Prevencija osteoporoze

 

Prevencija osteoporoze je zapravo najbolji lek za osteoporozu.

I za osteoporozu važi kad god je moguće – bolje je sprečiti . . .

Na tip I osteoporoze (postmenopauzalna osteoporoza) najbrojnija osteoporotična populacija, se može značajno uticati putem više preventivnih mera. Najveći broj ovih mera mogu pacijenti samostalno da sprovode i treba ih preduzimati u slučaju prisustva faktora rizika ili po prepoznavanju prvih znakova osteoporoze.

Vrhunac snage, čvrstine i elastičnosti kostiju je oko 30-e godine. Kvalitet i kvantitet koštanog tkiva dostignut do 30-e ali i vrednosti koštanih parametara u starosti zavise od nekoliko faktora:

Genetika i osteoporoza


Od velikog je značaja poznavanje genetskih predispozicija za osteoporozu. Genetika ima značajnu ulogu – procenjuje se da je kvalitet oko 75% koštane mase preodređen genetskim faktorima.

Identifikovani su geni koji kodiraju receptore ze vitamin D i estrogen i njihovo ponašanje značajno utiče na kvalitet kostiju. Ukoliko neko ima genetsko opterećenje za osteoporozu onda su vežbanje, adekvatna ishrana i testiranje koštane mase od još većeg značaja.

prevencija osteoporoze najbolji lek za osteoporozu je prevencija

 

Vežbanje i osteoporoza


Dokazano je da vežbe sa opterećenjem  (odnosi se na vežbe koje se izvode u stojećem stavu aktiviraju mišiće i kosti protiv sile gravitacije)  efektivno  povećavaju koštanu gustinu u kičmenim pršljenovima. Za povećanje i održavanje koštane mase preporučuje se 20 do 30 minuta aerobnog vežbanja 3 do 4 puta nedeljno.

Jednom studijom je pokazano da jogging, šetanje, ili uspinjanje na stepeništu sa 70-90% maksimalne snage tri puta nedeljno zajedno sa 1,500 mg of kalcijuma dnevno, povećava koštanu gustinu na nivou liumbalne kičme za 5% u toku 9 meseci. Plivanje i vežbanje u bazenu nisu imali pozitivnih uticaja na povećanje koštane mase.

Posebna mera opreza: za osobe sa osteoporozom ili niskom koštanom masom  potrebno je biti oprezan posebno pri određenim aktivnostima i vežbama, posebno mogu da budu opasne vežbe koje zahtevaju uvrtanja u nivou kičme, ili savijanje unapred u struku ( kao što su različite varijante ,,trbušnjaka’’ ili vežbe sa pretklonom i dodirivanjem nožnih prstiju).

Da bi se izbelni neželjeni prelomi tokom vežbanja potrebno je da svi pacijenti sa već postavljenom dijagnozom osteopenije ili osteoporoze, program vežbanja prilagode svojim godinama i mogućnostima, u dogovoru sa svojim lekarom i fizijatrom.

Ishrana i osteoporoza    


Adekvatan unos kalcijuma i vitamina D je od kritične važnosti za snagu kostiju. Procenjuje se da oko 70% ljudi ne unosi redovnom ishranom adekvatne količine kalcijuma i vitamina D. Vitamin D je značajan jer je neophodan za apsorpciju i zadržavanje kalcijuma u kostima.

prevencija osteoporoze najbolji lek za osteoporozu je prevencija

 

Preporučene doze kalcijuma i vitamina D za odrasle osobe:

Za premenopauzalne žene starosti od 25-50 godina i postmenopauzalne žene na hormonskoj estrogenskoj terapiji  1000 milligrama kalcijuma dnevno sa  400 i.u. vitamina D. 1500 milligrama kalcijuma je preporučena dnevna doza za trudnice i dojilje.
Za postmenopauzalne žene mlađe od 65 godina koje nisu na estrogenskoj terapiji preporučena dnevna doza je 1500 miligrama sa 400-800 i.u. vitamina D.
Za muškarce od 25 do 65 godina, preporučena doza je 1,000 milligrama  kalcijuma dnevno.
Za sve osobe starije od 65 (žene i muškarce) potrebno je 1500 milligrama kalcijuma dnevno.

Što se tiče hrane, namirnice koje su dobri izvori kalcijuma su: mlečni proizvodi products (mleko, jogurt, sir, i sl.), tamno zeleno povrće (npr. spanać), zrnevlje, pasulj i neke vrste ribe.

Dodatno na slobodnom tržitu su dostupni brojni kalcijumski suplementi. Međutim sadrže različite količine kalcijuma  tako da nije loše prethodno se posavetovati sa svojim lekarom u vezi odgovarajućeg doziranja suplemenata.

Za vitamin D neophodno je i sunčanje, a izvori su masna riba, jetra, mleko i žitarice. Mada su dostupni brojni vitamin D suplementi.

Ishrana

Pored adekvatnog unosa kalcijuma i vitamina D za prevenciju osteoporoze neophodna je umerenost, raznovrsna i balansirana ishrana. Na primer visoko proteinska dijeta i povećan unos natrijuma povećavaju gubitak kalcijuma urinom i doprinose smanjenju dostupnog kalcijuma. 

Važno je naglasiti da dnevni unos više od 2000 miligrama kalcijuma  može da ima štetne efekte na novou bubrega, pa i da potencira stvaranje bubrežnih kamena.

Unos preporučenih doza kalcijuma nema štetne efekte za urotrakt, ali se pacijentima sa ranije prisutnim bubrežnim problemima savetuje konsultacija sa lekarom pre započinjanja upotrebe kalcijumskih suplemenata.

Testiranje koštane gustine i lekovi koji usporavaju gubitak koštane mase

Test merenja koštane gustine (bone mineral density BMD) se preporučuje u brojnim ranije navedenim situacijama. U zavisnosti od rezultata ovog testa ukoliko su vam nalazi u zoni koja zahteva reagovanje, lekar će vam možda predložiti i neki od preparata koji usporavaju gubitak koštane mase i odlažu pojavu osteoporoze i osteoporotičnih preloma. O tim i ostalim lekovima kojima se borimo protiv osteoporoze u sledećem tekstu.

Radoičić dr Dragan ortopedski hirurg

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti