prednji ukršteni ligament - oporavak i rehabilitacija

Prednji ukršteni ligament, često se koristi i naziv ACL (od latinskog izraza lig. cruciatum anterius)  je jedan od najvažnijih ligamenata u ljudskom telu. Njegova povreda može imati teže posledice i zahteva ozbiljnu pažnju i tretman. U ovom članku istražujemo najvažnije aspekte oporavka i rehabilitacije nakon povrede i operacije ACL-a.

prednji ukršteni ligament acl ruptura operacija iskustva oporavak rehabilitacija

šta je prednji ukršteni ligament i zašto je važan

Prednji ukršteni ligament  je ligament koji se nalazi u središtu kolena. On je od vitalnog značaja za stabilnost kolena i omogućava kontrolu pokreta kolena u različitim pravcima. Povrede ACL-a se često javljaju tokom sportskih aktivnosti ili neočekivanih roatcija kolena, kao što se dešava pri nekim skokovima ili naglim promenama pravca.

kako se dijagnostikuje povreda prednjeg ukrštenog ligamenta

Dijagnoza povrede prednjeg ukrštenog ligamenta obično se postavlja na osnovu medicinskog pregleda, istorije povrede i dodatnih testova.

Ortopedi primenjuju klinilke testove stabilnosti kolena koji vrlo pouzdano mogu da potvrde eventualnu povredu ACL-a. 

Danas je praktično zlatni standard snimanje – magnetna rezonanca (MRI). Testovi i snimanja omogućuju ortopedima da utvrde stepen povrede i planiraju adekvatan tretman.

Prednji ukršteni ligament simptomi

 

Simptomi povrede prednjeg ukrštenog ligamenta ACL-a mogu varirati u zavisnosti od ozbiljnosti povrede, ali obično uključuju 

 • bol, 
 • oticanje,
 • nestabilnost kolena (neko navodi ,,ispadanje kolena,,), 
 • smetnje na stepeništima ili nagibima, kao i pri promenama pravca, 
 • ograničenu pokretljivost i 
 • eventualno „pucketanje“, preskok ili klik zvuk prilikom pokreta.
 

Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da potražite medicinsku ortopedsku pomoć.

kakav je proces oporavka nakon povrede prednjeg ukrštenog ligamenta?

 

Oporavak nakon povrede acl-a i posebno posle operacije rekonstrukcija ACL obično zahteva kombinaciju lečenja, fizikalne terapije i rehabilitacije.

Prvi korak posle povrede je obično imobilizacija i odmor kako bi se smanjila bol i otok. Jedsnostavno važe preporuke RICE protokola za brži oporavak posle povreda. Zatim sledi postepeno vraćanje u aktivnosti uz pomoć fizikalne terapije, koja se fokusira na jačanje mišića oko kolena i poboljšanje stabilnosti.

Ne operišu se svi pacijenti sa rupturom ACL-a, ali mnogi koji se operišu mogu da imaju koristi od preoperativne fizikalne terapije. 

Naime za operaciju rekonstrukciju prednjeg ukrštenog ligamenta je poželjno da pre operacije imate pun pokret u kolenu a za to je nekad u ranoj fazi posle povrede potrebno određeno vreme.

prednji ukršteni ligament Predlog plana fizikalne terapije i rehabilitacije

Fizikalna terapija i rehabilitacija igraju ključnu ulogu u procesu oporavka nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL-a). Cilj terapije je obnoviti snagu, stabilnost i funkciju kolena, kao i smanjiti rizik od budućih povreda. Izložićemo primer predloga plana fizikalne terapije i rehabilitacije za optimalan oporavak posle operacije prednjeg ukrštenog ligamenta.

Rana faza (0-2 nedelje)

u prvim nedeljama nakon operacije, fokus terapije je na smanjenju bola, otoka i upale, kao i na obnavljanju pokreta u kolenu. Planirane aktivnosti uključuju:

 • Krioterapija ledom radi smanjenja otoka i bola
 • Primena topikalnih gelova koji ubrzavaju oporavak i ublažavaju otoke – ORTHOGOL gel.
 • Pasivno istezanje kako bi se očuvala pokretljivost zglobova
 • Aktivnosti disanja i cirkulacije radi sprečavanja komplikacija kao što su duboka venska tromboza (DVT).
 

Srednja faza (2-6 nedelja)

u ovoj fazi, cilj je postepeno povećanje opterećenja na kolenu i jačanje mišića oko zgloba. Planirane aktivnosti uključuju:

 • Postepeno opterećenje uz pomoć štaka ili hodanja sa parcijalnom težinom
 • Vežbe za jačanje kvadricepsa, hamstringa, mišića lista i mišića gluteusa
 • Vežbe balansa radi poboljšanja stabilnosti kolena
 • Kontrolisani pokreti fleksije i ekstenzije kolena.
 

Kasna faza (6-12 nedelja)

U kasnoj fazi rehabilitacije, fokus se stavlja na povratak punoj funkcionalnosti kolena i pripremu za vraćanje sportskim aktivnostima. Predlog aktivnosti uključuje:

 • Povećanje intenziteta vežbi za jačanje mišića i poboljšanje izdržljivosti
 • Funkcionalne vežbe koje simuliraju aktivnosti u svakodnevnom životu i sportu
 • Tehnike trčanja, skakanja i promene pravca kako bi se simulirali zahtevi sportskih aktivnosti
 • Testiranje funkcionalnosti kolena u realnim situacijama i prilagođavanje terapije prema potrebama pojedinca
 • Održavanje i prevencija (nakon 12 nedelja).

 

Nakon završetka formalne terapije, važno je održavati snagu i stabilnost kolena kako bi se smanjio rizik od povreda u budućnosti. 

Posle formalnog oporavka 

6 meseci nakon rekonstrukcije ACL, predlaže se sledeće:

 • Redovno vežbanje kako bi se održala snaga i fleksibilnost mišića
 • Praćenje simptoma ili znakova upozorenja koji ukazuju na moguće probleme sa kolenom
 • Konsultacije sa fizioterapeutom ili lekarom u slučaju bilo kakvih promena ili problema
 

koliko vremena je potrebno za oporavak?

 

Vreme potrebno za oporavak nakon povrede prednjeg ukrštenog ligamenta može varirati u zavisnosti od ozbiljnosti povrede i individualnih faktora. 

U proseku, potrebno je između 6 meseci do godinu dana da se potpuno oporavite nakon operacije rekonstrukcije ACL. 

Ukoliko procenite da ne želite ili da vam operacija ligamenta nije potrebna, ili imate npr. samo artroskopiju kolena za meniskus, onda je moguće preusmeriti rehabilitaciju u tom pravcu. I tada oporavak može da bude i kraći. 

U svakom slučaju važno je imati strpljenja i slediti preporuke lekara i terapeuta tokom celog procesa oporavka.

Ključne poruke

 • Redovne konsultacije sa ortopedom i fizijatrom su ključni u procesu oporavka.
 • Fizikalna terapija, posebno kinezi terapija igra ključnu ulogu u jačanju mišića i poboljšanju stabilnosti kolena ( pre i postoperativno).
 • Postepeno vraćanje u aktivnosti uz praćenje simptoma je važno kako bi se izbegle recidive povrede
 • Podrška porodice i prijatelja može biti od velikog značaja za motivaciju tokom oporavka.
 • Mentalna snaga i pozitivan stav mogu biti presudni faktori za uspešan oporavak.
 

ZAKLJUČAK

 

Oporavak nakon povrede prednjeg ukrštenog ligamenta može biti izazovan, ali uz pravilan tretman, strpljenje i predanost, većina ljudi može potpuno povratiti funkciju kolena. 

Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta igraju ključnu ulogu u postizanju potpunog oporavka i povratku punoj funkcionalnosti kolena. Redovan nadzor i pravilno vođenje terapije su od vitalnog značaja kako bi se postigli optimalni rezultati. 

Strpljenje, predanost i saradnja sa terapeutom su ključni faktori za uspeh u procesu rehabilitacije.

izvori za dalje informisanje

American Academy of Orthopaedic Surgeons (https://www.aaos.org/)
Mayo Clinic (https://www.mayoclinic.org/)
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (https://www.niams.nih.gov/)
Physical Therapy Web (https://www.physiotherapyweb.com/)
Sports Health (https://journals.sagepub.com/home/s

Dr Dren uputstvo za pacijente posle rekonstrukcije ACL

Uputstvo sadrži savete i objašnjenja u vezi oporavka posle operacije ACL, preporuke za aktivnosti i samostalne vežbe i odgovore na najčešća pitanja tokom rehabilitacije posle rekonstrukcije ACL.

preuzmite preko linka:

Podelite ako vam se dopalo:

4 Одговор

 1. Moje iskustvo sa operacijom prednjeg ukrštenog ligament
  Ovaj tekst sam postavio na još jedan sa pitanjima i odgovorima a ima smisla i ovde
  Čitao sam brojna iskustva o povrede prednjih ukrštenih i operaciji prednjih ukrštanih ligamenata. Hteo sam da napišeem svoja, skoro me je kolega, koji treba da operiše acl u srbiji nije pre neki dan pitao o tome.

  Pa evo ima smisla da posle prvog skijanja a nešto manje od 5 meseci od operacije prednje ukrštene veze u Beogradu podelim neke utiske.
  Pre oko godinu i po sam povredio koleno u Americi. Imam osiguranje i tamo mi je urađena artroskopija, samo artroskopija i meniscus. Prvo sam bio kod dobrog doktora u njegovoj da tako nazovem kancelariji ordinaciji na pregledu a operacija mi je rađena ne u bolnici nego u ASC to je kao centar za ambulantnu istodnevnu hirurgiju. Inače nalazi se u okviru jednog tržnog centra. Sve je vrlo moderno i uređeno da funkcioniše brzo i tačno. Što se mene tiče bilo je odlično. Isti dan kući sa svim direktivama za ponašanje i svim lekovima. Tad mi je doctor rekao da mi je uradio meniscus a da je ACL potpuno pokidan i da će trebati da se operiše posle fizikalne terapije. Osiguranje mi je pokrilo sve u vezi toga. Već sam rešio bio da operaciju prednje ukrštene uradim u Srbiji da bi spojio korisno i korisno tj. povezao neki odmor i sick leave koji je značajan za ovu operaciju i neke druge poslovne planove.
  Koleno mi je ispadalo sve češće a volim da skijam, tenis, volim i poneki hajking i meni stvarno trebaju kolena koja neće da ispadaju.

  Normalno potražio sam preporuke za doktore i istraživao na netu. Pretpostavljate prvo sam bio kod dr Milankova, on je fin stariji gospodin čovek ali nije mi se dopalo što za prednji ukršteni uzima kost sa čašice i stavlja metalne šrafove, i još leži se kod njega ostaje u bolnici dugo ne može varijanta itsi dan operacija i kuća. Tako da sam posle toga otišao kod drugog doktora on je ok ali ni on ne radi te operacije isti dan tako da se uradi operacija i da se ide. Posle sam bio još kod jednog na glasu ali to neću da pominjem jer ako pišem kako sam ja to doživeo neprijatno ispalo bi da sam mu namerna negativna reklama, pošto se nismo razumeli neću ga ni pominjati.
  Meni je osiguranje svakako plaćalo pa mi je bilo sasvim ok i da radim privatno i to sam govorio doktorima. Svakako je mnogo jeftinije za osiguranje bilo u srbiji da se uradi.
  Meni je u celoj priči bio bitan momenat da može da se radi preko stranog osiguranja, da je doctor siguran i da ne blejim u bolnici bez razloga, odnosno da bude neka sigurna ali day surgery varijanta.

  E onda sam tek otišao kod dr koji me je razumeo, u Dren ortopediju kod drRadojičića. Našao sam ih na netu adresa drdren.com Sajt im je nekako amaterski, verovatno pravio mali od komšije, ali je tekst za ligament kolena najozbiljniji na koji sam naišao na srpskom netu.
  Što se tiče dr sve što sam hteo je bilo ok, nekako mi je ulio sigurnost od prvog razgovora. Naravno da sam imao neke rezervacije i da sam postavljano svakakva pitanja ali je čovek strpljivo odgovarao. Još bitno potpuno je verziran i govori odličan engleski pa je sva komuikacija sa mojim osiguranjem išla preko drena odnosno dr radoojičića. Mada to je nebitno za priču samo bi rekao da sam bio iznenađen kad je approval za operaciju stigao jako brzo jer obično se čeka više dana da osiguranje proveri papire i doktora. Dobio sam sve izveštaje srpski i engleski sick leave note i sve račune i sve neke potvrde šta je stavljeno i rađeno. Osiguranje mi je sve uvažilo i rekao bih da im to nije prvi put da rade.

  E sad sama operacija, prvi utisak bio sam malo iznenađen prostorom, pazite dren nije bolnica i ne izgleda tako. Nije u gradu, ali unutra ima sve, kako bih vam rekao nije ko bolnica ali ima miris bolnice ili bar miris neke hemije za čišćenje kakav mislim da bolnica treba da ima. Vrlo je pristojno i čisto. Vidim da neki od vas komentarišu hranu ali ovo je bilo na jedan dan tako da o tome nemam komentar.
  Pre operacije uradio sam nalaze u domu zdravlja privatnom, sve krvne analize i pregled internog doktora.
  Sama operacija mojih prednjih ukrštenih ligamenata je bila u subotu ujutro. Taj dan došao sam u pola devet ujutru, presvuko se, ponovo porazgovarao sa doktorom, ušao sam u salu oko 9. Dobio sam lokalnu anesteziju sa jednom velikom ili bolje da kažem dugom iglom, jednom u leđa jednom u donji deo i jednom spreda pored onih muških stvari, to je lokalna anestezija i to mi je dao jedan Bosanac. Taj je isto doctor ali je odličan i vrlo je opušten, pokušaću da ne ispadnem trash kad kažem pozitivan i zafrkant. Pravi neke forice koje kad se setim nisu neke ali imaju smisla i opuste čoveka. Taj recimo momenat nisam imao u Americi. E sad nije sve zezanje vidi se sve vreme da vrlo odgovorno rade da su uigrani kao precizna mašina.
  Bio sam budan sve vreme, i pričao sa dr Radojičićem, urađen mi je prednji ukršteni ligament od tetiva iz butine a doktor ih je uzeo iz malog reza na kolenu, čuo sam ga kako u jednom momentu kaže vidi amer ga spremio za rekonstrukciju sve mu je počistio, pretpostavljam da je to dobro i moguće i da je to jedan od razloga što je išlo vrlo brzo. Pokazivao mi je na monitoru kako se dešavaju stavri i šta radi mada priznajem nisam baš u toj priči. NIšta me nije bolelo tokom operacije, imao sam neki osećaj stezanja butine ali ništa neizdrživo. Mislim da je SVe trajalo oko sat vremena. Posle sam sačekao tako su mi objasnili još malo da popusti lokalna anestezija dobio sam inekcije antibiotik za bolove i onu malu za tromb u stomak. Pre operacije sam već znao da idem sa štakama a dobio sam u dren par štaka. Pozvao sam taksi negde oko pola jedan. Dali su mi upustvo za posle operacije sa svim odgovorima vrlo je kvalitetno i dobar deo se odnosi na vežbe i poziciji noge. NOga je počela da me boli oko pola tri pa sve jače tačno kako su mi rekli. Tad sam uzeo jedan kefo rapid a onda sam uzeo i još jedan brufen od 600 ( o mi nije pisalo sam sam uzeo) pa mi je bilo malo muka pa sam uzeo i jedan ranisan. Bolelo me koleno je tog dana posle podne i više uveče, ali nisam zvao doktora popio sam još jedan keforapid uveče i jedan ujutru. Posle toga sam popio ukupno još tri tablete za bolove. Primao sam inkecije za tromb dve nedelje a posle toga aspirin. Meni je posle prvog dana bilo 500% lakše. E sad nisam stavljao led možda sam tu pogrešio u americi sam posle artroskopije nosio cryo cuff, to je steznik koji hladi dobra sprava, posle sam pitao doktrora za to kaže da zna i da ima ali da retko koristi.

  Vežbao sam prve dve nedelje sam po njegovom uputsvu tako kako mi je dr radojčić rekao. Prvo previjanje je bilo posle jednog dana bio je veliki zavoj koji je zamenjen sa nekim flasterima. E sad iz ove perspektive mislim da bi bilo bolje da je ta kontrola drugi dan da bi billo još bolje da se nisam cimao odmah narednog dana.

  Rečeno mi je da ću da hodam sa štakama 2 ili 4 nedelje, a da krenem sa osloncem kad osetim da mogu da me ne boli. Ja sam bacio štake i krenuo da hodam posle nekih recimo 8 dana možda malo pre ili kasnije ali sigurno manje od deset dana posle operacije.

  Oporavak mi je išao odlično, radio sam vežbe, gledao sam na netu, imate odlične stvari kad googlate acl rehab. Iskreno iako mi je dr preporučio fizikalnu terapiju nisam išao. Ali sam redovno vežbao i krenuo sam na bazen kad mi je dr dozvolio. Počeo sam da trčkaram negde posle dva i po do tri meseca ali pravolinijski, prvi pravi test kolena sma imao prošle nedleje na skijanju. Pripremao sam se par nedelja pre toga vrlo umereno i blago ali je bilo odlično. KOleno mi od operacije ne ispada, nemam nikakve posebne pritužbe sve je što se tiče rehab prošlo top.

  Za sad sve funkcioniše kako treba. Dr je zadovoljan na zadnjoj kontroli mi je potapšao koleno i pohvalio kvadricepse, rekao je da ligament drži super. Mislim da je moje srpsko iskustvo zanimljivo i da nisam pogrešio u izboru, jer je bilo vrlo ekspeditivno ni jednog momenta nisam osetio da nešto nije kako treba čak je bilo i nešto preko mojih očekivanja. E sad koliko je koštalo možda nije poželjno da napišem, a možda nekog interesuje iako mi je platilo osiguranje po mom mišljenju nije puno. Koga interesuje može da ih nazove pa da proveri.
  Imao sam vremena a i inspiracije pa sam se raspisao ako neko ima neko pitanje vrlo rado ću da odgovorim
  Ako nema
  Veliki pozdrav i dobar oporavak svim prednjim ukrštenim želim!
  R2-D2 C-3PO

 2. Dobar dan, imam 29 godina moj problem je ispada mi desno koleno na fudbalu i na stepeništu. Znam za povredu prednjih ukrštenih urađen mi je magnet pregled kolena.
  dali radite operacije stare povrede prednjih ukrštenih ligamenata
  Kakvi su rezultati te operacije ako je povreda pre dve godine.
  Koja je cena od do i da li može na rate?
  Hvala

  1. Poštovani, operacija prednjih ukrštenih ligamenata je u našoj praksi rutinska intervencija.
   radimo i stare povrede ACL tj. prednja ukrštena veza povređena pre dve godine nije razlog da se ne operiše ukoliko imate problem odnosno kako kažete ispadanje kolena.
   Posebno što je dokazano da koleno brže propada bez stabilnosti.
   Rezlutati nakon operacije iako je povreda starija su dobri, svakako verujemo da su bolji nego da koleno ostane nestabilno.
   ukoliko nuije samo prosta operacija u pitanju tj.ako je stara povreda ili koleno izazovnije bolje da planirate intervenciju kod Dr Radoičića.

   Operacija prednjih ukrštenih ligamenata cena je dostupna na linku http://drdren.com/pregled-ortopeda-usluge-cene-ortopedskih-intervencija/
   a možete da pozovete da proverite i dobijete detaljne informacije u vezi plaćanja.

   Hvala
   Srdačni pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »
artroskopija ramena bol u ramenu nestabilnost artroskopska operacija stabilizacija ramena

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena je minimalno invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Primenjuje se za preciznu dijagnostiku i lečenje bolesti i

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti