Insulinska rezistencija

insulin insulinska rezistencija ishrana (1)

Da li ste ikada razmišljali o tome kako vaš organizam reaguje na insulin? Insulinska rezistencija postaje sve značajnija tema jer se njen uticaj na celokupno zdravlje ne može  zanemariti. Važno je znati šta insulinska rezistencija zaista znači, kako se manifestuje, i šta možete preduzeti kako biste očuvali svoje zdravlje

Šta je Insulinska Rezistencija?

Insulinska rezistencija, poznata i kao sindrom insulinske rezistencije (IRS) ili „pred-dijabetes„, predstavlja metaboličko stanje u kojem su ćelije organizma manje osetljive na dejstvo insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Normalno, insulin omogućava ćelijama da apsorbuju glukozu (šećer) iz krvi, čime se održava stabilan nivo šećera u organizmu. Međutim, kada postoji insulinska rezistencija, ćelije ne reaguju efikasno na insulin, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi.

Kako Nastaje Insulinska Rezistencija?

Insulinska rezistencija je kompleksno metaboličko stanje koje proizlazi iz kombinacije genetskih faktora i uticaja okoline. Na genetskom nivou, pojedinci mogu naslediti predispozicije koje čine njihove ćelije manje osetljivim na insulin. Ovo može uključivati varijacije u genima odgovornim za proizvodnju insulina, receptora za insulin, ili enzima uključenih u metaboličke procese.

Faktori sredine igraju ključnu ulogu u aktiviranju genetske predispozicije. Gojaznost, na primer, posebno abdominalna (u predelu stomaka), ishrana bogata brzim ugljenim hidratima i zasićenim mastima, sedentaran način života doprinosi oksidativnom stresu i upalama, dodatno kompromitujući osetljivost ćelija na insulin. Stres, bilo fizički ili emocionalni, može uticati na hormonalni sistem, uključujući hormone poput kortizola i adrenalina, što dodatno pogoršava insulinsku rezistenciju.

Ova složena interakcija genetskih i okolinskih faktora čini razumevanje insulinske rezistencije izazovnim, ali i ključnim za pristup prevenciji i lečenju ovog stanja.

Uticaj na Zdravlje i Hormone:

Insulinska rezistencija i povećan nivo šećera u krvi imaju širok spektar uticaja na regulaciju drugih hormona i negativno utiču na različite tipove ćelija u organizmu.

 1. Pankreas i Insulin:

  • Insulinska rezistencija tereti pankreas, organ koji proizvodi insulin. Povećan nivo šećera u krvi zahteva veću proizvodnju insulina kako bi se pokušalo održati normalno funkcionisanje, što može dugoročno dovesti do iscrpljenosti pankreasa i pojave dijabetesa tip 1.
 2. Hormoni Apetita (Leptin i Grelina):

  • Insulinska rezistencija može poremetiti ravnotežu hormona apetita poput leptina (koji suzbija apetit) i grelina (koji stimuliše apetit). Ovo može dovesti do neregulisanog unosa hrane i eventualnog gojenja.
 3. Hormoni Stresa (Kortizol):

  • Povećan nivo šećera u krvi može aktivirati odgovor na stres, što rezultira povećanim nivoom kortizola. Kortizol može dalje otežati regulaciju šećera u krvi i doprineti insulinskoj rezistenciji.
 4. Hormoni Seksualnog Sistema (Estrogen, Testosteron):

  • Insulinska rezistencija može poremetiti ravnotežu hormona polnih žlezda, što može uticati na reproduktivno zdravlje. Ovo može dovesti do problema poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) kod žena.
 5. Ćelije Krvnih Sudova (Endotel):

  • Insulinska rezistencija oštećuje endotelne ćelije koje oblažu unutrašnjost krvnih sudova. Ovo može doprineti razvoju ateroskleroze i povećanju rizika od srčanih oboljenja.
 6. Ćelije Jetre i Masti:

  • Povećan nivo šećera podstiče jetru na proizvodnju više glukoze i povećava stvaranje masnih kiselina. Ovo može dovesti do nakupljanja masti u jetri (masna jetra) i razvoja masnog tkiva.

Ove promene u hormonalnoj ravnoteži i oštećenju različitih ćelija doprinose nizu zdravstvenih problema povezanih sa insulinskom rezistencijom, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i metabolički sindrom.

Faktori Rizika:

Faktori RizikaOpis
GenetikaPorodična istorija dijabetesa ili drugih metaboličkih poremećaja povećava rizik od insulinske rezistencije, što može dovesti do otežane regulacije šećera u krvi i drugih metaboličkih poremećaja.
GojaznostVišak telesne mase, posebno u abdominalnom području, povećava rizik. Masno tkivo proizvodi supstance (adipokine) koje mogu ometati normalnu funkciju insulina i stvara hroničnu upalu, dovodeći do povećanog rizika od insulinske rezistencije, disbalansa u regulaciji šećera u krvi i mogućih metaboličkih poremećaja.
Fizička NeaktivnostNedostatak redovne fizičke aktivnosti smanjuje osetljivost ćelija na insulin. Vežbanje poboljšava efikasnost insulina i reguliše nivo šećera u krvi, smanjujući rizik od razvoja insulinske rezistencije, dijabetesa i poremećaja u regulaciji šećera u krvi.
Nepravilna IshranaKonzumiranje velike količine rafinisanih ugljenih hidrata, zasićenih masti i šećera doprinosi razvoju insulinske rezistencije. Pravilna ishrana podržava regulaciju šećera u krvi, smanjujući rizik od insulinske rezistencije i drugih metaboličkih poremećaja.
StarenjeStarenje dovodi do smanjenja mišićne mase i povećanja masnog tkiva, povećavajući rizik od insulinske rezistencije. Stariji pojedinci mogu imati poteškoće u regulaciji šećera u krvi, što može dovesti do razvoja insulinske rezistencije i srodnih metaboličkih poremećaja.
PolŽene s sindromom policističnih jajnika (PCOS) imaju povećan rizik od insulinske rezistencije, posebno tokom trudnoće. Povećana osetljivost organizma na insulin ključna je za prevenciju insulinske rezistencije kod žena s PCOS-om i trudnica.
PušenjePušenje povećava rizik od insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Nikotin i supstance iz duvana mogu ometati normalno delovanje insulina, izazivajući povećan rizik od insulinske rezistencije, otežane regulacije šećera u krvi i dijabetesa tipa 2.
StresHronični stres može uzrokovati otpornost na insulin. Hormoni stresa, poput kortizola, mogu uticati na nivo šećera u krvi i smanjiti osetljivost na insulin, što povećava rizik od insulinske rezistencije i poremećaja u regulaciji šećera u krvi.
 
 

Simptomi i Znaci:

Insulinska rezistencija, iako neprimetno ulazi u naše živote, nosi sa sobom niz simptoma koje ne treba zanemariti. Prepoznavanje ovih znakova u ranoj fazi može biti ključno za pravovremeno delovanje i prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema. Evo simptoma koje ne smete ignorisati:

1. Povećana Glad i Češća Potreba za Hranom

Jedan od ranih simptoma može biti osećaj stalne gladi i češća potreba za hranom, posebno nakon obroka koji sadrže visok nivo šećera i ugljenih hidrata.

2. Promene u Težini, Posebno na Trbuhu

Insulinska rezistencija često dovodi do teškoća u održavanju zdrave telesne težine, a masno tkivo se posebno nagomilava u abdominalnom području.

3. Problemi sa Snom i Umor

Osobe sa insulinskom rezistencijom često se suočavaju s problemima spavanja i osećajem umora, čak i nakon dovoljnog odmora.

4. Promene u Koži i Akne

Očigledne promene na koži, poput tamnijih fleka na vratu i pazuhu ili pojave akni, mogu biti povezane sa insulinskom rezistencijom.

5. Visok Krvni Pritisak

Insulinska rezistencija može uticati na krvne sudove, povećavajući rizik od hipertenzije.

6. Visok Nivo Šećera u Krvi

Jedan od ključnih pokazatelja je i stalno povišen nivo šećera u krvi, čak i nakon unošenja manjih količina hrane.

Kako Prepoznati Ove Simptome?

 • Redovni Medicinski Pregledi: Redovni pregledi krvi i praćenje nivoa glukoze mogu rano otkriti insulinsku rezistenciju.

 • Praćenje Telesnih Promena: Obratite pažnju na promene u težini, posebno na trbuhu, i bilo kakve znakove kožnih promena.

 • Savetovanje sa Stručnjakom: Ako primetite ove simptome, važno je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i razvili prilagođeni plan upravljanja insulinskom rezistencijom.

Dijagnoza i Testiranje:

Proces dijagnostikovanja insulinske rezistencije obuhvata nekoliko koraka nakon primetnih simptoma. Evo kako to obično izgleda:

 1. Pregled i Anamneza: Prvi korak je razgovor sa lekarom o simptomima koje primetite, vašoj porodičnoj istoriji, životnom stilu i drugim relevantnim faktorima. Ovo pomaže lekaru da stvori sliku o vašem zdravstvenom stanju.

 2. Fizički Pregled: Lekar može sprovesti fizički pregled kako bi identifikovao eventualne znakove insulinske rezistencije, poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska ili promena na koži.

 3. Laboratorijski Testovi: Lekar može naložiti određene laboratorijske testove, uključujući merenje nivoa glukoze u krvi, insulina i hemoglobina A1c. Ovi testovi pružaju informacije o nivou šećera u krvi i efikasnosti insulina.

 4. Oralni Glukoza Tolerantni Test (OGTT): Ovaj test se često koristi za procenu kako organizam obrađuje šećer. Pacijent pije rastvor glukoze, a zatim se prate nivoi glukoze u krvi tokom određenog vremenskog perioda.

 5. Insulinski Testovi: Merenje nivoa insulina tokom određenih vremenskih intervala može pomoći u proceni kako organizam reaguje na ovaj ključni hormon.

 6. Testovi na Post: Testovi koji se vrše nakon određenog perioda posta takođe mogu pružiti informacije o nivou šećera u krvi i osetljivosti na insulin.

Metode Lečenja i Izlečivost:

Lečenje insulinske rezistencije obuhvata više aspekata, a pristup se često prilagođava individualnim potrebama pacijenta. Ne postoji jedan univerzalni lek, već se koriste različite strategije usmerene na poboljšanje osetljivosti na insulin i regulaciju nivoa šećera u krvi. Evo nekoliko ključnih pristupa u lečenju insulinske rezistencije:

 1. Promena Životnih Navika:

  • Pravilna Ishrana: Fokusirajte se na ishranu bogatu celovitim namirnicama, voćem, povrćem, integralnim žitaricama i niskim udarom na šećer.
  • Fizička Aktivnost: Redovno vežbanje poboljšava osetljivost na insulin. Kombinacija kardiovaskularnih vežbi i treninga snage preporučuje se za optimalne rezultate.
 2. Gubitak Telesne Mase:

  • Ako je pacijent gojazan, mršavljenje može značajno poboljšati osetljivost na insulin. Postepeni i održivi gubitak težine često je ključan.
 3. Farmakoterapija:

  • Lekar može propisati određene lekove koji pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi i poboljšavaju osetljivost na insulin. To mogu uključivati lekove poput metformina, tiazolidindiona ili inhibitora DPP-4.
 4. Insulinska Terapija:

  • U nekim slučajevima, lečenje insulinskom terapijom može biti neophodno kako bi se postigli optimalni rezultati u kontroli nivoa šećera u krvi.
 5. Pratnja i Edukacija:

  • Pacijenti se često obučavaju o važnosti samokontrole, praćenja nivoa šećera u krvi, i prilagođavanja ishrane i aktivnosti prema potrebama.
 6. Smanjenje Stresa:

  • Upravljanje stresom kroz tehnike opuštanja, meditaciju ili jogu može imati pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi.

Insulinska Rezistencija-ishrana:

Smernice za ishranu kod insulinske rezistencije su ključne za održavanje stabilnih nivoa šećera u krvi i poboljšanje osetljivosti na insulin:

 1. Kontrola Unosa Ugljenih Hidrata:

  • Birajte složene ugljene hidrate koji se polako vari i imaju niži glikemijski indeks. Integralne žitarice, povrće, voće i mahunarke su odlični izbori.
  • Raznovrsnost u unosu vlakana igra ključnu ulogu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
 2. Pravilan Izbor Masti:

  • Fokusirajte se na zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, orasima i lanenom semenu.
  • Smanjite unos trans masti i zasićenih masti koje se često nalaze u prerađenim namirnicama i brzoj hrani.
 3. Kvalitet Proteina:

  • Uključite izvore proteina poput piletine, ribe, jaja, mahunarki i nemasnog mesa.
  • Proteini pomažu u održavanju zdravog mišićnog tkiva i pomažu u održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi.
 4. Pravilne Porcije i Redovni Obroci:

  • Održavajte ravnotežu u unosu hrane i pridržavajte se redovnih obroka. Izbegavajte prejedanje kako biste održali stabilnost šećera u krvi.
 5. Ograničenje Rafinisanih Šećera:

  • Izbegavajte dodate šećere i rafinisane ugljene hidrate. Ovo uključuje gazirane napitke, slatkiše i brzu hranu.
  • Razmotrite zamenu rafinisanih šećera prirodnim zaslađivačima poput stevije.
 6. Pijte Dovoljno Vode:

  • Održavajte dobro hidriranje. Voda pomaže u regulaciji apetita i podržava opšte zdravlje.
 7. Pratite Unos Nutrijenata:

  • Redovno unosite dovoljno vitamina i minerala, posebno magnezijuma, cinka i vitamina D koji igraju važnu ulogu u metabolizmu glukoze.
 8. Individualno Prilagođena Ishrana:

  • Saradnja sa nutricionistom može pomoći u razvoju personalizovanog plana ishrane koji odgovara specifičnim potrebama pacijenta.
 9. Ograničavanje Alkohola i Kofeina:

  • Alkohol može uticati na nivo šećera u krvi, pa ga konzumirajte umereno. Takođe, razmotrite smanjenje unosa kofeina, posebno kasnije tokom dana.

Prilagodljiva i ravnotežna ishrana je ključna za upravljanje insulinskom rezistencijom.

Insulinska Rezistencija kod Trudnica:

Insulinska rezistencija tokom trudnoće, poznata kao gestacijski dijabetes, predstavlja poremećaj u regulaciji šećera u krvi koji se javlja tokom gestacije. Organizam trudnice postaje manje osetljiv na insulin, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi.

Ovaj fenomen nastaje pod uticajem hormona koji proizvodi posteljica kako bi podržala rast i razvoj fetusa. Trudnički organizam razvija rezistenciju na insulin kako bi obezbedio dovoljno glukoze za fetus, ali u nekim slučajevima, ovaj proces može biti narušen.

Gestacijski dijabetes može se javiti kod trudnica koje su već sklone insulinskoj rezistenciji ili imaju genetsku predispoziciju. Redovno praćenje nivoa šećera tokom trudnoće ključno je za otkrivanje gestacijskog dijabetesa.

Ova vrsta dijabetesa može izazvati ozbiljne komplikacije za majku i dete, uključujući preeklampsiju, visok krvni pritisak, veći rizik od carskog reza i povećanu šansu za razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti. Prevencija gestacijskog dijabetesa obuhvata održavanje zdrave ishrane, redovno vežbanje i praćenje nivoa šećera.

Iako većina trudnica sa gestacijskim dijabetesom rađa zdrave bebe, adekvatna kontrola i praćenje su ključni za smanjenje rizika od komplikacija. 

Zaključak:

Insulinska rezistencija, umesto da bude prepreka, može poslužiti kao podsticaj za usvajanje zdravijeg životnog stila. Svaki korak ka održavanju zdravih navika, svaki izbalansiran obrok i svaki trenutak posvećen fizičkoj aktivnosti predstavljaju korake ka prevazilaženju izazova insulinske rezistencije. Upravljanje ovim stanjem nije samo medicinski zadatak; to je put ka potpunom blagostanju, pružajući pojedincu osećaj osnaženja da aktivno oblikuje sopstveno zdravlje!

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti