Revizija totalne proteze kuka

Revizija proteze kuka je operacija koja je nekad neophodna kad već ugrađeni veštački kuk ne funckioniše dobro i bezbolno.

U Dr Dren Dr sci med D. Radoičić izvode sve vrste revizionih operacija kuka, kolena i ramena. Imamo iskustvo, izuzetno veliku seriju uspešno operisanih pacijenata. Kao i mogućnosti da izvedemo sve vrste revizija zamena zglobova kuka, kolena i ramena. Od dijagnoze, preko planiranja, izbora najboljih implanatata za vaš slučaj, operacije i rehabilitacije.

Veštački kukovi se rade već dugo. U poslednje vreme se to jako česte operacije,  a u hirurgiji su komplikacije uvek moguće. Posledično postoji potreba da se kod određenog broja pacijenata nešto popravlja ili menja nakon primarne operacije ugradnje kuka

Revizija proteze kuka ili ponovna operacija zamene kuka 

Revizija proteze kuka podrazumeva odstranjivanje svih ili nekih komponenata već ugrađenih implantata kuka i zamenu novim implantima. Nekad je moguća lakša revizija samo nekih delova primarnim implantima a nekad posebno dizajniranim revizionim implantima. Jednostavno zvuči ali se u najvećem broju slučajeva se radi o izuzetno zahtevnoj i složenoj intervenciji.

kako izgleda operacija reinterventna proteza kuka revizija proteze kukarevizija proteze kuka reoperacija kuka posebnim revizionim implantatima

Svi u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno. Razumljivo, i po utiscima i izjavama pacijenata iz naše prakse, saznali smo da je najvećem broju pacijenata najbitnije samo da stignu na red da se operišu i da ne košta ništa.

Kao pacijent bi trebalo da znate da se komplikacije operacije kuka ili kolena javljaju negde ređe negde češće. A komplikacije se dešavaju, dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih. 

Kome je potrebna reintervencija veštačkog kuka

Potrebna je svim pacijentima gde novi kuk ne omogućuje normalna bezbolan hod, u slučaju neke od brojnih mogućih komplikacija operacije kuka.

U poslednje vreme imamo značajan broj pacijenata koji se javlju radi drugog mišljenja zbog komplikacija prethodne operacije kuka ili kolena. U slučaju pojave komplikacija proteze kuka ili proteze kolena uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba.

Iako su u osnovi slične operacije, revizija proteze kuka u odnosu na primarnu zamenu je kompleksnija dugotrajnija i složenija procedura. Za reoperaciju veštačkog kuka je potrebno posebno planiranje, obično i posebni revizioni implantati ali najpre sposoban hirurg. 

Neuspeh revizije često rezultuje ishodom koji može da stvori trajne ili nerešive probleme. Tako da za ovu vrstu operacija posebno važi da je manje bitno pitanje gde već ko radi.

Revizija proteze kuka Indikacije

Mogući razlozi za reoparaciju to jest reviziju proteze kuka su brojni. Ponekad smo prinuđeni da koristimo revizione implantate i za primarnu zamenu kuka.

Revizija proteze kuka najčešći razlozi:

 • labavljenje implantata,
 • nestabilnost zgloba – ponavljana luksacija kuka iščašenje proteze kuka tj. ispadanje veštačkog kuka
 • infekcija endoproteze infekcija veštačkog kuka,
 • neurovaskularni ispadi i sl.
 • koštani defekti, osteoliza
 • ukočenost, kontraktura zgloba – ograničeni pokreti
 • heterotopne osifikacije 
 • periprotetski prelomi, tj prelomi u blizini implantata
 • prelom komponenata proteze, npr prelom keramičkog uloška u kuku
 • hronični bol
 • deformitet ili poremećaj osovine ili dužine noge
 

 

Infekcija veštačkih zglobova 

infekcija proteze kuka i infekcija proteze kolena je u poslednje vreme jedan od češćih razloga zbog kojih nam dolaze pacijenti za reviziju. Imamo značajno iskustvo i praktično tim stručnjaka za sveobuhvatnu dijagnostiku i lečenje infekcija endoproteza kuka i kolena. 

Uz podršku iskusnih mikrobiologa i infektologa tretiramo infekcije vestackih zglobova one ili two stage procedurama, sa visokom stopom uspeha.

 

Revizija proteze kuka Rizici

Kao i za sve veće hirurške procedure, određeni rizici i komplikacije postoje i kod revizija proteze kuka tj reoperacije zamene kuka. Rizici su čak su nešto viši nego kod primarne nekomplikovane operacije ugradnje kuka, posebno kod infekcija. (detaljnije možete da vidite u tekstu za artroplastiku kuka).

U svakom slučaju potreba za zamenom kuka nije nerešivo stanje i potrebno je da znate da niste osuđeni na trajni invaliditet ukoliko se operacija revizija zamene kuka obavi uspešno. 

Sa novim modernim pristupima i implantima i reviziona operacija kuka ima odlične izglede za uspeh, odnosno za vaše normalno i bezbolno kretanje.

Kako da znam da li je moguća popravka proteze kuka i koliko je uspešna

Cilj revizija proteze kuka je da se stanje popravi i da vam novi zamenjeni kuk omogući normalne bezbolne pokrete. 

Ishod revizije kuka je najvećim delom uslovljen (princip važi planetarno) vašim stanjem (prisutna ili ne infekcija kuka, neurovaskularni status, komorbiditeti ili koštani defekti) potom i sposobnostima i znanjem hirurga.

Ukoliko vam je potrebna revizija endoproteze kuka to znači da ste već upoznati sa brojnim aspektima preoperativne pripreme i postoperativnog toka. Možete da nam se javite sa dokumentacijom koju već imate a dobićete uputstva šta je sve dodatno poželjno da se uradi od pregleda i analiza.

Reinterventna endoproteza kuka Reoperacija kuka
Infekcija prelom labavljenje kuka nakon operacija vestackog kuka veštački kuk ispadanje

za ortopediju Dr Dren

Ortopedski hirurg dr sc med D. Radoičić

NAPOMENA – komentari i pitanja

Ukoliko pišete komentare ili postavljate pitanja u vezi teme i očekujete odgovor obavezno navedite gde, u kojoj ustanovi i državi ste operisani, tip proteze i tegobe koje imate, ako imate snimke i možete da uploadujete još bolje.

Podelite ako vam se dopalo:

32 одговора

 1. Postovani, Zbog ispadanja vestackog kuka doktor je predlozio da se stavi gips cele noge. Dali je to uredu i sta se time postize. Molim.za odgovor.

  1. Poštovani
   kontaktirali smo našeg doktora i kaže da je iznenađen pitanjem, možda ste nešto pogrešno čuli ili protumačili.

   Proverite sa vašim doktorom ili
   Izvolite javite se telefonom ili email-om i zakažite pregled kad vam odgovara.

   za vaš slučaj tražite dr Radoičića

   Dr Dren
   telefon +38169693640 email: zakazivanje@drdren.com

 2. Poštovani, imam pitanje za Vas. Moja mama je slomila kuk prije 3 godine, operacijom je ugradena proteza kuka, operacija je urađena u crnoj gori, oporavila se i sve bilo u redu. Moram napomenuti da je prilikom pada napukla butna kost i doktor je žicom zavezao. poslije dvije godine na oziljku se pijavila ranica, kao čir, iz koje je u početku curila tecnost a kasnije đubre. Opet smo operisali kuk, odstranili žice, misleci da curi od njih, rana je zarasla i opet se na isti mjesto pojsvila rupica iz koje curi đubre. snimili smo kuk, sve je u redu, odradili briseve na aerobne i anaerobne bskterije, sve nalaze prekontrolisali i sve je u redu. Možete li mi, molim Vas, reci o cemu se radi i mora li se mijenjati proteza kuka? Unaprijed hvala! Pozdrav!

  1. POštovani, rana iz koje curi kako kažete ,,đubre,, nije dobra vest. Vrlo verovatno se radi o infekciji, koja moguće nije adekvatno prepoznata.

   Vidi se da ste čitali naš sajt … nije sve isto, niti je svako isti..

   Komplikacije operaciej ugradnje veštačkog kuka su uvek moguće, a imao preporuku sledeći put i posebno za revizione operacije pažljivije birajte kome poklanjate poverenje.

   Ukoliko želite stručnu procenu razloga vaših problema

   Izvolite zakažite, telefon za zakazivanje je +31 69 693641 ili to možete da učinite putem online zakazivanja na našoj stranici za online zakazivanje.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 3. Poštovani, otac je 2014. i 2016. godine operisao oba kuka zbog coxartroze. Posle prve operacije se brzo oporavio, ali posle druge je uvek osecao bol, zatezanje, nelagodu, koja se sa godinama intenzivirala. Ta noga mu je i kraca 2 cm. Nije nosio ulozak u cipeli iako mu je preporuceno. Vremenom, tj posle 5 godina od operacije, bolovi su postali nepodnosljivi ali najvise u predelu butne kosti. Nakon rendgena i scintigrafije dobio je dijagnozu osteolize uz razlabavljenje štema ķuka. Predlozena je reoperacija kuka, ali tako da se stari kuk izvadi, da godinu dana miruje bez kuka, a zatim da se ugradi novi. Nama to zvuci komplikovano i rizicno s obzirom da on vec ima 70 godina. Da li je osteoliza uopste „izlečiva“ i na koji način, jer ocigledno nije problem u implantatu vec u njegovoj kosti. Na rtg snimku se vidi da je kost takoreci šuplja oko jednog dela štema kuka, a ta šupljina je na 2mm od obe ivice kosti. Veoma smo zabrinuti. Hvala unapred na Vasem odgovoru.

  1. Poštovani, postavili ste odlična pitanja,
   u Dr Dren možemo da Vam odgovorimo na sva pitanja i da planiramo revizionu operaciju.

   Telefon dostupan za zakazivanje pozivima ili viber om je
   +381 69 693640

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

  1. Poštovani,
   u Dr Dren je gotovo uvek moguće da uradimo revizionu operaciju.
   Gotovo uvek moguće znači da postoje samo retka stanja ko npr alergije na metale ili druge pridružene bolesti slabosti srca i sl. koje nisu ortopedske a zbog kojih ne može da se uradi ortopedska operacija.
   najbolje je da sa doktorom u Dr Dren porazgovarate i na pregledu vidite koje su opcije za vas najbolje.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 4. Pre dve ipo godine ugrađen je cementnim kuk,nije se videli naprsnuce desnog kuka 3 meseca da bi setali i radila,iako sniman i retg i mg..(kažu dešava se da sd ne vidi)hitno operisana noga 3 cm duža.hod nestabilan,bol u kolenu i karlici.Da li je moguća revizija xbog dužine i bola i nemogućnosti hoda štap kao pomoć.brzo zamaranje ljuljanje.Hvals na odgovoru.

  1. Poštovani, za procenu u vezi revizije kuka je u vašem slučaju neophodan pregled.

   pozovite 069693640 zakažite, dobro je da znate da je za procenu potrebno da imate rendgen snimak kukova izveden u stojećem stavu.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 5. Postovani
  Pre 25 dana sam operisao kuk , (NIJE OPERCAIJA U DR DREN)i rana nije jos zarasla.U jednom delu stalno vlazi.Da li je to normalno i da li je to znak infekcije? Inace nemam temperaturu,nemam bol u tom delu,i nemam otok.

  1. Poštovani,
   stanje koje opisujete može da bude u vezi sa infekcijom kuka ili usporenim zarastanjem rane. za adekvatan odgovor i procenu je neophodan pregled.

   Najbolje pozovite 069693640 zakažite pregled

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 6. postovani,pre 25 dana sam operisao kuk (NIJE OPERCAIJA U DR DREN) i konci nisu jos uvek skinuti jer rana vlazi na jednom mestu.Da li je to normalno i da li se radi o infekciji.Inace nemam temperaturu,nemam bol na tom mestu i ne oticem.

  1. Poštovani,
   stanje koje opisujete može da bude u vezi sa infekcijom kuka ili usporenim zarastanjem rane. za adekvatan odgovor i procenu je neophodan pregled.

   Najbolje pozovite 069693640 zakažite pregled

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 7. JA NISAM OPERISANA U DR DREN ali imam pitanje
  Molim vas da li da radim reviziju kuka2-3 cm duza operisana, i pored uloška bol u kolenu i karlice stalan ponekad i prepuni.Na putanje zašto duža noga „moro sam,ja sam „gurao“)jel to tako mora ili proteza neadekvatna ćemena? Mišljenje molim vas.2.5 godine од операције!.

  1. Poštovani, razlike u dužini nogu posle operacije kuka su moguće, nekad je potrebna revizija radi rešavanja problema nejednakosti dužine nogu, za procenu da li je neophodna revizija je neophodan pregled u Dr Dren.

   Najbolje pozovite 069693640 i zakažite

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 8. Poštovani dr.Radoičič Molim za odgovor treba da uradim reviziju kuk, ja nisam operisana u DREN, a treba reviziju zbog noga duža 3.3 cm,pomerena karlica bol u kolenu operišene noge,2.god. prošlo,problem,starost i slabost srca puls 48-54,pritisak varira.Hod ograničen i bolan.Hvala.

  1. Poštovani, za sve eventualne revizije je neophodan pregled.

   Ako ste u mogućnosti
   Najbolje tokom radnog vremena pozovite 069693640 i zakažite

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 9. Poštovani, ugrađena mi je bescementna proteza levog kuka. Odmah tokom prve šetnje dan- dva nakon operacije primetio sam da je operisana noga duža 2 do 3 cm.
  Posle izvršenog merenja u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, ustanovljeno je da je 2, 5 cm duža operisana noga.
  Moje pitanje glasi…
  Radi li se revizija zbog ove za mene ogromne razlike.
  Hvala unapred na odgovoru.

  1. Poštovani, gospodine Ristanoviću Gorane, najpre da razjasnimo vi NISTE OPERISANI U DR DREN!
   drago nam je što čitate, komplikacije u ortopediji su uvek moguće,
   operacije zamene kuka još uvek ne izvode identični roboti, već ljudi, i zato nigde nije isto, svako ima različite procente uspešnosti.
   Napišite u gde u kojoj ustanovi i državi ste radili operaciju, prosledićemo vaše pitanje doktoru i postaviti odgovor.

   Hvala što nas pratite
   Dr Dren

 10. Poštovanje.Pitanje,zbog hitnosti operisana (nije operacija U DR DREN nego na drugom mestu),dijagn.fractura colli femoris l.dex.S72.O. završna.Implantatio RTS l.dex.cum.cementum (implantacs).noga duža oko 2.5 cm. 2g od operacije. Šta činiti problem hoda i stalnog neodređenog bola nar.koleno i kičma. Mnogo hvala.Godine 78,tada. Revizija da li moguća?

  1. Poštovani, za procenu da li je potrebna revizija operacije kuka je neophodan pregled,
   najbolje je zakazati pozivom za revizije endoproteza tražite kod dr Radoičića.

   I za prelom vrata femura tj. Fractura colli femoris ste se mogli i pre dve godine i sada obratiti Dr Dren.

   telefon je +381 69 693 640
   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

 11. Poštovani, operisala sam levi kuk, nakon pada pre 3 meseca u jednom manjem mestu u sloveniji. Imam 64 godine.Operisana noga je ostala duža punih 3 cm, što je na moju visinu 157 cm, mnogo, tako da šepam i bojim se da ću propastiti i desni kuk. Nakon tri meseca, ta noga mi je prilično ukočena, iako šetam zaista mnogo u nadi da će se ta razlika smanjiti kako mi je rečeno. Da li dolazi u obzir revizija, zbog produžene noge i ukočenosti kolena? Srdačan pozdrav

  1. Poštovani, postoje brojne okolnosti koje treba uzeti u obzir kad i ako se planira revizija kuka.
   Najbolje je da sa snimcima zakažete pregled u Dr Dren. Dobićete sve odgovore.

   Telefon za zakazivanje radnim danima u toku radnog vremena je +381 69 693 640

   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

 12. Poštovani,kuk sam operisa pre 5.g ,i sve je bilo ok.Ali od .pre 2 meseca osećam bol u kuku ,sve veći sličan onome od pre operacije,imam 72 god.nisam imao povredu. Šta da uradim?S poštovanjem,hvala

  1. Poštovani, operisani zamenjeni kuk ne bi trebalo da boli, postoji mogućnost i porekla bola iz kičme, a postoje i druge brojne okolnosti koje treba uzeti u obzir kad se posle nekoliko godina od operacija kuka pojave bolovi.
   Najbolje je da sa snimcima zakažete pregled u Dr Dren. Dobićete sve odgovore.

   Telefon za zakazivanje radnim danima u toku radnog vremena je +381 69 693 640

   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

 13. Postovani,
  Operisala kuk prije 15 godina u Sarajevu. Trenutno se osjecam dobro ali se pridrzavam svih ogranicenja. Totalnu endoprotezu kuka su mi ugradili kada sam imala 44 godine. Interesuje me kada se mora uraditi reoperacija kuka, iskreno me strah jer mi je posle prve operacije atrofirao misic i tesko sam se oporavila. Nemam nikakve probleme sada niti bol ali se plasim sta dalje poduzeti. Molim Vas koja je cijena reoperacije u vasoj klinici. Unaprijed hvala

  1. Poštovani,
   ako nemate tegoba najbolje je da ne razmišljate o reviziji, savremene endoproteze kukova nemaju tačno određen rok trajanja, zavisi od mnogo faktora, najvažnije je da da dok nema smetnji ništa ne dirate i ne menjate.
   Ako neked dođe do potrebe za reoperacijom kuka, to ćete znati i osetiti. U svakom slučaju najbolje je da planirate da dođete na pregled u Dr Dren sa snimcima i dobićete sve odgovore.

   Srdačni pozdrav za Sa
   Dr Dren

 14. Moj sin operisao kuk, Operisan je na VMA u Beogradu, 10 aprila imao je pre toga prelom butne kosti i acetabuluma,posle čega je kuk propao i morao da se zameni. Mesec dana bilo je sve ok.,jedno jutro pocelo da se cuje skljocanje u kuku ,zatezanje noge i jak bol dok ne skljocne.Brine me sta se desava ,da li nam mozete pomoci,sta se desava.

  1. Poštovani, najpre komplikacije kod operacije zamene kuka su uvek moguće. Zamenjen kuk kad je sve u redu ne bi trebalo da boli, bez adekvatnog pregleda na osnovu izloženog možemo samo da pretpostavimo da je moguće u pitanju neki mehanički problem npr. nestabilnost ili labavljenje neke od komponenata proteze kuka.
   Međutim za definitivnu dijagnozu je neophodan pregled ortopeda koji ima iskustva u rešavanju komplikacija nakon ugradnje veštačkog kuka.
   Za ovo stanje možete sa snimcima da zakažete pregled u Dr Dren. Do tada savetuje se da se ne izlažete stresovima i naprezanjima i da povedete računa da izbegavate pokrete koji izazivaju bol.
   Telefon za zakazivanje radnim danima u toku radnog vremena je +381 69 693 640

   Drago nam je da čitate drdren.com

   Srdačni pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti