Ruptura bicepsa, tricepsa i pectoralisa

Raskid pucanje ili ruptura tetive bicepsa, tricepsa, pectoralisa i sl. su ozbiljne povrede.

Ruptura bicepsa i tricepsa

Ruptura bicepsa i tricepsa

Ruptura bicepsa, tricepsa, pectoralisa ruke ili mišića noge su sve češće povrede. Najviše pažnje izaziva raskid pucanje tetive mišića bicepsa.

Biceps i triceps su značajni mišići i pokušaćemo da vam pružimo adekvatne informacije u vezi dijagnoze i lečenja ovog problema.

Biceps ima gornji i donji pripoj, i moguće je pucanje jedne ili druge tetive. U Dr Dren ortopediji operacija rupture bicepsa je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije pokidanog bicepsa.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ovih povreda.

ruptura bicepsa tricepsa lečenje operacija teretana

Ruptura bicepsa

Kada je u pitanju ruptura distalne tetive bicepsa u laktu tj. donjem pripoju operacija je izazovnija. Iako se radi o povredi koja se primarno tretira operacijom, često nam se javljaju pacijenti koji su dugo čekali ili probali da ovaj problem neoperativno ili neadekvatnom operacijom.

Pucanje distalne tetive nije česta povreda. Naprotiv, to su retke povrede. Učestalost rupture donje tetive bicepsa je u zavisnosti od izvora od 2 do 6 slučajeva na 100 000 stanovnika.

Iako je u pitanju mali broj ruptura imali smo vrlo značajnu seriju operacija distalne tetive bicepsa.

Zašto Dr Dren

Ukoliko ste za nas dobili preporuku od kolega lekara to nije slučajno. Po našim saznanjima Dr Dren, odnosno Dr Radoičić, imamo najveće iskustvo i najuspešniju seriju operacija ruptura tetiva bicepsa, tricepsa, pectoralisa i ostalih. Bilo da su u pitanju primarne  ili odložene reparacije. Sve intervencije kod ruptura bicepsa u Dr Dren su izvode kao jednodnevna hirurgija.

ruptura bicepsa dijagnoza lečenje oporavak operacija

Ruptura bicepsa gornja i donja tetiva

Biceps ima donji pripoj za podlakticu to jest distalni i gornji za rame. Delom ta gornja tetiva prolazi kroz zglob ramena. Razlikuje se ruptura proksimalne – gornje i distalne donje tetive bicepsa.

Ruptura distalne tetive bicepsa (donji pripoj) u laktu se najčešće viđa kod muškaraca. U poslednje vreme i sve češće je viđamo i kod mlađih sportista (profesionalaca ili rekreativnih vežbača u teretanama). 

Nekad je povezana sa upotrebom određenih dodataka koji se koriste za povećanje mišićne mase.

Ruptura gornje tetive – proksimalnog bicepsa je nekad bila češća kod nešto starijih, danas je viđamo jednako i kod mlađih.

Povrede bicepsa karakteriše bol u laktu ili nadlaktici. Sama povreda je ponekad praćena osećajem pucanja. Razvija se slabost određenih pokreta u laktu sa deformitetom ispupčenjem na nadlaktici i nekad krvnim podlivom.

Dr dren pristup za biceps i triceps

Operacija bicepsa i tricepsa za aktivne

Dr Dren rutinski izvodimo ove vrlo precizne i zahtevne operacije svežih ruptura bicepsa. Jednako gornji i donji pripoj bicepsa. Takođe i rekonstruktivne operacije kod hroničhih starih ili kasno dijagnostikovanih raskida.

Za aktivne pacijente koji žele da nastave bavljenje svojim sportovima preporučuje se operacija rupture bicepsa. 

Duže odlaganja operacije dovodi do povlačenja tetive i mišića. Što prati određena funkcionalna slabost i ponekad kozmetički vidljiv deformitet na nadlaktici tzv. Popeye znak

Odložena operacija hronične stare rupture obično zahteva dodatnu rekonstrukciju. Često praćenu dužim oporavkom u odnosu na primarnu reparaciju, kao i povećanim rizikom za hirurške komplikacije.

 

Dijagnoza rupture bicepsa i tricepsa

Dijagnoza rupture mišića se obično lako postavlja, u najvećem broju slučajeva je dovoljan klinički pregled. Verodostojan je jednostavni i gotovo nepogrešivi klinički pregled ako doktor zna šta da ispita. Dodatno se verifikuje i bolje prikazuje ultrazvučnim i MR pregledom.

Ponekad se uradi i rendgen snimak lakta. Jako često u poslednje vreme srećemo pacijente koji se javljaju kasno i kojima nije postavljena prava dijagnoza rupture. Ukoliko sumnjate možete da zakažete pregled. Da proverimo da li je u pitanju ruptura za operaciju ili ne.

ruptura bicepsa povreda bicepsa MR
MR snimak rupture bicepsa

Operacija tetiva bicepsa ruke ili noge

Kako se izvodi reparacija operacija rupture tetive bicepsa

U ortopediji Dr Dren operacija ruptura tetive bicepsa, tricepsa se izvodi u posebno prilagođenoj anesteziji. Modernom minimalno invazivnom tehnikom koju je usavršio i modifikovao dr Radoičić. Moguće je malim rezom na gornjem delu podlaktice kod svežih ruptura. Odnosno malim rezom na ramenu za gornji pripoj.

Intervencije izvodimo posebno dizajniranim implantatom koji omogućuje čvrstu i sigurnu fiksaciju bez značajnog footprinta ili kasnije dodatne potrebe za odstranjivanjem implanta. 

operacija bicepsa distalni biceps tenodeza

Akutna sveža ruptura mišića bicepsa i sl.

Ukoliko posle rupture bicepsa planirate da nastavite aktivnosti kao pre povrede preporučuje se operacija. Idealno je da se operacija izvede u skorijem vremenskom periodu poželjno u prvih par dana pa do desetak dana. 

U slučaju da iz različitih razloga intervenciju radimo odloženo posle nekoliko nedelja ili meseci u pitanju je hronična ruptura tetive bicepsa.

u Dr Dren izvodimo i odložene rekonstrukcije. Odložena operacija tetive bicepsa je svaka koja se radi posle nekoliko dana ili nedelja. Tetiva i mišić otkačeni sa pripoja se menjaju i gube dobra biološka svojstva za zarastanje. Tako da za odložene operacije možemo da kažemo da postoje nešto manje šanse za uspeh nego kad radimo u prvih nekoliko dana od povrede.

Stara hronična ruptura mišića bicepsa, tricepsa i ostalih

Hronična stara ruptura bicepsa ilki drugog mišića je svaka starija od nekoliko nedelja ili meseci. Stare rupture nekad zahtevaju primenu posebnih rekonstruktivnih tehnika. Često se dešava da se tetiva i mišić biceps skrate i tad je potrebna dodatna tetiva za rekonstrukciju i jačanje tetive bicepsa.

To su izazovnije operacije kao i za primarne reparacije savet je da proverite ko će raditi operaciju i da li je prethodno video uživo, radio ili asistirao ovakve zahvate.

Operaciju rupture bicepsa mogu da prate određene komplikacije kao što su povrede nerava, krnih sudova, kostiju, infekcije i sl. Bolje šanse da se eventualne komplikacije izbegnu imaju iskusniji hirurzi kao šro su u Dr Dren.

U Dr Dren možemo da planiramo revizione operacije. Primamo i pacijente koji su imali prethodne komplikacije i neuspešne operacije reparacije tetive bicepsa (bilo gde u svetu).

Ruptura pectoralisa – velikog grudnog mišića

Ruptura tetive pectoralisa, tj velikog grudnog mišića je ređa povreda. Deluje da se i ona viđa u poslednje vreme nešto češće. Pectoralis major je moćni vizuelno vrlo upadljiv mišić na grudima, njegovo telo definiše prednji deo grudnog koša. Veliki grudni mišić je izuzetno značajan, zbog snage koju daje pri uporu i skleku. Ruptura je česta kod snažnih vežbača.

Pectoralis major odnosno njegova tetiva najčešće ,,puca tj. kida se,, tokom izvođenja bench press-a. Kad tetiva u potpunosti pukne nastaje vrlo upečatljiv deformitet na grudima i ruka je slabija. Jedini način za rešavanje je adekvatna operacija.

Ukoliko se tetiva ne operiše na vreme mišić slabi povlači se i nastaje slabost ruke pri određenim pokretima u odnosu na zdravu stranu i nekad neprijatan deformitet tzv. ,,rupa na grudima,,.

Dr Dren iskustvo sa pectoralisom

U Dr Dren rutinski izvodimo reparacije ruptura tetive pectoralis majora. Imamo izuzetno veliko iskustvo. U pitanju su vrlo izazovne intervencije za koje je potrebno posebno specijalističko znanje i iskustvo lekara. Operacija tetive pectoralisa može da bude vrlo kompleksna i da ima brojne neželjene komplikacije, zato se preporučuje da je izvode stručnjaci sa iskustvom.

Cena operacije rupture distalne tetive bicepsa i ostalih

Obzirom da je to jedno od najčešćih pitanja u vezi obe povrede u Dr Dren cena za operaciju tetive bicepsa – savremenom minimalno invazivnom tehnikom, tačnu informaciju u vezi cene možete da dobijete na pregledu.  

Posle operacije bicepsa

Posle operacije bicepsa se postavlja imobilizacija ili odgovarajuća ortoza. Imobilizacija ili ortoza se nose 4 do 8 nedelja. U nekim slučajevima, kod pacijenata koje smo operisali istog dana po povredi imobilizaciju smo primenjivali i samo dve nedelje.U principu što se manje čeka na operaciju i što se bolja operativna tehnika primeni to je i rezultat bolji.    

U galeriji su slike operacija koje smo izveli u skorijem periodu (ortoped dr Radoičić), dobijene su uz pristanak pacijenata i prikazane u svrhu edukacije i informisanja (images copyrighted, viewer discretion is advised). 

Više prikaza naših uspešnih operacija bicepsa je dostupno na Instagram profilu Dr Dren ortopedije.

Ortopedija Dr Dren

Ruptura tetive pectoralis major – a velikog grudnog prsnog mišića – operacija

💪 Veliki grudni mišić je izuzetno značajan, pored snage koju daje pri uporu njegovo telo definiše prednji deo grunog koša.
ruptura velikog grudnog miđšiča pectoralis majora ima najpre veliki funkcionalni ali i nemali kozmetski značaj.

💪Pectoralis major odnosno njegova tetiva najčešće ,,puca tj. kida se,, tokom izvođenja bench press-a.

💪Kad tetiva pukne jedini način za rešavanje je adekvatna operacija.

💪Ukoiko se tetiva ne operiše na vreme mišić slabi povlači se i nastaje slabost ruke pri određenim pokretima u odnosu na zdravu stranu i vrlo ubedljiv deformitet tzv. ,,rupa na grudima,,.

💪U Dr Dren rutinski izvodimo reparacije ruptura tetive pectoralis majora. U pitanju su vrlo izazovne intervencije za koje je potrebno posebno specijalističko znanje i iskustvo lekara. Operacija tetive pectoralisa može da bude vrlo kompleksna i da ima brojne neželjene komplikacije, zato se preporučuje da je izvode stručnjaci sa iskustvom.

💪 Sve reparacije pectoralisa Dr Radoičić rutinski izvodi kao jednodnevne, bez potrebe za zadržavanjem posle.

💪 Zahvaljujemo se dragim pacijentima na ukazanom poverenju.

#pectoralismajor #pectoralissurgery #pectoralismajorsurgery #pectoralisrupture #fizikalnaterapija #fizikalnamedicina #ortopedija #powerlifter #bodybuilding #bodybuilder #bilder #teretana #teretanabeograd #sportskepovrede #sportskaoprema #sportskamedicina #ortoped #hirurgija #operacijaruke #drdrenortopedija #gym #weightlifting

Podelite ako vam se dopalo:

2 Responses

 1. Poštovani, treba mi informacija koja je cena operacije distalnog tendona bicepsa da radi doktor Radoičić
  razumen da vaši zaposleni nemaju info za cenu telefonom, i razumem da treba da se plati pregled ali ja pišem iz Kalifornije, treba da planiram let i znače mi informacije kad može najranije i koliko košta, pitajte doktora, već znaju vaše koleginice da sam zvao možete odgovor na email ili na wa

  1. Poštovani, na email smo vam poslali upitnik za pacijente iz inostranstva i informacije koje možemo bez pregleda,
   Hvala na upitu

   pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti