Teniski lakat kako ga prepoznati i lečiti

Teniski lakat i golferski lakat su nazivi za stanja koja karakteriše bol u laktu. Tipično su bolovi sa spojnje ili unutrašnje strane lakta. Svakako je najpoznatiji termin za opis ovog stanja teniski lakat.

Teniski lakat se medicinski lat. označava kao epicondylitis lateralis. Pripada grupi sindroma preopterećenja – overuse syndrome. Obično je uslovljen ponavljanim dugotrajnim preopterećenjem mišića, tetiva i njihovih pripoja u predelu lakta i podlaktice.

Uprkos imenu većina slučajeva se javlja kod pacijenata koji ne igraju tenis. Međutim iz profesionalnih ili rekreativnih razloga opterećuju lakat.

Bol se obično javlja u predelu tetiva na spoljnoj strani lakta ali se može širiti u podlakticu i ručni zglob. Odmor, analgetici i fizikalna terapija mogu da pomognu kod blažih formi. Za uporna bolna stanja lakta postoje druge opcije lečenja. 

Teniski lakat - epikondilitis lakta simptomi i uzroci

Simptomi i znaci

Bol u laktu kod teniskog lakta se obično širi sa spoljne strane lakta u podlakticu i ručni zglob. Bol često otežava ili onemogućuje brojne pokrete i aktivnosti. Bolovi su intenzivini tokom radova, odnosno ponavljajućih pokrata rotacije podlaktice i i pregibanja ili istezanja lakta.

Uzroci teniskog lakta

Uzrok su ponavljani pokreti mišića podlaktice u nefiziološkim položajima. Ponavljani pokreti uz opterećenje dovode do mikrostresova i brojnih malih ruptura vlakana tetiva koje pripajaju mišiće za koštanu prominenciju (lateralni epikondil) na spoljnoj strani lakta. 

Kao što i ime sugeriše igranje tenisa – posebno ponavljanje backhand-a lošom tehnikom pokreta, je čest uzrok ovog bolnog stanja. Ali prepoznati su i brojni drugi razlozi kod brojnih profesija:

upotreba klešta i ključeva ( vodoinstalateri , građevinski radnici)
slikari
ručno zavrtanje šrafova
sečenje i spremanje sastojaka za kuvanje, pranje prozora, branje različitih plodova. 

Kada se javljate ortopedu

Kod bolova u predelu spoljne strane lakta ukoliko mere samopomoći, kao mirovanje, aplikacija leda, analgetskih gelova i/ili analgetika dostupnih u slobodnoj prodaji ne uklone ili ublaže bolove i tegobe. Tada je već vreme da potražite stručnu profesionalnu pomoć.

Teniski lakat lečenje

Za akutni teniski lakat lekovi su najčešće NSAIL, odnosno prva linija lekova su najpre analgetici, to jest lekovi protiv bola. Ponekad teniski lakat reaguje na lečenje ledom tj. na kratkotrajne masaže ledom u predelu bolne zone. takođe primenjuju se i razne obloge za teniski lakat.

Ukoliko ne dodje do poboljšanja predlaže se fizikalna terapija. Svakako nećete pogrešiti ukoliko promenite, smanjite ili uklonite faktore koji su doveli do teniskog lakta. Npr. promena tehnike backhand udarca, promena veličine i tipa reketa, pauze u radu i sl.

Primena lokalnih gelova može da bude odlična ideja, npr. ORTHOGOL gel !

Nekad su se često primenjivale injekcije kortikosteroida. Takozvane popularne blokade. Ali se u poslednje vreme zbog brojnih štetnih efekata sve manje savetuje primena ovih preparata. Ukoliko se ipak primene treba poštovati princip što manje i što ređe.

Teniski lakat fizikalna terapija

Fizikalna terapija je prva opcija za lečenje teniskog lakta

postoje brojne opcije, fizijatar će vam predložiti najbolji plan za vaš lakat. 

Evo nekoliko najboljih opcija i šta možete očekivati tokom oporavka:

Terapeutske vežbe: Fizijatar će vam preporučiti set vežbi koje će jačati mišiće oko lakta i podstaći oporavak – istezanje, jačanje i stabilizaciju mišića.
Tehnike za smanjenje bola: mnogo jeopcija od masaže, terapijskog ultrazvuka preko primene leda, lasera, shocwave, struja, kako bi se smanjio bol i upala u bolnom predelu lakta.
Modifikacija aktivnosti: Savetovaće vam se da izbegavate aktivnosti koje izazivaju bol ili pogoršavaju stanje. 
Taping ili bandiranje: Fizioterapeut može primeniti poseban tape ili traku na područje lakta kako bi pružio podršku i smanjio pritisak na tetive. takođe postoje i ortoze steznici za teniski lakat.
Trajanje terapije: Oporavak od teniskog lakta može varirati od osobe do osobe. Uobičajeno je da fizikalna terapija traje nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci, u zavisnosti od ozbiljnosti tegoba i toga kako reagujete na terapiju. 

Ukoliko nema poboljšanja, pre ili kasnije možemo da predložimo i neke dodatne metode za teniski lakat.

Krema za teniski lakat - krema za bol u laktu

Često se koriste i preporučuju kreme i gelovi za bol u lakt, odnosno za teniski lakat. Naša prva preporuka je ORTHOGOL gel.

Ima prirodni sastav, 11 vrhuskih sastojaka i može prirodnim putem da pruži olakšanje tegoba. Može da se kombinuje sa svim ostalim vidovima terapije i lekovima protiv bola u zglobovima.

 

da li je prp dobra opcija za teniski lakat

teniski lakat uzroci prp iskustva terapija

Teniski lakat PRP terapija

Od skoro je PRP terapija još jedna od mogućnosti koja može da ublaži tegobe. Ukoliko nema odgovora na prethodno lečenje sve je više preporuka za PRP terapiju. PRP tretman se za lakat u više  studija pokazao kao superiorniji u odnosu na kortikosteroide, a pri tom bez štetnih efekata.

 

Platelet Rich Plasma injekcije se generalno preporučuju kod tendinopatija. U slučaju bolova u predelu lakta  PRP se najčešće primenjuje kod sindroma teniskog lakta (lateralnog epikondilitisa) golferskog lakta (medijalnog epikondilitisa) i tendinopatije distalnog pripoja bicepsa.

teniski lakat epikondilitis prp terapija blokada injekcija fizikalna terapija

da li je prp dobra opcija za teniski lakat

Šta mogu da očekujem posle PRP-a

Za PRP potrebno je par nedelja nakon primene za potpuno pokretanje procesa reparacije oštećenog tkiva. Moguć je blag nadražaj tkiva u zoni primene koji može da potraje par dana. Pravo poboljšanje obično i nestanak bolova očekujemo nakon par nedelja od primene. Ne preporučuje se primene nesteroidnih antiinflamatornih lekova (ibuprofen. diklofen i sl. ) nedelju pre i dve nedelje posle primene PRP injekcije.

U nekim slučajevima posebno kod dužeg trajanja bolnog sindroma potrebno je ponavljanje PRP injekcije. Odnosno primena PRP-a po protokolu od 3 do 5 aplikacija.

hijaluronske injekcije za tetive

Teniski lakat injekcije

U poslednje vreme u Dr Dren primenjujemo i nove hijaluronske i PRP injekcije za bolne tetive kao i kod tendinopatija.

Neke od tih injekcija imaju pored hijaluronske kiseline i manitol  tako da značajno utiču na umanjenje bola i smanjenje otoka kod bolnih tetiva i dugotrajnih tendinopatija.

Hialuronske injekcije za tetive su se pokazale kao odličan vid tretmana za oštećene tetive ramena, kolena lakta, skočnog zgloba i Ahilovu tetivu.

Posebno se preporučuju kod teniskog lakta. Imamo ih u Dr Dren i možemo da ih primenimo i tokom pregleda u ordinaciji.

Predviđeno vreme trajanja efekta je različito od nekoliko meseci do godinu dana kada davanje po potrebi može da se ponovi. 

kao opcija za posebno jake i uporne bolove

Teniski lakat operacija

Kod posebno upornih i jakih bolova rešenje može da bude pperacija teniskog lakt. U Dr Dren se obavlja u bezbednoj lokalnoj anesteziji. Kao jednodnevna hirurgija.

Operacija se preduzima kod dugotrajnih bolnih stanja. Kod upala otpornih na sve prethodne mere sa trajanjem dužim od 6 meseci. Ponekad su prisutni na rendgenu ili MR-u vidljivi kalcifikati  u nivou spoljnog epikondila humerusa. Nekada postoje oštećenja zajedničkog pripoja ekstenzornih tetiva pa je neophodna reparacija posebnom intervencijom i ankerima.

Hirurškim putem se uklanja obolelo degenerisano tkivo i reparira oštećeno.

U Dr Dren imamo značajan broj uspešno operisanih pacijenata sa prethodno hronično bolnim teniskim laktom.

Podelite ako vam se dopalo:

6 одговора

 1. koliko košta ako želim tri injekcije prp za teniski lakat,ali po jedn ana dve nedelje,
  primao sam pre dve godine po jednu na dve nedelje arthrex acp, bilo mi je dosta bolje hteo bih da ponovim, da li imate taj prp i da li trebam da radim novu krvnu sliku?

  Hvala
  S Poštovanjem
  Vojislav Branković

  1. Poštovani imamo Arthrex acp prp, cena po primeni za teniski lakat u Dr Dren je trenutno 15000 din.
   Ukoliko želite možete da zakažete pregled, ponesite snimke i prethodnu dokumentaciju, poželjno i skorašnje laboratorijske nalaze. Ako ima potrebe možete da dobijete prp za lakat odmah. Ako primate prp pregled se ne naplaćuje.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

 2. Ćao, imam teniski lakat, nekad se upali baš boli, zanima me koliko puta godišnje mogu da primim diprofos inekcije u lakat jer mi one najbolje deluju već sam primio dve od juna
  i šta je vaš predlog da stavljam na lakat

  hvala unapred

  1. Poštovani, diprofos je kortikosteorid koji može da se primeni za teniski lakat. Kao i svaki kortiko preparat pored dobrih može da ima i neželjene efekte, zato savetujemo oprez i da u svakom slučaju na preterujte sa previše ponavljanja. Koliko je to puta poželjno zavisi od vašeg opšteg stanja i ostalih faktora i to može samo lekar da proceni u svakom individualnom slučaju.

   Naš predlog za lakat je ORTHOGOL gel i dr ga koristi 🙂

 3. Vidim da je vaš doktor sebi dao prp u lakat, da li i za pacijente ide isti tip ili imate neke druge
  da li možete da mi kažete koja je marka prp koji je dobio doktor, nisam iz beograda pa bi mi značio odgovor

  Hvala za odogovor

  1. Poštovani,
   koristimo, tj. doktor je koristio, potpuni iste sisteme za PRP tretman koji koristimo za sve pacijente.
   Imamo saradnju sa više kompanija koje su registrovale i uvoze sertifikovane PRP sisteme. Primena iizboir zavisi od indikacije.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti