterećenja na operisani kuk.

  Visina kreveta nakon operacije kuka i povišica za wc šolju

  Kad je u pitanju visina kreveta nakon operacije kuka posle zamene kuka starim zadnjim pristupom i nakon operacije osteosinteze fiksacije preloma savetuju su viši kreveti. Kod prednjeg pristupa za kuk to nije potrebno. 

  Visina treba da je takva da kad sedate na krevet to činite lako iz stojećeg stava bez prevelikog spuštanja. Niski kreveti i niske stolice kao i tipične wc šolje zahtevaju da se pacijent dodatno savija u kuku i to može da izazove iščašenja. Zato se nekad savetuje, u ranom posoperativnom periodu kao najlakši način u kućnim uslovima postavljenje još jednog dušeka na krevet i postavljanje povišice za wc šolju.

  ponašanje posle operacije kuka

  Poštovanje smernica o ponašanju posle operacije kuka je važno kako bi se izbegle neželjene i nekad vrlo teške komplikacije. Takođe je važno pridržavati se uputstava stručnjaka u vezi sa spavanjem i rehabilitacijom. Uz pravilnu negu i pažnju, pacijenti mogu postići brz i efikasan oporavak posle operacije kuka.

  Preuzmite na linku ispod DR DREN uputstvo posle operacije zamene kuka.

  Komentari u vezi aktivnosti i oporavka posle operacije kuka

  Dobijamo značajan broj komentara i upita na ovoj stranici u vezi aktivnosti i oporavka posle operacija izvedenih u drugim ustanovama ne u Dr Dren. 

  Nalazite se na Dr Dren sajtu. Tekst na sajtu i povezanim društvenim mrežama se odnosi na iskustvo dr Radoičića i iskustva njegovih pacijenata. 

  Aktivnosti i oporavak nakon operacija su individualno različiti i zavose od brojnih faktora. Ako možemo spremni smo da pomognemo. Međutim listom svi pitači između ostalog ne navode gde su operisani i tako stvaraju zabune, odnosno mogu da dovedu čitaoce u zabludu. 

  Obzirom da se radi o većem broju upita i često neosnovanom zahtevanju da komentar bude objavljen, molimo za razumevanje da ukoliko želite da komentar bude objavljen i da dobijete konkretniji odgovor neophodno je da navedete gde u kojoj ustanovi, u kom gradu i državi ste imali operaciju, koji su implanti, koji pristup, koji je nivo aktivnosti bio pre operacije i sl.

  hvala na razumevanju

  Podelite ako vam se dopalo:

  4 одговора

  1. Postovani, dobar dan.
   Suzana Radovanovic, 1976., do 2017.profesionalni bokser, do 2012.reprezentativac u kick- boksingu. 7 puta istrcan polumaraton.
   Fakultet za sport i fizicko vaspitanje, Beograd.
   Individualni trener.
   Novembar 2017. porodjaj , forceps.
   2021. pocetak tegoba i jaki bolovi
   Dijagnostikovana mi je subluxacija desnog kuka“od rodjenja“, stavljena sam za operaciju, totalna proteza.

   Molim Vas, odgovorite mi da li organizam bivseg takmicara i aktivan trenutno, dakle fizicki u boljem stanju znacajno u odnosu na prosecnu zenu s istim problemom, nakon operacije podleze identicnim ogranicenjima pokreta? Ako je moguce, dosla bih i na konsultaciju kod sportskog hirurga/ortopeda.

   Hvala unapred!
   Suzana

   1. Poštovani,
    odgovor na prvo pitanje imate u tekstu, kao što kažete nisu svi pacijenti isti niti su svi doktori isti. Vi birate gde ćete se operisati.
    Odgovor na drugo pitanje je naravno da možete da zakažete pregled (pregledi se naplaćuju po cenovniku, ponesite snimke kukova, poželjno ne starije od tri meseca).

    Telefon za zakazivanje radnim danima u toku radnog vremena je +381 69 693 640

    Drago nam je da čitate drdren.com

    Srdačni pozdrav

  2. Molim Vas , što znači kod hodanja(nakon TEP) „otvoriti“ op. kuk?
   Op.sam 15.04.2024.u hrvatskoj.

   1. Poštovani,
    TEP je verovatno akronim od totalna endoproteza kuka,
    ,,otvoriti op. kuk,, bi moglo da znači da je potrebna reviziona operacija kuka? Ali ukoliko ste se oporavili, hodate bez pomagala, imate pune pokrete u kuku i nije potrebna revizija ne možemo da znamo šta bi to značilo.
    Najbolje je da sa ortopedom koji je radio operaciju ili ortopedom koji ima iskustva u oblasti na pregledu proverite o čemu se radi.
    Hvala
    Srdačni pozdrav
    Dr Dren

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Dr Dren društvene mreže

  Popularno

  Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

  Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

  Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

  Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

  Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

  Budite obavešteni

  Prijavite se za naš newsletter

  Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

  Sadržaj
  možda je zanimljivo

  skorašnji postovi

  artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

  Artroskopija kolena

  Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

  pročitaj više »
  mortonov neurom bol u stopalu

  Mortonov neurom

  Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

  pročitaj više »

  You cannot copy content of this page

  orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
  orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

  Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

  🎁 za vas

  Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

  u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

  orto Injekcije, intervencije i pokloni!

  3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

  PRP inj. regenlab 24 000

   PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

  BMAC za zglobove

  POKLON Orthogol gel za datu injekciju

  (pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

  pozovite 069 693 640

  Dr Dren AKCIJA !

  Pokloni i popusti 

  proverite ponudu i povoljnosti