Zamena kuka totalna artroplastika

bol u kuku i nozi išijas bol u preponi operacija kuka zamena artroplastika

Totalna artroplastika zamena kuka

Zamena kuka je operacija zamene zgloba kuka i rešenje za bol u kuku kod odmaklih osteoartritisa kuka.

Zamena kuka se često označava i kao veštački kuk, proteza ili artroplastika kuka, ugradnja endoproteze kuka. 

Operacija ugradnje zamena kuka podrazumeva hirušku intervenciju kojom se uklanjaju oštećena tkiva iz zgloba i zamenjuju novim implantatima. Savremeni pristup znači da se operacija zamena kuka izvodi minimalno invazivnom tehhnikom.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ove procedure.

Artroplastika je zamena kuka

Zamena kuka se radi da bi dobili bezbolne i normalne pokrete. Najčešći razlog za zamenu je koksartroza tj. oštećenje hrskavice usled osteoartritisa.

Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije kuka, proteza kuka razvijene su minimalno invazivne tehnike. U svim Dr Dren operacijama proteza kuka koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača.

Minimalno invazivni pristup omogućava bezbedniji veštački kuk. Takođe omogućuje nam i izvođenje obostranih bilateralnih zamena oba kuka u toku jedne operacije.

Zamene kuka su u Dr Dren jedna od naših češćih intervencija. 

Verujemo da se najbolja saradnja ostvaruje ukoliko ste adekvatno informisani. Zato smo se potrudili da vam u ponudimo sveobuhvatni tekst o svim aspektima operacije zamene kuka.

Zamena kuka ima više sinonima 

Artroplastika, ugradnja veštačkog kuka, ugradnje endoproteze kuka, implantacija totalne proteze kuka i sl. u suštini znače u osnovi isto – zamenu zgloba kuka

Totalna zamena kuka artroplastika ili ugradnja veštackog kuka je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zgloba i zamenjuju endoprotezom kuka.

Ovo je jedna od najefikasnijih operacija uopšte. Ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je proteza kuka rutinska operacija. Izvodi se širom sveta. U poslednje vreme sve više i kao jednodnevna hirurgija. Odavno nije rezervisana za velike bolničke zgrade.

Dr Dren pruža i mogućnost obostrane zamene kukova u jednom aktu, rutinski izvodimo zamene oba kuka i direktnim prednjim pristupom.

Kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju veštačkog kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti.

Dr Dren dr Radoičić obostrana zamena kuka direktni prednji pristup savremeni keramički implanti za kuk
Dr Dren dr Radoičić obostrana zamena kuka direktni prednji pristup savremeni keramički implanti za kuk

Zamena kuka Artroplastika kuka proteza kuka

Operacija zamena kuka cilj

Savremeni protokoli proteza kuka podrazumevaju individualno planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate  i ubrzanu rehabilitaciju.

Cilj je da se što pre samostalno krećete. Često i bez ikakve upotrebe pomagala postoperativno. Savremeni pristupi su usvojeni u Dr Dren privatnoj praksi. Sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike.

Minimalno invazivna ugradnja endoproteze kuka

 • Manje tkivne traume – mišići i tetive se identifikuju i razdvajaju, a ne seku
 •  Brža i manje bolna rehabilitacija 
 • Manji rezovi i manje ožiljci
 • Kraći boravak u bolnici – 1-3 dana, neki pacijenti dolaze kući za manje od 24 sata
 • Smanjen gubitak krvi i manja potreba za davanjem krvi pre i posle operacije
 • Brži povratak na posao i povratak redovnim aktivnostima

rešenje za Bol u kuku zamena kuka

Artroplastika kuka je nekad jedino rešenje

Artroplastika ugradnja kuka je nekad jedino pravo rešenje za eliminaciju bola i normalan hod. 

Naši lekari su specijalisti sa iskustvom. Konsultacija sa expertom je jedini način da saznate da li je vaš kuk za operaciju i koju, ili postoje druge opcije lečenja.

Uspešna zamena kuka savremenim implantima omogućuje bezbolan pun pokret i povratak aktivnostima.

Kod obostranih koksartroza moguća je obostrana zamena kukova u jednom aktu.

Takođe pratimo savremene trendove i najbolje minimalno invazivne opcije kod artroplastika kuka kao što je i primena direktnog prednjeg pristupa za artroplastiku kuka.

Vrste proteza kuka

Vrste kukova su bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Danas najčešče ugrađujemo tip bescementna proteza kuka.

Bescementni kuk znači da su komponente endoproteze u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima. Tako da postoji direktno vezivanje urastanje. Kod cementnih implantata postoji cementni medijum/interface između kostiju i komponenata proteze kuka.

Sam zglobni pokretni deo proteze kuka može da bude keramički ili metalni tj. plastični. Odnosno keramika keramika, keramika polietilen ili metal polietilen kombinacija. Postoje brojne varijacije i u veličinama kao i izborima materijala. Takođe postoje brojne kompanije koje proizvode brojne modele endoproteza. Nije svaki kuk za jedan isti tip proteze, prednost privatne prakse je što možemo da biramo optimalan implantat za specifičnosti svakog kuka i pacijenta.

Zamena kuka - Indikacije operacija kuka

Operacija zamene kuka se izvodi kod bola u kuku usled artritisa kuka kod kojih nema poboljšanja niti izgleda na poboljšanje na neoperativni tretman. Operacija kuka se često i sa uspehom izvodi i kod osoba u poznim godinama.

Arthritis ili artroza je opšti pojam koji pokriva brojna stanja u kojima je  zajedničko trošenje/propadanje hrskavice. Poremećaji kukova još iz detinjstva, npr. dislocirani kukovi, Perthes, epifizioliza i slično. Trauma prelom kuka. Povećan stres, npr. prekomerna upotreba, prekomerna težina, itd. Zatim avaskularna nekroza kuka koja je danas sve češća,  zatim infekcije kuka, upala, npr., reumatoidni artritis.

Takođe neaktivan način života, npr. gojaznost, jer dodatna težina daje dodatnu silu kroz zglobove, što može dovesti do artritisa tokom određenog vremenskog perioda. 

Simptomi i dijagnoza  artritisa kuka

Najčešći simptom artritisa je bol u zglobu, najčešće bol u preponi, nekad i spoljnoj strani, što je često praćeno ograničenim pokretima.

Dijagnoza bazira na istoriji, pregledu i rentgenu. Ne postoji laboratorijski krvni test za dijagnozu osteoartritisa.

rezultati Šta očekujemo od zamene kuka?

Savremena operacija zamena kuka - šta da očekujete posle uspešne zamene

• Bol u kuku prestaje
• Vraće se pokretljivost kuka i omogućuje bezbolno kretanje
• Korekcija deformiteta i bolji hod
• Jačanje muskulature noge
• Poboljšan kvalitet života, mogućnost povratka u normalne pa i brojne sportske aktivnosti (u zavisnosti od prethodnog stanja)

Kako izgleda i koliko traje operacija zamena kuka

Od osoblja Dr Dren ortopedije dobijate detaljne informacije i vezi preoperativne pripreme sve potebne savete i predostrožnosti preporučene pre i posle ugradnje zamene kuka.

Dan operacije zamena kuka
Anesteziolog i hirurg vas još jednom upoznaju sa planiranim tokom operacije. Očekuje se da u najskorijem postoperativnom periodu ispobate svoj novi kuk. 

Hirurška procedura – koliko traje operacija kuka
Operacija se obavlja pod opštom ili pod regionalnom anestezijom. Koliko traje operacija kuka – u proseku je iskusnom Dr Dren hirurgu potrebno od 30 minuta do sat vremena.

U zavisnosti od pristupa za veštački kuk moguć je prednji ili zadnji. Rez je na prednjoj odnosno zadnjoj stani kuka. Femur se dislocira iz acetabuluma odnosno karlice. Uklanjaju se oštećeni delovi hrskavice i kosti, i postavljaju komponente proteze.

Najčešći implanti za kuk, oporavak, iskustva posle operacije kuka

artroplastika kuka najbolji veštački kuk najbolja proteza kuka

Koje vrste endoproteza kukova postoje

 • Implanti su najčešće bescementni kukovi, kad se kosti vašeg tela potpuno sjedinjuju sa implanatatima.
 • Cementni kukovi kad je izmedju implanta i kosti cementni interfejs.
 • Zglobne površine su ili metal-polietilen, ili keramika-keramika ili keramika polietilen.
 • Izbor implantata i nosećih površina određujemo dogovorom pre operacije.
 • U Dr Dren biramo i predlažemo najbolji optimalan implantat za vaš kuk.
 • Dobijate štake i sva uputstva u vezi dalje terapije, aktivnosti i kontrola.

Postoperativni tok operacije kuka

 • U Dr Dren ustajemo i počinjemo sa fizikalnom terapijom u prvih 24 h to jest već na dan operacije.
 • Većina pacijenata će moći da hoda sa punim osloncem na operisanu nogu.
 • Stručni fizioterapeut će pomoći u post-op vežbama. Većina naših kukova hoda bez pomagala a neki će na početku koristiti štake ili hodalicu.
 • Uz naš protokol nakon operacije kuka radno motivisani se vraćaju na posao jako brzo.
 • Ukoliko nema komplikacija, i ukoliko ste izabrali moderan i kvalitetan kuk očekuje se da će vas vaš novi bescementni kuk poslužiti sledećih 20-30, a keramika verovatno i više, godina. I to uz nesmetano bavljenje brojnim pa čak i sportskim aktivnostima.

Dodatna uputstva i predostrožnosti

 • Od dr Radoičića i njegovih saradnika dobijate sva individualno prilagođena uputstva u vezi aktivnosti i oporavka posle ugradnje kuka
 • Svim našim pacijentima dajemo i štampani priručnik sa detaljnim uputstvima za ponašanje posle operacije.
 • postoje određene zabranjene aktivnosti posle operacije kuka
 • Zapamtite da je ovo veštački kuk i da je potreban oprez u prvih nekoliko nedelja.
 • Ponovićemo više puta sva upozorenja i ostale mere predostrožnosti na koje treba obratiti pažnju posle operacije kuka.
 • Naučićemo vas kako da najbolje sačuvate vaš novi kuk u prvih nekoliko nedelja.

Komplikacije posle operacija ugradnje proteze zamena kuka

Kao i sa bilo kojim većim operacijama, postoje potencijalni rizici. Obično odluku da idemo sa operacijom donosimo jer prednosti operacije prevazilaze potencijalne rizike.

Pacijenti u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno. Razumljivo najvećem broju pacijenata je najbitnije samo da se operišu i da ne košta ništa. Kao pacijent bi trebalo da znate da se komplikacije operacije kuka ili kolena javljaju negde ređe negde češće. Komplikacije se dešavaju, dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih.

operacija kuka privatno cena artroplastika kuka

U poslednje vreme imamo značajan broj pacijenata koji se javlju radi drugog mišljenja zbog komplikacija prethodne operacije kuka ili kolena. U slučaju pojave komplikacija proteze kuka ili proteze kolena uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega. Ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba. 

Za pregled u vezi revizije zbog komplikacija posle operacije kuka je poželjno da ponesete svu prethodnu dokumentaciju koju posedujete. Više o tome u našem tekstu reviziji operacije kuka Važno je da se o rizicima informišete pre nego što operacija počne

Bitno je da znate da kod ugradnje veštačkih zglobova postoji mogućnost javljanja različitih komplikacija od najblažih pa do smrtnog ishoda ili trajnog invaliditeta.

U Dr Dren verujemo da je izuzetno bitno i potrebno da ste informisani. Zato smo se potrudili da u ovom tekstu što bolje izložimo i objasnimo sve u vezi operacije zamene zgloba pa i moguće komplikacije.

Operacija zamena kuka opšte i specifične komplikacije artroplastike

Mogu da budu medicinske (opšte) ili specifične za zamenu kuka.

Opšte medicinske komplikacije

se odnose na anesteziju i vaše prethodno zdravstveno stanje kao i godine:

• Alergijske reakcije na lekove
• Gubitak krvi
• Srčani udar, moždani udar, otkazivanje bubrega, infekcija pluća ili urinarne infekcije
• Komplikacije od blokada nerva (tokom davanja anestetika u nerv ili kičmu), kao što je oštećenje infekcija ili oštećenje nerva
• Ozbiljni zdravstveni problemi mogu dovesti do trenutnih zdravstvenih problema, produžene hospitalizacije ili smrti.

Veštački kuk specifične komplikacije

 • Infekcija proteze kuka  
 • Luksacija proteze kuka Dislokacija kuka
 • Duboka venska tromboza i plućna embolija,  Ove komplikacije mogu biti ozbiljne i čak i opasne po život. Ukoliko imate bolove u grudima ili nedostatak vazduha u bilo kojoj fazi, obavestite doktora.
 • Oštećenje nerava ili krvnih sudova.
 • Iritacija rane usporeno zarastanje.
 • Nejednakost nogu.
 • Trošenje veštačkog kuka. Svi zglobovi pa i veštački se troše. Što ste aktivniji, to će se brže dogoditi. Generalno, 80-90% zamena kuka preživljava 20 godina. Zato se u poslednje vreme češće odlučujemo za novi tip keramike ili popularno keramicki kuk. Očekujemo da keramički kuk ima vek trajanja duži nego svi prethodni tipovi što važi ako se ne desi lom keramike. Prelom keramike je moguć i dešava se kod padova i trauma, tada se polomljeni deo menja.
 • Održavanje bolova u nekom delu noge. Retko, ali se može desiti posebno ako bol dolazi iz drugih područja kao što je kičma.
 • Prelomi frakture femura ili karlice – periprotetski prelomi. To je takođe retko, ali može da se desi tokom ili posle operacije. Ovo može da produži oporavak ili da uslovi dodatnu operaciju.

Operacija kuka privatno cena

Jako često pitanje je operacija kuka privatno cena. Cena operacije ugradnje proteze kuka zavisi

 • Od tipa i cene implantata.
 • Potom da li se radi jedan ili oba kuka odjednom.
 • Od vašeg stanja, da li je kuk vaš jedini problem. Ili imate određene rizike kao npr. godine, srčana slabost, ciroza, hepatitis, dijaliza, hiv, neki karcinom ili limfom.
 • Određena stanja za koja je neophodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje.
 • Od vrste anestezije i dužine boravka
 • Zavisi i od bolnice i doktora koji treba da vas operiše. U realnom svetu, doktori u zavisnosti od svojih sposobnosti i znanja, iskustva i vremena koje su posvetili svojoj edukaciji, imaju svoju različitu tržišnu realnu vrednost. 
 • Lista čekanja za operaciju kuka u privatnoj praksi ne postoji sami birate i planirate termin koji vam najviše odgovara
 • Aktuelne cene najčešćih tipova zamene imate na linku cene i usługe 

Koja je najbolja proteza kuka

Sledeće najčešće pitanje je koja je najbolja proteza kuka, tj. koji je najbolji implant.

Pravi odgovor može da se dobije jedino na pregledu. Postoji veliki broj implantata kao i hirurških tenika za ugradnje kukova.

Veštački kuk razumljivo zvuči pomalo odbojno. Međutim veštački kuk tj, proteza kuka je jedna od najuspešnijih operacija sa najvećim stepenom zadovoljstva pacijenata od svih operacija uopšte.

Uspešna proteza kuka može da znači razliku između normalnog i bolnog. Veštački kuk može da omogući povratak normalnom aktivnom životu. Da bi trajao što duže potrebno je da se odabere najbolja opcija implanta i hirurške tehnike.

Danas se artroplastika kuka tj. ugradnja endoproteze kuka radi i jako mladim osobama. Čak i u ranim dvadesetim godinama, nakon uspešne operacija nastavljaju sa svim normalnim životnim aktivnostima.

Razvijen je i u poslednje vreme izuzetno je popularan i direktni prednji pristup za operaciju kuka.

Ukoliko ipak ne želite zamenu kuka ili razmatrate opcije da odložite pročitajte o primeni injekcija za kuk i o regenerativnim tretmanima prp i matičnim ćelijama.

za Dr Dren Ortopediju

ortopedski hirurg doc dr sci med Radoičić D.

Podelite ako vam se dopalo:

7 Responses

 1. operacija kuka privatno cena

  Poštovani,čitala sam vaš članak o zameni kuka.
  koliko košta operacija zamena kuka, interesuje me prvenstveno keramički kuk taj novi tip koji pominjete u članku gore. Vaš dr Radojčić je operisao moju koleginicu, i ima sve pohvale.
  Ja imam 62 godine, bavila sam se sportom, visina 168 cm sad sam malo ali malo preko idealne težine. Vrlo sam aktivna i planiram da budem i dalje.
  Znam da treba pregled sa snimcima ali zakazaću pregled ako mi odgovara cena, možete da mi odgovorite sa od do.

  Hvala na odgovoru
  Bisa Milutinović

  1. Poštovani,
   hvala na interesovanju, cena za operaciju kuka zamenu keramički kuk zavisi od brojnih faktora. Formira se i dobijate tačnu procenu nakon pregleda i uvida u dokumentaciju i snimke kukova.

   Najbolje je da na pregledu od dr Radoičića dobijete sve informacije.

   Ukoliko ne želite da plaćate pregled u vezi operacije kuka, u Dr Dren uvek imamo određen broj termina za besplatne konsultacije, obično su planirani za pacijente koji žele mišljenje ili savet ortopeda iz privatne prakse ali nisu u mogućnosti da plate.
   AKo nisu popunjeni možete da probate zakažete telefonom.

   Hvala Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Poštovanje
  ja bi trebala da zamenim kuk, 1962. godište aktivna sam osoba, malo preko idealnih mera 🙂 , ali volim da pešačim, interesuje me koja je najbolja proteza kuka, koji je najbolji implant za ženski kuk ako bih hodala oko 15 kilometara dnevno.

  Koji će najviše da traje i koliko bi ta operacija koštala kod vas?

  1. Poštovani
   u najvećem borju najbolja proteza kuka tj najbolji implnatati su oni koje vam naš doktor predloži.
   od mnogih faktora zavisi šta je vaš optimaln izbor za trajanje.
   Postoji izuzetno veliki broj implantata za ugradnju kuka, kao i veliki broj kombinacija.
   U privatnoj praksi doktor može da vam predlož šta misli da je najbolje za vas ai vi tako možete da izaberete.

   Cene zavise od nekoliko faktora , ali se trudimo da budu razumne i prihvatljive obzirom na okolnosti.

   Najbolje je da zakažete pregled u ordinaciji telefon j e+381 69 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav Dr Dren

 3. Добро вече, или дан кад већ будете читали, ја сам Младен Јовановић.
  врло сте лепо написали али нешто ми није јасно
  Имам неколико питања,
  да ли мора после 65 година да се добије цементни кук или пола пола хибрид, да ли су безцементни кукови само за млађе јер трају дуже па се очекује да ће да живе дуже или зато што су им боље кости. Како да се изабере најбољи кук да ли постоји каталог делова можете ли да ми дате који је сајт на коме доктори поручују

  Унапред захваљујем на одговору

  1. Poštovani, u privatnoj Dr Dren praksi biramo implantate na osnovu medicinskih kriterujuma odnosno truidimo se da svakom predložimo i uradimo operaciju najboljimk implnatima

  2. Poštovani,
   u Dr Dren praksi biramo najbolji implant za zamenu kuka individualno za svakog pacijenta, nema medicinskih razloga za podelu po godinama, svako ima pravo na svoje anatomske i fiziološke posebnosti. Zato i postoje različiti implanti, materijali i tipovi fiksacije za kost. AKo je vaša kost za bescementni takav bi vam i ugradili bez obzira na godine.
   Katalog delova za proteze kuka 🙂 ne postoji kao npr. za automobile i sl. Postoje brojni proizvođači i izuzetno veliki broj komponeneta za endoproteze, broj kombinacija i opcija je veliki, npr, dr Radoičić redovno prati sve promene i savremene preporuke i prilagodjava izbor svakom pacijentu individualno.
   Nažalost ne postoji sajt na kome bi Vi kliknuli i izabrali koje ,,delove,, da stavimo :). I dalje morate da računate samo na znanja i savest doktora koji će Vam raditi zamenu kolena.

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti