Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti diskovi koji se nalaze između kostiju u kolenu, deluju kao šok apsorberi,  pomažu u stabilnosti i pokretljivosti zgloba. 

Povrede meniskusa mogu nastati usled sportskih aktivnosti, traume ili degenerativnih promena u kolenu. Operacija meniskusa može biti neophodna kada konzervativne metode lečenja poput fizikalne terapije i odmora ne daju rezultate.

operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

šta je operacija meniskusa

Operacija meniskusa obuhvata različite procedure koje se primenjuju u zavisnosti od tipa i ozbiljnosti povrede meniskusa. Procenjuje se da se širom sveta izvrši preko 2 miliona operacija meniskusa, sa skoro polovinom ovih operacija obavljenih u Sjedinjenim Državama. 

Operacije meniskusa odnosno artroskopije kolena su danas najčešće ortopedske procedure. Brojke mogu varirati u zavisnosti od faktora kao što su starosna struktura populacije, nivo sportskih aktivnosti i dostupnost medicinskih usluga.

Vrste operacije meniskusa

parcijalna Meniscektomija

Parcijalna meniscektomija je postupak u kojem se uklanja samo deo oštećenog meniskusa. Ova procedura se danas izvodi kao artroskopija kolena. Obično se primenjuje kada je povreda meniskusa delimična. Odnosno koncentrisana na mali deo meniskusa i kada je ostatak meniskusa zdrav. Uklanja se oštećeni deo a ostatak nastavlja da obavlja svoje važne funkcije u kolenu. Za najbolji dugoročni rezultat je vrlo važno da ovu proceduru obavi stručnjak sa iskustvom.

ušivanje meniskusa

Ušivanje meniskusa, poznato i kao meniskusna reparacija, podrazumeva popravku oštećenog meniskusa pomoću šavova ili specijalnih končanih implantata. Ova procedura se obično koristi kada je moguće sačuvati što više zdravog tkiva meniskusa. Kompleksnija je za izvođenje od obične meniscektomije, ali i oporavak je značajno duži. 

Danas su razvijeni iu dostupni implanti za ušivanje meniskusa, u ova procedura se izvodi sve češće. Nažalost ne može, i ne treba svaki raskid meniskusa da se ušiva tj. reparira. Za uspešno zarastanje reparacije tj. ušivanje meniskusa potrebno je da postoje uslovi za zarastanje tj. prokrvljenost (red-red zona), da je tehnika ušivanja idealna i da pacijent poštuje sve preporuke u vezi oporavka.

transplantacija meniskusa

Transplantacija meniskusa je složenija procedura koja uključuje zamenu oštećenog meniskusa graftom od donora ili veštačkim meniskusom. izvodi se već dugo, ali tek u poslednje vreme dobija na popularnosti. U početku je bila opterećena neuspesima, i danas nažalost nema garantovan uspeh niti duže trajnosti transplantata. Ova opcija se razmatra kada je meniskus potpuno uništen i kada je pacijentima usled toga značajno narušena stabilnost i funkcija kolena.

U Srbiji se za sada ne rade transplantacije meniskusa. Najpre prepreka je što registrovanih graftova. Meniskalne transplantacije se obično rade kadaveričnim graftovima, odnosno segmentima kolena tj. kosti potkolenice platoa tibije sa oba meniskusa koji su uzeti od mrtvih ljudi donora. To tkivo je posebno pripremljeno da bi moglo da se ugradi u žive pacijente. I dalje ima prilično debate u vezi ove procedure. Naime nije sve baš najsjajnije, jer ako se dogode komplikacije mogu da budu vrlo neprijatne i teške za rešavanje (značajno ozbiljnije nego kod redovnih artroskopskih procedura) za koje je nekad mnogo ranije potrebna proteza kolena.

Za sada se ne očekuje izvođenje ovih procedura u Srbiji u nekom skorijem periodu. Nema puno zemalja u Evropi gde se to radi u većim serijama i sa dugotrajnim uspehom.

U Americi je tržište kadaveričnih graftova vrlo razvijeno i ortopedima je dostupan širok izbor graftova za brojne ortopedske procedure, tako da se izvode mnogo češće nego u drugim zemljama.

operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa rehabilitacija i oporavak

Za uspešnu rehabilitaciju i oporavak neophodno je da s eprdržavate svih saveta i preporuka koje ste dobili od ortopeda. Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u rehabilitaciji nakon operacije meniskusa. Fizioterapeuti će raditi sa vama kako bi poboljšali pokretljivost, snagu i stabilnost kolena. Tip i trajanje rehabilitacije zavise od vrste operacije i individualnih potreba pacijenta.

Evo šta možete očekivati i kako da se najbolje pripremite za ovaj proces:

 • Rana postoperativna i faza odmora: Nakon operacije, važno je dati vremena zglobu da se oporavi. U prvim danima i nedeljama, preporučuje se ograničavanje opterećenja na zglob. Nekad uz korišćenje štaka ili drugih pomagala po potrebi. Ovo će pomoći u smanjenju otoka i bola, kao i u sprečavanju daljih povreda.
 • Fizikalna terapija: Fizikalna terapija je ključna komponenta rehabilitacije posle operacije meniskusa. Vaš terapeut će vam pomoći da postepeno vraćate pokretljivost, jačate mišiće oko zgloba i poboljšavate stabilnost. Vežbe mogu uključivati razne tehnike istezanja, jačanja i ravnoteže, prilagođene vašim specifičnim potrebama i ciljevima oporavka.
 • Postepeno vraćanje aktivnosti: Važno je da se aktivnosti postepeno uvode kako bi se izbegla prekomerna opterećenja i rizik od ponovne povrede. Vaš terapeut će vam pomoći da razvijete plan postepenog vraćanja uobičajenim aktivnostima, uključujući hodanje, trčanje, skakanje ili sportske aktivnosti.
 • Kontrolisani pokreti i tehnike opterećenja: Tokom rehabilitacije, važno je da naučite pravilne tehnike pokreta i opterećenja kako biste smanjili stres na zglobu i sprečili povrede. Ovo se odnosi na pravilno držanje tela, balansiranje opterećenja i izbegavanje naglih pokreta koji mogu izazvati novu povredu ili usporiti oporavak.
 • Redovne kontrole i praćenje: Tokom procesa oporavka, redovne kontrole sa lekarom i fizioterapeutom su od ključnog značaja. Oni će pratiti napredak oporavka, prilagođavati terapiju prema potrebi i pružiti podršku i savete kako biste postigli što bolje rezultate. Primena lokalnih gelova kao što je ORTHOGOL takođe može da koristi u ubrzavanju oporavka. 
 

Važno je imati strpljenja i posvetiti se rehabilitaciji kako bi se postigao maksimalan oporavak. Praćenje saveta lekara i terapeuta, redovno vežbanje i pažljivo upravljanje aktivnostima ključni su elementi uspešnog oporavka posle operacije meniskusa.

Operacija meniskusa komplikacije i posledice

Iako su operacije meniskusa često vrlo uspešne, mogu postojati određeni rizici i komplikacije, uključujući infekciju, krvarenje, ožiljke i retke slučajeve pogoršanja simptoma ili potrebu za dodatnim hirurškim intervencijama.

Operacija meniskusa, kao i svaki hirurški zahvat, može dovesti do određenih komplikacija. Evo nekoliko potencijalnih koje se mogu javiti:

 • Infekcija: Iako je retka, infekcija može nastati nakon operacije meniskusa. Simptomi uključuju crvenilo, otok, bol i groznicu. Važno je odmah se obratiti lekaru ako se pojave ovi simptomi.
 • Krvarenje i hematom: Nakon operacije može se javiti krvarenje u zglobu, što može izazvati bol i otok. Ponekad se može formirati hematom, nakupljanje krvi ispod kože.
 • Venska tromboza i plućna tromboembolija – su retke ali moguće. Duboka venska tromboza se javlja u 2 do 18 % pacijeneta u zavisnosti od istraživanje, ima mišljenja i da su blaži oblici češći. 
 • Oštećenje živaca ili krvnih sudova: Iako je retko, hirurški zahvat može oštetiti okolne živce ili krvne sudove, što može rezultirati dodatnim komplikacijama i produženim periodom oporavka.
 • Stvaranje ožiljaka: Ponekad se može javiti stvaranje ožiljaka unutar zgloba, što može dovesti do ograničene pokretljivosti i nelagode.
 • Ponovna povreda meniskusa: Iako je operacija dizajnirana da popravi ili ukloni oštećeni meniskus, postoji rizik od ponovne povrede meniskusa, posebno ako se pacijent ne pridržava preporuka za oporavak i rehabilitaciju.
 • Nezarastanje reparacije je moguće i tada je potrebna nova artroskopija radi uklanjanja dela menuskusa i šavova
 • Problemi kod transpalntacije mogu da budu nezarastanje grafta, resorpcija, nestabilnost i sl. 
 • Loši rezultati: U nekim slučajevima, operacija meniskusa može ne doneti različite loše neočekivane rezultate. Ovo može biti zbog različitih faktora, uključujući težinu povrede, stanje zgloba pre operacije ili komplikacije tokom operacije.

Najčešća pitanja i odgovori za operaciju meniskusa

 1. Da li će operacija meniskusa u potpunosti izlečiti moje koleno?  rezultati operacije meniskusa variraju od slučaja do slučaja, ali većina pacijenata doživi poboljšanje simptoma i funkcije kolena.
 2. Koliko dugo traje oporavak nakon operacije meniskusa? oporavak može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste operacije i individualnih faktora.
 3. Da li će mi biti potrebna fizikalna terapija nakon operacije meniskusa? da, fizikalna terapija je važan deo oporavka i pomaže u obnavljanju snage i pokretljivosti kolena.
 4. Da li je operacija meniskusa bolna? postoperativni bol može biti prisutan, ali se može kontrolisati lekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom.
 5. koliko košta operacija meniskusa cena? cena operacije meniskusa može varirati u zavisnosti od lokacije, tipa operacije i pokrića osiguranja.
 6. Da li će mi biti potrebna hospitalizacija nakon operacije meniskusa? većina operacija meniskusa se izvodi kao dnevna hirurška procedura, ali u nekim slučajevima može biti potrebno kratkoročno hospitalno praćenje.

zaključak 

  Operacija meniskusa je efikasan tretman za povrede meniskusa kolena.

  • postoji nekoliko opcija operacije meniskusa, uključujući meniscektomiju parcijalnu, ušivanje meniskusa i transplantaciju meniskusa.
  • profesionalna rehabilitacija nakon operacije meniskusa je ključna za oporavak i povratak funkcije kolena.
  • iako su operacije meniskusa obično sigurne, mogu postojati određeni rizici i komplikacije.
  • važno je razgovarati sa lekarom o opcijama operacije meniskusa i očekivanjima oporavka.
  1.  
  1.  

  Operacija meniskusa može biti ključni korak ka poboljšanju funkcije kolena i smanjenju bola kod pacijenata sa nekim vrstama povreda meniskusa. Razgovarajte sa svojim lekarom o opcijama lečenja i očekivanjima u vezi  oporavka kako biste doneli informisane odluke.

  Pogledajte kako izgleda operacija meniskusa.

  🦵 Operacija meniskusa 🦵

  Artroskopija kolena se najčešće radi zbog meniskusa.

  Artroskopije kolena važe za najčešće izvođene ortopedske procedure.

  Postoje tri mogućnosti za operaciju meniskusa:

  ✅ Parcijalna ili ređe totalna meniscektomija – kada se uklanja oštećeni deo meniskusa sa idejom da prestanu bolovi, blokada pokreta i dalja oštećenja kolena.

  ✅ Ušivanje meniskusa – gde je ideja reparacija meniskusa kako bi se sačuvao.

  ✅ Transplantacija meniskusa ( izvodi se najređe).

  Raskid meniskusa obino nije urgentno po život ugrožavajuće stanje. Pa tako ni operacija meniskusa nije hitna operacija.

  Relativnu hitnost može da ima bucket-handle raskid meniskusa kad je deo meniskusa ,,zaključan,, u kolenu i kad su prisutni snažni bolovi i neprijatne blokade kolena.

  Sve operacije meniskusa u Dr Dren radimo sa nasjavremenijom opremom i kao jednodnevne intervencije.

  Konsultacije:

  Dr Dren Ortopedija

  tel: +381 69 693640

  📧 drdrenortopedija@gmail.com


  #operacijameniskusa #meniskus #ušivanjemeniskusa #reparaciajmeniskusa #meniscektomija #parcijalnameniscektomija #artroskopija #artroskopijakolena

   

  Podelite ako vam se dopalo:

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Dr Dren društvene mreže

  Popularno

  ortoped doktor ortopedske sestre

  Blog

  Orthogol gel

  Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

  Orthogol

  Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

  Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

  IMMUNOGOL

  Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

  Budite obavešteni

  Prijavite se za naš newsletter

  Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

  Možete da poručite

  Sadržaj
  možda je zanimljivo

  skorašnji postovi

  operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

  Operacija meniskusa

  Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti

  pročitaj više »
  artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

  Artroskopija kolena

  Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

  pročitaj više »

  You cannot copy content of this page

  najbolje za zglobove

  Orthogol kapsule i gel

  orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
  orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

  Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

  🎁 za vas

  Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

  u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

  orto Injekcije, intervencije i pokloni!

  3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

  PRP inj. regenlab 24 000

   PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

  BMAC za zglobove

  POKLON Orthogol gel za datu injekciju

  (pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

  pozovite 069 693 640

  Dr Dren AKCIJA !

  Pokloni i popusti 

  proverite ponudu i povoljnosti