Lečenje osteoporoze

Lečenje osteoporoze

Kada se kliničkim pregledom i odgovarajućim testovima i snimanjima postavi dijagnoza osteoporoze neophodno je započeti lečenje. Tretman osteoporoze obuhvata informisanje i edukaciju u vezi sa stanjem i preporukama u vezi načina života i ishrane, program vežbi i lekove. Cilj tretmana osteoporoze je prevencija preloma.

Lekovi postoje i primenjuju se ali ne smemo da zaboravimo akcenat u lečenju osteoporoze ostaje na davanju pravih saveta u vezi adekvatnog unosa kalcijuma i vitamina D, vežbanju kao i ishrani uopšte. Ukoliko je moguće potrebno je predložiti program vežbi osmišljen sa ciljem da održe formu, koštanu gustinu i redukuju rizik od preloma

Danas postoji više grupa lekova koje tretiraju osteoporozu i smanjuju rizik od preloma. Osnovna ideja primene ovih lekova, različitim mehanizmima dejstva, je jačanje  kostiju i spečavanje daljeg gubitka koštane mase.

lečenje osteoporoze lekovi za osteoporozu najbolje injekcije za osteoporozu

 

Lekovi za osteoporozu

Danas dostupni lekovi odobreni za prevenciju i/ ili tretman osteoporoze su dve grupe preparata

Lekovi za osteoporozu koji usporavaju ili zaustavljaju resorpciju kostiju:

Bifosfonati
Kalcitonin
Selektivni modulatori estrogenskih receptora (Selective Estrogen Receptor Modulators SERM, naprimer Raloxifen – Evista)
Estrogen/hormonska terapija

Denosumab (prolia injekcije) i

Lekovi za osteoporozu koji povećavaju stvaranje kosti:

Paratiroidni hormon Teriparatide, Forteo.

Bifosfonati

U ovoj grupi lekova su Alendronat (Fosamax), Ibandronate (Bonviva) i Risedronat (Actonel), preporučuju se za prevenciju i tretman osteoporoze kod žena i muškaraca.

Mehanizam rada bifosfonata je usporavanju smanjenja odnosno resorpcije koštane mase, što sprečava razvoj osteoporoze i smanjuje rizik od preloma. Uzimaju se oralno, obično sa čašom vode ujutru na prazan stomak sa pauzom od pola sata do sata pre unosa hrane ili uzimanja nekih drugih lekova. Neki od ovih preparata imaju i intravensku varijantu što može da bude komforniji način primene, pošto se tako obično primenjuju u dužim vremenskim razmacima a preporučuje se i za pacijente kojima iz različitih razloga ne odgovara oralna primena.

U poslednje vreme primećena je pojava atipičnih preloma butne kosti i nekig drugih kostiju kod pacijenata na terapiji bifosfonatima.

Alendronat 

Alendronat (Fosamax) jedan od bifosfonata, mehanizam dejstva je zaustavljenje resorpcije kostiju i povećanje koštane mase, prevashodno smanjuje broj preloma pršljenova i ostalih kostiju. Uzima se u obliku tableta, po režimu koji vam lekar propiše.

Ibandronat

Jedan od najpopularnijih preparata za prevenciju i lečenje osteoporoze je Ibandronate ( Bonviva ) uzima se oralno kao tableta jednom mesečno ili kao intravenski oblik obično jednom u dva ili tri meseca. Upotreba bonvive dokazano redukuje gutak koštane mase, povećava gustinu, i smanjuje rizik od osteoporotičnih preloma.

Risedronat

Odobren za upotrebu kod postmenopauzalne i glukokortikosteroidima izazvane osteoporoze (dugotrajna upotreba kortizona i pronizona kod određenih stanja). Risedronate (Actonel) je preparat koji se uzima oralno jednom dnevno, nedeljeno ili mesečno u zavisnosti od preporuka lekara. Smanjuje gubitak koštane mase i redukuje rizik od preloma kičmenih pršljenova i ostalih preloma.

Kalcitonin

Kalcitonin (Miacalcin, Calcimar, Fortical) je hormon koji se normalno proizvodi u telu tačnije u štitnoj žlezdi, ali postoje i njegove sintetičke varijante kao lekovi. Može da se koristi u vidu injekcija i nazalnog spreja. Primena spreja je prihvatljivija, i lakša za pacijente, bez velike razlike u učinku u odnosu na injekcije. Za kalcitonin je utvrđeno da povećava koštanu gustinu prvenstveno u kičmenim pršljenovima.

Primena kalcitonina je indikovana kod pacijenata koji su već oko 5 i više godina u menopauzi, imaju smanjenje koštane mase, ili evidentnu osteoporozu sa ili bez preloma kičmenih pršljenova. Postoje dokazi da kalcitonin značajno smanjuje bol nakon svežih kompresivnih preloma kičmenih pršljenova.

Selektivni modulatori estrogenskih receptora 

Raloxifene – Selective Estrogen Receptor Modulator (SERM). U prodaji pod imenom Evista, Raloxifen pripada grupi selektivnih  modulatora estrogenskih receptora koji obezbeđuju prednosti estrogena u terapiji osteoporoze ali bez neželjenih efekata estrogenske terapije. Između ostalog za ve lekove važi da smanjuju rizik od karcinoma dojke kod žena kod kojih postoji povišeni rizik za ovu bolest. Evista je odobrena za upotrebu kod postmenopauzalne osteoporoze  uzima se jednoim dnevno i pokazano je da utiče na povećanje koštane mase i smanjenje rizika od preloma.

Estrogenska / hormonska supstituciona terapija

Estrogen je donedavno  bio u širokoj upotrebi za tretiranje različitih problema u vezi sa menopauzom. Zbog mogućnosti da izazove endometrijalni karcinom često se kombinuje sa hormonom progestinom kod žena s intaktnom matericom.  Ova kombinacija se često označava kao ET / HT ( estrogenska terapija / hormonska suspstituciona terapija). Međutim skorašnje studije su dovele u vezu estrogen koji se koristi u lečenju postmenopauzalne osteoporoze sa povećanjem incidence  karcinoma dojke, moždanim , srčanim udarom, i trombozama. Što je rezultovalo značajnom marginalizacijom estrogensko progestinskog pristupa u prevenciji i tretmanu osteoporoze.

Sadašnje indikacije za upotrebu ovih hormona  u menopauzi su značajno sužene, uz preporučene minimalne doze i obavezno upoznavanje pacijenata sa mogućim rizicima.

Denosumab (prolia injekcije)

Neki kažu da su za lečenje žargonski najbolje injekcije za osteporozu. Odnosno injekcije se doživljavaju ozbiljnije od tableta ili saveta za zdrav život. Jedne od savremenijih su svakako Prolia injekcije. To je injekcija za osteoporozu koja ima denosumab, protein (monoklonsko antitelo). Deluje tako što sprečava dejstvo drugog proteina u cilju lečenja gubitka koštane mase i osteoporoze. Primena leka Prolia tako indirektno dovodi do jačanja kostiju. Ipak tokom terapaije denosumabom neophodno je uzimati adekvatne suplemente sa D vitaminom i kalcijumom i ostalim supstancama kako lekar preporuči. Denosumab može da se koristi kod raznih tipova osteporoze ne samo kod postmenopauzalne ženske osteoporoze već i kod duge terapije kortikosteoridima, kod muškaraca sa povećanim rizikom za prelome – rak prostate i/ili manjak testosterona.

Paratiroidni hormon

Paratiroidni hormon (u prodaji  teriparatid Forteo) je hormon koji proizvoide paratiroidne žlezde, od izuzetnog je značaja u kompleksnom metabolizmu kalcijuma i fosfora u organizmu. Radi se o preparatu koji stimuliše stvaranje kostiju,  i dovodi do povećanja koštane mineralne gustine. Primenjuje se u vidu injekcija čitav tretman traje dve godine. Obzirom na cenu tretmana preporučuje se za lečenje teških formi osteoporoze. Studije su pokazale da značajno redukuje prelome kičme kod muškaraca, a prelome kičme, kukova i ostalih kostiju kod postmenopauzalnih žena.

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti